onsdag 26 juli 2023

Atlas - Historien om Pa Salt av Harry Whittaker och Lucinda Riley









Oj. En bok som jag längtat efter väldigt länge och så tog den slut. 


Jag har väntat lite med att läsa sista delen i serien om de sju systrarna just för att det inte blir fler böcker. Jag kommer sakna att inte få följa med på fler äventyr som Lucinda Riley och nu även hennes son Harry har tagit mig med på. 


Jag tycker om hur de lösa trådarna knyts ihop, hur jag får svar på mina frågor men att jag ändå överraskas när jag läser. Harry har lyckats bra tycker jag med att få ihop den sista delen i serien för jag tänker att det inte har varit helt lätt. 


Det som fångar mig mest och har gjort det genom hela serien är de historiska delarna, grunden till hela historien. Alla detaljer, miljöer, karaktärer. Jag fascineras av hur man kan besitta denna förmåga att få ihop allt i dessa underbara böcker och vilken enorm research Lucinda och till viss del Harry måste ha gjort. 


Böckerna kommer jag att minnas länge och alldeles säkert läsa om. De har sin givna plats i bokhyllan! 


Boken är översatt av Gabriella Andersson och Mia Ruthman. 


Ges ut av Bazar förlag

Mytomanen av Sofie Sarenbrant



 


Mytomanen är den åttonde delen om kriminalinspektör Emma Sköld. 


Japp, sträckläste även denna del innan vi drog några dagar till västkusten. Otroligt spännande och en av de bättre i Sofies serie om Emma Sköld. Jag misslyckas med att gissa vem som är skyldig vilket är något jag gillar i en spänningsroman. Det ska liksom inte vara för lätt att förutse slutet.


Boken är spännande från första till sista sidan och det finns även ett bra driv och tempo i boken vilket gör att läsningen går ganska fort. Gillar karaktärerna och alla lösa trådar som binds ihop! Gillar skarpt! Och slutet?? Herregud vilken cliffhanger. 


Nionde och tionde delen ligger och väntar på mig. Galet nyfiken på hur det ska gå!


Ges ut av Bookmark förlag


Det fladdrar till i en tyllgardin av Siri Gustafsson



För det första, vilken underbar titel! Bara den fick mig att vilja läsa Siris senaste bok! Det är dessutom den första delen i hennes nya feelgoodserie ”Kalla mig Rosemary”.
 


Boken är en sommarpärla om en ung kvinna som gör en utvecklingsresa från att ha ganska dålig självkänsla till att bli starkare och till att våga mer. ”Det fladdrar till i en tyllgardin” är en roman om att hitta sig själv, att inse sitt eget värde, att bli förälskad och våga stå upp för sig. 


Siri berättar sin historia med värme och kärlek, språket är vackert och boken är lätt att läsa. Så sätt av tid och låt dig charmas av en mysig och finstämd berättelse med härliga miljöskildringar. 


Ges ut av Printz Publishing

10 minuter och 38 sekunder i en märklig värld av Elif Shafak



Det här var en bok jag såg i bokhandeln och jag föll för omslaget. Ett alldeles underbart omslag. Sen började jag läsa boken och fastnade i handlingen.
 


Bläddra för att läsa baksidestexten 


Det här är en märklig bok och jag har svårt att sätta ord för att beskriva den. Den innehåller så mycket sorg, glädje, vänskap, förtvivlan. Men det är en bok jag inte ville släppa bland annat för de färgstarka karaktärernas skull. De är lite udda men de kämpar alla för sin väns skull. 


”10 minuter och 38 sekunder i en märklig värld” var en annorlunda men väldigt bra läsupplevelse. Värd att läsa! 


Boken är översatt av Klara Lindell. 


Ges ut av Bokförlaget Tranan

Syndabocken/Skamvrån av Sofie Sarenbrant.






Jag fortsätter att läsa ikapp serien om kriminalinspektör Emma Sköld. Det här två böckerna är den sjätte och sjunde delen i serien. 


Böckerna går in i varandra så för att få bäst behållning av läsningen - läs dem i ordning. Saker återkommer och bygger på tidigare böcker vilket blir svårt att hänga med i om man dyker in mitt i serien. 


Jag har fastnat totalt i dessa böcker och förstår inte riktigt varför jag inte har läst dem tidigare. Det jag gillar är hur Sofie bygger upp en spännande historia som inte går att värja sig från. Jag måste bara läsa ett kapitel till och helt plötsligt är boken slut. 


Dessutom är karaktärerna intressanta att följa, deras relationer och hur allt hänger ihop. Saras böcker är som ett enda stort pussel och jag som läsare får fler pusselbitar ju längre jag läser. Språket är rappt och kapitlen korta så böckerna är relativt lättlästa. 


Riktigt bra böcker och serie! 


Ges ut av Bookmark förlag


 

tisdag 18 juli 2023

Aldrig ensam av Åsa Hellberg




”Aldrig ensam” är den andra boken i Åsas romanserie Systrarna från Fjällbacka som bygger på kvinnoöden från hennes egen familj. Boken tar sin start i början 1909, samma år som min farmor Agnes föddes. 


Är det något Åsa kan så är det att berätta en historia. En historia som berör på många sätt, både till tårar, till ilska, frustration och till skratt. Tänk att inte få älska vem man vill eller att barn säljs på auktion? 


”Aldrig ensam” berättas ut systrarnas Ruth, Charlotte, Sigrid och pigan Elviras perspektiv och det ger ett större djup till boken och gör berättelsen mer levande. 


Systrarna och Elviras livsöden, deras glädje och sorg stannar kvar hos mig. Deras historia berör. Åsa skildrar systrarna och deras starka gemenskap med värme och det är en fröjd att läsa om dem. 


”Aldrig ensam” är en fint berättad historia om kvinnor som vill vara fria, ha fler valmöjligheter och få vara som de vill vara. 


Ges ut av Bokförlaget forum


En sommar i Brighton av Lucy Diamond



 


Ljudboken inläst av Katarina Cohen. 


I ett hus nära Brightons strand bor tre hyresgäster som har mer gemensamt med varandra än vad de vet om.. När de lär känna varandra börjar ett nytt kapitel i deras liv. 


Den här boken hade jag svårt att få ro till att sätta mig ner och läsa. Men när jag började lyssna på ljudboken istället så fastnade jag direkt. 


”En sommar i Brighton” är en varm och humoristisk feelgood med mycket hopp, vänskap och kärlek. Det är en bok jag tyckte om att lyssna på, få höra hur de olika karaktärerna finner varandra, få veta mer om vad de bär med sig. Tycker om hur Lucy väver ihop deras historier och får det till en fin helhet. 


Men, jag tycker att originaltiteln mer speglar bokens handling och budskap, ”The house of New beginnings”. Hade gärna sett en annan svensk titel! 


Mysig sommarläsning! Rekommenderas. 


Ges ut av Printz Publishing

Dit floden för dig av Shelley Read



 


En berättelse som börjar 1948 och handlar om Victoria bor och arbetar på familjens persikofarm. När hon möter främlingen och Wilson, som tillhör den amerikanska ursprungsbefolkningen är det ögonblicklig kärlek. Men deras relation är förbjuden och när Victoria blir gravid tvingas hon fly. 


”Dit floden för dig” är berörande och väldigt bra bok om både kärlek, sorg och överlevnad. En både sorglig och smärtsam berättelse men som även andas hopp och mod. 


När jag la ihop boken kände jag mig både frustrerad, ledsen och glad! Men det är svårt att sätta ord på den här läsupplevelsen. För ”Dit floden för dig” är en läsupplevelse. En pärla bland böcker med ett otroligt vackert, målande språk och väldigt fint gestaltade miljöer! 


Om du tyckte om ”Där kräftorna sjunger” tror jag att du kommer tycka om denna! Missa inte. 


Ges ut av Bokförlaget Forum

Avdelning 73/Tiggaren av Sofie Sarenbrant






Det här är de fjärde och femte fristående delarna i serien om Kriminalinspektör Emma Sköld. 


Likt de föregående böckerna är det här två delarna väldigt spännande och svåra att släppa. Böckerna går in i varandra så för att få bäst behållning av läsningen - läs dem i ordning. Saker återkommer och bygger på tidigare böcker vilket blir svårt att hänga med i om man dyker in mitt i serien. 


Tempot är högt i böckerna och jag gillar karaktärerna och hur Sofie gestaltar dem. Böckerna är som ett pussel och bit för bit får man delar till lösningen. jag tycker om hur Sofie bygger upp spänningen, hur den kryper in under huden på mig. 


Kort sagt, jag fortsätter plöja serien, nästa del ligger på nattduksbordet och del sju och åtta har jag reserverat på biblioteket. 


Missa inte! 


Ges ut av Bookmark förlag


 

Svalors flykt av Majgull Axelsson



 


Jag visste att den här boken skulle vara tung att läsa, det kunde jag förstå när jag läste baksidestexten. Men jag ville läsa, dels för att jag tycker att Majgull skriver bra och dels för att boken är nominerad till årets bok. 


Men det gick inte. Jag var tvungen att lägga boken ifrån mig efter att jag hade läst ungefär halva boken. Den var för tung för mig. För allvarlig, för äkta. För smärtsamt. 


Det går inte att undvika att förstå att Majgull hämtat inspiration av det fruktansvärda som hände lilla hjärtat - Esmeralda. 


Majgull är fantastisk med att skildra och berätta, göra en berättelse och karaktärer  levande. Man berörs och fasar över hur samhället och de vuxna gång på gång sviker det viktigaste vi har - barnen. 


Men det tar stopp för mig. Jag orkar inte med det jobbiga den här gången, att läsa om barn som far illa. Det går inte. Trots Majgulls fantastiska språk. Så jag lägger bort boken och kramar mina barn lite extra  ikväll. 


Ges ut av Norstedts förlag

Udda fåglars ö av Lucas Hermans





Läspärla! 🩷 Började läsa och sträckläste sedan tills den tog slut. 


”Udda fåglars ö” är en berättelse om att starta om på nytt men även om gamla hemligheter. Leo behöver en nystart och flyttar in i sin döda mormors torp på Åland. Han hoppas kunna hitta sig själv igen och skriva den där romanen han har tänkt skriva. 


Väl där blir inget som han har tänkt, grannar och stelbenta adelsmän stör tillvaron, liksom mysteriet med sin mormors syster, Lydia, som försvann som ung. 


Det är en ganska lågmäld berättelse om livet som det är i det lilla och det stora med intressanta karaktärer och fin miljö. Jag faller stenhårt för grannen Alfrida, en underbar tant som vill veta allt och som skvallrar. 


Boken är både humoristisk och har en mer allvarlig ton vilket blandas i en härlig mix. Ju längre man läser så blir det mer och mer spänning, vad hände egentligen med Lydia? 


Boken är en bladvändare, enkel och underbar! En historia som jag kommer minnas länge! 


Ges ut av Bazar förlag

 

Häxhammaren av Johanna Strömqvist

  Rekommenderad läsålder är 9-12 år.  Det här är den andra, fristående boken i serien Silver & Stål.    Lilly och Vincent måste i ett nu...