söndag 21 augusti 2022

Inte utan min syster av Åsa Hellberg



”Inte utan min syster” är den första delen i den nya serien ”Systrarna från Fjällbacka” som är baserad på olika kvinnoöden från Åsa Hellbergs egen släkt. 


Den här boken handlar om systrarna Anna och Cornelia som växer upp på en gård utanför Fjällbacka. Berättelsen som spänner över 40 år är fylld av starka familjeband, kärlek, sorg och förluster. Men det är även en berättelse med mycket värme och hopp. 


”Inte utan min syster” är en välskriven roman med många intressanta karaktärer och en fint gestaltat miljö. Åsa är fantastisk på att berätta historier, gestalta relationer och ge en bild av hur det kunde vara i början av 1900-talet. ”Inte utan min syster” är en levande berättelse där man kommer systrarna Anna och Cornelia nära. Man gråter med dem, skrattar med dem. Jag lider med dem under svåra tider och är glad när de är lyckliga. 


Boken är en underbar läsupplevelse, en bok som kommer stanna kvar hos mig länge. Och som vanligt med Åsas böcker så längtar jag redan efter nästa bok när jag läst ut denna. 

Tack för underhållningen Åsa, det var ett nöje!

Ges ut av Bokförlaget Forum


Med handen på hjärtat av Ida Fryklund



Boken inläst av Irene Lindh. 


En charmig feelgood som jag tyckte mycket om. Härliga miljöer, massor med känslor, intressanta karaktärer (även om jag blev ganska irriterad på ett par av dem). 


”Med handen på hjärtat” är en varm berättelse om både sorg och lycka, viljan att hitta rätt och osäkerhet i just det. Det är en berättelse om att hitta sig själv och att våga ta det steget. Det är mycket sommar i boken och jag tycker den är både välskriven och läsvärd. Bra inläst av Irene! Extra roligt när man känner igen miljöerna och har varit där boken utspelar sig. 


Ges ut av Bokförlaget Nona


 

Sista säkra av Lisa Christensen



 

Ok, den här boken fångade mig och då menar jag verkligen fångade mig! Kunde inte sluta läsa och hetsläste sista delen innan läggdags. Var tvungen att veta hur det skulle gå. 


”Sista säkra” är en en psykologisk spänningsroman som biter sig fast och tar sig in under huden och blir bitvis lite obehaglig. Vem är vem? Vem är skyldig? 


Lisa har skrivit en spänningsroman om familjehemligheter, identitet, familj  och hur livet kan bli och forma sig efter en tragedi. Det är en roman där ingenting är som det verkar och där jag som läsare måste ha huvudet på skaft när jag läser, annars kan jag tappa bort mig och missa en viktig detalj. 


Lisa väver ihop alla trådar i historien på ett riktigt bra sätt med både oväntade vändningar och små överraskningar. Och ett slut jag inte riktigt såg komma. Herregud!! Var helt uppe i varv efter att ha lagt igen boken och hade svårt att somna sen 😂.


Galet bra och rekommenderas varmt. 


Ges ut av LB förlag

Skriva & älska av Lilly King


 


Jag föll pladask för bokens huvudkaraktär, Casey. Hon är en sådan person man bara tycker om. Men hon har det inte lätt då hon är skuldsatt upp över öronen och sörjer sin mamma som nyligen gott bort. Den enda fasta punkten är romanen hon skrivit på i sex år. 


”Skriva & älska” är en roman i ett ganska lugnt tempo och den skildrar en ganska tuff och omvälvande tid i Caseys liv. Men under bokens gång så tuffar hon till sig och börjar ta makten över sitt liv. Hon är rätt vilsen i början av boken, vilsen och trött av motgångar. 


Det här är en bok med ett väldigt fint språk och Lilly skildrar Casey och de andra karaktärerna med värme. Det är fina möten mellan människor i boken, möten som spelar roll och förändrar. 


Och jag bara älskar omslaget på boken. 


Ges ut av Sekwa förlag


 

Ett nyväckt hopp av Sofia Ymén



Det här är den fjärde och avslutande delen i Kungsbackakvartetten. Likt de andra delarna är det här en underbar feelgoodroman med mycket kärlek, hemligheter, hästar och vänskap. 

Jag tyckte väldigt mycket om den här boken och tycker nog att det var den bästa av de fyra böckerna. Boken är lättläst och jag sträckläste den, den gick inte att släppa. ”Ett nyväckt hopp” är lite mörkare i sin handling än de tidigare delarna. Det är trasiga familjerelationer, psykisk ohälsa och svårigheter att kunna förlåta det som varit. Men det är även en hoppfull berättelse, varm och kärleksfull. 


Sofia är bra på att berätta historier helt klart. I denna knyter hon ihop trådarna från de tidigare böckerna och historien får ett fint slut. Jag tycker om att varje bok har haft en ny huvudkaraktär, men att de andra har fått vara med som sidokaraktärer. Det känns som att återse gamla vänner och bekanta när man börjar läsa boken och jag trivs i den miljö som Sofia har skapat. 


En sak är säker, jag kommer att sakna gänget på Fors gård. 


Ges ut av Printz Publishing



 

Äpplet faller inte av Liane Moriarty



 

Nominerad till årets bok 2022


Det här är faktiskt första boken av Liane jag har läst. Det är en hyfsat lättläst och lagom spännande roman. Det är ett litet pussel man får lägga som läsare bland hemligheter och lösa trådar. Vi får en historia ur flera karaktärers perspektiv och när man tror sig veta vad som hänt så vänds allting åt ett annat håll. Vem talar egentligen sanning? Vem ljuger? 


Välskriven roman som hade kunnat kortats ner en aning (en aning för lång) och jag läser gärna fler böcker av Liane. 


Så, då har jag läst alla de nominerade böckerna till årets bok 2022. Nu börjar jag bli nyfiken på vem som kommer vinna. 


Lianes bok ges ut av Albert Bonniers förlag

Ett liv i färg av Birgitta Gunnarsson



”Ett liv i färg” är en charmig och underbar feelgoodroman med både hjärta och smärta. Jag tycker om miljöerna, karaktärerna och hur Birgitta berättar sin fina historia om kvinnor mitt i livet. Det är en berättelse om att våga vara ärlig sig själv, släppa taget om det gamla och gå vidare mot något nytt. 


Det är härligt att följa Lillemor under berättelsen. hur hon säger upp bekantskapen med vännen som inte är bra för henne och blommar upp, blir den hon vill vara. Boken har ett behagligt tempo som gör att man som läsare hinner stanna upp och tänka efter. ”Ett liv i färg” är välskriven och har korta kapitel som gör boken lättläst och svårsläppt. 


Det här är en bok du inte vill missa. Jag sträckläste Birgittas nya bok och älskade varje sekund av läsningen. 


Ges ut av Modernista förlag


 

Tända stjärnor av Anneli Olsson



Missa inte den här underbara och nördiga boken! Den är superfin! ”Tända stjärnor” är en charmig berättelse om Karin som sedan hon var liten har älskar rymden och stjärnorna. Hennes dröm om att bli astronaut har också alltid funnits där genom livet och nu i vuxen ålder har hon utbildat sig och arbetar nu som robotingenjör. Så en dag finns det en möjlighet, en möjlighet att söka till den europeiska rymdorganisationen ESA. 


Det här är en underbar berättelse att läsa! ”Tända stjärnor” är en berättelse om att ha en dröm och att göra allt man kan för  att nå den drömmen. Anneli skriver bra och hon är påläst kring hela processen kring hur man kan bli astronaut och jag lär mig massor av saker jag inte kunde! 


Men det är också en berättelse om hur viktig både vänskap och familj kan vara. Det finns även ett stråk av svärta som gör boken ännu mer berörande. 


”Tända stjärnor” är en svårsläppt och charmig bok som jag hoppas hittar till många läsare. Det är den värd! Dessutom är det del ett i Gravitationsserien, så fler delar är att vänta! Hurra! 


Ges ut av Stellar förlag Saga Egmont


 

På egna ben av Sheila O’Flanagan



Det här var bra semesterläsning! Sheilas böcker är bladvändare för mig. Hon är skicklig på att bygga upp en bra och intressant historia som fångar mig och inte vill släppa taget. Denna, ”På egna ben” är inget undantag. 

Jag tycker om historien och huvudkaraktären. Tycker om att följa hennes resa mot ett jag, som som titeln säger, står på egna ben. Som hittar sitt eget jag och gör det som hon mår bra av och inte gör saker för att andra säger det. 


”På egna ben” är en roman med mycket värme om att börja tvivla på vem man egentligen är och vilket håll man ska gå. Självklart finns det både kärlek, romantik, vänskap, sorg och missförstånd också med i handlingen. Tillsammans blir det en charmig och svårsläppt roman! 


Ges ut av LB förlag


 

Soluppgång över strandpromenaden av Jenny Colgan



I den här feelgoodromanen återvänder Jenny till den underbara serien om Det lilla bageriet på strandpromenaden med Polly, Huckle och lunnefågeln Neil. Men det är inte om dem det i första hand handlar om, utan Marisa som kommer till ön för att läka efter en stor förlust. En förlust hon har svårt att släppa. 


Det är härligt att få återvända, träffa välbekanta och nya karaktärer igen. Jenny är en av mina favoritförfattare och jag blir väldigt sällan besviken på hennes böcker. Den här boken är lite mörkare än de tidigare, handlar mer om sorg och berör mig mer. Men det är en fin och  charmig roman med härliga miljöer och så får man uppleva den härliga gemenskapen som finns på ön igen. 


Ges ut av Norstedts förlag

 

onsdag 10 augusti 2022

Puben vid floden av Veronica Henry



 

Det här är en underbar bok! ”Puben vid floden” är en bok om att våga följa sina drömmar! Men det är även en berättelse kärlek, familjerelationer, vänskap och sorg. 


Veronica har skrivit en varm och härlig feelgood med härliga miljöer och intressanta karaktärer. Veronica skildrar miljöerna så bra att jag vill flytta till England och öppna en pub. Hon är även bra på att skildra relationer och jag tycker om hur karaktärerna utvecklas, både tillsamman med andra och själva. 


Boken är välskriven och lättläst vilket innebär att sidorna tar slut alldeles för fort. Jag vill stanna i boken, i handlingen hos Cherry, Maggie och Rose! Det här är Veronicas bästa bok hittills. Jag sträckläste den, slukade den! 


Ges ut av Printz Publishing

Oväntat besök och fullkomlig förvirring av Jennifer Berglund



Ljudboken är inläst av EvaMaria Oria. 

Det här var en mysig och charmig berättelse som jag föll pladask för. Det är en underhållande feelgood med härliga karaktärer och miljöer. Det är både vänskap och kärlek, trasiga familjerelationer och missförstånd. Allt som behövs i en feelgood. 


Boken är lätt att lyssna på och ger mig en del skratt under tiden jag lyssnar. Om jag får önska något så hade jag gärna velat känna karaktärerna ännu mer, fått veta lite till. 


Det här är dessutom en fristående uppföljare till ”Klimatsmart och fullkomligt förvirrad” vilket jag insåg efter att jag hade läst denna. Så nu har jag lagt till den i min bokhylla hos storytel. 


Jag gillade den här boken, den passade mig perfekt. Bra inläst av EvaMaria Oria! 


 

onsdag 3 augusti 2022

Bali, bullar och bröllop av Tove Höglund.




Ljudboken inläst av Callin Öhrvall Delmar. 

Bra och charmig story som tar upp viktiga ämnen som adhd, utmattningssyndrom och alkoholmissbruk blandat med romantik och soliga stränder. 


Det är en bok som både berör och lockar till skratt. Härliga miljöbeskrivningar som gör mig väldigt sugen på att åka till Bali. 


Jag har både läst på min Reader och lyssnat på denna bok och den är bra inläst av Callin. 


Intressanta karaktärer som växer under tiden jag läser/lyssnar även om jag ibland skakar på huvudet åt deras beslut och hur de hanterar saker. Gillade boken, men den skulle tjäna på att vara lite kortare då den i emellanåt tappade fart, blev lite för lång och då tappade jag fokus. Synd. 


 

Boktips - läsålder 9-12 år



 

De sista barnen på jorden och domedagsvalet av Max Brallier och illustrerad av Douglas Holgate. 


Det här är den sjunde fristående boken i serien om Jack och hans vänner. I den här boken är de ute på en roadtrip för att leta efter det mystiska tornet och en gång för alla stoppa den ondskefulle Rezzoch och hans planer på att ta över världen. 


På baksidan står det ”Redo för ett nytt monsterkul äventyr?” och det här är roliga och otroligt fantasirika böcker. Illustrationerna speglar det som händer i boken på ett mycket bra sätt. Jag blir alltid så fascinerad över hur mycket fantasi författare och illustratör kan ha. 


Den här bokserien har mycket av allt, vänskap, monster, spänning, humor, zombier och fart! Det är en bok och en serie som kan passa de flesta och som är både rolig och spännande att läsa! Dessutom finns den som serie på Netflix. Har inte sett den själv, men hört att den ska vara bra. 


Ges ut av Harper Collins

måndag 1 augusti 2022

Hannas sweet deli av Kristina Ahlström



Det här är Kristinas debutroman och det är en bok jag fastnade fort i. ”Hannas sweet deli” är en charmig och mysig feelgood där bakning och matlagning är i centrum vilket gör mig väldigt sugen på att fika! Det är också en bok om att stå upp för sig själv och att våga följa sina drömmar. Något vi borde göra mer tror jag. 


Boken har en handling, karaktärer och en miljö som jag gillar. Kristina lyckas bra med att gestalta miljön så att det känns som man är där, mitt i handlingen. 


Gillar man feelgoodböcker med inslag av mycket bakverk är det här definitivt boken för dig! Jag älskade den här boken och ser fram emot fler delar i serien!!


Ges ut av Romanus och Selling


 

Sommar, hopp och vänskap på Kanelholmen av Yvonne Ehn



För det första, omslaget! Så himla snyggt och det gör mig nyfiken på boken. Sen läste jag baksidestexten och blev ännu mer nyfiken på boken, handlingen och karaktärerna. 


”Sommar, hopp och vänskap på Kanelholmen” är en väldigt charmig feelgood som var lätt att fastna i. En berättelse om att släppa det förflutna, förlåta och börja om. 


Boken är lättläst och ger en härlig sommarkänsla i skärgårdsmiljön där handlingen utspelar sig. Jag tycker om karaktärerna, det vardagliga som händer dem och värmen i boken. Boken innehåller både kärlek och sorg, vänskap, glädje och svärta. Allt som behövs i en bra roman. 


Det här är en spara bok, att ta fram och läsa om vid tillfälle eller bara titta på det vackra omslaget. Jag tyckte mycket om den här boken och vill läsa mer om Cornelia, Lollo, Smulan och de andra på Kanelholmen! Stort plus för alla hundar som tar plats i handlingen. 


Ges ut av Saga Egmont och Stellar förlag


 

Häxhammaren av Johanna Strömqvist

  Rekommenderad läsålder är 9-12 år.  Det här är den andra, fristående boken i serien Silver & Stål.    Lilly och Vincent måste i ett nu...