tisdag 7 december 2021

Jul i rubinrött av Amanda Hellberg



Det här är den andra, fristående delen i Ulltunasviten och liksom första delen en härlig läspralin! En bok som stannar kvar efter att du har läst ut den. 


”Jul i rubinrött” är en berättelse om att kärlek kan övervinna allt om man bara vågar och den är tillräckligt stark. Det är färgstarka karaktärer som griper tag i dig medan du läser. Amanda är beskriver känslor och stämningar i boken på ett sådant bra sätt. 


Det här är en kärlekshistoria med både längtan och passion. Gillar du historiska romaner med romantik är det här boken för dig. 


Ges ut av Lovereads


 

Du och jag för alltid av Jill Mansell



Jag gillar Jill Mansells böcker! De är romantiska med både hjärta och smärta. Denna bok är inget undantag. Jag dras in i handlingen, fattar tycke för karaktärerna och vill inte sluta läsa. 


”Du och jag för alltid” är en kärlekshistoria med humor och mycket värme! Boken är lättläst och ganska förutsägbar. Men om man som jag gillar feelgood är historien ljuvlig. Jill Mansell kan skriva feelgood och jag längtar redan nästan efter nästa bok.


Ges ut av Bokförlaget Nona


 

Debutanten av Christina Erikson


         


”Debutanten” är den fjärde fristående boken i serien om kriminalkommissarie Elias Svensson. Det är också den bästa av de fyra böckerna, tycker jag. 


Handlingen pendlar mellan då och nu, där man får glimtar och pusselbitar till hur det verkligen ligger till. Christina väver ihop alla trådar bra, jag kunde inte släppa boken. Ville verkligen veta hur det skulle gå! 


Det här är en välskriven, spännande och fängslande spänningsroman. Tycker om hur Christina berättar historien ur olika perspektiv, hur man får lära känna både offer, gärningsmän och poliser. Läsa deras tankar. Det gör boken ännu mer spännande. 


Ges ut av Albert Bonniers förlag

 

Vem är Maud Dixon? av Alexandra Andrews.



Oj! Den här boken överraskade mig rejält. Baksidestexten lockade mig enormt och boken var svår att släppa boken när jag väl hade börjat läsa. 


Det är en spännande historia som utvecklar sig och skruvar till sig rejält. Man kan säga att boken tar en vändningar som jag inte riktigt var beredd på. 


”Vem är Maud Dixon?” är en välskriven, spännande, smart och överraskande. Jag gillar hur författaren bygger upp sin berättelse och sina karaktärer. En bladvändare helt enkelt! 


Ges ut av Bokfabriken


 

Elva änkors man av Denise Rudberg



Jag är en stor fan av Denise Rudberg och hennes böcker om Marianne Jidhoff. De är spännande, grymt svåra att släppa ifrån sig och när de är slut vill man bara ha mer. 


”Elva änkors man” är inget undantag. Den här gången är det inte så många mord i handlingen, men bedrägerier och falskhet på internet kan även det vara obehagligt och skrämmande att läsa om. Denise är som vanligt skicklig på att bygga upp sin berättelse med olika parallellhistorier som vävs ihop till en i slutet.


Jag älskar att läsa om relationerna mellan Marianne och hennes kollegor i Syjuntan. Det känns äkta och som man är med i handlingen. Som de är ens bekanta och vänner. 


Som vanligt, underbar läsning. 


Ges ut av Bookmark förlag



 

När jag tänker på henne av Malin Wollin



En stark berättelse om en familj som kämpar. Om att växa upp i skuggan av en äldre syster som tar mycket plats. En äldre syster som är svår att hantera, som lider av psykisk ohälsa. 


Det är även en historia om att vara en lillasyster som liksom glöms bort. Som får ge vika för sin äldre syster gång på gång. Det är en historia om sorg, ilska och kärlek. 


”När jag tänker på henne” är en berörande berättelse, en vackert och poetiskt skriven text som flyger fram när jag läser boken. 


Ges ut av Piratförlaget


 

måndag 6 december 2021

Jul på det lilla hotellet vid havet av Jenny Colgan

           



Det är något speciellt med Jenny Colgan och hennes berättelser. Jag fastnar och kan inte sluta läsa! Äntligen får jag läsa vidare om karaktärerna på den lilla ön Mure. Som jag har längtat. 


Det här är en av de bästa böckerna i serien och att det är mer julkänsla i boken bidrar nog något för min läsupplevelse. 


Berättelsen är romantisk och full med värme och med fina miljöbeskrivningar. Jag älskar att läsa om de olika karaktärerna som är speciella på sitt vis. Jag har längtat efter att få läsa vidare och se vad som händer.  


”Jul på det lilla hotellet vid havet” är en mysig och fin läsupplevelse som jag tyckte mycket om. Jag älskar att få vara med på ön och läsa om dem som bor där.  


Ges ut av Norstedts förlag

Att välja ett liv av Marie Lok Björk

          





Det här är ett fint skildrat porträtt av en tid som var för länge sen. En fin berättelse om Ottilia som levde i en tid då man som kvinna inte hade många rättigheter. Boken berättar hur det var att leva för hundra år sedan och hur det var att förälska sig i ”fel” man. Ottilia får inte leva som hon vill, men är en väldigt stark kvinna som kämpar för det hon vill. 


Berättelsen är fint berättad, språket är lätt och sidorna flyger fram. Jag tyckte om den här boken men tycker att slutet kommer lite väl snabbt. Känner mig inte klar, vad hände sen?! 


Ges ut av Bazar förlag

De likas lek av Therese Slettengren

 




           


Therese gästade bokträff Jönköping i november och det var intressant och kul att höra henne berätta om boken som jag precis har läst. 


Det här är en spännande bok, där spänningen kommer krypande och liksom tar sig in under huden på dig. Hur långt är man beredd att gå för att skydda sin familj? 


”De likas lek” är en bok om rädsla, flykt och att upprätthålla en fasad. En fasad man vill upprätthålla till varje pris, men vad händer när fasaden spricker? 


Bra driv och karaktärer jag gärna läser mer om. Boken avslutas med att ge mig lite kalla kårar så jag är väldigt nyfiken på fortsättningen. 


Ges ut av Ordberoende förlag

Den osynliga buren av Rebecca Romero

          



Det här är en stark berättelse om att känna sig fångad i en våldsam och destruktiv relation. Under flera år var Rebecca fast i en relation med en våldsam man som bryter ner henne med både psykisk och fysisk misshandel.  


Rebecca skämdes och ville inte berätta vad hon var utsatt för. I boken är hon öppen och ärlig och berättar hur svårt det var att lämna trots att man inget hellre vill. Hon skriver så utelämnande om kampen att bli fri och att hitta kärleken till sig själv. 


Det är en modig och viktig bok. En bok som är både jobbig och obehaglig att läsa men ändå svår att släppa. 


Ges ut av Ordberoende förlag

Julmiraklet av Caroline Twamley



För det första, vilket underbart omslag! Och för det andra, vilken julkaramell den här boken var! 


Jag dras in i en mysig vintermiljö där jag får läsa om Daniel som har flytt storstaden med ett brustet hjärta. I huset intill bor Sara med sin labrador. Hon saknar sin mamma som har dött och relationen med systern är inte vad den borde vara. 


Jag älskade den här berättelsen. Kärlek och missförstånd. Oväntad vänskap och familjeband. ”Julmiraklet” är en varm, romantisk och julig feelgoodroman som var svår att släppa. Nu längtar jag till julen! 


Ges ut av Seraf förlag


 

Bland hittegods och vilsna hjärtan av Helen Paris



Vilken vacker roman! Karaktärerna, miljöerna, handlingen! Allt! Det här är en ljuvlig läsupplevelse från första sidan! Jag fascineras över språket som bitvis är poetiskt och alldeles underbart. 


”Bland hittegods och vilsna hjärtan” är en berättelse full av värme och kärlek. Men det är även en berättelse med en del svärta och sorg som är så fint beskriven. 


Jag älskar att hänga med Dot i hennes värld och jag hade gärna stannat kvar en stund till. 


Hoppas att du också hittar till den här underbara boken! Missa den inte! 


Ges ut av Sekwa förlag


 

En familjetragedi av Mattias Edvardsson.




”En familjetragedi” är en otroligt spännande relations och spänningsroman.  Boken är en bladvändare och har ett driv som gör det i princip omöjligt att lägga den i från sig innan den är färdigläst. 


Jag tycker verkligen om hur Mattias berättar en historia, att han berättar ut de olika karaktärernas perspektiv. Det gör att boken får ett djup som jag ibland kan sakna i andra böcker. 


Gränsen mellan att vara ond och god kan vara mycket tunn. Dessutom vad kan driva en människa att fatta ett dåligt beslut? Ett beslut som kan få stora konsekvenser. Det beskriver Mattias väldigt bra! 


Hatten av igen Mattias! Vilken jäkla bra bok du har skrivit! 


Boken ges ut av Bokförlaget forum


 

En sak i taget av Lilly Emme




Lilly Emme har seglat upp och blivit en av de författare jag inte vill missa en bok av. 


Hon är väldigt bra på att blanda humor med allvar vilket gör hennes böcker otroligt bra. Denna ”En sak i taget” är inget undantag. Det är en lättläst och välskriven story som får mig att le och bli frustrerad och förbannad på den prylsamlande maken! 


”En sak i taget” är en bok om både vänskap och kärlek. Men också om överdriven konsumtion och hur svårt det ibland kan vara att kommunicera med sina närmaste. 


Boken ger även en liten tankeställare. Hur mycket onödiga prylar har man inte i sitt hem? 


Jag tyckte väldigt mycket om boken, den är både underhållande och berörande. Den fick mig att le! 


Boken ges ut av Historiska media


 

Det enda jag vill är att leva av Birgitta Bergin





Jag hade svårt att sluta läsa den här boken när jag hade börjat. Boken utspelar sig mitt i pandemin där Nike hör en intervju med en äldre kvinna, Linnea som bara vill leva. Men hon får inte någon hjälp att komma ut ur sin lägenhet som hon behöver. Nike vill göra skillnad och ringer upp Linnea! 


Det är en otroligt fin skildring av två ganska ensamma människor som finner varandra. De delar tankar och drömmar med varandra och vänder sin ensamhet till en väldigt fin vänskap. 


Birgitta är väldigt bra på att skriva om relationer. Man känner för karaktärerna och vill bara hoppa in o i berättelsen och ge dem en kram, säga att allt kommer bli bra. Det jag också gillar med den här boken är att pandemin vänds till något positivt för karaktärerna i boken. ”Det enda jag vill är att leva” är en bok om att hitta sig själv, att stå upp för sig själv och att leva här och nu. 


Birgitta skriver med sådan värme och känsla och den här boken är inget undantag. Hennes böcker stannar kvar hos mig efter att de är utlösta, de är svåra att släppa i tanken. 


Boken ges ut av Piratförlaget




 

lördag 20 november 2021

Huset nedanför klipporna av Sharon Gosling



Det här är en feelgoodroman jag gillade skarpt! Boken är en pärla som det var ett nöje att läsa. 


”Huset nedanför klipporna” är en svårsläppt och lättläst feelgood med fina miljöbeskrivningar och karaktärer. Jag fastnar för det karga i miljöerna i boken, för huvudkaraktären Anna som bara vill må bra och laga mat. Hon vågar börja om och får på vägen möta människor som blir hennes vänner och som förändrar hennes liv. 


Boken har både hjärta och smärta, det är en mysig feelgood helt enkelt. Missa inte den här boken, den är värd din tid!


Ges ut av LB förlag  


 

Priset av Anneli Fichtelius




Jag tyckte mycket om Annelis förra roman ”Försoning” och blev därför nyfiken på hennes nya roman. Det här är en nutidsroman, som belyser flera aktuella samhällsproblem exempelvis klimatförändringar. 


”Priset” är en lättläst och spännande dystopisk framtidsskildring som ger upphov till många tankar och funderingar. Men det är även en bok som ger mig lite lätt ångest. Vilket pris är vi beredda att betala för en trygg framtid? 


Ges ut av Ordberoende förlag


 

Löften, kyssar och varm choklad av Sofia Fritzon



Jag älskar julromamer och den här var precis så där härlig som en julroman ska vara. Här fanns allt, romantik, oväntad kärlek, varm choklad, snö och mys! 


Det är en charmig och underhållande berättelse som får mig att längta både till jul och till fjällen. Jag kan riktigt se snön och miljön framför mig och känna doften av varm choklad. Sofia är bra på att gestalta texten så att den blir levande.


Boken är den  fristående uppföljaren till ”Två hjärtans karameller” som jag tyckte mycket om. 


Missa inte den här julmysiga och väldigt charmiga feelgoodboken! Precis vad jag behövde! 


Ges ut av Lavender Lit


 

Kossor av Dawn O’Porter



Den här boken överraskade mig. Jag började läsa och fastnade. Kunde inte sluta läsa om Tara, Cam och Stella och allt som hände runt dem. 


Jag har skrattat och varit förbannad medan jag har läst. Jag har gråtit och haft en klump i halsen. 


”Kossor” är en bok med mycket känslor. Känslor både högt och lågt. Det är en humoristisk feelgood med en hel del dråpliga situationer och behov av en skämskudde. Men det är också en må-bra-bok och en bok om att inte följa normen. Jag tyckte om att läsa den och kan bara säga en sak, Följ inte flocken! Gå din egen väg! 


Ges ut av Bokförlaget Nona


 

En enkel till Amerika av Marie-Louise Marc



Den här boken fick mig att läsa alldeles för länge innan jag släckte lampan. Men den är värd lite sömnbrist, för den är bra! 


Marie-Louises nya bok är en historisk roman som innehåller det mesta! Det är en bok som berör och som inte släpper taget om dig. Berättelsen innehåller starka kvinnor som vill något med sitt liv och som försöker få det de vill ha. Men det är även en bok om att längta både bort och hem. ”En enkel till Amerika” är en roman om  kärlek, längtan, mod och besvikelser. Men även en roman om att tvingas fatta svåra beslut och en sådan där vänskap som alltid kommer att finnas. 


Marie-Louise är en av mina favoritförfattare. Hon skriver så att jag aldrig vill sluta läsa och denna bok är inget undantag. Det här är en berättelse och en skildring av ett livsöde på 1950-talet, hur livet formas av de beslut man tar. 


En fängslande och väldigt bra bok som kommer att stanna kvar hos mig ett tag.


Ges ut av Printz Publishing  


 

Plåster för brustna hjärtan av Heidi Bjørnes





”Plåster för brustna hjärtan” är den andra, fristående delen i serien om Minas hus. 

Det här är en mysig feelgoodroman som är full med kärlek och vänskap. Vi får följa karaktärerna både i mot- och medgångar. De hjälper varandra och jag tycker om att läsa om dem. Boken är relativt kort, lätt att läsa och lätt att fastna i. Karaktärerna är lätta att tycka om och som tur är finns det en tredje del som jag hoppas ges ut på svenska. 


Jag skulle rekommendera att man läser den första delen ”Minas hus” först. Så men vet vad karaktärerna var med om då, hur allt startade. 


Vill du ha en mysig bok att krypa upp i soffan med nu i höst så är det här en bra kandidat. 


Ges ut av Bazar förlag

Sanningen kommer om natten av Mhairi Mc Farlane.



Ok, det här måste vara Mhairis bästa bok (tillsammans med Från och med du). En ömsint, sorglig, humoristisk och galet bra bok. Mhairi är en författare som aldrig gör mig besviken. Hon skildrar livet och karaktärerna i det på ett fantastiskt sätt! Det känns som om man känner dem och att man vill vara mer i deras värld. 


Den här boken, ”Sanningen kommer om natten” är mörkare än hennes tidigare böcker, mer allvarlig. Men den varma tonen finns där och likaså den rappa och humoristiska dialogen. 


Det här är en berättelse om att livet kanske inte blir som man har tänkt sig och att det kan vara svårt att finna en väg vidare. Men att den alternativa vägen kanske finns närmare än vad man tror. Om man bara vågar ge den en chans. 


Det är en tänkvärd och underhållande historia som spelas upp framför mina ögon. En sådan där bok som inte släpper taget om dig, inte ens när boken är slut. Lärdomen är att ta tillvara på livet, det kommer inte i repris. 


”Sanningen kommer om natten” är giganormiskt bra, som min dotter skulle säga! Rekommenderas varmt!


Ges ut av Harper Collins



 

Herrens år 1399 av Dick Harrison



Att Dick Harrison kan historia är det ingen tvekan om. Han är dessutom en bra historieberättare. 


”Herrens år 1399” är en välskriven pusseldeckare som utspelar sig i Visby under medeltiden. Boken innehåller intressanta karaktärer och  gestaltande miljöer med många intressanta historiska detaljer och ord som sätter fart på fantasin. 


Spännande och intressant i ett lågmält tempo. Maken snodde åt sig boken innan mig och ger den tummen upp! 


Boken ges ut av Ordfront förlag


 

De rotlösa av Frida Skybäck



I oktober hade jag förmånen att få samtala med Frida på min Instagram om hennes nya bok ”De rotlösa”. En spänningsroman om en familj som inte mår bra. Det är en spännande bok om familjeband, att känna sig utanför och utsatt. Men det är även en berättelse om villkorslös kärlek och att vilja samla sin splittrade familj. 


Jag tycker att Frida klarar bytet av genrer bra. Frida har en fantastisk berättarröst, hennes karaktärer blir levande och trovärdiga och miljöerna likaså. 


Berättelsen är berättad ur tre perspektiv och det stärker historien och gör den mer spännande och gripande. Genom karaktärerna får vi skildrat hur det är att växa upp i ett av Malmös fattigaste områden och hur tufft det kan vara. 


”De rotlösa” är spännande, dramatisk, full med värme och kärlek men också av hopp. Det är en bok du inte bara lägger i från dig, den sträckläses gärna och samtidigt som du tror att du vet hur allt hänger ihop så har du helt fel. Det är en oförutsägbar historia! 


Boken ges ut av LB förlag


 

Häxhammaren av Johanna Strömqvist

  Rekommenderad läsålder är 9-12 år.  Det här är den andra, fristående boken i serien Silver & Stål.    Lilly och Vincent måste i ett nu...