torsdag 8 februari 2024

Amy & Lan av Sadie Jones




Jag föll för omslaget även på denna och föll igen när jag började läsa. Boken är en fängslande barndomsskildring om kompisarna Amy och Lan och deras liv på gården Firth. Här finns tre familjer som är goda vänner. De har alla lämnat storstan för att leva på landet, leva ett hållbart liv med egna grönsaker och djur. 


Vi får följa Amy och Lan under fem år, från sju till 12 år. Läsa hur de ofta lämnas vind för våg av de vuxna och ofta får uppleva, se och höra saker som kanske inte är lämpade för barns ögon och öron. 


Fantastiskt språk, ibland väldigt poetiskt som gestaltar alla känslor man kan tänka sig. Det är både vackert och sorgligt, dramatiskt, spännande! En läsupplevelse helt enkelt! 


Översatt av Jan Hultman och Annika H Löfvendahl. 


Sekwa förlag

Alla förlorade platser av John Boyne



 


Jag tyckte om den här boken. Den här vackra, sorgliga, spännande, känslosamma boken. ”Alla förlorade platser” är en berättelse med många lager, skikt och bottnar. En berättelse om livet efter förintelsen som tysk. En berättelse om en gammal kvinna som måste göra upp med sitt förflutna och stå upp för andra, våga visa mod. 


Jag har inte läst ”Pojken i randig pyjamas” som denna bok är en fristående uppföljare till. Men det gjorde inte så mycket. 


Språket är lättsamt och boken går snabbt att läsa. Tycker om hur författaren formulerar sig, beskriver och gestaltar både karaktärer, känslor och miljöer. Jag får så många tankar och funderingar när jag läser, kan man leva med den skuld som ens föräldrar orsakat? Kunde man gjort något annorlunda? Kan man älska sin pappa som gjort så hemska saker under kriget?


”Alla förlorade platser” är en känslosam bok, en bok som jag tycker att du ska läsa. 


Översatt av Maria Nääs. 


Norstedts förlag

Allt för din skull av Karin Sundberg



 


Det här är den andra boken om polisinspektör Ebba Dracke och den grupp som hon leder inom Norrmalmspolisen. 


Likt den första boken är det här en spännande deckare med ganska högt tempo och korta kapitel. Lägg sedan till lite oväntade vändningar så har du en deckare som är svår att släppa. Historien är likt en berg- och dalbana och man vet inte riktigt vad som väntar när man vänder blad. Det är välskrivet och snyggt uppbyggt. 


Det är även kul att få återse karaktärerna igen och få lära känna dem lite mer. Gillar mixen av polisarbete och vardagligt liv som Karin bjuder på. 


Det här är en roman där en labyrint av händelser länkas samman till ett brott som skedde flera år tidigare. ”Allt som är dig kärt” är en spännande roman med korta kapitel och snabba vändningar. Dock behöver man vara med när man läser, då storyn bitvis är lite invecklad. Men pusslet läggs på plats och det är både otäckt och obehagligt. 


Norstedts förlag

Med livet som insats av Veronica Palm



 


”Med livet som insats” är den tredje fristående delen i spänningsserien om riksdagsledamoten Emilia Berg. 


Kvinnliga toppolitiker står på en dödslista och Almedalsveckan på Gotland blir inte som det är tänkt. 


Den här boken har jag den senaste tiden växelvis lyssnat på och läst i fysisk bok. Den har varit mitt sällskap på promenad till och från jobbet. Ibland har jag önskar att vägen till jobbet varit lite längre. 😂


Otroligt spännande och skrämmande handling där det nästan är lite nagelbitande ibland. Språket är lättläst och lätt att fastna i. 


Tycker om att man får följa både Emilia och den som planerar våldsdådet parallellt. Det gör det lite extra obehagligt, man vet om att det kommer hända något otäckt - men när?


Veronica är även bra på att skildra det politiska livet i samspel med vardagslivet. Hur får man ihop alla pusselbitar som riksdagsledamot och förälder?


Sammanfattningsvis, spännande och bra! Rekommenderas varmt. 


Bokfabriken

Breven till Vilma av Gudrun Skretting



 


Den här boken tyckte jag om! Här blandas hjärta och smärta i en charmig, varm och rolig berättelse som jag inte ville skulle ta slut. 


Den 35-åriga Vilma är pianolärare och lever ett stillsamt liv i sitt hus. Hon har aldrig vetat om sin pappa och blir därför väldigt förvånad när det en dag knackar på hennes dörr och där står en präst med ett gäng brev från hennes döda far. 


Jag tycker om de finurliga och fantastiska karaktärerna i den här boken. Gudrun beskriver och gestaltar dem så levande. De får mig att både skratta, för att i nästa stund få tårar i ögonen och en klump i halsen. 


Boken har så många känslor - glädje, ilska, sorg och allt däremellan. Lägg sedan till ett väldigt fint språk och tempo vilket gör ”Breven till Vilma” en lättläst roman. Det här är en bok som definitivt är värt att lägga några lästimmar på! Tokgillade! 


Översatt av Ylva Kempe. 


Printz Publishing



Du är inte längre min dotter av Frida Boisen



 


Mammahjärtat tar stryk när jag läser den här boken. Frida har skrivit en berättelse om att bli förnekad av sin pappa och om en uppväxt som är kantad av våld, missbruk och övergrepp. 


Att få höra orden ”Du är inte längre min dotter” måste vara bland det värsta man kan få höra av en förälder. Jag kan inte ens tänka tanken, att man kan göra så. 


Att Frida har haft en tuff uppväxt råder det inga tvivel om. Att hon kan berätta om det så brutalt ärligt och naket är starkt och förbannat modigt. För det här är en viktig bok, stark, gripande och omskakande. Att läsa om att som barn blir bortvald och bortprioriterad, att inte få den kärlek och stöd som borde vara en rättighet gör ont i hjärtat. 


Läs, bli berörd och arbeta för att barn aldrig ska behöva uppleva det här. Det borde vara allas våran uppgift.


Bookmark förlag  


När vi var fåglar av Ayanna Lloyd Banwo



 


Jag föll för omslaget och titeln när jag såg den här boken. Boken beskrivs på baksidan som en spökberättelse, en kärlekshistoria och en kolonial thriller.


Det här är en berättelse om Darwin och Yejide som lär känna varandra på en kyrkogård i Port Angeles, Trinidad. Båda har något den andre behöver och båda har hemligheter som de behöver göra sig fria från. En ska undvika döden till varje pris, den andra har ärvt förmågan att hjälpa döende själar till andra sidan. 


Jag ville så gärna tycka om den här boken. Baksidestexten lockade och berättelsen har ett fint språk. Författaren kan berätta men jag fastnar liksom inte. Jag fastnar varken för själva historien eller för karaktärerna. Trist, för det är absolut inte en dålig bok. Jag brukar tycka om ett långsamt tempo men i denna funkade det inte alls för mig. 


Trist, för det här är en bok med potential. 


Översatt av Eva Åsefeldt. 


Albert Bonniers förlag

Låta rätt gå före nåd av Michaela Winglycke



 


Det är maj i Vimmerby, den årliga studentbalen ska äga rum. Massor av människor är i omlopp när plötsligt en person faller ihop - skjuten till döds. Det här är tredje delen i serien ”Vimmerbymorden”, om polisinspektör William Johnson som får i uppdrag att ta reda på vad som har hänt. 


Likt de två tidigare böckerna är denna väldigt spännande och oförutsägbar. Det går inte riktigt att lista ut hur det ska gå och vem som är skyldig. Michaela bygger skickligt upp spänningen i boken och jag tycker om hennes språk, det är lättsamt, sidorna flyger iväg. 


Michaela är skicklig på både på att skildra miljöer, karaktärer och relationerna mellan dem. Vissa karaktärer tycker jag om och så finns det en eller ett par karaktärer som driver mig till vansinne. 


Har du missat Michaelas serie om Vimmerbymorden så har du spännande läsning framför dig! Missa inte! 


WA Publishing



Önskedottern av Anna Sundbeck Klav



”Önskedottern” är den andra delen i romanserien ”Huset i Mölle”. Här får vi under åren 1948 till 1975 följa Ingrid hennes man Gunnar från att de träffas, bildar familj och hur deras liv formas efter att deras dotter Agneta föds. 


Boken är lättsam, har ett fint språk vilket gör att den går fort att läsa. Anna beskriver och gestaltar både miljöer och karaktärer levande.  Tycker om att få följa karaktärerna under en lång tid, som läsare får jag lära känna dem bättre. 


Det är en charmig och finstämd berättelse som jag får läsa. En berättelse om att söka sig själv, om kärlek, vänskap och drömmar. Men det handlar även om klassskillnader och hemligheter som vill upp till ytan. 


Harper Collins

Fråga efter Jane av Heather Marshall



 


Angela hittar ett mystiskt brev med en gripande bekännelse, blir hon besatt av att hitta brevets mottagare. Sökandet tar henne tillbaka till 1970-talet, då en grupp modiga kvinnor drev en hemlig abortrörelse i Toronto i Kanada. De använde sig av kodord, och om en kvinna behövde hjälp behövde hon bara ”fråga efter Jane”.


Det här är en bok jag nästan kastade mig över när den dök ner i brevlådan. Hade läst om den innan och jag blev otroligt nyfiken. 


”Fråga efter Jane” är en berättelse där vi får möta kvinnor som tvingas adoptera bort sina barn för att de inte är gifta och kvinnor som tvingas göra abort i hemlighet för att det då var förbjudet. Det är en berättelse om att försöka hitta sitt ursprung, sin identitet. Att vara ett av de barnen som adopterad bort och vilja veta mer om var hon kommer ifrån. 


Jag sögs liksom in i berättelsen och ville inte sluta läsa. Dåtid och nutid flätas ihop och ”Fråga efter Jane” tycker jag är en riktigt bra bok! Jag tycker om tempot, hur författaren växlar mellan då och nu. Hur hon beskriver och gestaltar både miljöer och karaktärer. Men också belyser frågan om en kvinnas rätt till sin egen kropp och att ha ett eget val. 


Rekommenderas varmt. 


Översatt av Christina Mansicka. 


Printz Publishing

Häxhammaren av Johanna Strömqvist

  Rekommenderad läsålder är 9-12 år.  Det här är den andra, fristående boken i serien Silver & Stål.    Lilly och Vincent måste i ett nu...