torsdag 29 december 2022

Som gjorda för varann av Sophie Kinsella



 

Jag har lite svårt att bestämma mig för vad jag ska tycka om den här boken. Å ena sidan är den lättläst och ganska underhållande. 


Å andra sidan blir jag lite smått tokig på huvudkaraktären Ava. Hon är inte en av mina favoriter om man säger så. 😂 Jag upplever henne som självupptagen och att hon har svårt för att ta in andras perspektiv. Det ska vara på hennes sätt och ingen annans. Hennes stora kärlek får inte mycket att säga till om. 


”Som gjorda för varann” är till och från trevlig underhållning (förutom när jag vill skälla ut Ava). Det är inte en av Sophies bästa böcker, men den får mig att reagera och det är ju ett betyg i sig. 


Boken är översatt av Sofia Falk och ges ut av Printz Publishing


Skuggläge av Kristina Ohlsson



Det här är den tredje boken om karaktärerna August Strindberg och kriminalinspektören Maria Martinsson i skärgårdsidyllen Hovenäset. 


Jag gillar serien om August Strindberg. Det är en blandning mellan både spänning, feelgood och pusseldeckare. Handlingen får ta tid och jag som läsare får känna karaktärerna ordentligt. Kristina är en av mina favoritförfattare och ingen av hennes böcker har gjort mig besviken. Hon är bra både på att gestalta miljöer och människorna som det handlar om. Boken är välskriven med många olika trådar som skickligt vävs ihop och ger svar på mina frågor. Som läsare blir man engagerad - berörd och man vill inte sluta läsa. Boken är en sträckläsningsbok och en fröjd att läsa. En sådan där bok som man inte vill ska ta slut. Jag trivs i Hovenäs och vill gärna göra fler besök där! Längtar redan efter fler böcker om August och de andra karaktärerna! För bäst behållning av läsningen, läs böckerna i rätt ordning! 


Rekommenderas varmt!  


Ges ut av Bokförlaget Forum



 

Julstämning på Lyckans gård av Charlotte Matthews



Alltså, vad jag tycker om att hänga på Lyckans gård! Jag kommer på mig själv att le medan jag läser. Boken är charmig och har både humor och lite allvar. Det är en bok med mycket känslor och en värme som sprider sig genom hela kroppen medan man läser. 


Jag tycker att Carole skriver bra, gestaltar både miljöer, karaktärer och relationer väldigt målande. Jag kan se gården framför mig och det känns som man hälsar på vänner man inte sett på ett tag. 


Jag verkligen älskade första delen, ”Vårkänslor på Lyckans gård” och tycker även mycket om denna del. Det jag faller mest för är huvudkaraktären Molly och alla djur på gården! De tillsammans är en underbar kombination. 


Boken är översatt av Helen Ljungmark och ges ut av Printz Publishing


 

Allt jag önskar mig till jul av Joanna Bolouri


 

Det här var en romantisk komedi jag gillade mycket! Feelgood när det är som bäst. 


Jag tyckte om att bokens huvudkaraktär var en man eftersom det inte är ofta det är det i feelgoodromaner. Det här är en varm och rörande julroman om oväntad kärlek. En roman om att låta sin egen lycka stå tillbaka för någon annans. 


Boken är charmig, romantisk och rolig. Jag tycker om hur berättelsen byggs upp och hur Joanna gestaltar och beskriver relationerna mellan karaktärerna och hur de utvecklas. Språket i boken är vackert och boken är en fröjd att läsa! Tokgillar! 


Boken är översatt av Cecilia Falk och ges ut av Printz Publishing

Änglarummet av Ewa Klingberg



Det här är första delen i Ewas nya serie Evigheten AB, som är en spinoff på serien om begravningsbyrån Tranan. 


I änglarummet får vi träffa Angelika, som lämnat Tranan och startat eget som dödsdoula. I sitt arbete tar hon emot människor som befinner sig i livets slutskede och som är i behov av en hand att hålla i när det är dags för sista vilan. 


Som alltid med Ewas böcker är även denna full av värme, en delhumor men även sorg. Det är inte alltid lätt att skriva om döden men Ewa gör det bra. Ewa har dessutom ett lättsamt och underhållande språk vilket gör boken lätt att läsa och lätt att tycka om. 


Rekommenderas. 


Ges ut av Historiska media


 

Solvinden av Pauline Riccius





Det här var en roman som kändes att läsa. Det blev många känslor och tankar som rördes upp. Hur mycket betyder det förflutna och hur påverkar det nutiden? 


”Solvinden” är en roman om att våga bryta med det som varit och om att hitta hem när man känner sig som mest vilsen. 


Det är en roman som växlar mellan dåtid och nutid. Berättelsen är gripande, berörande och jag blir både arg och upprörd när jag läser. Det finns en familjesituation som inte är den allra bästa och som påverkar karaktärerna väldigt mycket. 


Familjehemligheter, psykisk ohälsa, att vilja det bästa, kärlek, familj och krossade drömmar. Pauline har fått in många delar i sin roman och hon väver fint ihop alla trådar. Språket är lågmält och boken stannar kvar efter läsning. Sorglig men med hopp. 


Väl värd att läsa


Ges ut av LB förlag


 

Hem till Glendale Hall av Victoria Valters




Ljudboken inläst av Sofia Berntson  


Det här var en ljudbok i min smak. Jag lyssnade, lyssnade och ville inte att boken skulle ta slut. Klassisk feelgood med mycket kärlek, värme, missförstånd och hemligheter.


Jag tyckte om tempot, hur berättelsen byggdes upp, hur huvudkaraktären Beth förändras under bokens gång. ”Hem till Glendale Hall” är en charmig och mysig berättelse om att åka hem för att hitta både sig själv och vad man egentligen vill ha av livet. Författaren skildrar en jättefin sammanhållning hos byns invånare och att vilja och envishet kan flytta berg. 


Den här boken tyckte jag väldigt mycket om, den lämnade en varm känsla och ett leende på läpparna när jag hade lyssnat klart. 


Rekommenderas. 


Boken är översatt av Åsa Malm och ges ut av Bokförlaget Polaris


 

söndag 18 december 2022

Åtta dagar med dig av Jean Meltzer



Det här var en riktigt, riktigt bra feelgood! Jag tyckte väldigt mycket om att läsa om Rachel och hennes liv. Det är romantik, snö, underbara karaktärer, missförstånd, vänskap och mys!! 


Jag tycker om hur historien byggs upp, charmen, humorn, kärleken! 


Rachel är judinna men har en hemlighet - hon älskar julen! Hon har dessutom under dolt det faktum att hon under många år gett ut julromaner under ett annat namn. Böcker som blivit framgångsrika. 


Det här är en underbar karamell till bok som inte gick att att släppa. Boken är lättläst och jag kan nästan se den som en film framför mig när jag läser. Härliga person- och miljöbeskrivningar som gör att det känns som om man är där i handlingen. Underbar bok! Läs och njut! 


Boken är översatt av Christina Mansicka och ges ut av Lovereads

En julsaga i Stowford av Anne Marie Ryan







Oj! Det här var en underbar bok! En sådan där bok jag aldrig ville skulle ta slut. En sådan där underbar bok med härliga miljöer och karaktärer som man bara ville stanna kvar hos. 


Författaren berättar sin historia med ett väldigt målande språk vilket gör att det är lätt att se handlingen framför sig. Hennes språk är vackert vilket gör berättelsen vacker, berörande och så full av värme. Jag tyckte väldigt mycket om den här boken och ville stanna kvar hos karaktärerna i Stowford. Tänk om man kunde få kliva in i boken och besöka den charmiga bokaffären som berättelsen kretsar kring. 


Underbar bok! Ett måste att läsa nu i jul!


Ges ut av Norstedts  

Pendlarsällakapet av Clare Pooley




Vilken underbar roman! En charmig feelgood med mycket värme och kärlek som även manar lite till eftertanke. 


De olika karaktärerna som till en början inte känner varandra hittar varandra genom en slump på pendeltåget. De utvecklar en vänskap som växer sig starkare ju längre in i handlingen man kommer. De är så olika och unika och det är väldigt trevligt att lära känna dem. 


Jag tycker om hur Clare berättar sin historia, hur hon gestaltar miljöer och hur hon beskriver relationerna och hur den förändras genom boken. Jag tycker även om författarens språk, hur det bara flyter på och är så lätt att läsa. Sidorna flyger förbi och helt plötsligt är boken tyvärr slut. Jag hade gärna hängt med de här karaktärerna ett tag till. 


Jag tyckte om det oväntade i boken, att den fick mig att tänka efter men även att skratta. Clare beskriver och gestaltar både hjärta och smärta och hon gör det bra! 


Bara läs! Läs och njut!

Ges ut av Printz Publishing  

Den magiska bokhandeln - Boksmugglarna av Anna James




Boktips - läsåldern 9-12 år. 


”Boksmugglarna” är den fjärde delen i den härliga serien om Tilly och de andra på den magiska bokhandeln. En bokhandel som inte är som alla andra, med karaktärer som kan bokvandra mellan sagor. 


Den här delen och de andra tre är lättlästa och lockar till läsning, både för stora som små. Det är svårt att sluta läsa när man väl har börjat. Böckerna är spännande och jag tycker om hur författaren gestaltar miljöerna och målar sitt språk när hon berättar. Det är charmigt, mycket kärlek till böcker, magi, spänning och bokkaraktärer man känner igen. 


”Boksmugglarna” är liksom de andra tre delarna väl värd att läsa, både själv och som högläsningsbok. Underbar bok att läsa tillsammans och diskutera kring. 


Ges ut av Harper Collins



 

En ny värld av Natasha Lester



 


Manhattan 1922, kvinnor får börja sminka sig och klä sig i kortare klänningar. Framförallt så upplever de en ny frihet, med rösträtt och att börja arbeta utanför hemmet. 


Emily Lockhart vill uppfylla sin dröm att bli en av de första kvinnliga läkarna, men förbjuds av sina föräldrar. För att nå dit hon vill lämnar hon sin familj bakom sig och ger sig av mot New York för att kämpa för sin framtid. Det blir inte lätt, hon får kämpa och göra uppoffringar. 


Natasha är fenomenal på att skriva historiska romaner om kvinnor som vill erövra världen. Boken är underhållande, spännande, romantisk. Jag tycker om hur Natasha skildrar livet, hur det var då med gestaltande beskrivningar av både miljö och karaktärer. Boken är lätt att läsa, lätt att fastna i och svår att släppa. Det är en historisk roman om en kvinna som inte vill ge upp sin dröm utan står emot de som motarbetar henne. Hon går sin egen väg och ber inte om ursäkt för det. 


Läs och njut!


Ges ut av Bazar förlag

Mysteriet i Frostköping av Eva Hildén



Boktips - läsålder 9-12 år. 

Det här var en riktigt bra ungdomsbok! En bok med spännande handling, lönngångar, hemligheter, mystiska ledtrådar, vänskap och jul. 


Jag fattar tycke för karaktärerna Rut och Rakel som ska åka till sin morfar när jullovet börjar. Allt för att hinna med allt julmys som kan vara innan jul. Men morfar är försvunnen. I huset finns bara en mystisk kvinna som säger att hon är inneboende i huset och att deras morfar är bortrest. 


Rut anar att något är galet och börjar genast försöka ta reda på vad som hänt. 


Boken kan läsas som en adventsbok med ett kapitel om dagen fram till julafton. Eller så läser man boken i ett svep för att den inte inte går att släppa! 


Bra och spännande, passar både till högläsning och läsning på egen hand. Oavsett om du är 12 eller 47!


Ges ut av Rabén och Sjögren

Theodosia och Egyptens hjärta av R.L. LaFevers



 Boktips - läsåldern 9-12 år. 

Det här är första delen i serien om Theodosia och hennes äventyr som utspelar sig i början av 1900-talet. En väldigt spännande berättelse berättad med en del humor och mycket värme. Jag tyckte väldigt mycket om berättelsen, den är lätt att läsa och gillar man ”Den magiska bokhandeln” och Harry Potter tror jag att man även kommer gilla denna. 


Theodosia är en orädd tjej som gillar äventyr. Jag tycker om att boken rör sig runt  London och Egypten och dess hemligheter. Gillar den historiska miljön, att boken har ett högt tempo och en del överraskningar. Passar bra att både läsa högt tillsammans och att läsa på egen hand. 


Boken är översatt av Maja Willander och ges ut av Harper Collins

Den sista adventskalendern av Jenny Fagerlund




Oj, den här boken berörde mig. Den fick mig att skratta, att gråta, att tänka efter. Jenny har en förmåga att skriva just berörande, med värme och mycket känslor. 

Den sista adventskalendern är en berättelse om att börja om, om sorg. Men det finns även mycket kärlek, vänskap, hemligheter och hopp. Hopp om att livet, kärleken kan bli bra igen. 


Jenny är bra på att gestalta både miljöer, karaktärer och känslor. Det känns som man är där på plats i handlingen i den lilla småstaden att det är vänner man besöker. Den här boken är en väldigt fin, charmig och härlig bok att läsa. Det enda negativa är att den tog slut för fort, jag hade gärna stannat kvar


Ges ut av Norstedts ❤️




 

Jul vid världens ände av Kate Hewitt



 


Det här var en julroman jag tyckte om! Charmig feelgood med både hjärta och smärta. 


Jag tyckte om miljöbeskrivningarna om det lite karga landskapet, de lite udda karaktärerna och hur allt vävs ihop till en helget. ”Jul vid världens ände” är en roman om familjeband, att vara modig och om kärlek (som alltid 🤩❤️). 


Det är en bok med mycket känslor och den gjorde mig glad medan jag läste. Tycker om hur författaren gestaltar relationerna mellan karaktärerna, hur de växer och blir starkare. Kommer att minnas den här romanen länge! 


Den är även lite kortare än andra romaner (ca 200 sidor) vilket gör att den går ganska snabbt att läsa. 


Ges ut av Piratförlaget

Inte vilken julmarknad som helst av Barbara Kjellström



 

Ljudboken är inläst av Sofia Berntson. 


Det här är uppföljaren till ”Inte vilken håla som helst”, en bok jag tyckte väldigt mycket om. Så när jag såg att det skulle komma en bok till om karaktärerna på Trädgårdsgatan i Stallarholmen blev jag väldigt jätteglad.  


Att lyssna på denna var som att komma tillbaka till en plats jag saknat. Jag trivs på Trädgårdsgatan och jag tycker om karaktärerna där. Barbara gestaltar dem levande och det är som att träffa gamla vänner och bekanta igen. Jag tycker om hur hon beskriver relationerna mellan dem och hur den utvecklas. Jag gillar även hur handlingen får ta tid, att tempot är lagom. 


Boken leder till en del skratt och eftertanke. Ibland blir jag lite smått tokig på huvudkaraktären och hennes velande, men i slutänden så växer Charlotte som person. En person som är starkare, inte tänker ta skit och vet vad hon vill. 


Barbara är även bra på att gestalta miljön i boken. Det är lätt att se de olika platserna framför sig medan jag lyssnar på boken. Det kändes som att jag var på plats och det är ett gott betyg tycker jag. 


Härlig feelgood! För bäst behållning tycker jag att du ska läsa/lyssna på första delen innan denna. 


Ges ut av Lind och co


söndag 27 november 2022

Min skolfröken skall vara ett frimärke av Björn Ranelid





Till en början var jag lite skeptisk till den här boken. Språket är otroligt men blir till en början lite för mycket, lite för stort eller allt för utsmyckat. 


Men när det lägger sig så finns det kvar en vacker historia om en lärarinna som påverkat många människor i sitt yrke. Det är en fröjd att läsa om lärarinnan Anna Jensen som lärde Björn att hålla pennan fint och forma vackra bokstäver. Jag tycker att det är sorgligt hur utvecklingen kring läraryrket och lärarens roll har tagit och jag tycker att Björn skildrar det bra. Jag håller med honom och tycker att det i dagens samhälle är svårt att vara lärare utan att fara illa. 


Oavsett är ”Min skolfröken skall vara ett frimärke” en varm och intressant berättelse att läsa. Språket är vackert och emellanåt poetiskt och det känns fint att få läsa om Anna, de barn hon undervisade och även om Björns uppväxt. Det är många berättelser som vävs ihop på ett skickligt sätt och jag gillar det! 


Ges ut av Albert Bonniers förlag



 

Midnattslöftet av Lucy Diamond



Det här var en bok jag gillade! Gillade väldigt mycket till och med. Lucy Diamond är bra på att skriva berättelser som är både lättsamma och berörande med ett stråk av allvar och sorg. Jag tycker om de olika karaktärerna som från början inte känner varandra hittar varandra och att man får följa deras resa mot en fin vänskap.
 


Gemma, Catlin och Saffron har alla sitt eget bagage, saker de brottas med och tillsammans stöttar de varandra och börjar sin resa mot att förändras och bli lyckligare. 


Lucy berättar sin historia med värme och det är gestaltande beskrivningar av miljön som gör det lättare att se både handlingen och platserna framför sig medan man läser. 


Ges ut av Printz Publishing

Från Djursholm till Hornstull av Ingela Sand



Ljudboken är inläst av Anja Lundqvist. 


Det här är en bok jag tyckte om att lyssna på! Boken är en charmig, humoristisk och full av värme och den går rakt in i hjärtat. Författaren har lyckats skriva en underbar bok med både hjärta och smärta, en bokpärla helt enkelt. 


Jag tycker om att läsa om den förändring som huvudkaraktären Gunhilde går igenom. Hon går från att vara ganska osäker och ledsen till en stark och självsäker kvinna som ordnar sitt liv till det bästa. Även om jag stundtals blir tokig på hennes sätt att dra förhastade slutsatser om folk runt omkring sig. 


Det finns många härliga karaktärer i boken och det är en fröjd att följa dem genom handlingen. Hade gärna hängt med ett tag till, för det kändes lite sorgligt när boken var slut. 

 

Rekommenderas varmt! 


Ges ut av Lind och co


 

Nästan helt ok av Olivia Alhällen.



 

Rekommenderad läsålder 9-12 år. 


Det här är en ungdomsbok jag gillade väldigt mycket. Olivia beskriver trovärdigt och lättbegripligt kring svåra ämnen och saker som skaver. 


Vänskap blandas med relationer, musik, kärlek, skuld och mod. Boken berör och man fattar tycke för Billie som boken handlar mest om. ”Nästan helt okej” är en berättelse med stort allvar men ändå full av värme och hopp. I boken finns ett gäng karaktärer som sätter sig på minnet och Olivia har beskrivit och gestaltat dem bra! 


Det här är en bok som bör diskuteras då den säkert kan ge upphov till funderingar medan man läser. Det är även en bok jag gärna skulle sätta i händerna på en mellanstadieklass att läsa tillsammans. 


Ges ut av Ordalagets bokförlag

Häxhammaren av Johanna Strömqvist

  Rekommenderad läsålder är 9-12 år.  Det här är den andra, fristående boken i serien Silver & Stål.    Lilly och Vincent måste i ett nu...