torsdag 31 mars 2022

Återträffen av Guillaume Musso.



 ”Tre vänner sammanlänkade av en tragisk hemlighet. En ung kvinna som uppslukad av natten”. 

Alltså, jag gillar Guillaumes böcker, ”Återträffen” är inget undantag. Jag gillar oväntade vändningar, spänningen, karaktärerna och hur författaren bygger upp sin historia. Han har blivit en av mina favoritförfattare med de böcker jag har läst hittills. 


”Återträffen” var en bladvändare, gick inte att släppa.


Boken ges ut av Bokförlaget Nona 

Berätta tre saker av Callum Bloodworh




💜 Berätta tre saker 💜.


Hur ska jag kunna med ord beskriva denna fantastiska läsupplevelse? För jäklar i havet vad bra den här boken är!! 


Jag har haft förmånen att få förhandsläsa Callums nya bok för unga vuxna. En sanslöst underbar, romantisk och sorglig berättelse om Liv och Dag. 


Skratt och tårar avlöste varandra i denna underbara, underbara berättelse. Det går att ta på känslorna i boken, sorgen, kärleken, hoppet. ”Berätta tre saker” är en bok som inte går att släppa, du vill inte att den ska ta slut men du vill inte sluta läsa. 


”Berätta tre saker” lämnade mig med en varm, lycklig och sorglig känsla samtidigt som tårarna rann nerför mina kinder. Jag har nog inte gråtit så mycket till en bok sedan jag läste ”Livet efter dig” av Jojo Moyes. 


Om du bara ska läsa en ungdomsroman i år så är det den här boken du ska läsa! Älskar Liv och älskar Dag! Älsk på hela boken! 

Läs! Men ha pappersnäsdukar redo, du kommer behöva dem! 

Tack Callum för denna underbara läsupplevelse! Skriv fler böcker snabbt!!  

Boken ges ut av Bonnier Carlsen


1% metoden av James Clear.



 

Jag har under en period läst boken, några sidor åt gången. Det är en bok jag har behövt reflektera över, gå tillbaka till och låtit det jag läst sjunka in. 


”Du måste veta vem du vill vara. Annars blir du sittande i en båt utan roder”. 


James Clear är känd för sin förmåga att bryta ner komplexa ämnen till enkla beteenden som lätt kan användas i vardagen och arbetet. Vi har makten att förändra hur vi ser på oss själva, identiteten är inte huggen i sten. I varje ögonblick har man ett val. 


Det här är ingen bok du sträckläser, utan läser några sidor åt gången. Boken är full av tips och inspiration för att med små ändringar som kan leda till stora förändringar i längden. 


1%-metoden är en lättläst bok och har i slutet av varje kapitel en sammanfattning vilket jag tycker är bra. Jag tyckte om boken, några saker fastnade och dem kommer jag ta med mig. 


Ges ut av Akademius förlag.

Frostänglar av Ramona Ivener



 

Det här är den fristående uppföljaren till ”Nattväkten” och andra delen i serien om kriminalkommissarien David Ritter. 


Precis som första boken fastnar jag och kan inte sluta läsa. Det är en väldigt spännande historia som Ramona spelar upp framför mina ögon, brutal och väldigt levande beskriven.  Jag har dock svårt för att läsa om när barn råkar illa ut, så jag läser lite med hjärtat i halsgropen. 


”Frostänglar” är oväntat otäck och obehaglig. En sådan där bok som kryper innanför huden på dig. David Ritter är en intressant karaktär! Läser gärna mer om honom! 


Ges ut av Bokförlaget Nona

En evighet från dig av Jenny Colgan.



 

Jag är en stor fan av Jennys böcker och ”En evighet från dig” är inget undantag. 


Det är härliga miljöer, romantik och karaktärer jag fattar tycke för. Boken ger lite verklighetsflykt men även eftertanke. Handlingen är både fin och sorglig, livet kan ändras snabbt och Jenny skildrar både liv och död väldigt bra. Hon skriver levande tycker jag, det går att ta på sorgen likaväl som det lyckliga i boken. 


Handlingen är koncentrerad till två huvudkaraktärer som man växelvis får följa. Två karaktärer som trots att de aldrig har träffats utvecklar en fin vänskap. 


Älsk på den här boken! Gillar!!


Ges ut av Norstedts förlag

Syndoffer av Jeanette Bergenstav



Boken är författarens debutroman och den första delen i en planerad serie om journalisten Jennifer Sundin. 


”Syndoffer” är en spänningsroman som utspelar sig i Göteborg. Det här är en spännande historia som inleds med ett brutalt mord. Boken igenom är det ett högt tempo, en bladvändare. Jennifer är en ganska trasig karaktär som kämpar med att försöka få ihop sitt lin efter att hennes man lämnat henne. 


Boken är välskriven och lätt att läsa. Bara ett kapitel till.. Måste få veta hur det går! Karaktärerna är intressanta och jag vill gärna läsa fler delar om dem. 


Ges ut av Norstedts förlag


 

Demonen av Cecilia Rojek



Boktips - läsåldern 9-12 år. 


En demon att kämpa mot, en legend om en inmurad munk och en sekt med kopplingar till djävulen. 


”Demonen” är den andra, fristående delen i serien ”Spöksyn” som handlar om Tuva Hjelte och hennes förmåga att se spöken. 


Det här är en bok som innehåller mycket! Övernaturliga fenomen, vänskap och att ställa upp för varandra! ”Demonen” är en rejält spännande ungdomsbok med bra miljöbeskrivningar och intressanta karaktärer.


Ges ut av Ordalagets bokförlag.


 

I dina händer av Malin Persson Giolito



 

Den här boken drabbade mig. ”I dina händer” är en skakande roman om klassklyftor, våld och kriminalitet. Och den handlar om två pojkar, som borde ha hela livet framför sig. Men som hamnar fel i de växande klassklyftorna och luras in i kriminalitet. Två pojkar som till slut inte har fler chanser kvar. 


Jag sträckläste boken med en gnagande oroskänsla i magen. Två pojkar i fjortonårsåldern, en skjuten och den andra håller i vapnet. Pojkar som brukade leka som små. Hur kunde det hända? Hur kan det gå så långt att ett barn dödar ett annat barn, en vän. 


Mitt mammahjärta brister när jag läser om maktlösheten och sorgen som blir kvar hos de anhöriga. Hur man vill förstå, men inte lyckas. 


Det är en detaljerad berättelse, en mörk och våldsam berättelse men den är tankeväckande och väldigt, väldigt bra. Malin skriver väldigt levande om det här, tyvärr, väldigt aktuella ämnet. 


Ges ut av Wahlström och Widstrand

Tur och retur i kärlek av Maja Wilander.


 

Den här boken har fått följa med mig på mina promenader under ett par dagar. 


”Tur och retur i kärlek” är en lättläst och mysig feelgood med ett stråk av svärta. Det är både den himlastormande kärleken blandat med vardagsbestyr och komplikationer. 


Men, jag blir väldigt irriterad på huvudkaraktärernas velande fram och tillbaka.  Hur de föreställer sig det värst. Det stör mig en aning när jag lyssnar. Men samtidigt vill jag veta hur det ska gå! 


Kontentan är att det här är en mysig kärlekshistoria, men jag blir lite galen på huvudkaraktären Livia! 

lördag 19 mars 2022

Ett helt nytt liv av Charlotta Kåks Rörshammar



 

”Ett helt nytt liv” är en bok om människor. En bok om tolv kvinnor som lyckats starta om i Sverige. Tolv kvinnor som antingen flyttat på grund av kärlek och arbete eller som har behövt fly hit. De har tagit sig igenom krig och förföljelse för att få ett bättre liv här. 


Journalisten Charlotta har träffat dessa tolv kvinnor och de har berättat om sina erfarenheter som de har gjort på vägen mot både arbete och studier. Det är personliga porträtt som berör och inspirerar. 


Jag kan varmt rekommendera ”Ett helt nytt liv”.


Ges ut av Konsai förlag. 

Fjället tiger still av Victoria Björn Blomqvist



En väldigt lovande debut som sträcklästes under sportlovet då jag var i Sälen, där handlingen utspelar sig. 

”Fjället tiger still” är en väldigt spännande roman om hemligheter och svek, kärlek och relationer. Kapitlen är korta vilket gör att man gärna läser ett kapitel till och ett till… välskriven med en bra uppbyggd story som rör sig mellan dåtid och nutid, och bit för bit byggs pusslet ihop till en helhet. 


Det här är en bra bok med målande miljöbeskrivningar och starka karaktärer som bidrar till en spännande läsupplevelse. 


Ges ut av Pirat förlaget

Längtan över Ådala av Åsa Liabäck



 

Äntligen! Äntligen har jag fått läsa om koloniområdet Ådala och dess underbara karaktärer igen. 


”Längtan över Ådala” är den andra delen i Åsa Liabäcks feelgoodserie. Böckerna är fristående, men för bäst behållning skulle jag rekommendera att du läser ”I hjärtat av Ådala” först. 


Det är underbart att få komma tillbaka till Ådala, som jag har längtat. Det här är, liksom första boken, en väldigt härlig läsupplevelse där det känns som om man är där, mitt i koloniområdet, i handlingen. Att läsa boken är som att komma tillbaka till vänner man inte träffat på ett tag, få lära känna dem ännu bättre. 


”Längtan över Ådala” är en varm berättelse full med kärlek och vänskap. Det är karaktärer och möten som berör, som stannar kvar hos mig. Åsas karaktärer och miljöbeskrivningar är levande och det går nästan att känna dofterna som är där. Jag berörs av det vackra i berättelsen som även har ett stråk av svärta i sig. 


Det här är en bok jag läste ut på en dag, den gick liksom inte att lägga den ifrån sig.


Härlig, underbar feelgoodbok! Längtar redan efter nästa del. 


Ges ut av Printz Publishing

När vargarna kom av Charlotte McConaghy



 

Det här är en av årets mest efterlängtade böcker. Charlottes debutroman ”Den sista migrationen” var en av de bästa böcker jag läste förra året. 


Igår bokcirklade vi om boken och den passar för diskussion. ”När vargarna kom” väcker tankar och det var skönt att få ventilera och diskutera det med andra. 


”När vargarna kom” är en spännande berättelse om kärlek till både vargar men också människor, vänskap, familjeband, hemligheter, att våga lita på varandra och att aldrig förlora hoppet. Systrarna som har ett otroligt starkt band mellan sig har lämnat Alaska efter en tragedi och deras öde är gripande. Boken utspelar sig både i dåtid och i nuet och växlar däremellan. 


Det här är en gripande bok om människans påverkan på miljön, kärleken till vargarna och att möta den oro som människor kan ha kring dessa djur. 


Charlotte McConaghy har verkligen ett speciellt berättarsätt som liksom kryper under huden på mig. Jag tycker om berättelsen även om jag ibland har svårt att veta om det är då- eller nutid som boken utspelar sig i.  Det här är en berättelse som kommer att stanna länge i mina tankar även om jag inte blev lika golvad som med författarens debutroman. 


Är boken läsvärd? Definitivt! Det är en speciell läsupplevelse. 


Ges ut av Lavender Lit

tisdag 8 mars 2022

Hälsningar från den franska lavendergården av Jo Thomas.



Det har var en trevlig överraskning. En varm och härlig berättelse om en kvinna som återtar sitt liv. 

”Hälsningar från den franska lavendergården” är en underbar och vacker berättelse om att våga följa sitt hjärta, familj, vänskap och mat. Boken har ett lättläst språk och sidor som nästan vänder sig själv. 

Miljöbeskrivningarna är underbara och jag vill åka till Frankrike! Nästan så att man kan känna doften av all Lavender.

Jag tycker verkligen om den här boken, karaktärerna som växer ju mer jag läser. Underbar bok! 

Ges ut av Bokförlaget Polaris



 

måndag 7 mars 2022

Dagboken jag faktiskt skrev av Jessika Devert



 

”Dagboken jag faktiskt skrev” är uppföljaren till Jessikas debut ”Dagboken jag aldrig skrev”, en bok jag tyckte mycket om när jag läste den. Läs den först innan du läser denna! 


Den här boken fick mig att skratta, högt. Jag tycker att Jessikas nya bok är humoristisk, känslosam och dramatisk. Jag tycker om historien, den är lättläst och svår att släppa. Jessika är väldigt bra på att gestalta relationer, karaktärer och miljö. Karaktärerna känns som vänner och jag saknar dem när boken är slut. 


”Dagboken jag faktiskt skrev” är en underbar feelgood om åldersnoja, familj, vänskap, kärlek, systerskap och klimakteriebesvär! Som jag njöt av att läsa denna! 


Ges ut av Printz Publishing

Så förråddes Anne Frank av Rosemary Sullivan



Jag är en av de över trettio miljoner människor som har läst Anne Franks dagbok, sörjt hennes öde och fasat över nazisterna och deras brutalitet. 


Den här boken skildrar arbetet med att försöka ta reda på vem eller vilka som gjorde att Anne och hennes familj hittades av nazisterna. Vem avslöjade deras gömställe? 


”Så förråddes Anne Frank” är en intressant, välskriven och lättläst bok om hur en utredning av ett cold case kan gå till. Den ger även en inblick i hur det var att leva under andra världskriget. 


Det är en bok med mycket fakta och personer att hålla reda på, men Sullivan reder ut det bra tycker jag. Det här är också en kontroversiell bok då den har kritiserats och man riktar kritik mot att det ska finnas faktafel i den. Jag har själv inte tagit del av kritiken men jag tycker oavsett att det är en läsvärd och intressant bok. 


Ges ut av Harper Collins



 

Död för dig av Mikaela Bley




Hoppsan Kerstin vad den här boken var spännande! Jag har inte läst något av Mikaela förut, men nu måste jag göra det! 


”Död för dig” är den första delen i en serie om brottsutredaren Henrik ”The killer” Hedin. Ett fd fotbollsproffs som sadlat om till polis och är nu en av Sveriges mest omtalade utredare. 


Det här är en otroligt spännande bok, från början till slut. Jag dras snabbt in i historien som har många olika sidor, överraskningar och oväntade vändningar. 


Det är korta kapitel och totalt oförutsägbart, hur ska det egentligen sluta? Jag sträckläste boken, kunde inte lägga den ifrån mig. Var tvungen att läsa lite till, var tvungen att få veta hur det skulle gå. Mikaela skriver fängslande och boken är otroligt välskriven. 


Det här är en kriminalroman utöver det vanliga. För guds skull, läs den! 


Ges ut av Norstedts förlag





 

tisdag 1 mars 2022

Ett hav av minnen av Fiona Valpy



 

Den här boken slukade jag. Den var liksom omöjlig att lägga ifrån sig. Historiken och karaktärerna fängslar mig, vill bara läsa och veta hur det ska gå! 

”Ett hav av minnen” är en berättelse om kärlek som inte tar den vägen man vill. Det är en berättelse om krig, vad det gör med människor och att våga starta om på nytt. 


Den här berättelsen tar sig in i hjärtat och den berör big time! Fiona skriver med ett sådant vackert och finstämt språk att det blir väldigt lätt att se handlingen och karaktärerna framför sig. 


”Ett hav av minnen” är välskriven bok som tar oss med på en resa genom både dåtid och nutid. Skickligt guidar Fiona oss genom de båda tidsperioderna och väver ihop alla trådar till en helhet. 


En underbar roman som jag inte tycker att du ska missa! 


Ges ut av Bokförlaget Forum


Häxhammaren av Johanna Strömqvist

  Rekommenderad läsålder är 9-12 år.  Det här är den andra, fristående boken i serien Silver & Stål.    Lilly och Vincent måste i ett nu...