onsdag 25 januari 2023

Slottsmorden av Erika Rockborn



 

Den 21 januari  släpptes den här spännande boken! ”Slottsmorden” är den andra delen i serien om kriminalinspektör Alicia Lundberg och hennes kollegor vid polisen i Göteborg. 


Likt första delen ”Författarmorden” är denna en deckare med högt tempo och oväntade vändningar. Jag fångas ganska snabbt in i handlingen och Erika är bra på att skriva spännande. Som läsare hålls jag på sträckbänken och flera gånger gissar jag fel på vem som egentligen är skyldig. 


Jag tycker om karaktärerna som det handlar om och jag får lära känna dem bättre. Gillar hur Erika berättar och gestaltar deras relationer, polisarbetet och miljöerna. 


Spännande, oförutsägbar och bladvändare är tre ord jag tycker beskriver boken bra! Längtar efter nästa del, så skriv fort! 


Grattis till boksläppet Erika och tack för underhållningen! 


Ges ut av Hoi förlag

söndag 22 januari 2023

Som vi lekte - Ninni Schulman



Det här är den första delen i Ninnis nya deckarserie om Ingrid Wolt. ”Som vi lekte” är en berättelse om sorg, skuld och en lek som blir till dödligt allvar.


”Som vi lekte” tar oss tillbaka till 1980-talet. Det är stor igenkänningsfaktor på flera detaljer i boken och jag gillade att boken inte utspelar sig som idag i nutid. 


Och har du inte läst så läs! Det här är bra! Jag fastnade i boken och ville inte att den skulle ta slut. Gillade hur Ninni berättar sin historia, bygger upp spänningen och låter handlingen ta lite tid. Fattade även tycke för huvudkaraktären Ingrid och hennes längtan efter sin dotter som just nu bor hos fosterföräldrar. 


Ninni är bra på att skildra livet, hoppet, sorgen och längtan för de olika karaktärerna. Miljöerna är målande och jag längtar redan efter nästa bok i serien! 


Ges ut av Bazar förlag

Detaljerna - Ia Genberg


I tisdags träffades bokcirkeln jag är med i och diskuterade Augustprisvinnaren ”Detaljerna”. Älskar att få diskutera böcker och höra vad andra tycker om samma bok! 


I den här ganska korta romanen får vi möta fyra personer ur berättarjagets liv. Fyra personer som påverkat hennes liv på olika sätt. Det kapitlet som berörde mig mest var det sista, om berättarjagets mamma. Där knöt det sig i bröstet och tårarna brände i halsen. 


Jag tyckte om den här boken! Ia skriver med ett väldigt fint språk som tilltalar mig och som gör boken lätt att läsa. ”Detaljerna” är en finstämd roman om livet, möten, kärlek och relationer. 


Det här är en bok jag är glad att jag har läst, gillade den. 


Ges ut av Weyler förlag.

Väntar du på mig? av Sara Mofasser Johansson



 



Det här är en roman du inte vill missa! Jag började läsa och kunde inte sluta. ”Väntar du på mig?” är en bok om systerskap, sorg, ett sökande efter svar på frågor som man inte har fått svar på och ett försök att förstå både sig själv och sina föräldrar. 


Romanen är en vacker skildring av ett liv både här och i ett annat land som man flytt ifrån. Ett land som är förlorat och som är saknat. Livet i det nya landet blir kanske inte som man föreställt sig och det skapar också problem. 


Jag tycker att Sara skriver bra, ibland poetiskt. Sidorna flyger fram och det är både berörande och upprörande läsning. Jag tyckte mycket om den här romanen och den kommer stanna kvar i mina tankar längre. 


Ges ut av Ordfront förlag

Gränslös - Jørn Lier Horst



 

Det här är första boken jag läser i serien om kommisarie William Wisting. I den här boken dras han in i ett kriminalfall med många förgreningar. Ett ouppklarat mord på en backpacker i Spanien och en eventuellt försvunnen individ i Norge. Hur hänger det ihop? 


Det här är en deckare i ganska makligt tempo med både familjehemligheter och en gärningsman som hela tiden verkar ligga ett steg före. 


Jag brukar gilla deckare där jag som läsare får pussla ihop delar till en helhet. Men den här boken passade inte mig. Spännande, absolut! Men jag upplevde boken som en aning rörig och att saker och ting tog för lång tid. Kanske läste jag boken vid fel tid, jag vet inte. Du kanske gillar den bättre? 


Boken är översatt av Marianne Mattson och ges ut avWahlström och Widstrand


måndag 16 januari 2023

Dragoner av Gertrud Hellbrand



 

Det här är den första delen i spänningsserien ”Östgötasviten”. Boken är en spänningsroman om familjeband, kärlek, svek och svartsjuka. 


Jag gillar på sättet Gudrun skriver, hur spänningen växer ju längre man läser. Jag gillar det oväntade, hur jag tror att det är på ett visst sätt och ”luras”. Gillar hur man bit för bit får reda på hur allt hänger ihop. Slutet är lite oväntat och grymt spännande. 


Tycker om att man i boken får följa de olika karaktärerna, se hur de tänker och uppleva deras känslor. Det ger ett helhetsperspektiv på ett bra sätt. 


Boken är spännande och jäkligt bra! Grattis till dig som har den här serien oläst!


Ges ut av Harper Collins

Röd hibiskus av Gertrud Hellbrand



Det här var en bok jag fastnade totalt i. Den gick inte att lägga ifrån sig, inte alls.
 


”Röd hibiskus” är en otroligt fängslande och spännande historia om hemligheter från det förflutna som helst inte ska komma upp till ytan. Familjehemligheter, kärlek, makt och kontroll. Det är ett högt tempo och Gertrud bygger skickligt upp en intrig och handling med en del lösa trådar som vävs ihop under läsningens gång. 


Jag gillar de olika karaktärerna och Sanja som är huvudkaraktär är en person jag genast fattar tycke för. Hon är lite små kantig, vill veta sanningen och hon går sin egen väg. Även om den vägen leder in på sidospår och inte alltid är rak. Gillar även man får berättelsen berättad utifrån de olika karaktärernas perspektiv. 


Det är spännande, otäckt på ett subtilt sätt. Men känner på sig att det är något som inte är okej men det går inte att sätta fingret på det vad det är. Gudrun är bra på att gestalta det här otäcka. 


Jag tokgillade boken! High five på den! ”Röd hibiskus” är den tredje fristående delen i Östgötasviten! 


Ges ut av Harper Collins

Tala med de döda av Anna Jansson


Det här är den fjärde delen i Anna Janssons deckarserie om kriminalinspektör Kristoffer Bark och hans kollegor vid Örebropolisen. 


Jag tycker om Annas böcker, de är spännande och man vet aldrig riktigt hur det ska sluta. Anna är skicklig på att bygga upp en kuslig stämning, vem är egentligen skyldig? Vem ska råka illa ut härnäst? Att man i boken dessutom får lite tillbakablickar som ger ledtrådar gillar jag! Tycker om när det finns både ett då och ett nu i handlingen. 


Jag tycker även att Anna är bra på att gestalta både miljöer och karaktärer. Det jag gillar med hennes böcker är att handlingen får ta tid, att man får möjlighet att lära personerna som det handlar om. 


Men slutet?! 😱 Ännu en bok där är jag inte överens med Anna om slutet! 


Har du tyckt om de tidigare böckerna om Kristoffer Bark så tycker jag att du ska läsa denna med! 


Ges ut av Norstedts förlag

Till de döda av Emma Ångström



När jag hade läst klart boken och lagt den ifrån mig var jag tvungen att fundera över vad det var jag egentligen hade läst. Och tyckte jag om det? 


Det här är en historia som verkligen kryper under huden. ”Till de döda” är bitvis ganska otäck och just det där subtila, otäcka som man inte alltid kan ta på är inte alltid min grej. Det är smygande och boken framkallar en del ångest måste jag erkänna. 


Men, det är jäkla bra skrivet, skickligt lekande med ord som gör boken läsvärd. Det är högt tempo, obehagligt och oväntade vändningar i nästan varje kapitel och man undrar om det som händer i boken är på riktigt eller bara i huvudkaraktärens huvud. Förvirrad är bara förnamnet 😅.


Jag tycker att boken är bra, men det är inte riktigt min typ av bok. Den är lite för obehagligt för mig. Men läsvärd? Absolut!


Ges ut av Piratförlaget


 

onsdag 11 januari 2023

Botgöraren av Viveca Sten



 Botgöraren av Viveca Sten. 


Jajamensan! Den här boken gick inte heller att släppa! ”Botgöraren” är den tredje delen i serien Åremorden. Jag tycker att böckerna i den här serien bara blir bättre och bättre. Det är spännande, oväntade vändningar och miljöbeskrivningar av de jämtländska fjällen som gör att jag vill åka dit. 


Jag tycker om hur Viveca bygger upp sina böcker med intressanta karaktärer, relationer, spänningsinslag och fantastiska miljöer. 


Boken är välskriven, har ett bra tempo och är definitivt en bladvändare! Jag tycker om att läsa om poliserna Hanna och Daniel, att få följa med i deras liv och få en inblick i deras tankar och känslor. Ser definitivt fram emot nästa bok! 


Gillar mycket! 


Ges ut av Bokförlaget Forum

De första tolv av Denise Rudberg



 


Så, det sa poff och så var den tolfte boken i serien om Marianne Jidhoff utläst. Boken är riktigt, riktigt bra och den bästa delen i serien. 


Storyn är spännande, jag fångas direkt från sida ett och sedan släpper jag inte boken förrän den är klar. Som vanligt skriver Denise väldigt bra, miljö- och karaktärsbeskrivningar är gestaltande och levande. Man har under böckernas gång lärt känna Marianne och gänget runt henne. Men jag upptäcker alltid nya saker om dem. Det gör böckerna så jäkla bra. 


”De första tolv” är oförutsägbar och har ett par twister jag inte riktigt såg komma. Det enda negativa med böckerna i serien är att de är snabblästa och tar slut alldeles för fort! 


Lyckost dig som har boken oläst! 


Ges ut av Bookmark förlag

Sex substanser som förändrar ditt liv av David JP Phillips




Jag fastnade totalt i den här boken! Jag satt med överstrykningspenna och post-itlappar i högsta hugg. Markerade intressanta stycken och satte små lappar dit jag vill återkomma och läsa igen.


Hormoner och signalsubstanser påverkar hur vi mår och hur vi känner oss. Det är vad den här boken handlar om och hur vi kan optimera kroppen för att leda sig själv mot den framtid man vill ha. 


Boken är lätt att läsa och innehåller många bra tips och intressant fakta som jag tar till mig. En del av tipsen gör jag redan, men jag skulle kunna göra mer för att optimera för mig själv och hur jag vill må och känna mig. Boken gav mig även ett par aha-moment när det kändes som om jag läste om mig själv. 


Jag tar bland annat med mig från boken att läsa skönlitteratur kan kopplas till långsamt dopamin då effekten av läsning dröjer sig kvar. Även det att kunskap (vilket läsning också ger) gör att man förstår omvärlden bättre. Kunskap är makt brukar man ju säga! 


Det finns mycket i den här boken som är väldigt intressant och läsvärt. Boken kommer att läsas flera gånger och säkert fyllas på med fler post-it lappar!


Missa inte! 


Ges ut av The Book affair förlag


 

Surrender - 40 låtar, en berättelse av Paul ”Bono” Hewson






Bono, sångare i U2 är min husgud! Så när jag fick veta att han skulle släppa en biografi jublade jag. Och vilken bok sen! Jag fullkomligt plöjde de 560 sidorna, skrattade, grät, läste vissa stycken högt för min man och markerade sidor med post it lappar för att kunna gå tillbaka och läsa om! 


Jag som läsare får en unik inblick i Bonos liv, både det privata och i livet som sångare i ett av världens största rock och popband. 


Det är fantastiska berättelser om människor som stått honom nära, hur de mest kända låtarna kom till, förstå innebörden av texterna, hur han, hans fru och bandet kämpat för de svaga aidssjuka och de fattiga. 


Men det är också en berättelse om hur bandet blev till, hur de lyckats hålla ihop trots att de tycker ganska olika. Och det är en berättelse om hur kärleken till Ali har format honom. Boken är en kärleksförklaring till hans fru och det är en vacker och välskriven bok där läsningen bara flyter på! Jag läser om vissa stycken för det är så poetiskt skrivet och det är en njutning att läsa boken. 


För mig som älskar U2 är det här en självklar bok, men jag rekommenderar den varmt då det är en väldigt bra, humoristisk, berörande och intressant bok. Kan vara så att jag redan nu har läst en av årets bästa böcker. 


Plus även till översättaren Cecilia Berglund Barklem. Vilket jobb! 


Läs och njut! 


Ges ut av Bokförlaget Polaris


 

En enda önskan av Nicholas Sparks





Jag har inte läst något av denne författare förut, men den här boken gav mersmak. ”En enda önskan” är en smått sorglig och vacker berättelse om hur livet förändras och inte blir som man ville från början. Det är sorg, kärlek, saknad och glädje. 


Boken berör och mot slutet är det svårt att hålla tårarna borta. Jag tycker om att det en berättelse som växlar mellan nutid och dåtid, det ger en större förståelse och djup. 


Vacker och berörande! Och årets sista lästa bok för mig! ❤️


Boken är översatt av Olga Falk och ges ut av Lovereads

torsdag 5 januari 2023

Brittas arv av Eleonore Holmgren



 

Äntligen! Det här är den efterlängtade uppföljaren till ”Sista sommaren” som var en väldigt bra bok! 


I denna del får vi följa med och följa de spår en älskad människa kan lämna efter sig. Hur Britta var den som band samman vänner och familj. Men det är även en roman om hemligheter, vänskap, kärlek och lögner. 


Jag är glad att Eleonore bestämde sig för att skriva en uppföljare. För även om förra bokens huvudkaraktären inte finns länge så vill jag veta mer om de andra som finns kvar. Eleonore gestaltar sina karaktärer så bra, de känns som bekanta och man får lära känna dem ännu bättre i den här boken. Jag gillar hur relationerna utvecklas och hur alla frågor och bitar vävs ihop till en helhet. 


Det är en bok med kärlek, humor och en del sorg. Sorg över hur saker inte blev, sorg över trasiga relationer. Sorg över en älskad människa som gått bort. Jag tycker om mixen mellan humor och svärta. Att allt inte är svart eller vitt. 


Underbar bok! Läs och njut.


Ges ut av Bazar förlag

Ur skogens djup av Cecilia Andersson



 

Det här är en spänningsroman som kryper in under skinnet på mig likt den första delen i serien. Den är både spännande och otäck på ett subtilt sätt där man inte riktigt vet var det otäcka kommer ifrån. 


Cecilia skriver bra och boken tar slut alldeles för fort. Jag tycker också om hur Cecilia gestaltar miljöerna och hur karaktärerna blir som levande under läsningen. I denna del får jag som läsare lära känna Anna, Gunnar och de andra ännu bättre och jag gillar dem! 


Boken är spännande och nervkittlande, full med värme. Jag tycker även att Cecilia beskriver scenerna där rättegången är i centrum bra. Det blir intressant och man får en liten inblick i hur det kan vara. 


En väldigt bra bok! Och har du inte läst den första delen ”I vikens mörker” så har du två bra böcker till din TBR-lista. 


Rekommenderas varmt. 

Fiendevän av Sara H. Olsson



 

Det här är den första delen i Ellingeserien, en roman som pendlar mellan nutid och 1940-talets Sverige. En tid då andra världskriget rasade i Europa och det vardagliga livet påverkas stort.  


Jag gillar växlingen mellan då och nu, hur allt påverkar varandra. Historierna flätas ihop under läsningen och jag får svar på en del av mina frågor. Det här är en roman som är både spännande och romantisk och full av familjehemligheter och drama! 


Boken är välskriven, lätt att läsa och som vanligt bygger Sara upp sin berättelse på ett sätt som gör det svårt att släppa den innan sista sidan är utläst.


Ges ut av Harper Collins

Häxhammaren av Johanna Strömqvist

  Rekommenderad läsålder är 9-12 år.  Det här är den andra, fristående boken i serien Silver & Stål.    Lilly och Vincent måste i ett nu...