torsdag 21 april 2022

Änglaträdet av Lucinda Riley



Änglaträdet är en av Lucindas tidigare böcker, innan hon skrev de fantastiska böckerna om de sju systrarna. 

Boken är spännande, romantik och sorglig. Det är en historia som sträcker sig över tre generationer där vi får möta tre starka kvinnor som vill gå sin egen väg i livet, som vill klara sig själva. 


”Änglaträdet” är en fängslande tegelstensroman. Men trots det flyger sidorna fram och plötsligt är boken slut, alldeles för fort! 


Gillar du historiska romaner om starka kvinnor, familjehemligheter och bortträngda minnen så är det här boken för dig. Jag gillade den! 


Ges ut av Bazar förlag


 

Eld, snö och stjärnor av Heléne Holmström



Vilken mysig bok! En underbar feelgoodpärla som utspelar sig i Västervik! 


Heléne har seglat upp och blivit en av mina favoritförfattare. Hennes berättelser är fulla av allt jag vill ha i en feelgood och bra roman. I ”Eld, snö och stjärnor” finns romantik, längtan, missförstånd, hemligheter, sorg och vänskap. Tycker om miljön och de färgstarka karaktärerna. Boken utspelar sig mestadels i nutid men det finns en parallell med dåtiden som vävs ihop bra.


”Eld, snö och stjärnor” är en urmysig bok med ett språk som flyter på lätt och miljöbeskrivningar som får mig att vilja åka till Västervik och att fika! Boken är en bladvändare och en fin julroman (och julromaner kan man läsa även i slutet av april!). 


Ges ut av Lovereads


 

En sång för alla dom av Mike Gayle




Jag älskade Mike Gayles förra bok ”En halv värld bort”. Det är en av de bästa böckerna jag har läst så jag var lite nervös när jag skulle börja läsa denna. Nervös att jag inte skulle tycka om den här boken lika mycket. Men det hade jag inte behövt vara. För ”En sång för alla dom” är en fantastisk bok. En lågmäld och finstämd bok om vänskap, vad det betyder. Men boken handlar även om ensamhet och rasism. 


Boken pendlar mellan nu- och dåtid och det är en vacker men sorglig historia som spelas upp framför mig. Mike skildrar ensamheten och längtan efter samhörighet så fint och så bra. Det är en varm och känslosam berättelse med både humor och ett stråk av svärta och smärta. 


Lägger ifrån mig boken med ett leende på läpparna. Tyckte mycket om den här berättelsen. 


Kul att se mig själv citerad på insidan av omslaget. En blurp för en av mina favoritböcker. Yeah!!! 


Ges ut av Norstedts förlag


 

Ett gott nytt år av Malin Stehn



Den här boken golvade mig. Totalt! Började läsa och sedan var jag fast till sista sidan var utläst. 


”Ett gott nytt år” skildrar vanliga människor som begår misstag. Misstag som leder till något större och hemskare. 


Malin har verkligen lyckats med att bygga upp sin historia på ett fängslande sätt. Skickligt leder hon oss mellan de olika karaktärernas perspektiv och jag kan verkligen inte sluta läsa! Bladvändare! Avsätt tid när du läser denna, du kommer inte vilja lägga boken ifrån dig! 


Ges ut av Albert Bonniers förlag


 

Dalskuggan av Viveca Sten



 

Den här boken är den andra delen i serien Åremorden som utspelar sig i de jämtländska fjällen. Liksom den första delen slukade jag boken. Jag tycker om hur Viveca bygger upp sina historier där mordgåtan tar tid att lösa. Dessutom har alltid Viveca starka och intressanta karaktärer med i sina böcker, karaktärer man vill veta mer och läsa mer om. 


”Dalskuggan” är en spännande, svårsläppt och lättläst bok med en handling som berör mig och lite kryper in under huden. Att den sedan är rätt oförutsägbar där jag inte listar ut vem som är mördaren förrän i slutet är ett stort plus! 


Rekommenderas. 


Ges ut av Bokförlaget Forum

Välkommen till evigheten av Camilla Grebe



 

Det här var en bok jag sträckläste, fast efter första sidan. Camilla Grebe har en förmåga att bygga upp sina historier så att man hela tiden vill läsa ett kapitel till. Spänningen är där hela tiden, från första till sista sidan. 


”Välkommen till evigheten” är ett familjedrama som kryper in under huden på mig. Handlingen utspelar sig under två tidsperioder, nutid och åtta år tidigare och det gör handlingen mer spännande. Bit för bit får vi delar av sanningen tills vi har en helhet. 


Camillas styrka är att gestalta karaktärerna och att de får ta plats i berättelsen. Det och att handlingen får ta tid vilket gör att man hinner läsa känna personerna och under läsningens gång förstår varför de gör som de gör. 


Med andan i halsen läser jag boken, vill inte att den ska ta slut men vill inte sluta läsa. Camilla har varit nominerad till årets bok tidigare, jag hoppas att denna blir nominerad till det. Grymt bra, boksmällevarning deluxe! 


Ges ut av Wahlström och Widstrand

Onda drömmar av Anna Jansson




 Det här är den 24e delen i serien om Maria Wern. Heder till Anna Jansson som i varje bok lyckas upprätthålla intresset och skriva spännande! Att läsa böckerna om Maria Wern är som att återse gamla vänner som man inte träffat på ett tag. Man är liksom med karaktärerna i deras vardag, deras glädje och sorg. 


Den här delen involverar barn som på ett eller annat sätt far illa och det är jobbigt, jag har svårt för det. Samtidigt är det en spännande katt och råtta lek efter en mördade innan denne slår till igen. 


Som vanligt är det välskrivet och lättläst men jag hade velat läsa lite mer om hur Maria hämtar sig efter sin tragiska förlust i förra boken Galgbergets väktare. Sammantaget en bra deckare som jag gärna rekommenderar. 


Boken är bra inläst av Marie Richardsson. 


Ges ut av Norstedts förlag

måndag 11 april 2022

Vattenlandet av Susanne Boll



 Det här är den fjärde fristående delen i serien om Vera Lilja. Jag har läst de andra delarna och gillat dem! 

”Vattenlandet” är en spännande, välskriven och lättläst historia där slutet är oväntat. Det är en bok som är svår att släppa och man vill bara läsa ett kapitel till.. 


Susanne är bra på att skildra relationen mellan karaktärerna. Det är spänning blandat med psykologi och relationer. 


För bäst behållning (även om de är fristående), läs böckerna i rätt ordning. 


Tack för underhållningen!


Ges ut av Hoi Publishing

Flickvänskontraktet av Anna Keiler


 Den här boken gillade jag! En underbar feelgood med mycket humor, värme och kärlek så jag blev alldeles lycklig när jag lyssnade på den! 


Jag fastnar för Karaktärerna Frida och Micke, följer deras historia, skrattar med dem, lever med dem. Anna har lyckats bra med att göra historien levande och hon har definitivt ökat min längtan att åka till Grekland. 


”Flickvänskontraktet” har en bra mix av händelser, missförstånd, drama, känslor och jobbiga familjerelationer. Jag fastnade helt i denna bok och är glad att det finns en del två att lyssna på (Bröllopsavtalet)!


Om boken: 


Frida är arbetslös, dumpad av pojkvännen och i desperat behov av ett nytt jobb. På ett bröllop i Stockholms skärgård träffar hon sin brors barndomsvän Micke, som hon en gång var hemligt förälskad i. 


Micke erbjuder Frida ett jobb med väldigt udda premisser att spela hans flickvän på en resa till Grekland med hans hemska släkt.


Men Micke är en ökänd casanova och Fridas bror varnar henne. Trots det blir hon nyfiken och känner att hon inte har något att förlora. Säkert är ryktet överdrivet och kanske är Mickes släkt inte så hemsk som han påstår?  


Ges ut av Lind och Co

Hälsningar från den italienska olivlunden av Jo Thomas.



 

Det här är en charmig och mysig historia om att gå sin egen väg och att hitta lyckan där man minst anar det. 


”Hälsningar från den italienska olivlunden” är en charmig och lättläst feelgood som får mig att le! Tycker om karaktärerna och miljön. Jag längtar till Italien när jag läser boken, skulle gärna bo på en gammal gård och ha en revirbevakande get! 


Det här är må-bra-läsning! Tummen uppå! 


Ges ut av Bokförlaget Polaris

Allt du inte vet av Tarryn Fisher



Jag hade inte läst något av Tarryn Fisher innan jag läste denna bok. ”Allt du inte vet” är en rätt skruvad spänningsroman där man inte vet vem som talar sanning eller vem som ljuger. 

Det är många hemligheter som döljer sig bakom fasaden hos familjen Crouch som Juno bor hos samtidig som även hon har en del i bagaget. Man har liksom ingen aning om vad som kommer att hända när man vänder blad i boken. 


Spännande historia och intressanta karaktärer. Kommer definitivt att läsa fler böcker av författaren. 


Ges ut av Harper Collins

Faller jag, faller du av Krillan Ahlsén.



Den här boken gillade jag. ”Faller jag, faller du” är en psykologisk spänningsroman som kryper under huden på mig. Vem kan man egentligen lita på?

Boken, som är författarens debutroman är en bra blandning mellan relationsdrama och spänning. Jag tycker om hur Krillan skildrar relationen mellan huvudkaraktären Iris och hennes dotter Rosa. Hur hon försöker hjälpa sin deprimerande dotter att få ordning på sitt liv. 


Gillar karaktärerna och miljöerna som jag tycker författaren gestaltat bra. Jag tycker även om det vardagliga i boken, att den får ta plats även om den ibland är jobbig. Boken är välskriven och spännande med ett överraskande slut, såg inte det komma! 


Ges ut av Bokfabriken





 

Björnen sover av Emelie Schepp




 

Boktips 


Björnen sover av Emelie Schepp. 


Jajjamensan, hon har gjort det igen! Skrivit en bladvändare, en bok som var totalt omöjlig att lägga ifrån sig när jag väl börjat läsa. 


Emelie är galet bra på att bygga upp en spännande historia. En historia med oväntade vändningar där man får pusselbit efter pusselbit för att se helheten. Vem är egentligen skyldig? 


Jana Berzelius är en fascinerande karaktär. Hon är både på den rätta och den orätta sidan och hennes förflutna är inte problemfritt. Jana är mörk och komplicerad, tar till det hon behöver för att skydda de svaga och de sina. Men i de senaste böckerna har jag sett en mer mänsklig sida hos henne vilket jag gillar skarpt. 


”Björnen sover” är en välskriven och grymt spännande historia som tog slut alldeles för fort. Det här är den sjunde delen i serien om Jana Berzelius, läs dem gärna i ordning för att hänga med i alla turer kring karaktärerna. 


Hatten av, galet bra!


Ges ut av Norstedts förlag.





Häxhammaren av Johanna Strömqvist

  Rekommenderad läsålder är 9-12 år.  Det här är den andra, fristående boken i serien Silver & Stål.    Lilly och Vincent måste i ett nu...