måndag 28 februari 2022

Flickan i stenparken av Nilla Kjellsdotter



 

Men dra mig baklänges vad spännande den här boken var, från första sidan till sista! Den gick inte att släppa när jag väl hade börjat läsa boken och berättelsen är obehaglig, kryper liksom in under huden på mig. Den håller mig 


Det här är en berättelse med ett väldigt otäckt tema, om övergrepp, svek, lögner, kärlek och att våga lita på de som står en nära. Tycker om karaktärsbeskrivningarna, det är ett djup i karaktärerna och jag inser att man aldrig riktigt säkert kan veta vad som döljer sig bakom ytan. 


Snyggt och välskrivet med levande miljöbeskrivningar som tar mig med på en hisnande resa! Hatten av! Gillar det här skarpt!


Ges ut av Norstedts förlag  

En brud för dagen av Jenny Jacobsson.



 

Boktips


En brud för dagen av Jenny Jacobsson.


Men vilken underbar feelgoodroman det här var! Boken har följt med mig nästan överallt de senaste dagarna, nästan omöjlig att släppa. Jag har skrattat högt och blivit grymt irriterad när jag har läst/lyssnat. Det är en bok som väcker känslor. 


”En brud för dagen” är en underhållande roman med mycket värme, kärlek och en väldigt, väldigt irriterande karaktär (ja, galet irriterande). 


Jenny berättar historien ur de olika huvudkaraktärernas perspektiv vilket gör det lättare att lära känna dem. Boken har fina miljöbeskrivningar och jag tycker verkligen om Ofelia som boken till största del handlar om. Dessutom har Jenny en underbar humor! Boken är full av dråpliga situationer som får mig att skratta högt! 


”En brud om dagen” är en UNDERBAR, lättläst/lättlyssnad må-bra-bok. Den fick mig att le (och bli galet irriterad)!


Ges ut av Lind och co


lördag 26 februari 2022

I mästarnas skugga av Tony Fischier



 

Jag har fått en till favoritförfattare. ”I mästarens skugga” är den andra, fristående delen om kriminalkommissarie Niklas Ragnvik vid Göteborgspolisen. För bäst behållning skulle jag läsa böckerna i ordning, även om de är fristående. 


Liksom första boken dras jag snabbt in i en väldigt spännande historia. En historia med högt tempo och snabba vändningar. Jag tycker om hur historien byggs upp och att jag inte vet hur det ska sluta. 


Tony är bra på både miljö- och personbeskrivningar, hur relationer utvecklas och tar sig vidare. Innan jag hade hunnit blinka så hade jag läst halva boken, sen var det svårt att sluta. 


Helt klart en spännande och väldigt bra läsupplevelse! Det enda negativa är att boken tog slut för fort! När kommer nästa del?! 


Ges ut av Lind och Co

Asfaltsland av S. A. Cosby



 

En för mig okänd författare men jag läser gärna fler böcker av honom. 


”Asfaltsland” är en ganska mörk kriminalroman om Bug som har ett kriminellt förflutet, men nu ordnat upp sitt liv, driver en bilverkstad och försöker hålla sig till att leva lagligt. Verkstaden går inte jättebra och det är problem med ekonomin. Bug får förfrågan om att vara med vid en juvelstöld som kan ge stora pengar och han bestämmer sig för att vara med en sista gång. 


Bug hamnar i en situation som inte bara påverkar honom utan även hans familj och det känns. Det är en spännande berättelse med en del svärta, fattigdom  och kriminalitet. Men även om det är brutalt är det skrivet med värme. 


”Asfaltsland” är en stark berättelse om bland annat utsatthet och fattigdom och jag förstår att boken vunnit en del priser. Läsvärd. 


Ges ut av Modernista

Än brinner lågan av Susanne Fellbrink



Det här är den fjärde delen i serien om artisten och entreprenören Cilla Fallander. Liksom de andra delarna är det här en spännande historia i ett högt tempo. 


Cilla är en driven karaktär, stark och försöker hitta lösningar på de problem som uppstår. Och nog finns där problem.  


Susanne blandar högt och lågt, kärlek och svek, glädje och sorg. Det blir en historia som berör några tunga ämnen som drogproblem och psykisk och fysisk misshandel. Det berör och upprör! 


”Än brinner lågan” är en lättläst bok med relativt korta kapitel där vi får följa händelserna genom de olika karaktärernas ögon. Det blir spännande och väldigt svårt att sluta läsa. Susanne är bra på att skildra karaktärernas liv och deras relationer. 


Gillar den här serien, har du missat så läs!!


Ges ut av Bokfabriken


 

Vårkänslor på Lyckans gård av Carole Matthews



 Den här boken gillade jag! Det här är en varm, humoristisk och så charmig berättelse med både härliga karaktärer, speciella djur och ungdomar som har olika problem. ”Vårkänslor på Lyckans gård” är en berättelse som även har lite djup i sig, men som är lätt att läsa och så lätt att fastna i. 


Huvudkaraktären Molly är lite speciell men lätt att tycka om. Hon har ett stort hjärta och vill alla väl. Boken har en underbar humor och den lockar till skratt men även till eftertanke. 


”Vårkänslor på Lyckans gård” är en ljuvlig feelgoodroman som innehåller allt man vill ha av en sådan berättelse! Den fick mig att må bra! 


Ges ut av Printz Publishing

Författarmorden av Erika Rockborn



 

Erika har tidigare skrivit relationstrilogin om läkaren Martin Lindahl. En trilogi jag tyckte mycket om. Men denna bok, ”Författarmorden” byter Erika genre till spänningsroman istället. Och som hon gör det!


Erika, din bok är lysande! Jag satt som på nålar under större delen av läsningen. Boken är spännande, obehaglig och kryper lite under huden på mig. Slutet förvandlas till en katt och råttalek och är överraskande. Boken är skriven i samma stil som hennes tidigare böcker, vilket jag tycker om. Erika är bra på att beskriva och gestalta relationer och miljöer i sina böcker vilket gör det lätt att se handlingen framför sig. 


”Författarmorden” är en nervkittlande och välskriven spänningsroman med högt tempo. Jag tycker även om att vissa kapitel är skrivna utifrån mördarens perspektiv vilket ger berättelsen ännu mer spänning och obehag.  


Erika lyckas bra med genrebytet och jag ser fram emot att läsa mer om kriminalinspektör Alicia Lundberg. 


Ges ut av Hoi förlag

torsdag 10 februari 2022

Sångfåglar av Christy Lefteri



 Den här boken fick mig att gråta. ”Sångfåglar” är en vacker bok, en sorglig bok och den drabbade mig. Den drabbade mig och mitt mammahjärta hårt.

Det är en fängslande berättelse om kärlek, om hopp men också om den djupaste sorg och förtvivlan. Det är en berättelse om längtan efter ett bättre liv, om längtan efter frihet. Men det är även en berättelse om rasism och fördomar, att inte vara någon ”viktig”. Jag älskar det vackra språket i boken, hur författaren bygger upp sin historia. Hur hon blandar sorg, kärlek och hopp. ”Sångfåglar” är en brutal men både lärorik och väldigt läsvärd bok. 


Jag tyckte väldigt mycket om den här boken och rekommenderar den varmt! 


Ges ut av Bokförlaget Nona

En storm i juletid av Camilla Davidsson.



Kan man läsa julromaner i februari? Jajjamensan! Inget problem! 


Det här är en charmig och bra feelgood med både kärlek, julmys, längtan och lite allvar. Just den blandningen mellan lycka, allvar och hopp är Camilla bra på i sina böcker. 


Jag tycker om historien, karaktärerna och miljön som är målande beskriven. Boken är mysig och en lätt bok att fastna i, som alla Camillas böcker! Hennes böcker gör mig aldrig besviken! 


Ges ut av Printz Publishing


 

Balthazars droppar av Patrik Norqvist



 Det här var en spännande historia! ”Balthazars droppar” är Patriks skönlitterära debutroman och vilken debut! 

En spännande, dramatisk och lite nervkittlande historia som jag får läsa. En historia som tar mig både över Atlanten och till ett land i inbördeskrig. Allt för rädda huvudkaraktären Albin som har blivit svårt sjuk i en virussjukdom. 


Boken är lättläst och läsningen flyter på. Berättelsen är detaljrik och välskriven där spänningen stegras ju längre du läser i boken. Gillar hur Patrik bygger upp sin historia, hur han beskriver kring en kriminell internationell organisation som styr över enskilda människors liv. 


Don’t miss!! 


Ges ut av Lundberg Media

Ellens val - Friheten av Moa Eriksson Sandberg



Det här är den fjärde delen i romanserien ”Ellens val”. En underbar serie om systerskap och kärlek i en tid då kvinnans roll var begränsad. För bäst behållning så läs böckerna i ordning. 

Året är 1916 och vi får återigen läsa om Ellen och hennes vänner. Man får följa karaktärerna i deras kamp för att få leva sitt liv, att få studera och att få vara kär i den man vill. Det är starka kvinnor som kämpar för sina rättigheter både på arbetet och för det privata. 


Berättelsen är spännande och full av både vänskap, kärlek och längtan. Jag som läsare får en bra inblick i hur det var att leva som kvinna för lite mer än 100 år sedan. Boken är lätt att läsa och lätt att ta till sig. Det är en bok om drömmar och att våga sträcka sig efter dem, att vilja vara mer än mor och fru. Men även om livet är tufft för de flesta så finns där hopp om förändring. 


Har du inte läst böckerna om Ellen så har du underbar läsning framför dig! Lyckost dig som har serien oläst! ❤️🤩


Ges ut av Lovereads by Forum


 

måndag 7 februari 2022

Det lilla biblioteket på söder av Camilla Dahlson.



 Jag gillar Camillas berättelser. De är lättlästa, fulla av både kärlek, humor och en gnutta allvar. Jag tycker även om att läsa om bibliotek och böcker, det är liksom lite speciellt. 

”Det lilla biblioteket på söder” är en varm och charmig historia om ett nedläggningshotat bibliotek och kampen för att rädda det. Miljön är härlig, likaså karaktärerna och det är lätt att leva sig in i historien. Och så vill jag jobba på ett bibliotek! 


Ges ut av Lind och co

I ett annat universum än ditt av Pär Sahlin.



Boktips - Läsåldern 9-12 år. 


Men så ljuvlig! Det här är en helt underbar och vardagsnära historia med Silas i spetsen. Silas som är nöjd med livet, han är lyckligare än någonsin för han har blivit ihop med Narin. Och Viggo, hans tidigare plågoande har blivit schysst. Men så strular allt till sig och Silas känner att han behöver göra något för att imponera. 


”I ett annat universum än ditt” är en varm och humoristisk berättelse om vänskap, kärlek och att våga stå upp för sig själv. Jag föll hejdlöst för den här boken och för karaktärerna. Jag tror att man som ungdom kan känna igen sig i både händelserna och känslorna som finns i boken. 


Missa inte heller den första boken om Silas, ”I väntan på mitt ovanliga liv”. 


Tack för underbar läsning! 


Ges ut av Ordalagets bokförlag


 

The hate U give av Angie Thomas



 

Oj! Vilken bok! Jag är helt tagen av den här boken. Av berättelsen, språket. Arg, ledsen, glad och många känslor däremellan kommer upp när jag läser. 


Det här är en bok om rasism i USA. Om hur man står i två världar och hur man än gör så kommer det få stora konsekvenser. Ämnet är som skrev sorgligt sant. Det är något vi måste lära oss mer om och försöka motverka. 


Starr är 16 år och lever i två världar, den fattiga förorten där hon bor och den fina privatskolan inne i stan. Ingenstans kan hon vara sig själv. När hennes barndomsvän Khalil blir ihjälskjuten av polisen och Starr blir vittne krossas hennes värld. 


Det här är en viktig bok, en jäkla bra bok! Angie Thomas gestaltar så levande att jag kan se handlingen framför mig. Berättelsen är så gripande, intressant och Starr är en väldigt intelligent och cool person. Hon vill göra det rätta, men vad är det rätta? 


Ges ut av Natur och kultur

Tvillingsystrarna av Pauline Riccius



 

En stark berättelse om systerskap, barnlöshet och utanförskap. En berättelse om att vilja bli bekräftad och samtidigt hitta sin egen väg i livet. 


Vi får följa Liv och Linn från att de blir adopterade av Magnus och Monica från Thailand och flyttar till Västervik. Under sin uppväxt känner de sig annorlunda och utanför vilket för dem närmare varandra. När de sedan blir äldre flyttar Liv till Stockholm för att satsa på dans, Linn blir kvar i hemstaden och de glider ifrån varandra. 


Det här är en fint skildrad berättelse om två barn som växer upp och försöker finna sin väg i livet. Men det är lika mycket en berättelse om deras adoptivmamma, Monica, som längtar efter barn och nog också letar efter sig själv. 


Jag tycker om den här boken, hur relationen mellan systrarna förändras, hur vardagen kommer in deras liv. Men även hur de litar på varandra när det verkligen gäller. Fina beskrivningar av både karaktärer och miljö gör det lättare att se handlingen framför sig och även föreställa sig de känslor som de känner.  


Ges ut av LB förlag

Hemligheten på Seaview Cottage av Emily Gunnis

 




Jag tokgillade Emilys förra bok ”Flickan i brevet” och var därför väldigt nyfiken på hennes nya bok. 


Som hennes förra bok är detta en historia som utspelar sig både i nutid och dåtid. Historierna vävs ihop under läsningen till en helhet. 


Det är en spännande och gripande historia helt klart, med hemligheter, problem inom familjen, misshandel och förlossningsdepression. Jätteviktigt att lyfta sådana händelser med mammor som blir deprimerade i skönlitterära böcker. Allt behöver inte vara rosaskimrande när man får barn. 


Emily skildrar både miljöer och karaktärer bra men jag fastnar inte riktigt för karaktärerna den här gången och ibland har jag svårt att hålla isär vilken tid det är. Läsningen började lite trögt, men den tog sig så för mig var det en helt ok läsupplevelse. Det är en bok jag är glad att jag har läst men jag tyckte ändå bättre om hennes förra bok! 

Ges ut av Printz Publishing

fredag 4 februari 2022

Dusty - Motorsågsstölderna av Johan Anderblad


Boktips - läsålder 9-12 år 


Den här boken är den första delen i en serie äventyr i landsbygdsmiljö med både spänning och motortema, eller motorkrim som det står på framsidan. 


Äntligen! Den här typen av böcker behövs ute på bibliotek och skolbibliotek. Den behövs för barn som gillar motorer och spänning mer än fotboll, hästar och kärlek. 


”Dusty - Motorsågsstölderna” är en spännande bok med motor, mekande, kompisar och äventyr. Boken är lätt att läsa och jag tror att den kan fånga en del ovilliga läsare eftersom man direkt kommer in i det spännande i historien och för att man får inblick i huvudkaraktären Dustys liv. 


Vänskap, stölder, en vilja att vilja lösa problemet, spänning och motorer = riktigt bra barn och ungdomsbok! Johan är dessutom riktigt bra på att skildra miljöer så att man lätt kan skapa sig egna bilder när man läser. 


Ges ut av Bonnier Carlsén

Den omänsklige av Jonas Moström



Men hur galet spännande kan egentligen Jonas skriva? 


”Den omänsklige” är den åttonde boken i deckarserien om psykiatriker Nathalie Svensson och kriminalkommissarie Johan Axberg. En kvinna hittas ihjälslagen och dumpad under en bro och på sjukhuset tar en annan ung kvinna sitt liv. Det finns ett samband mellan kvinnorna och mördaren motiv är häpnadsväckande. 


Alltså, jag började läsa och sen läste jag tills boken var slut. Jonas har ett sätt att berätta som fångar mig som läsare. ”Den omänsklige” är en bladvändare och man vet inte vad som väntar på nästa sida. 


Jonas bygger effektivt upp sin story med villospår så att man till slut inte vet varken ut eller in. Vem är egentligen skyldig? Bra beskrivna miljöer och karaktärer. Gillar verkligen Nathalie och Johan, kemin och samarbetet mellan dem. Det är ett högt tempo, grymt spännande, obehagligt och välskrivet. Jag vill bara läsa mer! 


Ges ut av Norstedts förlag


 

Dagboken i ödehuset av Annika Billberg



Boktips - läsålder 9-12 år 


Det här är den första delen i den spännande deckarserien Mysterierna i Sörbodane som handlar om Emma och Carl-Fredriks äventyr. 


Det här var en berättelse som gav mersmak. Jag gillade den spännande historien, vänskapen som blir mellan Emma och Carl-Fredrik och hur de tar sig an äventyret. Det är två parallella berättelser vi får läsa, som vävs ihop. En i nutid med Emma och Carl-Fredrik och en i dåtid då vi får möta Sigrid. 


Boken är välskriven med korta kapitel som gör det svårt att släppa den. Jag tycker att den passar både för högläsning och för att läsa själv. Det finns frågor som man kan diskutera tillsammans och det är mysigt att läsa högt för sina barn! 


Tack och lov så behöver vi inte vänta länge på del två i serien. Den boken heter ”Det glömda kartan” och släpps i mars! 🤩 

Ges ut av Hoi förlag

Plundringstider av Ewa Klingberg



 Det här är den andra delen i Ewas nya spänningsserie Värnamord. Jag gillar Ewas böcker, de har ett behagligt tempo och är lätta att ta till sig. Man vill liksom inte att boken ska ta slut. 


”Plundringstider” är både lite feelgood och mysdeckare och vi får följa med på en historia som rör sig både i nutid och under 1960-talet. Det är en välskriven historia som är så där lagom spännande och oblodig. Jag tycker om det vardagliga i berättelsen, hur relationerna mellan karaktärerna utvecklas. Dessutom gillar jag berättelser som rör sig mellan olika tidsperioder och Ewa knyter ihop de båda historierna bra! 


Jag ser redan fram emot nästa del i serien! 


Ges ut av Historiska Media

Mysteriet Henri Pick av David Foenkinos



 

Det här är en berättelse som jag inte kommer glömma i första taget. ”Mysteriet Henry Pick” är en ljuvlig bok om relationer, böcker och läsning. Det är en historia om vad böcker och berättelser betyder och hur de påverkar oss människor. 


Det här är en lättsam berättelse med både humor och allvar. Det är lätt att läsa boken och jag tycker verkligen om berättelsen, om karaktärerna och miljöerna


Ges ut av Sekwa förlag

Häxhammaren av Johanna Strömqvist

  Rekommenderad läsålder är 9-12 år.  Det här är den andra, fristående boken i serien Silver & Stål.    Lilly och Vincent måste i ett nu...