lördag 20 november 2021

Huset nedanför klipporna av Sharon Gosling



Det här är en feelgoodroman jag gillade skarpt! Boken är en pärla som det var ett nöje att läsa. 


”Huset nedanför klipporna” är en svårsläppt och lättläst feelgood med fina miljöbeskrivningar och karaktärer. Jag fastnar för det karga i miljöerna i boken, för huvudkaraktären Anna som bara vill må bra och laga mat. Hon vågar börja om och får på vägen möta människor som blir hennes vänner och som förändrar hennes liv. 


Boken har både hjärta och smärta, det är en mysig feelgood helt enkelt. Missa inte den här boken, den är värd din tid!


Ges ut av LB förlag  


 

Priset av Anneli Fichtelius




Jag tyckte mycket om Annelis förra roman ”Försoning” och blev därför nyfiken på hennes nya roman. Det här är en nutidsroman, som belyser flera aktuella samhällsproblem exempelvis klimatförändringar. 


”Priset” är en lättläst och spännande dystopisk framtidsskildring som ger upphov till många tankar och funderingar. Men det är även en bok som ger mig lite lätt ångest. Vilket pris är vi beredda att betala för en trygg framtid? 


Ges ut av Ordberoende förlag


 

Löften, kyssar och varm choklad av Sofia Fritzon



Jag älskar julromamer och den här var precis så där härlig som en julroman ska vara. Här fanns allt, romantik, oväntad kärlek, varm choklad, snö och mys! 


Det är en charmig och underhållande berättelse som får mig att längta både till jul och till fjällen. Jag kan riktigt se snön och miljön framför mig och känna doften av varm choklad. Sofia är bra på att gestalta texten så att den blir levande.


Boken är den  fristående uppföljaren till ”Två hjärtans karameller” som jag tyckte mycket om. 


Missa inte den här julmysiga och väldigt charmiga feelgoodboken! Precis vad jag behövde! 


Ges ut av Lavender Lit


 

Kossor av Dawn O’Porter



Den här boken överraskade mig. Jag började läsa och fastnade. Kunde inte sluta läsa om Tara, Cam och Stella och allt som hände runt dem. 


Jag har skrattat och varit förbannad medan jag har läst. Jag har gråtit och haft en klump i halsen. 


”Kossor” är en bok med mycket känslor. Känslor både högt och lågt. Det är en humoristisk feelgood med en hel del dråpliga situationer och behov av en skämskudde. Men det är också en må-bra-bok och en bok om att inte följa normen. Jag tyckte om att läsa den och kan bara säga en sak, Följ inte flocken! Gå din egen väg! 


Ges ut av Bokförlaget Nona


 

En enkel till Amerika av Marie-Louise Marc



Den här boken fick mig att läsa alldeles för länge innan jag släckte lampan. Men den är värd lite sömnbrist, för den är bra! 


Marie-Louises nya bok är en historisk roman som innehåller det mesta! Det är en bok som berör och som inte släpper taget om dig. Berättelsen innehåller starka kvinnor som vill något med sitt liv och som försöker få det de vill ha. Men det är även en bok om att längta både bort och hem. ”En enkel till Amerika” är en roman om  kärlek, längtan, mod och besvikelser. Men även en roman om att tvingas fatta svåra beslut och en sådan där vänskap som alltid kommer att finnas. 


Marie-Louise är en av mina favoritförfattare. Hon skriver så att jag aldrig vill sluta läsa och denna bok är inget undantag. Det här är en berättelse och en skildring av ett livsöde på 1950-talet, hur livet formas av de beslut man tar. 


En fängslande och väldigt bra bok som kommer att stanna kvar hos mig ett tag.


Ges ut av Printz Publishing  


 

Plåster för brustna hjärtan av Heidi Bjørnes





”Plåster för brustna hjärtan” är den andra, fristående delen i serien om Minas hus. 

Det här är en mysig feelgoodroman som är full med kärlek och vänskap. Vi får följa karaktärerna både i mot- och medgångar. De hjälper varandra och jag tycker om att läsa om dem. Boken är relativt kort, lätt att läsa och lätt att fastna i. Karaktärerna är lätta att tycka om och som tur är finns det en tredje del som jag hoppas ges ut på svenska. 


Jag skulle rekommendera att man läser den första delen ”Minas hus” först. Så men vet vad karaktärerna var med om då, hur allt startade. 


Vill du ha en mysig bok att krypa upp i soffan med nu i höst så är det här en bra kandidat. 


Ges ut av Bazar förlag

Sanningen kommer om natten av Mhairi Mc Farlane.



Ok, det här måste vara Mhairis bästa bok (tillsammans med Från och med du). En ömsint, sorglig, humoristisk och galet bra bok. Mhairi är en författare som aldrig gör mig besviken. Hon skildrar livet och karaktärerna i det på ett fantastiskt sätt! Det känns som om man känner dem och att man vill vara mer i deras värld. 


Den här boken, ”Sanningen kommer om natten” är mörkare än hennes tidigare böcker, mer allvarlig. Men den varma tonen finns där och likaså den rappa och humoristiska dialogen. 


Det här är en berättelse om att livet kanske inte blir som man har tänkt sig och att det kan vara svårt att finna en väg vidare. Men att den alternativa vägen kanske finns närmare än vad man tror. Om man bara vågar ge den en chans. 


Det är en tänkvärd och underhållande historia som spelas upp framför mina ögon. En sådan där bok som inte släpper taget om dig, inte ens när boken är slut. Lärdomen är att ta tillvara på livet, det kommer inte i repris. 


”Sanningen kommer om natten” är giganormiskt bra, som min dotter skulle säga! Rekommenderas varmt!


Ges ut av Harper Collins



 

Herrens år 1399 av Dick Harrison



Att Dick Harrison kan historia är det ingen tvekan om. Han är dessutom en bra historieberättare. 


”Herrens år 1399” är en välskriven pusseldeckare som utspelar sig i Visby under medeltiden. Boken innehåller intressanta karaktärer och  gestaltande miljöer med många intressanta historiska detaljer och ord som sätter fart på fantasin. 


Spännande och intressant i ett lågmält tempo. Maken snodde åt sig boken innan mig och ger den tummen upp! 


Boken ges ut av Ordfront förlag


 

De rotlösa av Frida Skybäck



I oktober hade jag förmånen att få samtala med Frida på min Instagram om hennes nya bok ”De rotlösa”. En spänningsroman om en familj som inte mår bra. Det är en spännande bok om familjeband, att känna sig utanför och utsatt. Men det är även en berättelse om villkorslös kärlek och att vilja samla sin splittrade familj. 


Jag tycker att Frida klarar bytet av genrer bra. Frida har en fantastisk berättarröst, hennes karaktärer blir levande och trovärdiga och miljöerna likaså. 


Berättelsen är berättad ur tre perspektiv och det stärker historien och gör den mer spännande och gripande. Genom karaktärerna får vi skildrat hur det är att växa upp i ett av Malmös fattigaste områden och hur tufft det kan vara. 


”De rotlösa” är spännande, dramatisk, full med värme och kärlek men också av hopp. Det är en bok du inte bara lägger i från dig, den sträckläses gärna och samtidigt som du tror att du vet hur allt hänger ihop så har du helt fel. Det är en oförutsägbar historia! 


Boken ges ut av LB förlag


 

Kvinnor jag tänker på om natten av Mia Kankimäki





Den här boken tror jag inte att jag hade läst om det inte hade varit för 4good book club.


Vilken tur att jag är medlem där så boken damp ner i min brevlåda för det här är en underbar bok. Jag har läst i den med jämna mellanrum för att dra ut på det, för att inte boken ska ta slut för fort. 


Boken är en en blandning av självbiografi och reseberättelse med historiska inslag av kvinnliga upptäcktsresande. Vi får möta flera intressanta kvinnor och läsa om deras resor, öden och liv. 


Boken ger mig nya kunskaper och en längtan efter att resa. En bok jag är väldigt glad att jag upptäckte! 




 

Argbiggornas antikvariat av Frida Gråsjö


 


Det här är den andra delen i härliga Rosnäs-serien, en charmig och lättläst bok med både humor, värme och allvar. 


Frida är bra på att måla upp miljöer så att det känns som att jag själv går runt där i samhället och i det lilla antikvariatet (vill ha ett eget efter att ha läst boken!!). 


Berättelsen är en härlig blandning av både vänskap, kärlek, avund, böcker, hundar och jävlar anamma! Jag tycker om att läsa om Agge och Vera som trots att de smågnabbas och verkar lite sura på varandra har en varm och god vänskap i botten. 


Det är en välskriven och spännande historia som ger mersmak! Jag ser fram emot fler delar i serien. 


Boken ges ut av Modernista


tisdag 2 november 2021

Familjen Winther - En ny tid av Katrine Wessel



Ok, det här gillade jag. Tokgillade till och med. ”En ny tid” är första delen i serien om  den förmögne familjen Winther som utspelar sig i Trondheim i Norge i slutet av 1800-talet. 


Jag fastnade direkt i handlingen som är fylld både kärlek, vänskap, dramatik och hemligheter. Karaktärerna är intressanta och man får komma nära dem. Vi får vara med familjen både i glädje och sorg och jag tycker att författaren lyckas bra med att gestalta relationerna mellan familjemedlemmarna och miljön i boken. 


Hatten av, jag är såld! Som tur är finns det fler delar! Jag vill läsa mer om familjen Winther. 


Boken ges ut av  Bokförlaget Polaris

Dansa min docka av Anna Jansson



 Det här är den tredje boken om polisen Kristoffer Bark vid Örebropolisen och jag tycker nog att det är den bästa av dem. 

Anna blandar spänning och relationsdrama med historiska berättelser av hur man behandlade kvinnor som blev gravida utan att vara gifta i mitten av 1900-talet. Det är hemskt det man utsatte kvinnor för med tvångsvård och sterilisering. Allt vävs ihop till en väldigt spännande historia. 


Storyn är oförutsägbar och jag tycker att boken är lättläst. Anna är en skicklig författare som fångar mig med sin berättelse. Hon skapar karaktärer man vill veta mer om, läsa mer om. 


Ännu en bra bok av Anna, längtar efter nästa!  


Boken ges ut av Norstedts förlag

Ett bröllop att minnas av Katie Fforde





 Tre kvinnor som träffas av en slump och som längtar efter en nystart i livet bestämmer sig för att gå samman och starta ett företag. Ett företag som ska arrangera bröllop i vintagestil. 

”Ett bröllop att minnas” är en charmig och lättläst feelgood med allt som en bok i den genren ska ha. Det är härliga och färgstarka karaktärer och lantliga och hemtrevliga miljöer. 


Tempot är högt i boken och det är inte alltid jag riktigt hänger med i svängarna. Hade gärna sett att författaren lugnat ner tempot. Men sammantaget är det en charmig historia med vänskap och romantik, precis som det ska vara i en feelgood. 


Boken ges ut av Piratförlaget

Allt som var mitt av Cissi Wallin



 

Den här boken har fått flytta hem till mig. Cissi Wallin är åtalad för grovt förtal för sin bok, en bok där hon berättar sin historia. 


Det är en historia om att ge sig in i vuxenlivet på stapplande steg, att ha drömmar och att bli utsatt för maktmissbruk och av en känd och mäktig man. 


Cissi berättar om att bli misstrodd och baktalad för det hon försöker berätta och viljan att få berätta. Även om andra försöker stoppa hennes bok. 


Jag tycker att det här är en viktig bok att ha i min bokhylla, för snart kanske den inte finns mer. Blir Cissi fälld kommer de kvarvarande exemplaren av boken att konfiskeras. Då får den inte säljas mer. Vilket i mina öron låter helt galet, i Sverige 2021! 


Jag sträckläste boken, den gick inte att lägga ifrån sig! Rekommenderas. 

Häxhammaren av Johanna Strömqvist

  Rekommenderad läsålder är 9-12 år.  Det här är den andra, fristående boken i serien Silver & Stål.    Lilly och Vincent måste i ett nu...