onsdag 26 januari 2022

Klänning för korta kvinnor av Kristina Appelqvist



 Kristina är en ny författarbekantskap för mig, har inte läst något av henne tidigare men efter en kik i bokhyllan så hittade jag en bok av henne där (Minns mig som en ängel) som jag inte har läst än. Det måste åtgärdas.


”Klänning för korta kvinnor” är den första delen i en ny serie om kommunikationschefen Nina Storm. 


Boken är en mysdeckare skulle jag säga, en pusseldeckare där jag som läsare får ledtrådar till slutet. Boken är bra och bitvis spännande , har ett behagligt tempo och en hel del både charmiga och ocharmiga karaktärer. Det är humoristiskt, lite allvar och en del moraliska dilemman som lyfts fram. 


Jag gillar den här typen av spänningsromaner, som är oblodiga och inte innehåller en massa våld. Det är istället fokus på relationer och hemligheter. Me like! 


Ges ut av Piratförlaget


 




söndag 23 januari 2022

Dödens vingslag av Anne-Marie Schjetlein




 

Det är väldigt mycket dubbla känslor kring den här boken. Samtidigt som det var en väldigt efterlängtad bok så är det samtidigt lite sorgligt för ”Dödens vingslag” är den sjätte och sista delen om kirurgen Andreas Nylund. 


Jag har älskat den här serien och slukat varje bok! De är bladvändare och ”Dödens vingslag” är inget undantag. Boken är oförutsägbar och jag gillar att historien berättas ur de olika karaktärernas perspektiv. Det ger en djupare inblick i berättelsen och det gör den mer spännande. Anne-Marie är bra på att lägga ut ledtrådar i boken för att sedan knyta ihop säcken i slutet.  


Jag kommer att sakna karaktärerna, att få läsa om deras liv i Halmstad. Det är som att säga hejdå till riktigt goda vänner! Kul att se sig själv citerad på insidan av boken! 


Ges ut av Bokfabriken


Fri från skulden av Marianne Cedervall



 

Jag älskade den första delen i Mariannes nya serie om deckarprästen Samuel och den här, andra delen gör mig inte heller besviken. 


Det är lantlig charm, kärlek, ond bråd död och intriger. Boken är spännande, humoristisk och svår att släppa! Jag tycker om historien, samspelet mellan karaktärerna (som för övrigt är en skara intressanta människor) och jag tycker om miljön! 


Marianne målar upp en historia som är levande och charmig där karaktärerna både har vanliga och ovanliga problem. Det är en lättläst och välskriven spännande historia och jag hoppas att det kommer fler böcker om Samuel och de andra karaktärerna i Klockarvik. Jag gillar att läsa om dem! 


Ges ut av Lind och Co

Julstök i Halleholm av Ruth Kvarnström - Jones



 

Äntligen har jag fått återse karaktärerna i Halleholm! ”Julstök i Halleholm” är den andra delen i Ruths släktsaga! Fått läsa om Lovisa, Axel, Rebecca och alla de andra i det lilla idylliska skärgårdssamhället utanför Stockholm. 


Att läsa böckerna om Halleholm är mysigt, det ger en varm känsla och jag vill krypa upp i soffan, ner under en filt och fortsätta läsa. 


Ruth är bra på att skapa en varm och nära miljö så att det känns som att man är på plats. Karaktärerna känns som vänner som man känt en lång tid, och även om det är många karaktärer med så känns inte berättelsen rörig någon gång. Jag vill hänga på Lovisas bageri, för det är nästan så att jag kan känna dofterna när jag läser boken. 


Jag tycker om böckerna om Halleholm! Det är mysiga feelgoodberättelser med både hjärta och smärta. Allt är inte rosenrött utan det finns en hel del sorg med en underton av allvar i också. 


Längtar redan efter nästa bok om Halleholm. 


Ges ut av Printz Publishing

Jorden runt till dig av Debbie Johnson



Jag har läst Debbies tidigare böcker om café Havsbris och älskat dem. Den här boken berörde mig också men på ett helt annat sätt. ”Jorden runt till dig” fick mig både att skratta och gråta och den gick rakt in i hjärtat där den kommer att stanna länge. 


”Jorden runt till dig” är en otroligt varm, välskriven och rörande roman. En roman om både stor sorg, hopp och en ännu större kärlek. En historia där sorgen är så stark men där även den sanna kärleken och lyckan lyser igenom. Jag älskade verkligen varje sekund av den här boken, att läsa den! 


Ges ut av Printz Publishing


 

onsdag 19 januari 2022

Vådaskott av Katrine Engberg



Vådaskott är den tredje delen i Katrines Köpenhamnsserie om polisinspektörerna Kørner och Werner. 


Det här är en riktigt bra deckare! En fängslande och spännande historia byggs upp med ett grymt målande språk. Känslan av att vara med, mitt i handlingen är påtaglig och man vill inte släppa boken. 


Det jag gillar skarpt med historien är hur Katrine bygger upp sina karaktärer och miljön. Hur hon leder mig som läsare till olika delar som sedan knyts ihop till en helhet. Oväntade vändningar gör att man inte riktigt vet vem man ska lita på. 


Vådaskott är en spännande och skickligt skriven deckare. Har du missat den så har du tre väldigt bra böcker att läsa! 


Ges ut av  Bokförlaget Forum

𝙽𝚊𝚝𝚝𝚟𝚊̈𝚔𝚝𝚎𝚗 𝚊𝚟 𝚁𝚊𝚖𝚘𝚗𝚊 𝙸𝚟𝚎𝚗𝚎𝚛



Nattväkten är den första delen i serien om kriminalkommissarie David Ritter och det är en jäkligt spännande bok. Så spännande att jag i princip sträckläste boken. 

Historien som byggs upp är otäck, ganska mörk med ett bra tempo. Emellanåt tycker jag nästan att den är lite för rå i sina beskrivningar men totalt sett en riktigt bra thriller med karaktärer jag gärna läser mer om. Var beredd på att pulsen sticker iväg medan du läser. Och slutet var jag inte beredd på!! 

Ges ut av Bokförlaget Nona


 

“𝚂𝚝𝚓𝚊̈𝚛𝚗𝚘𝚛, 𝚜𝚢𝚜𝚝𝚎𝚛𝚜𝚔𝚊𝚙 𝚘𝚌𝚑 𝚓𝚞𝚕𝚎𝚗𝚜 𝚖𝚒𝚛𝚊𝚔𝚎𝚕“ av 𝚂𝚊𝚛𝚊𝚑 𝙼𝚘𝚛𝚐𝚊𝚗



När man har börjat läsa en bok av Sarah Morgan så är det svårt att sluta läsa och denna bok är inget undantag.
 


”Stjärnor, systerskap och julens mirakel” är en härlig bok med mycket kärlek och värme. Historien innehåller relationer, intriger, systerskap och hemligheter. 


Det är en lättläst bok som stannar kvar i tanken när jag har läst ut den. Jag tyckte att berättelsen var väldigt fin och att Sarah är bra på att skriva så att det berör, det är både hjärta och smärta. Karaktärerna behöver reda ut sina hemligheter och såren som de skapat. 


Och så är det ju mysiga och juliga miljöer som jag faller pladask för. 


Sammanfattningsvis så är det här en väldigt mysig och bra julroman! 


Ges ut av Harper Collins Sverige

𝙰𝚕𝚕𝚝 𝚏𝚘̈𝚛 𝚍𝚒𝚐 - 𝙹𝚘𝚜𝚎𝚏𝚒𝚗 𝚂𝚌𝚑𝚢𝚐𝚐𝚎




Sätt av tid när du börjar läsa den här boken, för det är sträckläsningsvarning på denna! ”Allt för dig” är en bok som berörde mig, gjorde mig arg, ledsen och förfärad. Det är en otäck och obehaglig spänningsroman om utsatthet och kvinnomisshandel. Om hur otrygg man kan känna sig även om allt runt omkring verkar bra. 

Berättelsen kryper in under huden på mig och man vet inte vad som väntar på nästa sida i boken. Miljöerna känna levande och jag vill hoppa in i berättelsen och hjälpa kvinnorna som är utsatta. Jag vet att det här är en påhittad historia, men de finns därute, kvinnorna som lever med det här hotet mot sig varje dag. 

Bra, spännande berättelse som kommer hålla dig vaken för länge om du läser vid kvällstid. 


 Ges ut av Bokförlaget Forum


söndag 9 januari 2022

Frågar åt en vän av Sara Molin



Det här är Saras tredje roman och det är också den bästa av dem (tycker jag). 

En berättelse med mycket kärlek, humor och värme. Det är ett rent nöje att få hänga med dessa karaktärer i deras smått kaotiska liv. ”Frågar åt en vän” är en lättläst och charmig feelgood med lite djup. Hemligheter som avslöjas och kärlek som uppstår. Saras böcker är fulla av härliga karaktärer och miljöer. Hon är bra på att skriva så att man bara vill läsa mer och skriva om relationer, hur karaktärerna utvecklas, så att det känns i hjärtat. 


”Frågar åt en vän” befäster Saras position som en av mina favoritförfattare. Lyckost dig som har den här boken kvar att läsa! 


Ges ut av Norstedts förlag


 

Livvakten av Anna Karolina



Det här är den andra delen om den fd polisen Ebba Tapper som arbetar som utredare på en av Sveriges främsta advokatbyråer. 

Jag tokgillade första boken om Ebba Tapper, ”𝙵𝚘̈𝚛𝚜𝚟𝚊𝚛𝚊𝚛𝚎𝚗“ och bok nummer två gör mig inte besviken. Det här är en väldigt spännande bok ända till sista sidan. Boken är lättläst och lätt att hänga med i. En välskriven spänningsroman där alla delar knyts ihop på ett bra sätt. 


Rekommenderas varmt! 


Ges ut av Bokfabriken

En sagolik jul av Sofia Ymén



Det här är den tredje delen i serien om Fors gård i Kungsbacka. Och det är en underbar romantisk berättelse med en hel del julkänsla och kärlek. 


Jag tycker att Sofias serie om Fors gård är ljuvlig och en läspärla! Det är en fin berättelse om att börja om på nytt, hitta sig själv när allt har vänts upp och ner. Jag får följa med i en berättelse som har det mesta, vänskap, värme, glädje och sorg. Det är vardagslivet som det är på riktigt. 


”En sagolik jul” är en väldigt fin julroman om det svåra att genomgå en separation, att vilja sitt barns bästa och att börja leva igen. Tycker om den här boken! Läs den!  


Ges ut av Printz Publishing

Isbrytare av Kristina Ohlsson



Jajjamensan! Kristina Ohlsson har gjort det igen. Skrivit en fängslande och grymt bra spänning/relationsroman. Det är spännande och nästan lite feelgood i ett. Jag föll hårt för karaktärerna redan i förra boken ”Stormvakt” så det var ett nöje att få återse dem igen. 

Kristina är dessutom otroligt bra på att bygga upp miljöer och karaktärer. Det är karga landskap, karaktärer som man fattar tycke för och som man vill läsa mer om. Det är vardagliga händelser och människor som både har mindre och större problem. Vilket gör att berättelsen blir mer verklig och mer intressant. Jag tycker om att själva spänningsdelen är rätt lågmäld, det blir mer åt pusseldeckarhållet och det gillar jag skarpt! 


Längtar redan efter fler böcker om denne August Strindberg. 


Ges ut av Bokförlaget Forum

𝙴𝚍𝚒𝚜𝚘𝚗 - 𝙼𝚞𝚜𝚎𝚗 𝚘𝚌𝚑 𝚍𝚎𝚗 𝚏𝚘̈𝚛𝚜𝚟𝚞𝚗𝚗𝚊 𝚜𝚔𝚊𝚝𝚝𝚎𝚗 𝚊𝚟 𝚃𝚘𝚛𝚋𝚎𝚗 𝙺𝚞𝚑𝚕𝚖𝚊𝚗𝚗






[ 𝙱𝚘𝚔𝚝𝚒𝚙𝚜 - 𝚕𝚊̈𝚜𝚊̊𝚕𝚍𝚎𝚛𝚗 𝟼-𝟿 𝚊̊𝚛 ].

Missa inte den här underbara barnboken om två möss som ger sig iväg på en äventyrlig resa till havets botten. 

Boken är fantastiskt illustrerad och det med berättelsen gör den till ett äventyr både för stora och små! 

Ges ut av Lilla Piratförlaget

 

Den magiska julkatten av Ester Roxberg




 [ 𝙱𝚘𝚔𝚝𝚒𝚙𝚜 - 𝙻𝚊̈𝚜𝚊̊𝚕𝚍𝚎𝚛 𝟹-𝟼 𝚊̊𝚛 ].

Måste tipsa om den här fantastiskt fina barnboken om en speciell katt som heter Sixten med fantastiska illustrationer av blott 16 årige Maximilian Svensson.

En jättefin julsaga som får mig att längta till jul! De vackra illustrationerna gör berättelsen levande! En härlig julberättelse som man kan prata kring med sina barn. 

Ges ut av Rabén och Sjögren.

Tolv hundar i juletid av Lizzie Shane



Det här är en riktigt mysig och underbar julroman! Fina miljöbeskrivningar, karaktärer jag bara vill krama och hundar! 

”Tolv hundar i juletid” är en roman med mycket julkänsla och omtanke. Omtanke om varandra, omtanke om hundar! Boken bjuder både på glädje och sorg, kärlek och missförstånd, småstadsidyll och vinterlandskap. Det är en sådan här bok, som när man har läst klart den vill fortsätta läsa om karaktärerna och den lilla staden. 


Det här är första delen om människorna i Pine Hollow. Det gör mig glad att det kommer fler delar! 


Ges ut av Lavender Lit

Häxhammaren av Johanna Strömqvist

  Rekommenderad läsålder är 9-12 år.  Det här är den andra, fristående boken i serien Silver & Stål.    Lilly och Vincent måste i ett nu...