fredag 23 juni 2023

Bröllop till salu av Ada Wester



 


Det här är den fristående uppföljaren till ”Drömmar till salu” och jag är glad att få återvända till Stärnhov och karaktärerna där. 


”Bröllop till salu” är en charmig och lättläst bok som jag tyckte mycket om. Jag gillar karaktärerna, hur de utvecklas under handlingens gång, miljöerna och att boken växlar berättarperspektiv mellan dåtid och nutid. Det är en vacker, gripande men sorglig kärlekshistoria som vi får följa genom boken. En historia full av värme, vänskap, hopp och viljan av att få vara den man är. 


Jag tycker att Ada skildrar sin historia väldigt fint med ett vackert språk som gör att man bara vill läsa en sida till och en sida till. 


Det här är en bok man bara tycker väldigt mycket om! Missa inte! 


Ges ut av Piratförlaget


Det slutna rummet av Mari Jungstedt



 


Det här är den 17 delen i Maris serie om polisen Anders Knutas på Gotland. Jag har läst/lyssnat på alla delarna och den här boken är lika bra och spännande som de andra delarna. När man har läst så många delar om dessa karaktärer är det som att träffa gamla vänner igen som man inte har pratat med eller träffat på ett tag. Det är ett kärt återseende och man får följa alla delar av deras liv. Det är familjeliv, hemligheter, väntan, kärlek och livspussel varvat med en mordutredning. 


Mari bygger skickligt upp en stämning av obehag och känslan av att något inte är som det ska, som att något hemskt kommer att hända. 


Jag tycker om när det är flera perspektiv i boken. I denna bok får man följa polisens arbete i nutid samtidigt får man tillbakablickar och ledtrådar till vem som är skyldig och varför. Jag hade mina misstankar, men det var inte förrän på slutet jag insåg hur allt hängde ihop. 


Som alltid, välskrivet, spännande och lättläst. Den här boken lyssnade jag på och jag hittade många olika anledningar så att jag skulle få ta på mig hörlurarna och lyssna klart. Längtar redan efter nästa del! 


Ljudboken är inläst av Katarina Ewerlöf 


Ges ut av Albert Bonniers förlag

Straff av Ann-Helén Laestadius





 


En viktigt och välskriven bok som är baserad på verkliga händelser. Om hur barn till samiska föräldrar tas från sina föräldrar och skickas till en skola där det är förbjudet att prata samiska och där man pratar om och får lära sig att jojken är från djävulen.  


”Straff” är en berättelse om skam, identitet, skuld och rasism. Någon sa att det här skulle vara tuff läsning och det är det. Att man har behandlat människor och barn på det här sättet är fruktansvärt. Och det är tuff läsning eftersom det är barn som råkar illa ut. 


Men, det här är inte riktigt min cup of the. Jag blir inte så berörd som jag skulle vilja bli och det blev jag inte av författarens förra bok ”Stöld” heller. Även om jag tycker att ”Straff” är bättre. 


Jag är ändå glad att jag har läst boken, den är en viktig röst i att berätta hur man behandlat samer under lång tid. Men kanske passar boken dig bättre?


Ges ut av  Romanus och Selling



Död, rik och berömd av Morgan Larsson



 


Den här boken gillade jag! Den var spännande, humoristisk, charmig och rätt skruvad. Allt i en härlig mix som gjorde att jag sträckläste boken tills sista sidan var utläst. 


”Död, rik och berömd” är en underbart bra berättelse om en författares död och uppståndelse! Det är en berättelse full av hemligheter, lögner, vänskap, situationer på liv och död och känslan av att vilja vara fri. 


Vi får möta ett gäng härliga, udda och lite smågalna karaktärer som är både intressanta och roliga att läsa om. Läsa om vad de hittar på och hur de hanterar olika situationer. 


Det här är en rapp roman där det händer mycket och man vet inte riktigt vad som väntar när man vänder sida. 


I vilket fall som helst, missa inte denna läspärla! Tokgillar! 


Ges ut av Bokförlaget Polaris

En nästan perfekt semester av Lucy Diamond




Jag har fastnat lite på Lucy Diamond för tillfället och läst ett par av hennes böcker som kom ut för några år sedan. ”En nästan perfekt semester” är perfekt för både läsning och att lyssna på när man är ledig. 


Som alltid med Lucy så är det karaktärer som har ett bagage med sig som de måste hantera. Val som man gör som får konsekvenser. Att våga berätta om det som tynger en, att våga be om hjälp. Det är hemligheter, missförstånd, romantik och vänskap, allt i en underbar feelgoodmix. 


Jag tyckte om den här boken, den hade hjärta och en aning svärta, härliga miljöer och karaktärer man tycker om och karaktärer man retar sig på. 


Gillar! 


Boken är översatt av Sanna Hellberg. 

Ges ut av Printz Publishing


 

torsdag 22 juni 2023

Ögonvittnet av Anna Bågstam.



 


Varför har jag inte lyssnat på den här boken tidigare? Den var ju grymt spännande och har varit mitt promenadsällskap de senaste dagarna. 


”Ögonvittnet” är den första delen i serien om Harriet Vesterberg i Lerviken. Harriet är civil brottsutredare och har flyttat tillbaka till Lerviken och sin pappa Eugene. 


I sitt arbete möter Harriet en hel del utmaningar och prövningar. Hon kämpar på mot motsträviga kollegor och chef för det hon tror på. Tycker om miljön som Anna målar upp, det lilla pittoreska fiskeläget Lerviken. Känns både mysigt och lite farligt. 


Anna lyckas bra med att bygga upp spänningen i boken och bit för bit förstår man hur alla bitar passar in i pusslet. Spännande och oförutsägbart, precis som jag gillar det. 


Och sen slutet… Herregud vilken cliffhanger!!!

Tur att del två finns att lyssna på! 


Sommarhuset på stranden av Sarah Morgan.



 


Jag tycker om Sarah Morgans böcker! Hon skriver lättsamt och berörande. Hennes böcker är lätta att läsa och svåra att lägga ifrån sig. 


I ”Sommarhuset på stranden” möter vi hemligheter, spirande kärlek, värme och oväntad vänskap. Allt som en härlig feelgood ska innehålla! 


Det här är en historia om att lägga det gamla och förflutna bakom sig och se framåt. Sarah skildrar vänskapen  och gemenskapen i berättelsen väldigt fint. Man fattar tyckte för karaktärerna ju längre in i boken man läser. Miljöerna känns levande och de är lätta att se framför sig när jag läser boken. 


Det är en historia om att lyssna på sig själv och sin magkänsla och veta vad som är bäst för en själv. Jag tycker att det här är en väldigt fin historia och jag tyckte mycket om den! 


Boken är översatt av Maria Fredriksson. 


Ges ut av Harper Collins

Lyckliga gatan tur och retur av Cassandra Brunstedt.



 


Det här är uppföljaren till Cassandras debutroman ”En enkel till Indien”, en roman om att vara mer i nuet, att leva mitt i livet. 


”Lyckliga gatan tur och retur” är en feelgood med mycket värme. Jag tyckte väldigt mycket om historien medan jag läste och när boken var slut saknade jag miljöerna och karaktärerna. Bokens karaktärer är färgstarka, lätta att tycka om och berättelsen har vackra miljöbeskrivningar. De är så inbjudande att jag vill åka dit! Tycker om Cassandras sätt att berätta med rapp dialog, humor och allvar. 


Bokens budskap handlar om att bryta sig fri från måsten vi inte vill ha, om att tänka efter kring vad som är viktigt i livet. Vad är det egentligen som är lycka och vad vill man med sitt liv? Hur hittar man tillbaka till sig själv? 


Boken är inspirerande och väcker en massa tankar. ”Lyckliga gatan tur och retur” är en läspärla, precis som Cassandras debut. En härlig feelgood med både romantik, vänskap och livskunskap som vi behöver påminnas om. 


Missa inte! 


Ges ut av LB förlag

lördag 10 juni 2023

Inte alla män av Veronica Palm



Boken handlar om Emilia Berg som är riksdagspolitiker. Det här är en bok om män som sviker, smiter och slår. Det handlar också om kvinnor som på olika sätt hanterar sina liv i närheten av dessa män. Ett ämne som tyvärr ständigt är aktuellt.
 


Boken är en psykologisk spänningsroman och nog är den spännande alltid. Spännande och obehaglig. I ”Inte alla män” är det grundläggande temat våld i nära relationer, där perspektivet växlar mellan Emilia och hennes barndomskamrat Josefine. Josefine lever i en relation med en man som utsätter henne för våld och man får som läsare uppleva Josefines maktlöshet. Hur ska hon kunna lämna? 


Bra roman som gick snabbt att läsa. Tycker att Veronica har lyckats få till  intressanta karaktärer och gestaltat dem och relationerna mellan dem väldigt bra. Dessutom är miljön intressant att läsa om, både vardagen med livet som det är och livet och arbetet i riksdagen. ”Inte alla men” är en bok som berör och gör mig både förbannad och gråtfärdig. Fasen alltså. 


Del två i serien om Emilia Berg heter ”Ett högt pris” och del tre ”Med livet som insats” släpps nu i juni. 


Ges ut av Bokfabriken


Kvällskurs i italienska av Lucy Diamond



Det här var precis den bok jag behövde i helgen. Lättsamt, berörande och charmig.


Tre kvinnor med olika bagage hamnar på en kurs i italienska och där uppstår vänskap mellan dem. Hemligheter avslöjas och stora beslut fattas. 


”Kvällskurs i italienska” är lätt att läsa och superlätt att tycka om. Jag fastnade och sträckläste boken tills den tog slut. Vänskap blandas med kärlek, hopp och hemligheter. Som alltid lyckas Lucy skapa intressanta karaktärer och allt som rör dem. Jag tycker om att läsa och få veta mer om de tre kvinnorna. Samtidigt finns det karaktärer som retar gallfeber på mig. Frustrerad är bara förnamnet. De tre kvinnorna växer genom boken, blir starkare och vågar stå upp för vad de tycker. 


Gillade jättemycket! 


Översättningen är gjord av Pia Printz. 


Ges ut av Printz Publishing


 

Syd av Katarina Ekstedt och Annie Winberg Sääf



 



Syd är den andra delen i serien om kocken Alex. Efter mardrömmen på stjärnkrogen Nord så har Alex och hans flickvän Sofi lyckats börja om. De bor numera på Öland där de startat upp en bistro. Det är hårt arbete men de tittar sig över axeln, är Alice tillbaka? Vill hon hämnas?


Boken är bra, spännande. Man vet som läsare inte riktigt vad som väntar när man vänder blad. Författarna har lyckats skapa en stämning av obehag tycker jag. Man vet att något är galet, men inte riktigt vad. Det är subtilt och väldigt bra gestaltat. ”Syd” är en bladvändare så avsätt tid när du sätter dig med boken. 


Jag tycker att för att få bäst behållning av läsningen så läs ”Nord” före denna, det bland annat för att förstå varför Sofi och Alex är så rädda för Alice. Det är en karaktär som ger mig kalla kårar utmed ryggraden. 


Suveränt gestaltade karaktärer och miljöer gör att berättelsen känns väldigt levande. Tycker om att jag som läsare får följa med i karaktärernas vardag, deras liv och i restaurangköket. 


Bra och spännande andra del, nu hoppas jag på en del tre! 


Ges ut av Bookmark förlag

Hannas kaffestuga av Kristina Ahlström



 

Romanus och Selling. Det här är den andra romanen om karaktären Hanna Dahlman. Första delen, ”Hannas sweet deli” var en roman jag tyckte mycket om så jag hade höga förväntningar på Kristinas nya bok. 


Jag tycker om det här! Det är mysigt, hjärta och lite smärta. Tycker inte att handlingen ör förutsägbar på något sätt utan det finns ett par twister i storyn. 


Det är härliga sommarmiljöer som får mig att längta till skärgården och till havet. Det märks att Kristina har ett stort intresse för bakning, för det bakas och serveras bakverk i boken som jag blir otroligt sugen på att testa. 


”Hannas kaffestuga” är njutbar, humoristisk och känslosam läsning med karaktärer som jag som läsare tar till mig och vill veta mer om. Tycker om att få följa dem, deras relationer både i glädje och sorg och man känner med dem. 


Har du missat någon av böckerna om Hanna,  hennes familj och vänner så har du två bra böcker att lägga till din läslista. 


Ges ut av 

Häxhammaren av Johanna Strömqvist

  Rekommenderad läsålder är 9-12 år.  Det här är den andra, fristående boken i serien Silver & Stål.    Lilly och Vincent måste i ett nu...