lördag 27 april 2024

Bageriet surdegen av Lilly Emme.



 


Det här är den fjärde boken i serien om kvarteret Kronan. Ett kvarter det alltid är trevligt att återvända till. Här får jag som läsare möta både härliga och egendomlig karaktärer som får mig både att skratta och att tänka efter. Tycker om att läsa om den smått folkilskna ägaren till bageriet Sirpa och praktikanten Pixie och hur relationen mellan dem utvecklas. 


”Bageriet Surdegen” är en feelgoodbok om att försöka hitta sin plats i tillvaron, att höra till och att få vara den man vill vara. Det är humoristiskt, men det finns även en gnutta allvar i historien. Lättläst och lite förutsägbart men så roligt att hänga i kvarteret Kronan igen! 


Historiska Media


Inget av det här är sant av Lisa Jewell



 


OMG!!! Det här är en bok som borde ha en varningslapp på sig. För när jag väl hade börjat läsa gick det inte att sluta så den natten släcktes lampan alldeles för sent. Och när boken vad utläst kunde jag inte sova för att jag var alldeles för speedad. 😂 Boken väcker många tankar som snurrade runt i huvudet! 


Lisa är fenomenal på att bygga upp en lite lätt obehaglig stämning som är svår att värja sig från. Historien är otäck och lite lätt skruvad. Karaktärerna gör hela boken, de är opålitliga, obehagliga och Lisa gestaltar dem väl! Jag fastnar ganska omgående och tanken genom läsningen är vad som egentligen är sant. Vem talar sanning? Vem ljuger? 


”Inget av det här är sant” är en jäkligt spännande och välskriven psykologisk thriller som man bara måste veta slutet på. Avsätt tid och njut! 


Det här är lätt en av årets bästa böcker! 


Översatt av Katarina Falk. 


Printz Publishing

Tranorna flyger söderut av Lisa Ridzén

 






Vad ska jag skriva som gör den här boken rättvisa, som verkligen beskriver min upplevelse av Lisas bok. 


För det här är årets bästa bok. På riktigt. Jag har svårt att se att någon annan bok kan ge mig samma känsla, samma gåshud, samma glädje och samma sorg som ”Tranorna flyger söderut”. Det var länge sedan jag grät så mycket när jag läste en bok som jag gjorde när jag läste denna. 


”Tranorna flyger söderut” är en otroligt vacker, finstämd, sorglig och hoppfull bok. Jag var nästan lite rädd att börja läsa då så många har hyllat denna men jag behövde inte vara orolig. Den är precis så bra som alla andra säger. 


Lisa berättar så ömsint om Bo, en gammal man och hans sista tid i livet. Hur han älskar sin hund, hur han ser tillbaka på sitt liv och sin älskade fru som numera bor på ett hem för dementa. Det är så fint berättat om livet, om åldrande, minnen, om kärlek och om en komplicerad far och son relation. Så fint skildrade karaktärer, övergångar mellan nutid och dåtid, miljöer - allt. 


Den här boken gick rätt in i hjärtat på mig och där kommer den stanna kvar. 


FANTASTISK! 


Bokförlaget Forum

Vågor av längtan av Anne-Lie Högberg.



 


Det här är första boken i Anne-Lies nya serie Öarnas ö. En roman om familjeband och att hitta sin nya riktning i livet. Dåtid och nutid blandas och bit för bit pusslas de samman till en helhet. 


”Vågor av längtan” är en relationsroman om att börja om, våga släppa taget om det som varit och hitta sig själv i allt. Härlig västkustmiljö, intressanta karaktärer och man får både sorg, glädje och spänning i den här charmiga och lättlästa berättelsen. Gillade tempot och ön Åstol. Återvänder gärna.


Printz Publishing  

En sista helg av Charlotte Wood.



 En sista helg av Charlotte Wood. 


Tre kvinna i 70-års åldern spenderar en sista helg i sin döda väninnas strandhus. De har haft en lång vänskap med lojalitet, respekt och värme men under helgen är allt förändrat. Det blir gräl och missförstånd som river upp sår och hotar deras vänskap. 


Stillsam roman där relationerna är i fokus. Det är hemligheter som bubblar upp till ytan, lögner, sorgen efter en väninna, vänskap och hur åldrandet kan förändra en människa. 


”En sista helg” är lättläst och välskriven. Tycker om att läsa om väninnorna och om vänskapen mellan dem. Tycker om det långsamma tempot i boken och att saker och ting får ta tid. Charlotte gestaltar sina karaktärer väl, deras tankar och känslor. Deras tankar om att bli äldre, om vänskap och om framtiden. 


En lite annorlunda läsupplevelse, men en trevlig sådan. 


Översatt av Lars Ahlström. 


Bazar förlag

Ta min hand av Dolen Perkins-Valdez.



 


En oförglömlig berättelse som väckte väldigt många tankar och känslor. Det här är en bok om mod, kärlek, systerskap och framför allt en kvinnas rätt till ett eget val och sin egen kropp. Det är även en bok jag sträckläste, ville inte släppa! 


”Ta min hand” är baserad på verkliga händelser som ägde rum under 1970-talet där man tvångssteriliserade fattiga unga kvinnor i vissa folkgrupper. Det med ursäkten att de med sin bakgrund inte kommer kunna ta hand om sina barn. Man ruskas om under läsningen och många gånger tänker jag att hur kunde det här få hända? 


Jag fastnade verkligen för den här romanen, för huvudkaraktären Civil, hennes mod och civilkurage. Hon drömmer om att göra skillnad och det gör hon. Det är inte alla som skulle våga slå på trumman som hon gör när hon inser vad det år som händer. 


”Ta min hand” är en av årets bästa böcker helt klart! Jag är imponerad hur författaren bygger upp sin historia, hur hon fängslar mig med sina ord och får mig att känna en mängd olika känslor under tiden jag läser boken. Fantastiskt bra! 


På torsdag ska jag dessutom få diskutera boken i en digital bokcirkel ordnad av förlaget och bästa 


Översatt av Dorothee Sporrong. 


Norstedts

En kvinnas guide till lycka och framgång av Sophie Irwin.



 


England, 1800-tal, flicka möter pojke. 

Systrarna Kitty och Cecily Talbot hotas av vräkning från sitt familjehem då familjen har en stor skuld. För att försöka förhindra det har Kitty en plan. Systrarna tar sig till London för att hitta en man som är tillräckligt rik för att rädda familjen. 


Ok, nu ställer jag mig frågan varför jag läser sådana här böcker. Jag föll för omslaget (fantastiskt) och tyckte att boken lät bra. Men jag gillar ju egentligen inte sådana här böcker. Brukar sällan fastna för den typen av handling med vibbar av Stolthet och fördom och det gjorde jag inte den här gången heller. 


Boken är dock lite smårolig men det är ingen bok jag kommer att minnas om ett tag. Den lyfter inte alls för mig utan jag skummar igenom de sista sidorna, enbart för att få veta hur det ska gå. 


Gillar du 1800-tal, England och serien om Bridgerton så tror jag att du kommer tycka om den här boken. 🩷


Översatt av Anna Thuresson. 


Lovereads

söndag 14 april 2024

Närsök av Josefin Schygge





Ojojoj.. den här boken var svårsläppt! Josefin berättar en historia som är väldigt spännande, som känns och berör. ”Närsök” är en gripande historia om familjehemligheter som kommer upp till ytan och nya hemligheter som ställer till det. 


Josefin är bra på att skapa stämningar, känslan av att något är galet men man vet inte riktigt när och vad det ska ske. Det är en obehaglig berättelse om en förälders värsta mardröm - när ens barn försvinner. Josefin skildrar den ångest som mamman känner väldigt bra. Men vad har hänt? Ligger förklaringen i mamma Martinas förflutna? 


Dåtid varvas med nutid, lösa trådar vävs ihop och ju längre jag läser ju närmare kommer jag sanningen. Riktigt bra och spännande bok. Rekommenderas. 


Bokförlaget Forum

Maud Martha av Gwendolyn Brooks



 


Den här boken kom ut redan 1953 men har inte funnits i svensk översättning förrän nu. Gwendolyn skrev mestadels dikter och fick Pulitzerpriset 1950. ”Maud Martha” är hennes enda roman. 


Det här är en kort roman, endast 140 sidor. Men den innehåller så mycket. Den innehåller Maud Marthas liv. Från 1920-talets Chicago genom barndomen, ungdomen, tankarna, drömmarna till universitetsstudier och livet som både fru och mamma. Det är en roman om det vardagliga, om det lilla och det stora. Tycker om att läsa om hennes tankar och hennes upplevelser. Det är fint skildrat och språket är ljuvligt! Kan varmt rekommendera denna tunna bok med mycket innehåll. 


Översatt av Marianne Tufvesson. 


Wahlström & Widstrand

Till hamnen av Jenny Clevström



 


Vad jag tyckte om Jennys nya bok! ”Till hamnen” är den första boken i hennes nya serie Livet i Skärvik. 


Här får vi bland annat möta Inez, Rosie, Mei Li och fiskaren Torsten och lära känna dem bättre. Relationer växer fram, livsöden kommer upp till ytan och Jenny navigerar oss läsare med varsam hand genom både glädje och sorg. ”Till hamnen” är en feelgood med svärta och djup, familjehemligheter, kärlek och gemenskap. Allt är inte rosenrött utan det finns både det lättsamma och det mer tyngre. 


Jag tycker om att vara i det lilla kustsamhället Skärvik, tycker om att läsa om karaktärerna, om miljöerna! Jenny skriver så jag fastnar och inte vill släppa! Det här lovar gott inför kommande böcker för jag återser gärna både platsen och karaktärerna! 


Harper Collins

Under en rosa himmel av Jenny Colgan



 


Det här är första delen i en ny serie av Jenny Colgan. Här får vi möta Morag som är tredje generationens pilot. Hon har planer för sitt liv men tvingas motvilligt hem när hennes farfar blir sjuk och någon måste sköta familjens transportföretag så att de inte förlorar uppdrag. Och under ett uppdrag träffar hon Gregor. 


Jag tycker om det här. ”Under en rosa himmel” är en bok som är lätt att läsa och väldigt lätt att tycka om. Jag tycker om karaktärerna, den karga miljön som Jenny gestaltar väldigt bra. Jag fastnar i berättelsen, i det charmiga, kärleken, vänskapen. Det är underbart att få följa Morag och hur hon växer som person i den här boken. Jag ser fram emot att få följa med på fler resor till de avlägsna öarna i norra Skottland. 


Översatt av Birgitta Karlström. 


Norstedts förlag

Tills natten är slut av Nilla Kjellsdotter.



 


Det här är den tredje delen om kriminalpolisen Mija Wadö och hennes kollegor vid Österbottenpolisen. Likt de två tidigare delarna är denna galet spännande. Från första sidan är jag fast och den spänningen håller i sig till slutet. Boken är svår att släppa och jag kunde liksom inte sluta läsa, ville veta hur det skulle gå!! 


I ”Tills natten är slut” gestaltar och skriver Nilla så jäkla bra, berättelsen blir väldigt obehaglig och liksom kryper in under huden på mig. Dessutom är det oväntade vändningar i storyn som gör att jag har fel i vem som är skyldig. 


Snyggt och välskriven historia som tar mig med på en hisnande resa med hög puls! Hatten av! 


Norstedts förlag


España por favor av Åsa Hellberg



 


När man börjar läsa en bok skriven av Åsa Hellberg vet man att det kommer bli bra läsning. Hon är definitivt en av mina favoritförfattare. 


Åsa har en förmåga att trollbinda mig som läsare med sitt språk och hennes nya bok är inget undantag. Jag tycker om karaktärerna, läsa och följa deras med och motgångar, läsa om relationerna och resorna! Det är rappt, bra tempo, humoristiskt, mycket känsla, hopp, vemod, kärlek och väldigt färgstarkt. 


Det är skratt, det är tårar, irritation och allt däremellan. Sidorna flyger fram och plötsligt var boken slut. Härlig läsning om tre väninnor i 60-årsåldern som vågar, deras drömmar och vänskap! En berättelse som väcker tankar men som också lämnar ett leende på läpparna när jag lägger ihop boken. 


Heja dig Åsa!  


Bokförlaget Forum

En handfull vind av Negar Naseh



 


Det här är en bok jag har velat läsa länge. ”En handfull vind” är en berättelse om sårbarhet och att höra samman. En berättelse om Minou och hennes son Nima. De bor i Teheran, tiden är slutet på 1970-talet och revolutionen i Iran har tagit fart. En revolution som omformar allt som kommer i dess väg. 


Milou och hennes familj hamnar så småningom i Sverige och försöker leva sitt liv, i spillrorna av det som varit och det som aldrig blev. Att komma till ett nytt land är svårt. 


Det här är en bok jag inte riktigt fick grepp om. Bitvis väldigt bra, intressant och lättläst. Jag har även lärt mig saker jag inte visste om, fått förståelse för. Andra delar i boken är lite mer röriga och för mig lite svårare att förstå. 


Jag tycker dock om det långsamma tempot och språket som nästan är som en vind. En bok jag är glad att jag har läst. 


Natur och kultur

Häxhammaren av Johanna Strömqvist

  Rekommenderad läsålder är 9-12 år.  Det här är den andra, fristående boken i serien Silver & Stål.    Lilly och Vincent måste i ett nu...