onsdag 30 juni 2021

Brinn mig en sol av Christoffer Carlsson

Det här är den sjunde boken jag har läst av de tolv nominerade till årets bok. Christoffer Carlssons bok är bra, spännande och en bok som har oväntade vändningar. 


Det tog ett tag innan jag fastnade för berättelsen, men när jag väl gjorde det så var jag fast. En spännande story och intressanta karaktärer gjorde att jag på slutet inte kunde släppa boken. Dåtid möter nutid och sådana berättelser brukar fånga mig. Och det gör den, men det tar lite för lång tid innan jag är där. 


Christoffer är skicklig med språket och att skriva målande. Handlingen blir lätt att se framför sig som en film. 


Är det en bok jag rekommenderar? Absolut. Jag skulle inte ha velat missa denna. Får den min röst i årets bok 2021? Kanske, men min favorit är fortfarande ”Amerikansk jord”. 


Boken ges ut av Albert Bonniers förlag






 

Döden går på visning av Anders De La Motte och Måns Nilsson

”Döden går på visning” är den första delen i författarduons nya pusseldeckarserie ”Morden på Österlen”. 


Och ja, jag älskade den här boken! Den är spännande, har härliga miljöbeskrivningar och intressanta och färgstarka karaktärer. Det är en oblodig berättelse (vilket jag gillar) och den byggs upp på ett briljant sätt!  Jag älskar alla vändningar i boken, hur jag som läsare får ledtrådar bit för bit till pusslet, ett pussel som håller spänningen ända till slutet. ”Döden går på visning” är smårolig och en härlig sommarläsning. 


Anders och Måns har skrivit en fantastiskt bra deckare. Jag ser bara en negativ sak och det är att boken tog slut för fort! När kommer nästa del? 


Boken ges ut av Bokförlaget Forum 


Följ mig gärna på instagram Lollos boktips








En misslyckad kvinnas bekännelser av Alexandra Potter

Den här boken gillade jag skarpt. ”En misslyckad kvinnas bekännelser” är en härlig och varm feelgood med både hjärta och smärta. Stilen i boken är lite lik en annan favoritförfattare, Mhairi McFarlane.

Det är en underhållande och humoristisk berättelse som ger mig många skratt och stunder av igenkänning när jag läser. Jag tokgillar Nell och Cricket, de kompletterar varandra väldigt bra! Berättelsen är träffsäker, realistisk och innehåller både glädje, sorg, kärlek, djup vänskap och en gnutta ironi.
Det här är en må-bra-bok, grattis till dig som har den kvar att läsa!

Boken ges ut av Bokförlaget Nona





Syndaren ska vakna av Linda Ståhl

Men hur spännande var inte den här historien?! Jag ville och kunde inte sluta läsa när jag väl hade börjat.

En väldigt bra story med oväntade vändningar och saker som inte är som de verkar. Intressanta karaktärer som man lär sig mer och mer om ju länge in i handlingen man kommer. Det är ett starkt driv framåt i berättelsen och spännande ända in på slutet.

Jag gillar parallellhistorierna som utspelar sig i boken, de gör mig fundersam och tvingar mig att tänka efter och leta efter ledtrådar.

Riktigt bra bok!! Läs och njut!

--------------------------------------

Boken ges ut av Norstedts förlag










Älskade barn av Ashley Audrain

 ”Älskade barn” av Ashley Audrain är en väldigt, väldigt bra bok. Boken är gripande men också väldigt sorglig och vissa delar gjorde ont i mammahjärtat att läsa.

Boken är skriven i du-form och det är Blythes berättelse till sin man. I ett försök att få honom att förstå. Man får en gnagande känsla av oro när man läser, man känner på sig att något hemskt ska hända men man vet inte vad.
Det är en tragisk berättelse som berörde mig djupt. En berättelse med ett vackert språk som gör att sidorna flyger fram.
”Älskade barn” är en bok man kan diskutera massor kring eftersom den lyfter fram många frågor som exempelvis: Måste man älska sitt barn? Måste man älska sina föräldrar?
Boken är nominerad till årets bok och den är väl värd sin nominering. ”Älskade barn” är en bok jag kommer minnas länge.
Av de tolv nominerade böckerna i Årets bok 2021 har jag nu läst 6 st.

----------------
Boken ges ut av Albert Bonniers förlag








Fem år senare av Rebecca Serle.

En fantastiskt bra bok som jag hade svårt att släppa taget om. Historien växer ju längre i boken jag läser och det går inte att förutsäga hur det ska sluta.

Det är en varm, kärleksfull och sorglig berättelse som ger eftertanke. Vad gör man med den tid man har i livet? Vilka människor väljer man att spendera den tiden med?
”Fem år senare” är en fin bok om vänskap och kärlek. Jag tycker om att vänskapen mellan huvudkaraktären Dannie och hennes bästa vän Bella får ta plats och att den gestaltas så fint. De går igenom mycket och tar hand om varandra.
Den här boken utvecklade sig till något helt annat än vad jag trodde att den skulle göra. Till något ännu bättre. Jag kunde inte sluta läsa och rekommenderar den varmt!

Boken ges ut av Bokfabriken






Mormor dansade i regnet av Trude Teige.

 Mormor dansade i regnet av Trude Teige.
Vilken gripande berättelse. ”Mormor dansade i regnet” är en bladvändare där dåtid möter nutid och vi får följa tre kvinnor och deras öden. Det är så mycket kärlek och sorg, glädje och hemligheter.
En familjehistoria som präglas av skuld och skam över något som hände då. Jag säger det igen, jag tycker väldigt mycket om böcker som har en parallell handling som växlar mellan dåtid och nutid. Det ger ett större djup åt berättelsen.
Författaren lyckas fånga mig med sina ord, hur hon berättar sin historia. Jag vill inte släppa boken utan den stannar hos mig.
Läs ”Mormor dansade i regnet”, det är en bok jag rekommenderar varmt!
Boken ges ut av Bazar förlag .







tisdag 29 juni 2021

Dina färger var blå av Marcus Jarl.

 Dina färger var blå av Marcus Jarl.

Vilken bok! Vilken vacker, varm och sorglig kärlekshistoria.
Det går inte att lägga undan boken. Den berör, den drabbar mig och jag glömmer bort att andas emellanåt medan jag läser. Kärlekshistorien och resten av handlingen är så vackert beskriven, så levande, så detaljerad. Vi får möta både livets början och slut i boken, vi ställs inför svåra livsval.
Lina är gift med Samuel men har inte glömt bort sitt livs kärlek, Ted. Han som försvann. En dag är Ted tillbaka, säger att han har tre månader kvar att leva och han vill tillbringa dem med Lina.
Hur skulle du göra? Kan man säga nej till en sådan sista önskan? Även om man har gått vidare med sitt liv?
”Dina färger var blå” innehåller hemligheter och kärlek, längtan efter att få ett avslut, svar på frågor och längtan efter kärlek.
Jag grät mig igenom slutet. Den här boken fick mig att känna så många känslor och det är en bok du inte får missa! Den måste läsas och upplevas!

Boken ges ut av Norstedts förlag






Midsommarblot av Ewa Klingberg

Midsommarblot av Ewa Klingberg

Midsommarblot är den första delen i nya mysdeckarserien ”Värnamord”.
Det här är en mysig, lättläst och svårsläppt bok. Jag dras genast med i handlingen, fattar tycke för karaktärerna och vill helst inte att boken ska ta slut.
Ewa är bra på att skriva fängslande och att ha med fina miljöbeskrivningar vilket gör att handlingen känns levande.
Jag tycker att den här boken är väldigt bra och ser redan fram emot nästa del!
Boken ges ut av Historiska Media!








Dvalan av Camilla Grebe.

 Dvalan av Camilla Grebe.

Camilla har kommit att bli en av mina favoritförfattare. Hennes böcker är spännande, välskrivna och har oväntade vändningar så man inte riktigt vet vad man ska tro eller lita på.
Dvalan är inget undantag även om den inte riktigt kommer upp till samma klass som ”Husdjuret”, boken innan denna. Men ”Dvalan” är väldigt spännande med många olika trådar som vävs samman till en.
Jag imponeras av Camillas historia, hur hon beskriver sina karaktärer och hur allt vävs ihop. Läsvärd? Absolut! Missa inte heller hennes andra böcker!






Bröllopsfesten av Lucy Foley.

 Bröllopsfesten av Lucy Foley.

Den här författaren kan skriva pusseldeckare hon! Jag har inte en susning om vem som är skyldig förrän i slutet! Jag försöker att lista ut, men Lucy Foley skriver sin berättelse väldigt skickligt att det inte går att förutse.
Boken har olika berättarröster som gör att berättelsen blir väldigt spännande och intressant. Spänningar och intriger kommer upp till ytan! Lägg sedan till ett spännande och intressant persongalleri och miljöer så har du en bok du inte vill missa.

Boken ges ut av Printz Publishing.



Den andra systern av Peter Mohlin och Peter Nyström.

Den andra systern av Peter Mohlin och Peter Nyström.

Den här boken var efterlängtad sedan jag läste ut duons första bok ”Det sista livet” som var sanslöst bra!

Höll denna andra del måttet? Absolut! Det är en actionfylld resa jag får ta del av, inte en lugn stund under läsningen. Man kastas direkt in i handlingen och spänningen håller i sig in i det sista. Det är en rafflande intrig med en intensiv katt och råttalek vilket gör att boken är extremt svår att lägga ifrån sig. Det jag gillar med den här författarduon är att de ger sina karaktärer tid att utvecklas. Man hinner lära känna dem ordentligt, hinner ta del av deras tankar och känslor. ”Den andra systern” är en riktigt, riktigt bra deckare!

Jag varvade läsning med att lyssna den här gången och inläsaren av boken, Reine Brynolfsson gör ett riktigt bra jobb.

Nu längtar jag efter tredje delen om John Adderley!

Boken ges ut av Norstedts förlag







Häxhammaren av Johanna Strömqvist

  Rekommenderad läsålder är 9-12 år.  Det här är den andra, fristående boken i serien Silver & Stål.    Lilly och Vincent måste i ett nu...