söndag 29 maj 2022

Hem till Appleby Farm av Cathy Bramley



Det här är en feelgoodbok med karaktärer jag tycker om. Det är England, landsbygd, romantik och en historia som långsamt växer fram. 

Charmig historia om kärlek, men även om kärlek. En historia om att livet på landet inte alltid är så lätt som man föreställer sig. Jag tycker om huvudkaraktären Freya som har hjärtat på rätt ställe. Hon är både omtänksam och sorgsen. Freya ställer upp för andra men borde ibland tänka lite mer på sig själv. 


Boken är lätt att läsa men är lite för lång. Den hade tjänat på att kortas ner då den tappade lite tempo emellanåt. Men nyfikenheten är väckt, så jag kommer definitivt läsa fler böcker av Cathy! 


Ges ut av Piratförlaget

Skrivarkurs på pensionat Havsviken av Anna Johansson


 Boken är inläst av Sofia Berntson. 

Det här var en otroligt spännande och romantisk feelgood! Började lyssna av en slump och sedan var jag fast. Det var så spännande! 


”Skrivarkurs på pensionat Havsviken” är en charmig historia med både romantik, humor, intriger och en spännande tvist. Jag tycker om Annas böcker, de är lätta att tycka om och lätta att läsa/lyssna på. Jag tycker om att hänga med i huvudkaraktären Cornelias liv, hon är en charmig person med hjärtat på rätt ställe. Missa inte den här läspärlan! 


Ges ut av Lind och co


Räknar hjärtslag av Katarina Widholm



Det här är en bok jag inte hade tänkt läsa men när den blev nominerad till årets bok så ville jag ge den en chans. Och det är jag glad för att jag gjorde - för vad jag gillade den här berättelsen om Betty! 


Året är 1937 och Betty är 17 år när hon lämnar sin hemstad för att bli hembiträde i Stockholm. Det är ett kämpigt liv hon får uppleva med långa arbetsdagar och nedlåtande attityder från doktorinnan som hon jobbar hos. Men det finns även en större frihet i storstaden och hon hittar nya vänner.  


Det är intressant att få en inblick i hur det var att vara hembiträde och kvinna under den här tiden. ”Räkna hjärtslag” är en fin berättelse om svensk kvinnohistoria men även en berättelse om kärlek. Jag tycker att Katarina skriver bra och sidorna bara flyger iväg. Slutet känns lite snopet, men det ska komma ytterligare en del om Betty och den boken ser jag fram emot! 


Ges ut av Historiska Media

 

När vardagen knackar på av Anna Alemo



Det här är den andra fristående delen om Frida och Mårten. Jag tyckte väldigt mycket om första boken ”När livet har andra planer” och det var väldigt trevligt att få återse Karaktärerna igen. 

Berättelsen är humoristisk, varm med mycket kärlek och känsla. Jag fnissar högt för mig själv flera gånger medan jag läser boken. Tycker om när man blandar in det vardagliga, både det bra och det mindre bra. Missförstånd, svartsjuka, romantik och en söt hund! Gillar! 


Anna skriver bra, det är lätt att fastna i boken och det känns trist när boken är slut. Charmig och härlig feelgood som jag tyckte om att läsa.


Ges ut av Historiska Media  

 

lördag 28 maj 2022

Allt vi inte sa av Sara Osman



Det här var en bok som växte ju mer jag läste. Tre perspektiv, tre kvinnor och en yta som verkar bra. Men är allt bra? Under utan är det något helt annat. 


”Allt vi inte sa” är en bra bok. Det är intressant att följa Amanda, Sofie och Caroline i deras liv, hur de egentligen är avundsjuka och själviska. Hur det i bakgrunden ligger sorg och år av känslor som tryckts undan. Min fundering medan jag läser är varför de egentligen är vänner? Jag tycker egentligen inte om någon av karaktärerna, de är så bittra och missunnsamma. 


I ”Allt vi inte sa” händer det saker hela tiden, tills det eskalerar och det som inte får hända händer. Språket är rappt och lätt att läsa. Men kan vi diskutera slutet?Vilket jäkla slut.


Ges ut av Albert Bonniers förlag  

 

Skilsmässan av Moa Herngren



Jag älskade Moas förra bok ”Svärmodern” och hade höga förväntningar när hennes nya bok dök upp. 


Och Moa gör mig inte besviken, hatten av för ännu en mästerlig roman som spelas upp ur olika perspektiv. För det finns alltid två sidor av en historia. Moa beskriver relationerna mellan karaktärerna så levande och man blir berörd av historien. Att skiljas är inte en lätt sak tror jag (har aldrig varit med om det) och särskilt inte när man har barn och levt ihop under en lång tid. 


Historien engagerar, berör, gör mig både ledsen och arg. Jag tycker att huvudkaraktärerna Bea och Niklas är otroligt barnsliga och att de är dåliga på att kommunicera. De pratar om varandra, lyssnar inte på varandra och verkar inte kunna berätta för varandra hur de känner. Därför är det otroligt spännande att få läsa historien ut bådas perspektiv. 


Bered dig på sträckläsning när du sätter dig med boken, bered dig på en massa olika känslor och att vilja diskutera den efteråt. 


Ges ut av Norstedts förlag


 

Balkong med havsutsikt av Hanna Blixt




Äntligen får jag berätta om mina tankar kring Hannas nya bok, ”Balkong med havsutsikt”, den tredje delen i Leksandssviten. Jag har haft förmånen att få förhandsläsa boken och idag fick jag den fysiska boken i brevlådan. 


Hanna är bra på att skriva feelgood, att skriva berättelser som är svåra att släppa och man bara måste läsa ett kapitel till. Enda nackdelen är att boken tar slut alldeles för fort. ”Balkong med havsutsikt” är inget undantag. 


”Balkong med havsutsikt” tar mig med på Nora och Viktors bröllopsresa från Dalarna till Karibien. En resa med både romantik, vackra miljöer och intriger. 


Det är en varm och dramatisk berättelse som utspelar sig både i nutid och dåtid. 100 år tidigare stiger Anders på båten Titanic för att söka sig ett bättre liv för sin familj i Amerika. 


Dåtid och nutid vävs ihop bit för bit ihop och jag tycker om båda berättelserna. ”Balkong med havsutsikt” har sympatiska karaktärer, spännande miljöer och jag kommer på mig själv att längta till Karibien. 


Härlig bok som jag inte tycker att du ska missa! Kul att se mig själv citerad på bokens inlaga! 


Stort tack för att jag fick chansen att förhandsläsa! 


Ges ut av Historiska Media


 

söndag 22 maj 2022

När det fjärde ljuset brinner av Mia Söderberg



Boken är inläst av Maria Lyckow. 


”När fjärde ljuset brinner” tar vid där boken ”Tredje gången gillt” slutar, en bok jag tyckte mycket om! Så när jag såg att det fanns en uppföljare blev jag glad!


”När fjärde ljuset brinner” är en mysig och småspännande julroman som innehåller allt en feelgood ska innehålla, romantik, vänskap, intriger och förvecklingar. 

Det blev långa promenader för att lyssna klart på denna härliga berättelse! 

Ges ut av Bokförlaget Polaris


Ruths garderob av Ingela Branth





När Ingela Bendts mamma Ruth dör efterlämnar hon en unik garderob som dottern tar över. Ett arv av mode- och kvinnohistoria. 

Ruth var borgmästarinna i Mjölby, en småstad här i Östergötland. Hon var väldigt modeintresserad, lät sy upp hos sömmerskor och sydde själv. 


I boken får vi följa Ruth genom sex decennier. Ur mönster, sömmar och snitt tecknas ett helt kvinnoliv. Det är en intressant bok som är rolig att bläddra i. Älskar att det finns en hel del bilder i boken från de olika tidsperiodens. Hade gärna sett ännu fler! 


”Ruths garderob - en modehistoria” är en bok om hennes garderob från 1924 till 1979, men också ett porträtt av en svensk borgerlig kvinns och hennes liv i en landsortsstad. Det är en välskriven och inspirerande bok om mode men även om en livshistoria. Jag är glad att Ruths dotter Ingela har valt att visa upp denna skatt! 


Ges ut avNorstedts förlag


 

Sarek av Ulf Kvensler



 Herre jäklar vilken debut! Jag förstår varför ”Sarek” är nominerad till årets bok. För det här är en läsupplevelse, en jäkligt spännande läsupplevelse. En sådan där upplevelse där man sitter med andan i halsen större delen av boken. Bara måste läsa en sida till, ett kapitel till. 

Sakta byggs spänningen upp, vad är det egentligen som har hänt på vännernas fjällvandring? Det här är en psykologisk thriller och den kryper in under huden på dig, ger mig kalla kårar och det går inte att värja sig. Vi får följa karaktärerna både i nutid och dåtid vilket gör att man kommer dem nära. 


”Sarek” är en galet bra bok med väldigt fina miljöbeskrivningar. Tokgillade denna! 


Ges ut av Albert Bonniers förlag

Att fejka en bestseller av Anneli Fichtelius.



Jag gillade den här boken! En historia som handlar om böcker och skrivande, men även hemligheter, kärlek, intriger och att våga följa sina drömmar. 

”Att fejka en bestseller” är en lättläst, humoristisk och charmig feelgood med lite spänning i sig. Gillar att berättelsen rör sig i förlagsvärlden och att man får följa med lite bakom kulisserna, ett plus för oss boktokiga! Gillar detaljerna och hur författaren skildrar det. Jag tycker även om hur Anneli skildrar karaktärernas liv, både det bra och det som är jobbigt. Det ger ett djup i berättelsen. 


Missa inte den här läspärlan! 


Ges ut av Lind och co

Champagnekorkar och cateringkaos av Frida Gråsjö



Det här är den tredje, fristående delen i Rosnässerien som kretsar kring familjen Blom. 

Jag gillar boken! Den är charmig, full av humor, vardagshändelser, kärlek och missförstånd. Precis som en bra feelgood ska vara! Intressanta och irriterande karaktärer, härlig miljö och en bra story. 


Jag tycker att Frida är bra på att skriva feelgood utan att det blir för förutsägbart. Hon får till en härlig mix av både humor och allvar, så där så att man inte vill släppa boken ifrån sig. Tyvärr tog bokens slut, hade gärna stannat kvar ett tag till och läst mer om Cilla! 


Ges ut av Modernista förlag

Benvittring av Johan Theorin



Jag blev positivt överraskad av den här boken. Den är spännande på ett lågmält sätt, utan för mycket våld. Handlingen får ta tid och sånt gillar jag. 

”Benvittring” är en välskriven historia där spänningen börjar på första sidan och håller i sig boken igenom.  Det och väldigt intressanta karaktärer och miljöer gör att jag gärna läser fler böcker av Johan. 


Ges ut av Wahlström och Widstrand

Roskoden av Kate Quinn



 ”Roskoden” utspelar sig mellan två tidslinjer, 1940 och 1947. Tre kvinnor kallas till en hemlighetsfull egendom mitt ute på den engelska landsbygden. Där tränas de för att kunna knäcka de tyska militärens koder. Men kriget och hemlighetsmakeriet sätter dem på prov och  lämnar de tre vännerna som bittra fiender. 


Kate är bra på historiska berättelser som både är spännande och som berör. Man dras som läsare in i historien, nära karaktärerna och blir nyfiken på vad som ska hända. Jag tycker att Kate skildrar tiden, miljöerna och karaktärerna bra och levande. 


Boken är lång, lite över 600 sidor men håller ett hyfsat jämt tempo. Tror ändå att historien hade tjänat på att kortats ner en aning. 


Jag gillar böcker som utspelar sig i England och tyckte om ”Roskoden”. Den är läsvärd! 


Ges ut av Harper Collins

Vända blad av Johanna Schreiber.






Det här är den andra fristående delen i serien om Schantz förlag och som jag har längtat efter den här boken! 


”Vända blad” är romantisk, humoristisk och en väldigt charmig berättelse. Jag tycker att Johannas styrka som författare är att skildra karaktärer och deras relationer. Man kommer karaktärens nära och de blir liksom ens bekanta och vänner. 


Johannas böcker är lätta att ta till sig och den här boken är inget undantag. Jag älskar när man får både hjärta och smärta i en historia och den balansgången hanterar hon fantastiskt bra! 


Jag tyckte även om miljöerna, att det utspelar sig i förlagsvärlden och att få en liten inblick bakom kulisserna. ”Vända blad” är en beroendeframkallande bok, jag vill bara läsa mer och mer. Tyvärr tar boken slut alldeles för fort! 


Jag älskar serien om Schantz förlag!  Hatten av Johanna för ännu en fantastisk bok!


Ges ut av Norstedts förlag



 

Liten resa för stora beslut av Helén Bartoft.





 Började lyssna på den här boken av en slump och fastade. ”Liten resa för stora beslut” är en charmig, välskriven och lättläst bok. 

Boken handlar om att tappa bort sig själv när man är mitt i livet, om att våga lyssna på sig själv och vad man själv tycker om. Resan vi får följa med på är krokig, humoristisk och lite sorglig. Jag tycker att författaren skildrar både karaktärer och miljöer på ett levande sätt. 


Jag tyckte om den här boken, att allt inte är rosenrött utan att det även finns lite smärta. Ibland måste man liksom resa bort för att hitta hem. 


Ges ut av Saga Sverige

torsdag 5 maj 2022

Sommargästen av Anna Sundbeck Klav



Jag har inte läst något av Anna tidigare, men den här boken gav mersmak. En varm och charmig berättelse om både kärlek och sorg, vänskap och hemligheter. 


Jag fastnar direkt i boken och får en sådan härlig känsla av miljöerna och karaktärerna. Anna skriver bra och boken är lätt att ta till sig. ”Sommargästen” är en härlig feelgood där vänskap står i centrum. Gillade denna - mycket! 


Ges ut av Harper Collins



Den glömda kokboken av Christoffer Holst



Christoffer, han kan skriva han! Jag tyckte mycket om hans förra bok ”Solsken och parmesan” så denna bok ”Den glömda kokboken” är efterlängtad. 


”Den glömda kokboken” är en charmig och svårsläppt bok. Jag tyckte väldigt mycket om berättelsen som innehåller familjehemligheter, lite spänning, romantik och kärlek till mat!


Vi får följa med genom både nutid och dåtid, trådar som vävs ihop till en helhet. Jag tycker också om att vi får historien berättad av de olika karaktärerna  vilket ger boken ytterligare ett lager. För den här berättelsen innehåller både hjärta och smärta. Boken är vemodig men ändå hoppfull. 


Christoffer är skicklig både på att beskriva karaktärer och miljöer. Han får berättelsen att kännas levande och jag vill bara ha mer. Det enda negativa är att bokens sidor tar slut för fort. Jag kände mig inte klar!! 


Lättsamt, mysigt och svårsläppt. En perfekt bok att njuta av nu när våren, solen och värmen är här. 


Ges ut av Lovereads

 

Lantbiblioteket vid älven av Josefin Eman



 Den här boken är underbar! En perfekt bok att sjunka ner i soffan med en ledig dag och bara drömma sig bort. 


Josefin har byggt upp en charmig historia med målande miljöer och härliga karaktärer. Jag älskar miljön som Josefin bygger upp och kommer på mig själv med att vilja flytta upp till Koski och jobba på biblioteket som finns i boken. 


”Lantbiblioteket vid älven” är en bok om vänskap, kärlek till böcker och att behöva lämna det man har för att börja om. Lära känna sig själv igen och veta vad man egentligen vill, ta makten över sitt eget liv. 


Jag tyckte mycket om den här mysiga feelgood boken och ser fram emot uppföljaren som kommer under hösten. 


Ges ut av Norstedts förlag

Det lilla kaféet i Köpenhamn av Julie Caplin



”Välkommen till det lilla kaféet i Köpenhamn där kaneldoften sprider hemtrevnad, den varma chokladen är len som siden och romantiken väntar runt hörnet.”


Gillade den här berättelsen om Kate som efter att ha fått sitt hjärta krossat hoppar på ett uppdrag som tar henne till Köpenhamn. Älskar att få läsa om en stad jag älskar! Tycker om handlingen, den varma och charmiga berättelsen och de olika karaktärerna som dyker upp. 


Det här är en fin feelgoodroman med mycket hjärta och en del smärta. Vill åka tillbaka till Köpenhamn, strosa på Ströget! 


”Det lilla kaféet i Köpenhamn” är en perfekt bok för lediga, lata dagar när man kan behöva fly verkligheten en stund. 


Ges ut av Bokförlaget Nona


 

Hälsningar från den skotska vinterön av Jo Thomas



 Jag har den senaste tiden lyssnat på Jo Thomas senaste bok. En rätt mysig berättelse som innehåller både familjehemligheter, glädje, sorg och det jobbiga att förlora sig själv och att försöka komma på vem man egentligen är. 


Jo Thomas är bra på att beskriva levande, miljöerna är lockande och karaktärerna intressanta. Vi får följa med dem i både glädje och sorg och allt däremellan. Boken är lättläst och lätt att ta till sig. Klart läsvärd bok! Gillar!


Ges ut av Bokförlaget Polaris

Landsvägarnas drottning av Karin Janson



 

Det här är den första delen i Karins nya serie BH-bussen. Boken handlar om Annie som befinner sig mitt i en livskris. 


Det här är en feelgoodbok i landsbyggdsmiljö med färgstarka karaktärer och härliga miljöbeskrivningar. ”Landsvägarnas drottning” är en charmig berättelse om att våga ta en ny väg i livet, att våga ge upp det man känner till och ge sig in i något lite mer okänt. Det är en berättelse som även innehåller lite svärta och som berör. 


Jag hade till en början lite svårt att komma in i boken, la den i från mig och var inte riktigt säker på att jag skulle läsa klart dem. Men något fick mig att fortsätta läsa och det är jag glad för. 


Ges ut av Printz Publishing

Kallbaderskan bland fjällen av Karin Härjegård



 

Den här boken blev jag helt uppslukad av, men den tog slut alldeles för fort. ”Kallbaderskan bland fjällen” är en finstämd, sorgsen och känslostark berättelse om kärlek och sorg. Om att vara på botten, men att ta sig upp och bli starkare av det man varit med om. Om våfflor, att hitta nya vänner och om kalla bad. Det är en berättelse där handlingen får ta tid, där vi får lära känna karaktärerna ordentligt. 


Kärlek är inte alltid svart eller vit och det tycker jag att Karin visar och berättar väldigt bra i sin berättelse. Hon får med sina ord mig även att längta till fjällvärlden, till luften och lugnet som finns där. 


Det här är en bok jag sträckläste, som jag njöt av att läsa. En bok som berättar att om även inte livet blev som det var tänk, så kan det bli bra ändå. Det kanske till och med kan bli bättre? 


Ges ut av Printz Publishing

Tistlar i handelsträdgården av Jenny Clevström



 

Det här är uppföljaren till boken ”Kirskålsgrannar” och den andra boken i serien om karaktärerna Pommie och Frank. Jag fastnar snabbt i boken/lyssnandet och det är en välskriven berättelse. En berättelse som har både romantik, missförstånd, lite spänning och en del sorg. 


Jag tycker personligen att denna bok är bättre än den första, upplever att denna har lite mer djup och berättelsen berör mig mer. 


”Tistlar i handelsträdgården” är en bok om

Vänskap som växer fram, trädgård och odling och kärlek till familjen. Det är en lättläst bok som är perfekt att läsa på en ledig dag! Det här är en bok jag gillade väldigt mycket. 


Boken inläst av Sofia Berntson. 


Ges ut av LB förlag

Häxhammaren av Johanna Strömqvist

  Rekommenderad läsålder är 9-12 år.  Det här är den andra, fristående boken i serien Silver & Stål.    Lilly och Vincent måste i ett nu...