onsdag 13 september 2023

Järnblomma av Frida Skybäck



Ännu en bok som var omöjlig att lägga ifrån sig. Fridas byte av genre till spänning är otroligt lyckat och den här boken vill du inte missa!


”Järnblomma” är den andra fristående delen i Fridas nya serie om Fredrika Storm. Jag tycker att Frida lyckas väldigt bra med att skildra Fridas privatliv kontra det som händer på jobbet. Det är intressant, spännande och man blir engagerad i hela storyn. 


Frida är bra på att skildra miljöer och karaktärer och man känner att det är något som är fel, man får en obehagskänsla som inte vill släppa taget när man läser. Man vet liksom inte riktigt vad som väntar när man vänder blad. Boken har ett bra driv vilket gör den till en bladvändare. 


”Järnblomma” är en riktigt, riktigt bra spänningsroman och grattis till dig som har den oläst! Men läs ”Svartfågel” först, för bäst behållning. Jag längtar redan efter nästa del! 


Ges ut av Bokförlaget Polaris


 

Husbåten vid kajens slut av Sarah Jio



Den här boken bjöd på en fängslande läsupplevelse. Jag ville aldrig att boken skulle ta slut men samtidigt gick det inte att sluta läsa.
 


Jag vet inte vad det var, men jag fastnade i berättelsen, för karaktärerna, för de två parallella handlingarna, för det som hände då och det som hände nu. Jag tyckte om hur Sarah gestaltade och målade upp sina karaktärer och miljön. Det kändes levande och väldigt nära. 


”Husbåten vid kajens slut” är berörande, sorglig, vacker och full av både hopp, värme  och framtidstro. Jag sträckläste boken, kunde inte lägga den ifrån mig. Nu när den är utläst önskar jag att jag kunde ha den oläst, så jag får uppleva att läsa den för första gången igen! 


En av årets bästa böcker! En läspärla och bladvändare av rang! 


Översatt av Maria Store. 


Ges ut av Printz Publishing

Supernova av Callum Bloodworth




Den här boken gör mig lycklig. Att beskriva min läsupplevelse är svårt, för jag tycker inte att jag hittar de rätta orden för att beskriva. 


Boken är vacker, både på insidan och utsidan. Språket är emellanåt poetiskt och jag vill stryka under mening efter mening som får mig att le, skratta och att gråta. Han har den där förmågan Callum, förmågan att skriva så vanvettigt bra, igenkännande, äkta och fint. 


Jag älskar Nova och Leo. Jag älskar historien om dem, alla tokigheter, alla tankar och funderingar. Deras historia berör mig, tar sig in i hjärtat och fängslar mig och jag vill inte att boken ska ta slut. 


Jag tycker om det varma och fina i hur Callum berättar en historia, det underfundiga, humorn, det oväntade och lite skruvade. ”Supernova” är en underbar bok som jag hoppas ska hitta till den stora publiken och världen. För världen behöver mer av Nova, Leo och sockervadd!


Tack för ännu en känslomässig bergochdalbana! Älskade varje sekund! Säger som Agneta Norrgård, fortsätt skriv romaner! 


Och du som har boken oläst, lyllos!!!


Ges ut av Bonnier Carlsen

Imorgon och imorgon och imorgon av Gabrielle Zevin



En berättelse om Sam och Sadie som träffas på ett sjukhus 1987. Sadie är där för att hälsa på sin sjuka syster och Sam återhämtar sig efter en bilolycka. De upptäcker att de båda tycker väldigt mycket om dataspel.
 


Åtta år senare möts de igen och börjar ett samarbete som gör dem till superstjärnor i spelvärlden. Men bakom fasaden är saker och ting inte riktigt lika bra. 


Det här är en roman där vi får följa Sam och Sadie genom motgångar och framgångar samtidigt som samhället och deras relation förändras. 


Den här boken är en rejäl snackis. Den är nostalgiskt, berörande, charmigt, handlar om kärlek och om spel. Gillar det nördiga i boken. Men boken handlar också om kärlek till att skapa och kärlek till sig själv. Det är svår att vara människa ibland. 


Handlingen är ganska lågmäld och författaren lyckas bra med att gestalta karaktärer och deras relation. Jag tyckte att boken var relativt lättläst, men den tog tid att läsa. Tror att jag ville tycka om den mer än vad jag gjorde. Längtade inte efter att plocka upp boken för att läsa om jag la den ifrån mig. Men, kanske läste den vid fel tidpunkt? Jag vet inte. Kanske passar den dig bättre än mig? 


Översatt av Niclas Nilsson. 


Ges ut av Albert Bonniers förlag

fredag 8 september 2023

Ett lyckligare slut av Johanna Schreiber



 


Karin är på väg att bli en av kulturvärldens mäktigaste kvinnor men känner sig svagare än någonsin. Daniel står på toppen av sin karriär men ett brev från en okänd avsändare gör att han tappar fotfästet. 


”Ett lyckligare slut” är den tredje och avslutande delen i serien om Schantz förlag, en serie jag har slukat och tyckt väldigt mycket om. 


Jag tycker om Johannas sätt att berätta och bygga upp miljöer och karaktärer. Relationerna får ta plats och får tid att utvecklas. Dessutom får även svärtan ta plats och blandas med härlig feelgood i en bra mix. Jag som läsare får vara med karaktärerna både i det soliga och bra och när de har det jobbigt. 


Johanna är dessutom väldigt bra på att få med detaljer som får betydelse för berättelsen och för läsningen. Lätt att läsa, lätt att tycka om. Rapp dialog, träffsäkert, allvarligt och roligt. 


För bäst behållning av läsningen skulle jag läsa böckerna i ordning. Har du inte läst så har du härlig läsning framför dig. Ett bra avslut på en finfin trilogi! 


Ges ut av Norstedts förlag

En instängd man av Per Hellgren



Det här är en kriminalroman som utspelar sig parallellt i två tidsplan, 1958 i Västmanland och 1965 i Stockholm. Under den tiden såg polisarbetet helt annorlunda ut då man inte hade de tekniska hjälpmedel man har nu. Saker tog tid, utredningar tog tid.  


”En instäng man” är en roman i ett ganska långsamt tempo, det är många detaljer och en del karaktärer att hålla reda på. Boken är ett intressant tidsdokument för hur polisarbetet såg ut i en annan tid i ett annat Sverige. Jag fascineras av vilken research det måste ligga bakom berättelsen och varje detalj känns otroligt genomtänkt. 


Jag gillar böcker som har ett lägre tempo, som ger mig chansen att tänka efter och vara i stunden. Här blir dock nästan lite mycket av den varan. 😂 


 Men är boken läsvärd? Absolut! 


Ges ut av Albert Bonniers förlag

 

Det dåliga samvetet av Pernilla Ericson.



 


”Det dåliga samvetet” är den fjärde fristående delen om Erlagruppen.  En framgångsrik kvinna med mörka hemligheter hittas död i sin bostad och man tror att hon har begått självmord. När sedan ännu en person hittas död, även han med ett dubbelliv och hemligheter börjar teamet fungera. Det leder gruppen in på farliga vägar i sin jakt på sanningen. 


Jag har inte läst något av Pernilla förut men den här boken gav mersmak. Boken har ett bra driv och tempo och hon är bra på att ge mig som läsare små ledtrådar till helheten. Bra miljöbeskrivningar och färgstarka karaktärer bidrar till läsupplevelsen. 


Spännande läsning helt enkelt! 


Ges ut av Harper Collins

Ett enda skott av Linda Ståhl



Det här den tredje fristående boken i Linda Ståhls deckarserie som utspelar sig i Höllviken. Och jag kunde inte motstå den. Boken liksom krävde att bli läst och jag släppte den inte förrän boken var klar.
 

Som med tidigare böcker är det en grymt spännande story som både är oförutsägbar och har oväntade vändningar. Man vet inte riktigt vad som väntar när man vänder blad och det gör att boken är väldigt svår att släppa. 


Jag tycker även om blandningen mellan karaktärernas jobb och deras privatliv. Man får följa med dem, se hur livet kan vara svårt att balansera mellan alla olika krav och måsten. Linda gestaltar både sina karaktärer och miljöer väldigt bra. Man känner för karaktärerna, vill veta mer och håller ibland andan under läsningen för att de råkar ut för allvarliga saker. 


Linda lyckas även med att få till en handling som är skrämmande och väldigt realistisk. Det liksom kryper in under huden på mig. 


”Ett enda skott” är en roman som engagerar och griper tag i mig. Läsningen bara flyger fram och man måste bara få veta hur det ska gå!!


Skitbra rent ut sagt! 


Ges ut av Norstedts förlag

torsdag 7 september 2023



 Om kärlek - konsten att älska av Olle & Fontini Carlsson. 


Vad är kärlek? Är det en känsla eller något man faktiskt gör? Är kärlek att följa sitt hjärta, även om det kan skapa oro hos andra?


I den här boken skriver Olle tillsammans med sin livskamrat Fontini om just kärlek, utifrån den egna tron med reflektioner och personliga berättelser ur livet. 


”Om kärlek” är en fin liten bok. Den är lättläst och finstämd. Jag tycker om citaten som finns med bland texterna och de personliga vinklingarna som Olle och Fioni gjort.  Jag fastnade lite extra för kapitlet ”Kärlekens fyra hörnstenar”. Hörnstenarna omsorg, ansvar, respekt och att lära känna varandra för att kärleken mellan två människor ska hålla. Hålla och fortsätta! 


En fin liten bok att läsa och tycka om! Störst av allt är kärleken! 


Ges ut av The Book affair förlag



Järnsparv av Caroline Engvall




Ni vet den där känslan man får av vissa böcker, att man bara älskar boken och aldrig vill att den ska ta slut. Men samtidigt vill man inte sluta läsa. ”Järnsparv” är en sådan bok. Boken är spännande, tragisk och väldigt, väldigt bra! Det är en brutal och sorglig historia och den griper tag i mig. Vill inte släppa taget om den. 


”Järnsparv” den tredje fristående boken i serien Ormvattnet. Här får vi möta Ludvig som bearbetat något väldigt tragiskt som hänt i hans yrke som brandman. Han har nu funnit kärleken och är på väg tillbaka till arbetet. Men när en villa i grannskapet där Ludvig bor brinner ner väcks svåra minnen till liv igen. Ludvig tvingas ta itu med med sin egen historia och mörka hemligheter om de som står honom närmast. Allt verkar inte vara som han och hans syster trott. 


”Järnsparv” må vara en fristående bok men jag skulle säga att jag som läsare tjänar på att läsa böckerna i ordning. Frågor får svar, frågetecken rätas ut och de tre böckerna blir tillsammans en helhet. En grymt bra helhet! 


Jag tycker om hur Caroline bygger upp sin berättelse, hur man inte vet vad som kommer hända när man vänder blad. Boken levererar en del oväntade vändningar som jag inte såg komma och det gör den ännu mer spännande. 


”Järnsparv” är en bok som kryper in under huden, skapar obehag på det sätt att man vet att något hemskt ska hända - men man vet inte när eller vad.


Jag sträckläste boken, kunde inte släppa den. Så se till att du har tid när du börjar läsa! Du kommer inte vilja lägga den ifrån dig. Rekommenderas varmt. 


Ges ut av Bokförlaget forum


 

fredag 1 september 2023

Som en vind genom Ådala av Åsa Liabäck



 


Så var den fjärde boken om de underbara karaktärerna runt koloniområdet Ådala utläst. Och jag vet inte riktigt vad jag ska skriva för att göra den här fina, fina boken rättvisa! Redan när jag läser prologen ler jag och inser att det här kommer att bli ljuvlig läsning. 


För ”Som en vind genom Ådala” är charmig och härlig att läsa. Älskar att hänga med dessa underbara karaktärer och få ta del av deras vardag, deras relationer, deras glädje och sorg. Jag har skrattat, nickat igenkännande och även fällt några tårar. 


Det har varit ett nöje att få följa med genom Linköping och koloniområdet Ådala, fått uppleva olika årstider och allt som har hänt där. Det finns så mycket kärlek och värme i dessa böcker som bara blir bättre och bättre. 


Men det är även ett känslofyllt och ett vemodigt farväl eftersom ”Som en vind genom Ådala” är sista boken i serien. Jag kommer att sakna både miljöerna runt Ådala och personerna som har kolonilotter där. ❤️


Böckerna om Ådala är fantastiska och jag rekommenderar den varmt. 


Ges ut av Printz Publishing

Längtan efter mig av Maria Uggelberg



Det här är en roman om att lyssna på sig själv och att se vad som är viktigt i livet. Klara har ett eftertraktat jobb inom modebranschen och på utan verkar allt vara bra. Men är det verkligen det?
 


Hennes fasad rasar när det händer något oväntat på jobbet och mörka minnen kommer upp till ytan. 


”Längtan efter mig” handlar om familjehemligheter och familjeband, hur det kan påverka livet. Berättelsen tar med mig som läsare till Frankrike och när Klara följer ledtrådarna hon får faller pusselbitarna på plats till hennes egen familjehistoria. 


Det är fint att få följa Klara på hennes resa, se henne kämpa. Författaren har med fina miljöbeskrivningar (jag vill åka till Frankrike!!) och jag gillar de olika karaktärerna. En bok om att leva livet så bra som det bara går och söka svar på sina frågor. 


”Längtan efter dig” gav en trevlig lässtund. 


Häxhammaren av Johanna Strömqvist

  Rekommenderad läsålder är 9-12 år.  Det här är den andra, fristående boken i serien Silver & Stål.    Lilly och Vincent måste i ett nu...