tisdag 28 februari 2023

Himmelsgården av Nilla Kjellsdotter



Det här är andra boken jag läser av Nilla om karaktären Mija Wadö och hennes kollegor vid Österbottenpolisen. Den förra delen knockade mig, galet bra! Jag måste säga att ”Himmelsgården” är om möjligt ännu bättre, ännu mer spännande. 


Boken är spännande redan från start och den spänningen håller i sig genom hela boken fram till sista sidan. Det här är en bok där man blir överraskad, leds in på villospår och när man tror sig veta vem som är skyldig så har jag fel. Jag tycker om karaktärerna, hur de beskrivs och relationerna mellan dem. Gillar miljöbeskrivningarna, det karga, tempot, händelseutvecklingen och att det finns ett då och ett nu i handlingen. 


Tokbra! Förstår inte hur jag ska kunna vänta tills nästa bok kommer! Bladvändare är bara förnamnet! 


Ges ut av Norstedts förlag


 

Lycka till av Malin Stehn



 


Jajjamensan, Malin har gjort det igen. Skrivit en helt fenomenalt kalasbra bok. Totalt omöjlig att släppa (fick tvinga mig själv att lägga den ifrån mig så jag inte skulle läsa större delen av natten). De höga förväntningarna jag hade överträffades med råge! 


Parallellhistorierna då för åtta år sedan och nu, på bröllopsdagen ger mig som läsare pusselbitar till helheten. Återblickarna till då gör att man sitter på helspänn och berättelsen kryper innanför skinnet på mig. Att man dessutom får de olika karaktärernas syn på historien och hur de känner gör historien ännu bättre. Det är omöjligt att veta hur historien ska sluta och jag gissar helt fel på vem som är skyldig. 


Det här är en otroligt välskriven och smart historia med bra tempo! Helt klart en bladvändare. 


Ges ut av Albert Bonniers förlag

söndag 26 februari 2023

Midnattsdåd av Nora Roberts



 


Jag har läst det mesta som getts ut av Nora på svenska. Älskar hennes romaner om himlastormande kärlek och de mer spännande böckerna som man inte vet hur de ska sluta. 


”Midnattsdåd” har ett fantastiskt omslag som lockar till läsning och till en början gillar jag boken och berättelsen väldigt mycket. Det är inte bara kärlek och spänning utan även en stor sorg som drabbar huvudkaraktären. 


Och visst känner man igen Nora Roberts, hennes sätt att bygga upp och berätta en historia. Nora är fantastisk på att beskriva karaktärer, relationer och kärleken mellan dem. 


Men efter ett stunds läsning tycker jag tyvärr att boken tappar fart och jag tror att den hade tjänat på att kortas ner i sidantal. Lite för mycket omständigheter som tar bort mitt fokus på läsningen. Det tar lite för lång tid att komma till slutet helt enkelt. 


Men ändå, Nora Roberts är Nora Roberts!


Boken är översatt av Camilla Jacobsson och ges ut av Albert Bonniers förlag


En oväntad resa av Sheila O’Flanagan



 


Sheilas böcker är för mig sträckläsning och sommar! Tycker om sättet hon skriver och gestaltar karaktärer och miljöer. Under bokmässan förra året hade jag även möjligheten att få lyssna till och prata med Sheila. Hon var fantastisk att lyssna på när hon berättade om sitt skrivande och sitt liv. 


En oväntad resa är lätt att fastna i, lättläst och jag tycker om vänskapen som uppstår mellan Deira och Grace och att få följa deras resa. Det är mycket känslor, humor, en del svärta och värme. Jag tycker om att jag inte riktigt kan förutse slutet även om det är en feelgoodbok! 


Sheila O’Flanagan är alltid ett säkert kort för mig! 


Boken är översatt av Emö Malmberg och ges ut av LB förlag

Amerikansk melankoli av Joyce Carol Oates



 


Jag läser för lite poesi inser jag när jag väl läser det! I den här fina boken har man samlat några av Joyce Carol Oates dikter från det senaste decenniet. 


Det är dikter om förlust, kärlek. Dikter som täcker små och stora ämnen, personligt och politiskt. 


I den här poesiboken finns både dikter som är rätt fåordiga och dikter som är betydligt längre. Det finns dikter som berör, dikter som är tuffa att läsa, dikter som är lättare. Det är en bra blandning av texter som visar på Joyce storhet som författare. Hon har en speciell stil, lite säregen, men det gör henne bra anser jag. 


Boken är översatt av Fredrika Spindler och ges ut av Harper Collins

söndag 12 februari 2023

De kallar honom supersnuten: Jan Olsson, ett polisliv av Peter H Johansson.



Det här var en mycket spännande och intressant bok! Peter H Johansson har på ett mycket fängslande sätt skildrat kriminalkommissarie Jan Olssons arbete inom polisen. 


Jan eller supersnuten som han kallats har arbetat med alla de brott som satt djupa spår i vårt samhälle: Mordet på Olof Palme, Norrmalmstorgsdramat, jakten på Lasermannen och Militärligans rånturné. Ännu idag, 86 år gammal arbetar Jan deltid som utredare. 


Det är intressant att få en inblick i ett polisliv och arbetet som de gör, läsa om Jans tankar och spekulationer. Gillar att få följa med bakom kulisserna och få läsa om hur man arbetade då och hur arbetet har förändrats. 


Peter har gjort ett kanonjobb med att få boken lika spännande som en spänningsroman. Boken är lätt att läsa och svår att släppa. Tycker om att den är skriven i jag-form, och det märks att det måste ligga många timmars samtal mellan Jan och författaren. 


Intressant bok! Rekommenderas varmt. 


Ges ut av Ordfront


 

Systern av Mikaela Bley



 


Det här är den andra, fristående delen i serien ”The Killer”. Precis som den första boken är det här en spännande bladvändare som tar sig in under huden. Obehaglig och den där känslan av att något är fel men man vet inte riktigt vad eller vem som är skyldig. 


Jag hade lite svårare att komma in i denna del, många namn att hålla reda på så boken kändes till en början lite rörig. Men sedan släppte det och boken gick inte att släppa. Boken har ett högt tempo och det är många ledtrådar som vävs ihop till ett svar. Det här är en komplex berättelse om både hot, våld mot kvinnor, samhörighet och heder. 


Det är flera starka kvinnor bland karaktärerna och Mikaela gestaltar bra, de är intressanta att följa. 


Spännande, berörande och bra! Ser fram emot nästa bok! 


Ges ut av Norstedts förlag

torsdag 2 februari 2023

Svinskytten av Gertrud Hellbrand



Det här är den andra delen i serien Östgötasviten. En bok fylld med spänning och fara i landsbygdsmiljö. Jag tycker om när man får följa karaktärerna i olika kapitel, följs deras tankar och hur de reagerar på olika saker och händelser. Få en förståelse för varför de gör som de gör.
 


Gertrud är fenomenal på att skildra miljöer, de blir väldigt levande och en del av dem känner jag igen mer eftersom jag bor i Linköping. Jag tycker även att hon fångar karaktärerna bra, hur de lever och relationerna mellan dem. 


Spännande handling som håller i sig genom hela boken. Boken är välskriven och Gertrud beskriver och gestaltar väl hur våldet och hoten kan få folk att göra nästan vad som helst. 


Jag som råkade läsa den tredje delen innan denna tycker nog att man ska läsa dem i ordning. ”Svinskytten” gav svar på ett par frågor som jag fick under läsningen av Gertruds nyligen släppta bok ”Röd hibiskus”. Böckerna är fristående, men för bäst behållning läs dem i ordning.  


Svinbra, spännande, oväntade vändningar och bladvändare. Tummen upp och hatten av! Väldigt, väldigt bra!


Ges ut av Harper Collins

Gökungen - Camilla Läckberg



Som jag har saknat serien om Fjällbacka och karaktärerna där! För mig var det ett kärt återseende av personer och miljöer jag följt sedan länge (Gökungen är del elva i serien). Äntligen fick jag återvända! 


Som alltid med böckerna i denna serie dras jag snabbt in i handlingen och har svårt att släppa boken. Jag gillar när böcker pendlar mellan dåtid och nutid och hur man som läsare får ledtrådar till svaret om hur allt hänger ihop. Jag tycker att Camilla väver ihop alla frågor och ledtrådar på ett bra sätt. Att jag inte heller kunde lista ut vem som var skyldig ser jag som ett plus. Jag tycker om när jag hålls på sträckbänken till slutet! 


Spännande, lättläst och en bladvändare! Gillar mycket! 


Ges ut av Bokförlaget Forum


 

Tiga är silver - tala är guld. En självbiografisk roman av Björn Friman



Det här var en väldigt intressant bok att läsa. Björn berättar ärligt kring de rättsliga turerna han fick uppleva när han och brödernas företag anklagades för att begått momsfusk.
 


Som läsare får man följa med när Björn berättar om vad som verkligen hände, kampen för att bli lyssnad på, rättegångar, tiden han spenderade i fängelset och hur både han och hans familj påverkades. Björn förklarar bra kring rättsystemet, vad som var rätt och vad som var orätt. Björns frustration kring hela historien lyser igenom när man läser, men samtidigt hans styrka och tron på det som är rätt och riktigt. 


Intressant att få en inblick och ja, det är emellanåt rätt frustrerande läsning! Rekommenderas. 


Ges ut avIsabergs förlag

Den sista pusselbiten - Claire Alexander




Den här boken landade helt rätt hos mig, rakt in i hjärtat. För oj vad jag tyckte om den här boken. 


Jag dras in i den här fina och vackra men sorgliga berättelsen om Meredith. En ganska vanlig kvinna men som har ett ovanligt liv. Hon har inte lämnat sitt hem på 1219 dagar efter en traumatisk händelse. 


”Den sista pusselbiten” är en berättelse med mycket värme och som berör. Det är en berättelse om hur man trots att man inte tror det kan förändra sitt liv. Hur man kan börja lita på människor igen. 


Jag tyckte att språket i den här boken bitvis var så vackert. Claire beskriver karaktärerna med sådan känsla att de känns väldigt levande. 


En otroligt fin och berörande bok som åker upp på bästa-böckerna-jag-läst-listan. 


Underbar! 


Boken är översatt av Michaela Haglund och ges ut av Printz Publishing


Kanin, soldat, ängel, tjuv - Katrina Nannestad



Läsålder 9-12 år.
 


Jag tyckte mycket om författarens förra bok, ”Vi var vargar” och blev jätteglad när jag såg att hon hade gett ut en till bok. 


Det här är en bok som utspelar sig under andra världskriget och handlar om nioåriga Sasja. Han ligger på ett sjukhus i Berlin och har inte sagt ett ord sedan han kom dit. Ingen vet heller vem han är. 


Boken är jättefin och alldeles underbar trots att den handlar om krig. Älskar hur Katrina bygger upp sin historia och berättar om det hemska men att hon tar fram det som ändå kan vara fint. Som Sasja, som älskar blommor. Sasja är en karaktär som jag tar till mig och tycker väldigt mycket om. 


Boken är hoppfull, inspirerande och har mycket kärlek och värme i sig. Det är också en bok som passar för högläsning då den väcker många frågor och funderingar. 


Rekommendera varmt. 


Boken är översatt av Karina Berg Johansson och ges ut av Harper Collins

Till sista droppen - Jöns Hellsing



Äntligen! Äntligen fick jag återvända till Hope Iland igen, till det skotska landskapet och till 1980-talet!
 


”Till sista droppen” är en historia om en ung skotskas kamp mot den engelska överheten.  Heather vill väldigt gärna rädda puben hon ärvt, men det är svårt och så börjar taket att läcka. Hon drömmer om att göra om puben till en restaurang men de som bestämmer säger nej till bygglov eftersom de har andra planer. Men Heather, hon tänker inte ge sig. 


Jag gillar det här! Det är charmigt, lättläst, småspännande och humoristiskt. Gillar Jöns berättarstil och hur han gestaltar och målar upp både karaktärer och miljöer. Det är lätt som läsare att föreställa sig hur det ser ut där berättelsen utspelar sig och jag blir grymt sugen på att åka till Skottland. 


Ges ut av LB förlag

Häxhammaren av Johanna Strömqvist

  Rekommenderad läsålder är 9-12 år.  Det här är den andra, fristående boken i serien Silver & Stål.    Lilly och Vincent måste i ett nu...