tisdag 28 september 2021

När livet har andra planer av Anna Alemo



Anna är en ny bekantskap när det gäller författare. Har inte läst något av henne tidigare men ”När livet har andra planer” ger mersmak. Boken är den första delen av tre om Frida och Mårten i Annas feelgoodserie.
 


Den här boken fick mig att skratta hejdlöst men även att vilja gömma mig bakom skämskudden. ”När livet har andra planer” är en härlig, lättläst feelgood med mycket humor, tokigheter och romantik. 


En bok perfekt för en ledig dag i soffan! 


Boken ges ut av Historiska Media


𝙴𝚕𝚕𝚎𝚗𝚜 𝚟𝚊𝚕 - 𝙻𝚘𝚌𝚔𝚎𝚕𝚜𝚎𝚗 (𝚍𝚎𝚕 𝟹) 𝚊𝚟 𝙼𝚘𝚊 𝙴𝚛𝚒𝚔𝚜𝚜𝚘𝚗 𝚂𝚊𝚗𝚍𝚋𝚎𝚛𝚐



Det här är en bok att sträckläsa, hela serien föresten. Ellens val handlar om kärlek, vänskap, att vilja stå upp för det man tror på, rättigheter och systerskap. 


Kvinnans position 1916 var inte alldeles lätt vare sig det gällde studier, äktenskap eller arbete. Kvinnor hade inte rätt till mycket och fick kämpa för att få det de ville ha. Även denna del är fylld av starka karaktärer, kvinnohistoria, kärlek och en kampglöd. Kampen för att få rättigheter. 


Jag tycker väldigt mycket om de här böckerna om Ellen och hennes vänner. Både karaktärer och miljöer är fint beskrivna även om det även finns karaktärer i boken som jag skulle vilja säga både ett och annat fult ord till. 


Jag tycker att det är en mysig och underhållande feelgoodbok som ger mersmak. Som tur är så har jag del fyra i bokhyllan. 


Böckerna om Ellen ges ut av Lovereads

𝙳𝚎𝚗 𝚖𝚊𝚐𝚒𝚜𝚔𝚊 𝚋𝚘𝚔𝚑𝚊𝚗𝚍𝚎𝚕𝚗 - 𝚃𝚒𝚕𝚕𝚢 𝚘𝚌𝚑 𝚍𝚎 𝚏𝚘̈𝚛𝚕𝚘𝚛𝚊𝚍𝚎 𝚜𝚊𝚐𝚘𝚛𝚗𝚊 𝚊𝚟 𝙰𝚗𝚗𝚊 𝙹𝚊𝚖𝚎𝚜

 





Boktips för läsåldern 9-12 år. 


Äntligen en ny bok om Tilly och sagornas värld. Böckerna om den magiska bokhandeln är ett äventyr både för unga och för vuxna. 


Det här är den andra boken om Tilly och återigen dras vi in i ett härligt äventyr med mycket sagor och magi. Vi får följa med Tilly och Oscar när de måste ställa sagovärlden till rätta och sedan ta sig hem innan de blir fast i sagorna för alltid. 


Boken är lättläst och mysig och en bok att längta tillbaka till. I boken finns även fantasifulla illustrationer som förhöjer läsupplevelsen. 


Underbar bok och den tredje delen släpps nu i oktober!


Böckerna om Tilly och den magiska bokhandeln ges ut av Harper Collins

fredag 24 september 2021

Solkräm, grillspett och en grekisk gud av Maria Fallström



Maria Fallström är en ny bekantskap vad gäller författare men hennes bok gav mersmak. ”Solkräm, grillspett och en grekisk gud” är en charmig och lättläst berättelse som får mig att le och längta efter grekiska stränder, sol och värme. 


Boken är en härlig mix av kärlek, missförstånd, längtan, värme och vänskap som är lätt att leva sig in i. Man kan höra vågorna och se havet framför sig. Känna värmen och solen. Boken ger en stunds verklighetsflykt från vardagens alla måsten och jag hoppas på en uppföljare! Vill läsa mer om Emma och Marie och de andra karaktärerna. 


Perfekt bok för hängmattan eller solstolen. Eller kanske för en regnig dag när man behöver drömma sig bort. 


Boken ges ut av Lind & Co



 

Katthotellet vid kusten av Jessika Devert



Det här är en mysig feelgood som får mig att längta till kusten..”Katthotellet vid kusten” är en berättelse om att livet tar andra vägar än vad man tänkte från början. Men det kan bli bra ändå. Jonna flyttar in hos sin farfar, i hans gästhus när hennes liv med både jobb och kärlek går i stöpet. 


Boken är en berättelse om känslor, oro och kärlek. Kärlek till en farfar som Jonna inte träffat på 30 år och till nyfunna vänner. Det handlar inte så mycket om katthotell som titeln säger men katterna är ständigt närvarande! 


Det är en lättläst bok som är lätt att tycka om!  


Boken ges ut av Printz Publishing

måndag 13 september 2021

Början på något nytt av Jenny Fagerlund



 Jenny har en fenomenal förmåga att skriva sådana underbara berättelser som berör och inte släpper taget om dig. 

”Början på något nytt” är en fin feelgoodroman med mycket känslor. Det handlar om att våga börja på något nytt, att våga stå upp för sig själv och att möta svårigheter längs livets väg. Livet är både ljus och mörker och det speglas väldigt bra i boken. 


Vi får möta tre karaktärer som är väldigt olika, har olika livssituationer men som av en slump hittar varandra och blir vänner. En vänskap som blir avgörande för dem och deras liv. 


Gillar hur Jenny växlar mellan karaktärerna i korta kapitel det gör boken lättläst. Jag bokstavligen slukade boken, släppte den inte förrän den var slut. Och det är så tråkigt att den är slut, hade gärna stannat kvar hos Mona, Alex och Johanna ett tag till, saknar dem redan. 


Boken ges ut av Norstedts förlag


Nya tider på Flanagans av Åsa Hellberg



 Under ett par dagar har jag varit på ett besök på hotell Flanagans och jag har njutit varje sekund av läsningen. En underbar upplevelse och så tråkigt att behöva lämna, att det här var sista delen! 

Den här, tredje delen knyter ihop de tre böckerna på ett bra sätt och man får ett avslut. Det är kärlek, lyx, flärd, hemligheter och avundsjuka. Jag tycker 

Om att fokuset ligger på starka kvinnor, som vågar ta för sig och att det är de som berättar den här berättelsen. Man fattar tycke för många av karaktärerna samtidigt som en del andra av dem kan fara åt pipsvängen. 


Det är både glädje och sorg, lättsamhet och svärta. Precis som det är i vanliga livet. Åsa skriver fängslande med det tidstypiska för både plats och tid. Det är bara att kliva in i handlingen och njuta! 


Stort tack för underhållande läsning! Jag längtar redan tillbaka! 


Boken ges ut av Bokförlaget Forum

Aldrig för sent av Eva Swedenmark



 Jag har den senaste veckan befunnit mig i New York. Ja, i bokens värld det vill säga. Eva Swedenmark och hennes bok ”Aldrig för sent” tog mig dit och jag fick uppleva en omvälvande resa där huvudkaraktärerna Nancy, Monica och Ingrid får nya möjligheter till kärlek och äventyr. 

”Aldrig för sent” är en härlig feelgood som säger att det aldrig är för sent att börja på något nytt. Att det är viktigt att leva sitt liv som man vill leva. Jag tycker om de här tre kvinnorna. De lever, njuter, skrattar och pratar. De är kloka, starka och vackra och de vågar ta för sig. Med sig har de sin starka vänskap och vetskapen om att de har varandra! 


Boken ges ut av Ordberoende förlag

Den saknade systern av Lucinda Riely



 Det här är en bok jag har längtat så otroligt mycket efter. Och nu är den slut. Den sjunde delen om de sju systrarna och det har varit ett nöje att få följa med på resan. 

Jag har i varje bok tyckt bäst om dåtidsdelen och gör det även i den här boken. Det är intressant att få ta del av Irlands historia och lära sig mer. Tycker om att få möta alla systrarna igen och Påminnas om vad de har varit med om. 


Det är en härlig bok, men samtidigt vemodig och lite sorgligt. Sorgligt att veta att Lucinda själv aldrig kommer att få uppleva den åttonde boken, den om Pa Salt. 


Boken ges ut av Bazar förlag

Ett rent samvete av Anne Liljeroth



Vad underbart att få läsa om Danuta igen! Denna underbara människa med det stora hjärtat som emellanåt lägger sig i saker hon inte har med att göra, men gör det i all största välmening. 


Jag tycker nästan att den här boken är ännu bättre än den första boken ”Ett rent helvete”. Tycker att man kommer Danuta mer in på livet i denna nya bok. 


Dessutom är det en väldigt bra story där de olika karaktärernas historia vävs ihop på ett grymt snyggt sätt. Språket är lätt att följa och boken har korta kapitel vilket gör boken lättläst och svår att sluta läsa. 


”Ett rent samvete” är en underbar bok med feelgoodkänsla berättad med värme. Ljus blandas med lite svärta och humor. Har du inte läst så läs! 


Boken ges ut av LB-förlag

 

söndag 5 september 2021

𝙳𝚎 𝚏𝚢𝚛𝚊 𝚟𝚒𝚗𝚍𝚊𝚛𝚗𝚊 𝚊𝚟 𝙺𝚛𝚒𝚜𝚝𝚒𝚗 𝙷𝚊𝚗𝚗𝚊𝚑




”Det var inte rädslan som betydde något i livet. Det var vilka val man gjorde när man var rädd”. 

Om du bara ska läsa en bok till i år, så är det här en stark kandidat. Jag var helt tagen efter att ha läst klart Kristin Hannahs nya bok. Tårarna rann och jag kom på mig själv med att sitta och hålla i boken, som om jag inte ville skiljas från den. 

”De fyra vindarna” tog sig in under huden och har lämnat ett stort avtryck. Karaktärerna och handlingen kommer att stanna kvar länge hos mig, i mina tankar.


Det är en bok full av både förtvivlan och stort hopp. Av kärlek och sorg. Miljöerna är vackert och brutalt skildrade och kampen går nästan att ta på. Elsa är en fantastiskt stark och modig kvinna och hela berättelsen är en otroligt  läsupplevelse. 


 Boken ges ut av Albert Bonniers förlag




 

𝙵𝚕𝚒𝚌𝚔𝚊𝚗 𝚜𝚘𝚖 𝚏𝚒𝚌𝚔 𝚎𝚗 𝚛𝚘̈𝚜𝚝 𝚊𝚟 𝙰𝚋𝚒 𝙳𝚊𝚛𝚎





 Oj! Den här boken drabbade mig. Drabbade mig på ett sätt jag inte riktigt var beredd på. Det är en stark och fängslande berättelse om 14-åriga  Adunni som bara drömmer om en sak - att få utbilda sig! Hennes kamp för att göra sin röst hörd är stark. 

Men det är svårt för flickor i Nigeria att få studera. Adunni får leva ett hårt liv, där hon får lära sig att hon är ingen! Boken är ändå full av hopp. Adunni kämpar för att nå sina mål och får stå ut med mycket obehag och tuffa händelser. 


En ung flicka i Nigeria får ofta kämpa i motvind. Hon får sällan bestämma själv vad hon vill med sitt liv utan det som kan drabba dem är både barnäktenskap, sexuella övergrepp och misshandel. Flera kapitel i boken inleds med fakta om Nigeria vilket jag uppskattade. Jag fick lära mig nya saker vilket alltid är bra. 


Sammantaget är det här en väldigt bra bok. Språkligt är den lite svår att komma in i då den är skriven på talspråk. Men när jag väl släppt det så kunde jag inte sluta läsa! Jag förstår varför boken är nominerad till årets bok och den seglar upp till topp tre på min lista. 


Boken ges ut av Piratförlaget
 

𝙰𝚝𝚝 𝚟𝚊̊𝚐𝚊 𝚕𝚎𝚟𝚊 - 𝚎𝚏𝚝𝚎𝚛 𝚞𝚝𝚖𝚊𝚝𝚝𝚗𝚒𝚗𝚐𝚜𝚜𝚢𝚗𝚍𝚛𝚘𝚖 𝚊𝚟 𝙴𝚖𝚖𝚊 𝙷𝚘𝚕𝚖𝚋𝚎𝚛𝚐



Emma drabbades av utmattningssyndrom för sju år sedan och är frisk idag. Det här är hennes berättelse om att komma ut på andra sidan - att våga leva igen. Det är en personlig berättelse som är lätt att läsa. 

Det känns bra att veta att det finns ett efter. Att det går att må bra igen. Och det här är en bok jag hade velat läsa när jag var som sjukast i min stressrelaterade sjukdom. Där och då trodde jag aldrig att jag skulle orka igen. Men det gör jag, även om jag fortfarande har en låg stresstolerans och svårt att minnas saker.

Emma tar oss med på ett vänskapligt samtal och berättar om sina erfarenheter. Den här boken berättar att det tar tid, men boken ger hopp! Det går att komma ut på andra sidan, att leva igen även om det är på ett annat sätt. 


”Att våga leva” är en bok jag verkligen rekommenderar. Det är en personlig och ärlig bok. En bok som förklarar och berättar att det går att bli frisk, även om det tar tid. 


Boken ges ut av Parus förlag



 

Häxhammaren av Johanna Strömqvist

  Rekommenderad läsålder är 9-12 år.  Det här är den andra, fristående boken i serien Silver & Stål.    Lilly och Vincent måste i ett nu...