måndag 25 juli 2022

Underström av Magnus Abrahamsson


 

En spännande deckare som utspelar sig på Norröra i Stockholms skärgård under midsommartid. En kvinna hittas död på en ödslig strand och öns traditionella midsommarfirande avbryts. 


När ytterligare ett mord inträffar växer paniken och polisinspektör Elsa Kahn måste tillsammans med åklagaren Matti Lark hitta gärningspersonen innan ön töms på på folk. 


”Underström” är Magnus skönlitterära debut och första delen i Mord på Norröra. Boken är välskriven och spännande med ett högt tempo och väldigt intressanta karaktärer. Jag tycker om hur Magnus beskriver och skildrar miljön i boken, det är detaljrikt och gör det lätt att se handlingen framför sig. 


Språket är rappt vilket gör att boken går fort att läsa, vilket är bra för man måste bara veta hur det går! 


Intressant debut! Tur att det är första delen, vill gärna läsa mer om Norröra och karaktärerna där. 


Ges ut av Bokfabriken

söndag 24 juli 2022

Mörkret under ytan av Gabriella Ullberg Westin




Det här är den åttonde boken om kriminalinspektör Rokkas i Hudiksvall. Jag har inte läst alla delar i serien, men känner att jag vill det. För det här är välskrivet, spännande och svårsläppt. 


Jag tycker att Gabriella skriver bra, det är högt tempo, bra driv och jag tycker om karaktärerna. Gabriella låter dem växa fram, ta plats och jag gillar hur hon skildrar dem i allt vad som tillhör livet. 


”Mörkret under ytan” är den bästa delen av de böcker jag har läst om Rokka. Boken är en bladvändare om faderskap, tillit och upprättelse. Det är en bok du inte släpper förrän den är klar för man vill veta hur det går. Det är liksom ett måste. 


 Ges ut av Harper Collins


 

tisdag 19 juli 2022

Vallmosystrar av Josefine Sandblom






Var beredd på att fastna när du sätter dig med den här boken! Den är inte lätt att släppa när du börjat läsa! 


”Vallmosystrar” är en välskriven, charmig feelgood som blandar både glädje och sorg, kärlek, humor och allvar. Det är en bok som gjorde mig glad, men även gjorde så jag fick en klump av tårar i halsen.


Josefine kan skriva böcker, helt klart. Hon har en underbar berättarröst, karaktärerna och miljöerna blir så verkliga och levande. Språket och dialogen är rapp, humoristisk, träffande och har ett flyt som gör att sidorna flyger fram vilket även gör att boken tar slut för fort. Jag tycker om karaktärerna, hur relationerna mellan dem utvecklas. Hur man kan tänka om när livet inte riktigt blir som man tänkt - att det kan bli bra ändå. 


Josefine är även väldigt bra på att lyfta viktiga ämnen i sina böcker. Hennes två senaste böcker handlade om selektiv ätstörning och ”Vallmosystrar” handlar om frivillig barnlöshet. Att alla faktiskt inte vill ha barn men får stå ut med omgivningens kommentarer om att ”är det inte dags att skaffa barn snart - innan du blir för gammal”. Det kanske är dags att låta var och en bestämma själv om man vill ha barn eller inte. Och sluta kommentera det! 


Josefine, älskade din bok! Älskar dina nya karaktärer! Vill gärna läsa mer om dem, vill veta mer! 


Ges ut av Lind och co


 

Brevet till Fredrika av Siri Gustafsson




När Fredrikas mormor dör, efterlämnar hon ett hus och ett brev till Fredrika. Ett hus som inte många visste att mormor ägde och ett brev där Fredrika får veta att hennes morfar försvann spårlöst för många år sedan. Vad hände egentligen?


Det här är en bok om att våga släppa taget, att våga starta något nytt. Familjehemligheter, skuld, kärlek och mod är ledord i den här charmiga feelgood boken. Längtan över att ta reda på sanningen, längtan över att hitta sig själv och kärleken till sin mormor är så bra beskrivet. Siri skriver bra och miljöerna blir levande och lätt att se framför sig. 


Fredrika går från att vara ganska osäker på vad hon kan och vill till att bryta sig loss, blomma ut och tar sedan för sig. Men på vägen till att blomma ut blir jag emellanåt galet irriterad på att hon inte vågar stå upp för sig mer. Att hon låter sig köras över. 


Jag tycker om språket i boken, lättläst och lättlyssnat då jag varvade både och. Det här är del ett i Siris nya Borghamnsserie, ser fram emot nästa del. 


Ges ut av Bazar förlag.


 

Där du en gång gick av Marcus Jarl




Än en gång har Marcus skrivit en bok som berör mig så djupt att det är svårt att hitta orden. Jag satt där och läste med tårarna i halsen och helt oförmögen att släppa boken. 


Marcus, du har skrivit en så vacker och ömsint berättelse. En berättelse som tar med mig på en bergochdalbana av känslor, både gråt och skratt. En berättelse om stor sorg, svek, himlastormande kärlek och att våga börja leva igen efter att ha förlorat någon som står en nära. Språket är emellanåt poetiskt och jag njuter av varje sekund jag får sitta med boken. Vill inte att den ska ta slut. 


Berättelsen om Bella och Niklas är varm och full av känslor. Båda har ett ganska stort bagage med sig, är ganska trasiga och har svårt att ta sig vidare. De har svårt att lita på sina egna känslor och andras vilket ställer till det för dem. 


Samtidigt som boken har sina stråk av svärta och det sorgliga är den även full av hopp och humor. Det är med ett stort leende som jag lägger i från mig boken när den är klar. Stryker över omslaget och saknar redan boken, historien och karaktärerna. 


Marcus, du har skrivit en av årets bästa böcker! Stort tack för att du skriver så förbannat bra! Kul också att kunna känna igen sig i miljöerna då boken utspelar sig till viss del i Linköping och Östergötland. 


Ges ut av Norstedts förlag


 

I päronträdets skugga av Caroline Twamley



Det här är en perfekt bok till semestern! En lättläst och svårsläppt bok om familjehemligheter som måste komma fram, gömda dagböcker, vänskap och kärlek. 


Caroline har lyckats skriva en charmig bok som berör. En bok som utspelar sig både i nutid och under 1940-talet. Två parallella historier som hör ihop och ju längre man läser desto tydligare blir kopplingen. 


Jag tycker om handlingen, hur Caroline växlar mellan dåtid och nutid, hennes miljöskildringar och karaktärerna. ”I päronträdets skugga” är en bok att tycka om! Jag tycker dessutom att hon berättar de båda historierna med sådan värme och ett vackert språk. 


Gillar du historiska romaner blandat med lite nutid är det här definitivt boken för dig. 


Ges ut av Seraf förlag


 

Sankta Psyko av Johan Theorin



 


Jag tyckte väldigt mycket om Johans senaste bok ”Benvittring” och kände att jag ville läsa mer av författaren. Hittade denna på biblioteket, ”Sankta Psyko”, en psykologisk spänningsroman. 


Och visst är den spännande, men den är också lite väl obehaglig och mörk för mig. Huvudkaraktären Jan är grymt osympatisk tycker jag och jag har även till en början svårt att hålla isär de olika tidsepokerna i början. När händer vad? Är det riktigt eller drömmer karaktärerna? Får inte riktigt ihop det.


Men han skriver bra, för handlingen tar sig in under huden på mig och jag kikar mig över axeln någon gång när jag läser. Så, även om den är för mörk och obehaglig för mig så är den läsvärd. Jag tror att jag ska ge hans böcker om Öland en chans istället.


Ges ut av Wahlström och Widstrand

Inte vilken håla som helst - Från strandgatan till Stallarholmen av Barbara Kjellström



Ljudboken är inläst av Sofia Berntson. 


Det här var en trevlig bok att lyssna på under mina promenader. ”Inte vilken håla som helst” är en härlig feelgood som var svår att sluta lyssna på. Det är en bok om att tvingas börja om, se nya möjligheter och vända det negativa som händer till något positivt. Boken innehåller dessutom galna höns, grannfejder, romantik och en hel del humor. Jag har skrattat och nickat igenkännande under lyssningen av boken. 


Men, det ska tilläggas att jag blir otroligt irriterad på huvudkaraktären Charlotta och hennes idiot till man. Ibland fick jag snabbspola förbi ett stycke för jag blev så irriterad och arg på hur de beter sig. Charlotta är bitvis en kvinna som bara tar allt och låter hennes ärkenöt till man slippa undan. Det blir tack och lov bättre. 


Summa sumarum så är det här en bra bok, en bok jag gillade att lyssna på. Jag tyckte om Charlotta och dotterns liv i Stallarholmen. Jag gillade också dotterns utveckling i boken, hur hon efter ett tag tar för sig mer och blir mer vuxen i sitt sätt. 


Ges ut av Lind och co


 

Nya drömmar i Halleholm av Ruth Kvarnström - Jones



Det här är den tredje delen i familjesagan om Halleholmsborna och släkterna Lindgren och Halleholm.
 


Det här är en läspärla! Jag har verkligen tyckt om de två tidigare böckerna i serien, men ”Nya drömmar i Halleholm” är fantastisk! 


Jag älskar att få hälsa på i Halleholm igen, få träffa karaktärerna man har lärt känna och besöka Lovisas bageri. Det är som att träffa vänner du inte sett på ett tag för Ruth skriver så levande så det är som att du är där på plats i berättelsen. 


Boken bjuder på romantik, familjefejder, vänskap och är bara så underbart att läsa. Det är känslosamt, charmigt, en del humor, några delar svärta, sorg och mycket kärlek. ”Nya drömmar i Halleholm” har alla de delar jag vill att en feelgoodroman ska ha. Lucky you som har den kvar att läsa! 


Ges ut av Printz Publishing

I skuggan av dig av Christina Erikson



”I skuggan av dig” är den femte, fristående delen om Elias, Cornelia och Forsete. En otroligt efterlängtad bok och i mitt tyckte den bästa av böckerna i serien. 


Det enda negativa är att boken tog slut för fort och jag är lite lätt avundsjuk på dig som fortfarande har den här boken och de andra i serien kvar att läsa. För det är förbannat bra böcker, sträckläsningsvarning deluxe! 


Christina är grym med sitt sätt att skriva att bygga upp ett spännande pussel, ett pussel som inte går att lösa förrän precis på slutet. Man vrider och vänder på sina tankar under läsningen men blir ”lurad” och sträckläser vidare, för man måste bara veta hur det går! 


Boken har ett, tyvärr väldigt aktuellt tema i sin handling, metoo. Berättelsen är påhittad, men skulle lika gärna kunna vara sann. Sidohistorien, om Cornelia som lever i skräck av sin exman är också skrämmande aktuell. Hur kvinnan inte har något skydd och måste leva i rädsla för sitt liv. 


Tack Christina för att du skriver så förbannat bra! Var helt uppslukad av boken och hoppas på fler! 


Ges ut av Albert Bonniers förlag

 

Drömmar till salu av Ada Wester



Det här var en bok jag gillade! Historien, karaktärerna, tempot! 


”Drömmar till salu” är en bok om kärlek till både möbler, hus och människor. Det är en bok om en kärlek man aldrig glömt och om att komma hem. 


Berättelsen utspelar sig både i dåtid och nutid, två parallella historier som vävs ihop. Båda historierna är historier jag fastnar för och vill läsa mer om, de känns levande. Jag tycker om språket i boken, hur läsningen flöt på, hur svårt det var att släppa boken. Ada berättar sin historia så fint och vackert och jag tyckte verkligen om karaktärerna, kärleken och värmen som genomsyrade boken. 


Det här är en riktigt läspärla! En bok som jag tyckte väldigt mycket om!


Ges ut av Piratförlaget


 

måndag 18 juli 2022

Övervintring av Katherine May








”Likt årstiderna har vi våra egna mörka och ljusa stunder av livets ebb och flod - vi behöver både och. ”


Övervintring är en personlig och vacker berättelse om varför det är så viktigt för oss människor att vila och återhämta oss. 


Jag tyckte om att läsa den här boken. Det var ett stort mått av igenkänning när jag läste om att boa, gå in mer i sig själv under vinterhalvåret när det är mörkt och kallt. Det var intressant att följa Katherines resa. Hon guidar oss i boken hur vi kan följa naturens gång och även ta oss igenom mörka perioder av sorg och kris. Stanna upp, acceptera, vila och komma igen med mer och nya krafter när ljuset och våren kommer igen. 


Boken känns lite som en filt, att svepa om sig, en hjälp att klara av den jobbiga vintern. Språket är vackert och berättelsen både intressant och klok. En bok att lära sig av och att tycka om.


Ges ut av Yourlife Books


 

Den fjärde doktrinen av Denise Rudberg.



Den fjärde doktrinen av Denise Rudberg.  


Det här är den fjärde boken i serien Kontrahenterna om de kvinnliga signalspanarna Iris, Elisabeth och Signe i andra världskrigets Stockholm. 


Det märks att Denise gjort en gedigen research när hon skrev den här boken och de andra delarna i serien. Det märks eftersom det som läsare är lätt att leva sig in i handlingen och man får en ganska bra inblick i hur det kunde vara att leva med rädsla, ransoneringar och misstänksamheten. Misstänksamheten mot andra, vem kunde man egentligen lita på? 


”Den fjärde doktrinen” är den bästa av de fyra delarna i serien tycker jag. Intrigen känns vassare, det är lite mer spännande och man vet inte riktigt vad som ska hända. 


Denise är som alltid grym på både miljöbeskrivningar och hur hon framställer sina karaktärer. Det är levande och nästan som att man är på plats, där i boken. Man vill inte sluta läsa och man vill veta hur det ska gå för de tre kvinnorna som alla tre har intressanta historier att följa. 


Missa inte den här serien! Löp och köp eller låna på bibblan!


Ges ut av Bookmark förlag.  


 

Innan morgonen gryr av Anna Lönnqvist



Annas böcker gör mig aldrig besviken och det gör inte denna heller. ”Innan morgonen gryr” är en gripande kärlekshistoria om en sommar då allt förändras. En historia som utspelar sig både i då- och nutid där dået påverkar nuet.
 


Som alltid väver Anna ihop sina historier bra, Audry och Célines historier i olika tidsperioder är berörande, levande och Anna berättar dem så fint och vackert. Hela berättelsen är vackert berättad och att lägga ifrån sig boken innan den är slut är omöjligt. 


Det är dramatik, romantik, hemliga känslor och kärlek, sorg och viljan att hitta sig själv. Både hjärta och smärta! 


Anna har liksom Caroline Säfstrand ett sätt att skriva som fängslar mig, fångar mig och jag vill bara läsa mer!


Ges ut av Norstedts förlag

Sanningen om ostrondykerskan av Caroline Säfstrand



Jag behövde samla mina tankar en stund efter att ha läst Carolines senaste bok. För det är en fantastisk bok, en underbar bok och jag tycker att Caroline har överträffat sig själv - igen! 


”Sanningen om ostrondykerskan” är en roman om ett lite udda vänskap, om att våga stå upp för sig själv och om sökande efter sanningen. 


Jag har läst de flesta av Caroline böcker och de är berörande och förtrollande, det är böcker man börjar läsa och sedan läser till de är klara. Hennes senaste är även den precis så - den berör mig till tårar och till skratt. 


Det är något med hur Caroline skriver som fängslar mig, hur hon beskriver vänskapen och kärleken som finns i boken. Jag bryr mig genuint om karaktärerna, jag vill att det ska gå bra, vill lära känna dem, vill veta mer! 


Den vänskap som uppstår mellan Inez och Maja är bra för del båda. De är väldigt olika men på något sätt passar de ihop och Caroline berättar deras och Matildas historia så vackert. 


Underbar bok! Den seglar upp som en av årets bästa böcker för mig.


Ges ut av Bokförlaget Forum

Juli enligt Julia av Kristin Emilsson



Det här är den fristående fortsättningen på ”Julen enligt Julia”. Nu har vi bytt snö och jul i Visby från förra boken mot sol och sommar i denna. ”Juli enligt Julia” är en underbar feelgood. En sådan där härlig bok som man bara längtar efter att få sätta sig med och läsa. 


Äntligen får jag läsa om Julia och Petter igen, men även de andra härliga karaktärerna som finns med i denna bok. 


”Juli enligt Julia” är en härlig, romantisk och humoristisk feelgood. Det är en bok som får mig att skratta och vilja läsa en sida till.. och en sida till. Dialogen är fyndig, handlingen rapp och rolig och med underbara karaktärer! Jag älskar värmen i boken, humorn, vänskapen och romantiken. 


Kristin har ännu en gång skrivit en riktigt, riktigt bra och välskriven berättelse som jag inte ville skulle ta slut. För bästa behållning tycker nav att du ska läsa ”Julen enligt Julia” först. Men du har två underbara böcker framför dig om du inte har läst. 


Längtar redan efter fler böcker om Julia och Petter. 


Ges ut av Printz Publishing


 

söndag 10 juli 2022

Söta små ting av Camilla Dahlson




Camilla kan verkligen skriva berättelser som jag som läsare fastnar i och inte vill släppa. 


”Söta små ting” är mysig läsning som ger en stunds verklighetsflykt från vardagen, vilket ibland kan vara rätt skönt. Det är en charmig bok med både kärlek och värme, en bok att tycka om! Jag tycker att Camilla beskriver både karaktärer och miljöer bra, det känns levande och som att man är där i handlingen. 


Härlig och lättläst läsning om att våga stanna upp, börja om och testa något nytt.  Tycker om att det handlar om vanliga människor, vanliga problem. Camillas böcker brukar dröja sig kvar efter att jag har läst dem och det kommer även denna att göra. Lägger i från mig den med ett leende på läpparna. Och kolla in omslaget! Hur fint är inte det? 


Lind och co

Månas kristallbod av Lilly Emme och Sara H. Olsson




Det här är den andra delen om kvarteret Kronan, en mysig stadsdel där butiker och företag drivs med ett stort hjärta. 


I denna del får vi möta den något speciella författaren Solveig Brygge som har svårt för att knyta vänskapsband. Vi får även möta Dennis som arbetar hos Måna i hennes kristallbod. När deras vägar möts leder det till både missförstånd, bortsprungna katter och inställda fikastunder. 


Jag gillar kvarteret Kronan och människorna där. De är speciella, får mig att skratta och ibland gömma mig bakom skämskudden. Sara och Lilly skriver härlig och humoristisk feelgood om både vänskap och att bry sig om varandra. Men det finns ett stråk av allvar i berättelsen som även handlar om ensamhet, att vilja vara del av en gemenskap men svårigheten att få göra det. 


”Månas kristallbod” är charmig och mysig läsning. Perfekt för lata semesterdagar då man inte vill göra något annat. 


Ges ut av Historiska Media

lördag 9 juli 2022

Kan innehålla spår av Tommy Roos av Cecilia Klang



Det här var en sjuhelsikes fantastiskt bra roman! Det var en bladvändare utan dess like! Ljuvlig!! 


”Kan innehålla spår av Tommy Roos” är en roman om det lilla livets stora händelser. Det är en varm, humoristisk, underbar, sorglig berättelse om hur man trodde livet skulle bli och hur det faktiskt blev. 


Jag älskar språket i berättelsen, hur vardagen rullar på, hur Tommy Roos utvecklas och förändras under resans gång. Han har verkligen hjärtat på rätt ställe! Boken är lättläst och man blir berörd, både till skratt och till tårar. 


”Kan innehålla spår av Tommy Roos” är en  välskriven roman med härliga karaktärer, rapp dialog och tanken på att ta tillvara även de små ögonblicken. Att våga ta sig lite utanför boxen, att se på saker med nya ögon. 

Det här gott folk, är en het kandidat till årets bok 2023! Älskade den!  

Bokförlaget Polaris

Andra sidan månen av Mari Jungstedt



Boken är inläst av Katarina Ewerlöf. 


Det här är andra delen i Malagasviten och utspelar sig i Spanien. Jag lyssnade på första boken förra sommaren och har längtat sedan dess efter en uppföljare. 


Jag tycker om Mari Jungstedts böcker, de är spännande och har alltid någon oväntad twist i handlingen. Dessutom är Mari bra på att beskriva miljöer och relationer. ”Andra sidan månen” är inget undantag. Jag fastnar ganska fort i boken och går långa promenader för att få lyssna lite till. 


Det var trevligt att få ”träffa” karaktärerna Hector och Lisa igen, få lära känna dem bättre och följa deras trevande relation. Boken är lätt och behaglig att lyssna på, Katarina har läst in boken bra! ”Andra sidan månen” var trevlig läsning. Bra ljudbok för semester och promenader. 


Ges ut av Albert Bonniers förlag.


 

Häxhammaren av Johanna Strömqvist

  Rekommenderad läsålder är 9-12 år.  Det här är den andra, fristående boken i serien Silver & Stål.    Lilly och Vincent måste i ett nu...