torsdag 29 september 2022

Världen brinner, del 1: Den osynliga fienden av Lisa Westerlund



 Boktips - läsålder 9-12 år. 


Det här var en spännande bok som dessutom lärde mig en massa saker. Intressanta karaktärer och ett bra grepp för att få barn och ungdomar lite mer uppmärksamma på klimatet och de faror som finns mot det. 


Korta kapitel och ett bra språk gör boken lättläst. Dessutom finns det fler delar i serien, härligt!! 


Om boken:

I "Den osynliga fienden", den första delen i serien, ger sig Leah, Erik och elementens väktare i kast med luftföroreningarna. Men det är lättare sagt än gjort då giriga företag och människor vägrar inse att klimathotet är på riktigt! En plan tar form, en plan som är lika riskfylld som den är genial – de ska övertyga klimatförnekarna genom att transportera dem till framtiden. Sera, elementet lufts väktare, och Erik följer med för att verkligen få fram budskapet. Men när Erik faller till marken ser planen ut att misslyckas, och värre, Erik riskerar att dö …


Ges ut av Bonnier Carlsen

Fröken Perfekt av Maria Parkhed



Den här boken tyckte jag om! Det var en härlig feelgood att bara dyka ner i och fastna och stanna kvar i! Det enda negativa är att den tog slut för fort. 


Boken är en varm roman med både hjärta och lite svärta. Jag tycker om karaktärerna och tycker att Maria skildrar deras relationer och hur de är på ett bra sätt. Jag tycker även om miljöbeskrivningarna och det är lätt att förställa sig hur det skulle kunna se ut. Det är mycket vänskap, gemenskap och tanke på att tillsammans är vi starka i boken. Maria har skrivit en bladvändare och jag läser gärna mer av henne. 


Missa inte! 


Ges ut av Lind och co


 

En dag, Jennifer av Risto Pakarinen.




Varför har jag inte läst detta glädjepiller till bok förrän nu? Härlig 80-tals nostalgi som lockade både till skratt och eftertanke. 


Bokens huvudkaraktär, Peter, har fastnat i livet, det står bara och stampar. Efter en kväll med filmen ”Tillbaka till framtiden” så bestämmer han sig att resa tillbaka till en tid då livet var enklare - 1986.  På med stentvättade jeans, bort med mobilen och låta håret växa. Men hur går det att försöka leva i år 1986 när alla andra befinner sig i nuet? 


Det här är en glad och varm feelgood där varje kapitel har fått ett namn efter en 80-tals låt (bara det liksom). Lättläst och välskriven må-bra-bok som gav mersmak, skratt och igenkänning. Och en längtan efter en tid då musiken var bra! 


Ges ut av Harper Collins

Tivolit av Jenny Runesson



 Tivolit av Jenny Runesson. 


Det här är den andra delen om Elsa som arbetar som tolk i Luxenburg. I denna del försvinner en skolkamrat till Elsas dotter och en stort sökande drar igång. 


”Tivolit” är en spänningsroman med korta kapitel vilket gör boken lättläst. Boken är spännande och man får som läsare lägga ett litet pussel för att få ihop vem som är skyldig. Jag tycker om att böckerna utspelar sig i en miljö som jag inte känner till så väl. Tycker att Jenny skriver gestaltande miljöbeskrivningar. 


Men jag fastnar inte riktigt lika hårt för den här boken som för Jennys debut ”Tolken”. Upplevde den boken som mer spännande och svårsläppt. Men ”Tivolit” är läsvärd och jag läser gärna fler delar om tolken Elsa! 


Ges ut av Ordberoende förlag

Städerskan av Nita Rose



Molly är en karaktär man tar till sig, bryr sig om. Hon är på sitt eget sätt och följer inte normen. Hennes liv är ganska fyrkantigt och hon har svårt att tolka sociala situationer vilket gör att hon hamnar i knepigheter. Men jag blir arg på hur hon blir behandlad av andra i boken. 


Jag tycker att boken är bra, men jag trodde jag skulle tycka mer om den än vad jag gjorde. Kanske hade jag för höga förväntningar? Kanske läste jag den vid fel tidpunkt - jag vet inte. Men det tog att tag för mig att läsa ut boken. 


Jag har läst många som tycker att den här boken är väldigt bra och jag tycker att den är både välskriven och charmig. Men kanske passar den bättre för någon annan läsare än mig. Molly däremot, henne kommer jag att minnas med värme! 


Ges ut av Albert Bonniers förlag

 

lördag 3 september 2022

Galen i dig av Mhairi McFarlane



Jag älskar Mhairi McFarlane! Hennes böcker är bladvändare av rang och ”Galen i dig” är inget undantag. Mhairi är fantastisk på att i sina berättelser gå mellan glädje och sorg, att skildra det vanliga livet med allt vad det innebär. 


”Galen i dig” är en härlig feelgood med stråk av svärta och ett djup. Det är en bok som lockar både till skratt och till eftertanke. Mhairi är inte rädd för att ta upp och skriva om svåra ämnen (ex psykisk misshandel ) och hon gör det förbannat bra dessutom. 


Det här är en varm, humoristisk roman full med dråpliga situationer. Det är en bok om vänskap, att man är stark tillsammans. Jag älskar Mhairis sätt att skriva med rapp dialog, ironi och hur hon beskriver relationer. Jag älskar att man får ta del av karaktärernas tankar och känslor, komma dem nära. Det enda negativa är att boken tar slut för fort, jag vill ha mer! 


Ännu en väldigt bra bok av en av mina absoluta favoritförfattare! 


Ges ut av Harper Collins


 

För alltid tillsammans av Julie Cohen



”Du är min början och mitt slut, och alla dagar däremellan”. 


Den här boken har stått ett tag i min bokhylla och när jag väl började läsa den så förstår jag inte varför jag inte läst den tidigare? 


”För alltid tillsammans” är en varm och fin kärlekshistoria om storslagen kärlek. Om kärlek men även om sorg och hemligheter. En annorlunda berättelse eftersom man får följa karaktärernas liv baklänges, från nutid, bakåt i tiden genom deras liv till hur de träffades. 


Ju längre bakåt i tiden vi kommer desto tydligare blir familjehemligheterna som de bär. Det är romantiskt, sorgligt och vemodigt. 


Gillade mycket! 


Ges ut av Norstedts förlag


 

Fredagsklubben av Sofia Lundberg, Alyson Richman och M.J. Rose



2018 ställs Hilma af Klints tavlor ut på Guggenheimmuseet i New York. Utställningen blir den mest besökta i museets historia. Inspirerade av utställningen bestämde sig författarna Sofia Lundberg, Alyson Richman och M.J. Rose för att ge kvinnorna liv i den kollektivt skrivna romanen Fredagsklubben.


Det här är en, delvis, fiktiv roman om Hilma och hennes fyra väninnor. ”Fredagsklubben” handlar om systerskap, konst, hemligheter, vänskap och andlighet. Berättelsen är fin,  intressant att läsa och gör mig intresserad av konsten som hon målade. Den gör mig även intresserad att få veta mer om hennes vänninor, de som ingick i ”De fem”. 


Jag hade inte stenkoll på Hilma af Klint när jag började läsa ”Fredagsklubben”. Hon var en pionjär inom det abstrakta måleriet. Googlade hennes namn och läste om henne, tittade in hennes målningar.


Trevlig och lättläst läsning som passade bra så här en dag i augusti. 


Ges ut av Bokförlaget Forum

 

Andra sommaren på katthotellet sv Jessika Devert


 


Det här är uppföljaren till ”Katthotellet vid kusten” och det känns bra att få återse karaktärerna på Räkholmen igen! Förra boken fick mig att längta till kusten och det gör den här boken med. 


Fina miljöer, härliga karaktärer är två bra saker med boken. Jag tycker om hur Jessika skildrar relationerna mellan karaktärerna, hur de växer och blir starkare. Tycker om att följa Jonnas liv, hon har det inte alltid lätt och jag vill bara att det ska gå bra. Hon förtjänar det! ❤️


”Andra sommaren på katthotellet” är en charmig och humoristisk feelgoodroman. Det finns allt och lite till i denna mysiga bok. Ett extra plus för alla katter som är med i handlingen. Så missa inte! 


Ges ut av Printz Publishing

Nytt liv av Christina Wahldén



 Boktips - läsåldern 9-12 år


En väldigt spännande, bra och berörande ungdomsbok som jag gärna skulle diskutera med mina elever. 


Nadirs äldre bröder är kriminella och vill att han ska springa ärenden åt dem. Nadir förstår att det är fel, vad ska han göra? Hur ska han rädda sig själv?


Jag tycker att Christina skriver bra, hon fångar hur svårt det kan vara att barn och slitas mellan vad som är rätt och att ställa upp för ett syskon. Jag känner så med Nadir, känner hur ensam han känner sig. Hur han bara vill att allt ska vara bra. Han vill inte vara rädd och han vill inte vara inblandad. 


Christina har lyckats skildra och ge en trovärdig bild hur ett utsatt område kan vara och hur det är att leva där. Det är barn vi pratar om, barn som borde få vara barn och inte leva som kriminella.  Eller vara rädd för att bli indragen i något som man inte vill. Nadir borde få leva tryggt och bara behöva bry sig om det han tycker om och älskar. 


Det är så sorgligt att det här är vardag för en del barn i vårt samhälle, att man tvingas in i något man inte vill. Eller inte kan ta sig ur om man vill det. Att det är så och får fortsätta vara så är en skam för vårt land. 


En väldigt, väldigt bra ungdomsbok. Läs den, diskutera den!! 


Ges ut av Natur och kultur

Lotus blues och Mios Blues av Kristina Ohlsson




De här två böckerna har stått alldeles för länge olästa i min bokhylla. Jag har läst det mesta som Kristina har skrivit och gillat massor. Så varför har jag haft dessa olästa så länge? Ett mysterium.
  

Det här är spänning på hög nivå. Det är även två böcker där du som läsare måste vara med hela tiden så man inte missar något viktigt för berättelsen. 


Jag fastnade direkt i handlingen och ville inte sluta läsa så när Lotus Blues tog slut fortsatte jag direkt med uppföljaren. Jag behövde veta hur det skulle sluta. 


Det här är två riktigt spännande och lite kluriga böcker med många oväntade vändningar. Man är aldrig säker på vad som ska hända på nästa sida. 


Kristina är fantastisk på att bygga upp historier som fängslar så har du inte läst något av henne så har du flera bra böcker att läsa!


Ges ut av Piratförlaget

Häxhammaren av Johanna Strömqvist

  Rekommenderad läsålder är 9-12 år.  Det här är den andra, fristående boken i serien Silver & Stål.    Lilly och Vincent måste i ett nu...