lördag 8 oktober 2022

Den sista hemligheten av Lucy Diamond



 


Jag tycker om Lucy Diamonds böcker. De är underhållande, romantiska, berörande och ger en välbehövlig verklighetsflykt medan man läser. 


”Den sista hemligheten” är inget undantag. Jag dras snabbt in i historien som till en början är ganska sorglig. Patric, en älskad make, far, bror och son har plötsligt dött och livet ställs på ända för de som är kvar. 


Patrics bror Dan bestämmer sig för att försöka ställa upp för sin brors familj och hjälpa dem genom sorgen. Men på vägen inser han även att Patric hade hemligheter som hade kunnat såra familjen djupt. 


Det här är en bok jag älskade! Jag sträckläste den, ville inte att den skulle ta slut. ”Den sista hemligheten” innehållet allt, sorg, glädje, hemligheter, familjerelationer, hopp och vänskap. Den handlar om att kunna gå vidare efter att en stor sorg drabbat en och hur man kan börja leva igen. Jag tycker att Lucy balanserar hjärta och smärta bra i den här boken. Det blir en finstämd feelgood med lite djup som berör. Jag gillar även att huvudkaraktären är en man. Hur ofta sker det i feelgoodböcker. 


Så, missa inte! 


Ges ut av Printz Publishing

Minnesförlusten av Anna Fredriksson



 


Anna byter genre i den här boken, från feelgood till psykologisk spänningsroman. Och det bytet klarar hon galant! ”Minnesförlusten” är galet spännande och kryper in under huden på mig under läsningen. 


Anna beskriver skickligt känslan av att vara utan minne och hur huvudkaraktären tar sig an sitt liv efter den olycka hon har varit med om. Anna är dessutom väldigt bra på att skildra relationer och miljön runt omkring. Jag som läsare fångas av språket, hur hon bygger upp berättelsen, spänningen och obehaget som smyger sig på, relationerna, karaktärerna och slutet! 😱 


Rekommenderas. 


Ges ut av Bokförlaget Forum

torsdag 6 oktober 2022

Tjejmiddagen av Marie-Louise Marc



Jag älskar Marie-Louise Marcs böcker! Hon skriver levande med intressanta karaktärer som man vill lära känna och veta mer om. Dessutom har hennes böcker välskrivna med ett språk som gör böckerna lätta att läsa och svåra att släppa. Språket liksom flyter fram!
 


”Tjejmiddagen” är inget undantag. Bokens handling och karaktärer griper tag i mig, vill inte sluta läsa. Det är feelgood, hjärta, smärta, vänskap, kärlek, hemligheter och spänning. Just spänningsmomentet var inte riktigt beredd på kände jag. Men det passade så bra in tyckte jag och gjorde boken ännu svårare att släppa. Boken har ett driv som gör att man vill läsa fortare för att få veta hur det ska gå. 


Marie-Louise är bra på att skildra relationer och hur de utvecklas och förändras. Här, i ”Tjejmiddagen” tycker jag även att hon skildrar stämningen väldigt bra, hur den förändras från ljus och glad till mörk och lite farlig. 


Ännu en gång har Marie-Louise skrivit en väldigt, väldigt bra och underhållande roman. En sådan där, ”låt-mig-bara-läsa-och-stör-mig-inte-för-sjutton-roman. 


Lyckost dig som har den här boken oläst i hyllan!


Ges ut av Printz Publishing

Bokträdgården i Primrose Hill av Sarah Jio





 

Det här var en berättelse jag tyckte mycket om! Vi får i boken följa en dotter och hennes resa för att få reda på mer om sin mamma som försvann från henne och hennes pappa när hon var liten. 


Boken är vacker, underbar att läsa. Det är en bok som fångade mig från första sidan till sista, som berörde mig och som kommer stanna kvar länge i mitt minne. 


Nutid varvas med dåtid och börjar med att Valentina får ärva sin mammas Eloises hus i Primrose Hill efter hennes död. Det visar sig att Eloise hade hemligheter och nu börjar Valentina pussla ihop sin mammas förflutna. Vem var hon egentligen? Varför kom hon aldrig tillbaka? 


Det är fina miljöer, karaktärer jag tycker om, välskrivet och berörande. Berättelsen innehåller så mycket, det är kärlek, sorg, vänskap, en vilja att få veta mer och saknad. Genom hela boken tycker jag att man kan man känna den kärlek och den saknad som finns mellan mor och dotter. Även fast de inte träffas. 


Ges ut av Printz Publishing

Folk som sår i snö av Tina Harnesk




Det här var en underbar berättelse. Jag har skrattat högt, haft en klump av tårar i halsen, blivit förbannad, glad och allt däremellan. 


Tina berättar både berörande, lättsamt och målande - allt på samma gång. Tycker att språket i boken bitvis är poetiskt och jag vill inte att berättelsen ske ta slut. Karaktärerna känns levande och Máriddja är en ny favorit. Hon är rak, ärlig och en sådan kvinna som det behövs fler av i vårt samhälle. Jag är fast bara några sidor in i boken, fast i Máriddjas värld, uppe i norr. 


Boken är en skildring av livet i norr, av den samiska kulturen, hur de äldre samerna minns tvångsförflyttningar, att inte känna till sin historia, av händelser och livsöden.  


Har du inte läst Tinas bok så hoppas jag att du gör det! Den är fantastisk! Absolut fantastisk!


Ges ut av  Bokfabriken

Offervilja av Ewa Klingberg



 

Det här var en efterlängtad bok! ”Offervilja” är den tredje och avslutande delen i Ewas mysdeckarserie Värnamord. 


Jag tycker Ewa har lyckats bra med sin mysdeckarserie. Det är lite småspännande, humoristiskt och charmigt! 


Att läsa boken är som att hälsa på gamla bekanta som man inte sett på ett tag. Jag trivs bra i Ewas Värnamord, jag tycker att hon beskriver miljön och karaktärerna på ett väldigt gestaltande sätt. En sak till jag verkligen tycker om med Ewas böcker är att hon väver ihop både nutid och dåtid i sina historier. 


I denna bok får vi följa med Niklas när han börjar nysta i ett fall från 1967, då det skedde ett våldsamt rån i stadens största bank och en kund blev skjuten till döds. Vem var det egentligen som sköt? 


Jag tycker att ”Offervilja” är den bästa av de tre böckerna i serien och det är lite sorgligt att det är slut, att vi inte ska få hälsa på mer i Ewas Värnamo. 


Ges ut av Historiska media

söndag 2 oktober 2022

Rosenträdgårdens hemlighet av Marie Sammeli



Det här är den fjärde fristående boken i serien om Julia, nu dock med hennes mamma Gunvor i centrum. 


Jag tycker väldigt mycket om Maries böcker. De är både humoristiska med en liten allvarlig underton. I denna får vi följa flera vilsna själar som checkar in på Rose Garden, pensionatet som Gunvor och Julia driver. Sakta men säkert får de chansen att ta kontroll över sina liv igen, något de tidigare förlorat. 


Jag tycker om att jag som läsare får följa flera personer utifrån deras perspektiv. Följa deras resa och vara med och se hur de utvecklar sig både som personer och hur relationerna mellan dem förändras. 


Jag tycker även om att det inte bara är rosenrött utan att det finns ett stråk av svärta och allvar i handlingen. I den här boken får jag lära mig mer om apartheid som fanns i Sydafrika och hur det påverkade människors sätt att leva. 


Boken är charmig, lättläst och mycket lätt att tycka om. Marie har skildrat miljöer och karaktärer så att det känns som om man är där på plats i Sydafrika bland vänner och bekanta. Jag vill också åka till Rose Garden och träffa Gunvor och de andra! 


Ges ut av Harper Collins


 

Snöängeln av Anki Edvinsson



Japp, föll hårt för denna kriminalroman. Gillade tempot, karaktärerna, miljön, storyn. 

”Snöängeln” är en kriminalroman med ganska högt tempo och två spännande huvudkaraktär som jag gillade väldigt mycket. Spänningen började på sida ett och höll i sig boken igenom. Jag var bara tvungen att läsa en sida till.. och en sida till. 


Jag tycker om hur Anki bygger upp sin historia, hur hon berättar om polisens arbete, hur man får lära känna karaktärerna och miljöerna! Boken beskriver bra hur svårt det kan vara att vara ung tjej idag och den utsatthet som finns då. Det är gripande, välskriven och svårsläppt. 


Tyckte mycket om denna och glad att nästa del i serien ”Sjöjungfrun” står i min bokhylla. 


Ges ut av Norstedts förlag


 

Under falkens vingar av Anton Marklund



Det här var en bok som jag till en början hade svårt att komma in i. Tyckte inte riktigt att den passade mig. ”Under falkens vingar” är en annorlunda spänningsroman, lågmäld och med ett lugnt tempo och språk. 


Men ju längre jag läste desto mer växte boken för mig. Det är en spännande berättelse med stort fokus på karaktärer istället för brotten och med vackra miljöbeskrivningar som höjer upplevelsen. Det är också en lite annorlunda huvudkaraktär i boken, som har en gåva att kunna se saker som andra inte kan. Just det har jag lite svårt för, men det passar bra in i storyn. 


Intressant spänningsdebut! 


Norstedts förlag


 

Där drömmar möts av Sofia Fritzon



Alltså, så underbar feelgood detta var! Charmig historia där man inte vill att boken ska ta slut. Jag älskar när det vardagliga livet är i fokus, när berättelsen berör och griper tag i en och inte vill släppa taget. Ungdomskärlek, vänskap, svek och hopp! Härlig och lättläst småstadsromantik! 


”Där drömmar möts” är första delen i serien om den lilla byn Ängsmark och jag är glad att del två står i min bokhylla.


Ges ut av Lavender Lit

 

Svartfågel av Frida Skybäck






Alltså, det här måste vara Fridas bästa bok! Jag slukade den, vägrade släppa när jag väl börjat läsa, längtade efter att få sätta mig och läsa! 


Frida har ännu en gång skrivit en bladvändare, en grymt spännande roman där man bara måste läsa en sida till, måste få veta hur det ska gå. 


Jag gillar allt med den här boken, storyn, karaktärerna, miljön, hur Frida bygger upp sin berättelse. Jag tycker om att karaktärerna får ta plats, gillar att jag får lära känna dem ordentligt. Det är oförutsägbart, det kryper in under huden och framför allt så berör berättelsen. Jag blir ”lurad” som läsare och tror mig veta hur det ligger till, men då vänds allt på ända igen. 


Tack och lov så ska det komma fler delar om karaktärerna Fredrika och Henry, för jag är definitivt inte klar med dem! 


Missa inte, läs och njut! Den här boken kvalar in på listan över årets bästa böcker!


Ges ut av Bokförlaget Polaris   


 

Ritualen av Ann-Sofi Forsmark


 

Boktips - läsålder unga vuxna.

Det här är tredje boken om Hilde Strid. I denna del (som går att läsa fristående) ska Hilde börja årskurs 9 och ser fram emot kursen i dokumentärfotografering. Men när Hilde och hennes kurskamrat utforskar stadens "mellanrum" möter de mörka historier om epidemier, fattigdom och död. 


Det här är en bladvändare som rör sig mellan då- och nutid. Författaren blandar historiska händelser med magiska inslag i en berättelse som utspelar sig i nutid. 


Boken är välskriven, spännande och innehåller bra miljöbeskrivningar och intressanta karaktärer. Har inte läst de två tidigare delarna om Hilde, men det måste jag nog göra nu. Bra ungdomsbok! 


Ges ut av Ordalagets bokförlag


 

Häxhammaren av Johanna Strömqvist

  Rekommenderad läsålder är 9-12 år.  Det här är den andra, fristående boken i serien Silver & Stål.    Lilly och Vincent måste i ett nu...