fredag 10 november 2023

Vi ses på andra sidan - en änkas manifest för reserv av sitt liv av Carina Nunstedt



 

Så vackert, så sorgligt. 

Carina och hennes man Anders är mitt i livet när han blir sjuk i cancer och sedan går bort. Verkligheten vänds upp och ner för Carina och hon måste hitta en ny väg i livet för sig och deras barn utan Anders. 


”Livet utan dig” är en otroligt varm och utlämnande berättelse om att förlora något man håller otroligt kär. Men det är också en berättelse om att våga gå vidare, omfamna sitt inre tomrum. Att gå igenom det nattsvarta och komma ut på andra sidan där livet är ljusare igen. 


Jag tycker att Carinas bok är vacker både på utsidan och på insidan. Hon berättar med värme både det sorgliga, om ensamhet, om döden. Men Carina  förmedlar även hopp om att det finns vägar framåt, att det går att bli och vara glad och lycklig igen. 


Det här är en bok som berör, berör på djupet med sitt vackra språk, sina nya insikter och om att låta döden vara mer närvarande i livet. 


Jag tyckte väldigt mycket om din bok Carina, den känns som en varm filt att lägga om axlarna. Sorg är så olika, men den lämnar spår efter sig. Vi går vidare men behöver finna nya vägar runt och bredvid spåren sorgen lämnar. 


Vackert, sorgligt och full med hopp. Läsvärd, tänkvärd, berörande. Tack Carina för att du så öppenhjärtligt delar med dig. ❤️


Ges ut av Bookmark förlag


De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel av Ruth Kvarnström-Jones



 

Vi beger oss till Stockholm i början av 1900-talet och till Grand Hôtel, ett lyxhotell i världsklass. Men hotellet är i ekonomisk knipa och man behöver lyfta hotellet till nya höjder. Därför erbjuds Wilhelmina Skogh att ta över hotellet. Hon äger flera hotell längs de svenska järnvägarna och ser den potential som Grand Hôtel har. Men Fru skogh är en lika fruktad som respekterad chef. 


Tillsammans med ett gäng kvinnor får de kämpa mot orättvisor och andra hinder i en värld styrd av män. En värld där kvinnor ska sköta hem och barn, inte sköta ett hotell. 


Ruth har skrivit en fenomenalt bra roman om Grand Hôtel och det är den första boken i den nya serien ”Stockholms pärlor”. ”De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel” är en roman om bland annat olika arbetsvillkor,  Stockholms utveckling mot en mer modern stad och om kvinnor som vill något annat och mer än att bara gifta sig och skaffa barn. 


Jag tycker om tempot i boken, de starka kvinnliga karaktärerna, relationerna mellan dem. Lägg sedan till lite romantik, ett djävla anamma och viljan att utvecklas så har du en finfin roman. 


Boken är en välskriven feelgoodpärla med väldigt fina miljöbeskrivningar, skildringar av Stockholm och av hur hierakin i bland annat hotellvärlden kunde se ut på den tiden i början av 1900-talet. 


Boken är på nästan 500 sidor, men det märks inte för sidorna flyger iväg. Boken är lättläst och väldigt svår att släppa. Jag som läsare vill bara veta mer om kvinnorna som jobbar på Grand Hôtel. 


Ges ut av Printz Publishing

Monsterstationen - Katinka och pesten av Johan Elfner




Läsålder 9-12 år. 


Det här är den andra delen i serien om Katinka och Monsterstationen. Serien är en hisnande och rolig resa in i Katinkas värld där både människor och monster möts!


I denna del har Katinka öppnat ett café på Monsterstationen, en järnvägsstation som också är ett hotell för monster. Men när den elaka Tyranius kommer för att förvandla människor till monster måste Katinka och hennes vänner försöka stoppa det. Kan de hitta ett botemedel för de som redan drabbats? 


”Katinka och pesten” är en humoristisk och spännande bok som både kan läsas på egen hand eller läsas tillsammans. Lagom långa kapitel som gör boken snabb att läsa och ett bra språk som gör att läsningen flyter på bra. 


Jag tycker om ungdomsböcker som får mig att skratta och den här boken får mig att göra just det. Den innehåller en mängd tokigheter. Underbart. 


Böckerna i serien är fristående men jag brukar tycka att det är bra att läsa dem i ordning i alla fall. 


Sen, de få illustrationerna som ramar in historien är superfina! 


Ges ut av Ordalagets bokförlag


Förtrollning av Katherine May




 


Det här är Katherines andra bok som ges ut på svenska. Jag tyckte mycket om hennes förra bok ”Övervintring” så därför blev jag väldigt glad när denna bok dök upp i brevlådan. Dessutom, vem kan motstå en bok med ett av årets vackraste omslag?


Boken är vardagsbetraktelser som författaren gör, en bok om att hitta balansen i sitt liv. Hur hon kan göra sin vardag mer meningsfull och rätt för henne. För kan det finnas ett mer meningsfullt sätt att leva och hur hittar vi tillbaka till det? Från obalans och från stress. 


På baksidan av boken står det att boken bjuder in oss läsare att hitta allt det vackra som väntar. Att vår känsla av förtrollning inte bara väcks av det storslagna utan att det finns överallt runt omkring oss. Vi ska känna oss närmare oss själva igen, bli mindre stressade, bli lugnare. Bli förtrollade. 


”Förtrollning” är inte en bok du sträckläser, utan en bok man läser några sidor i och sedan funderar kring. Katherine har ett vackert språk som väver ihop mina tankar och funderingar. Det är bra att stanna upp och se vad vi faktiskt har framför oss. Alltför ofta glömmer vi bort det.  


Översättningen gjord av Carina Nunstedt. 


Ges ut av Yourlife Books

Jul i den lilla bokhandeln av Jenny Colgan




Ingen har väl missat att jag tycker om Jenny Colgans böcker? Att få lyssna på henne under bokmässan, få chansen att prata med henne och få hennes senaste bok signerad var en av mässans höjdpunkter. ❤️


”Jul i den lilla bokhandeln” är den fjärde boken i serien och vi får en resa till Edinburgh och träffa Carmen som efter ha blivit av med sitt arbete flyttar hem till sin syster Sara. 


Deras liv är rätt olika men Sara som har en bebis på väg och en bokhandel som behöver en butiksassistent funderar på om Carmen kan vara rätt person för jobbet. 


Bokhandeln behöver hjälp eller i princip ett julmirakel för att överleva. Kan Carmen vara den person som gör skillnaden? 


Det är kärlek, böcker, trassliga familjerelationer, snö och julförberedelser. Jag tycker om att umgås med Carmen, hennes syster Sara och alla andra runt den lilla bokhandeln. Charmigt, mysigt och allmänt så där må-bra-läsning! 


Sen är det ju något speciellt med julböcker! 


Boken är översatt av Birgitta Karlström. 


Ges ut av Norstedts förlag



 Alla hjärtans jul av Catherine Walsh. 


Molly och Andrew möts varje år på planet till Dublin och har de senaste tio åren utvecklat en fin vänskap. Båda bor i Chicago och båda ska hem till sina respektive familjer för att fira jul. De ägnar den långa flygresan åt att berätta allt för varandra. För Molly är julen ingen favorithögtid, men för Andrew betyder det mycket. 


När en snöstorm drar in över Atlanten och deras plan blir inställt så tar Molly saken i egna händer. Hon ska se till att Andrew kommer hem i tid till hans mammas berömda julmiddag. 


Vad jag tyckte om den här boken! ❤️ Jag tyckte om storyn, Molly och Andrew, deras familjer! ”Alla hjärtans jul” är en vacker bok både på utsidan och på insidan. Språket faller liksom bara på plats och sidorna flyger iväg. 


Boken skapar julkänsla och får mig att längta efter jul, paket, mys med familjen och ledighet. Dessutom är den här boken förutom att vara romantisk och mysig väldigt rolig. Det finns en hel del roliga scener och repliker som får mig att skratta högt. Humorn finns med som en röd tråd genom hela boken och jag bara älskar det! 


Boken är översatt av Pia Printz. 


Ges ut av Piratförlaget

Arvet du fick av Amanda Lundeteg



 


Alexandra är ung och chef. Hon vet att hon kan nå långt och att hon adopterats från Sri Lanka är något hon inte försöker tänka på. Men varje kväll googlar hon sin förstamammas namn. 


Alexandra saknar något i sitt liv och när hon en dag gör ett DNA-test får hon en matchning. Kan hon få reda på mer om sitt liv innan hon adopterades till sina föräldrar i Sverige? 


Alexandra tvingas konfronteras med sig själv ju mer hon får veta om sitt förflutna och sitt ursprung. Till slut inser Alexandra att hon måste åka tillbaka till Sri Lanka för att förstå vem hon egentligen är. 


Det här är en bok som väcker många tankar när jag läser den. ”Arvet du fick” är en bok om adoption, sorg, identitet och också om den dolda rasismen. Att mötas av märkliga blickar som om man inte hör hemma här. Det är också en berättelse om behovet av att söka sina rötter och hitta sig själv. 


”Arvet du fick” är en roman med vackert språk och där författaren lyckas skildra både miljöer och karaktärer väldigt målande och levande. Det är intressant bok att läsa om ett ämne jag inte kan så mycket om, att växa upp som adopterad. Jag inser att det är olika för olika personer men intressant att läsa det ur den adopterades perspektiv. 


Ges ut av Norstedts förlag

Födelsedagen av Sofie Sarenbrant och Carina Bergfeldt



”Födelsedagen ” utspelar sig under tjugofyra timmar där sjuåriga Samuel försvinner. Var har han tagit vägen? Stämningen mellan exfrun, pappan och styvmamman är spänd och det visar sig att deras historier inte går ihop. 


 Här var det tempo! Det går knappt att lägga ifrån sig boken utan jag vill bara läsa ett kapitel till och ett till.. Carina och Sofie har skrivit en riktigt spännande och oförutsägbar bladvändare där man inte riktigt vet vad som ska hända när man vänder blad. Och att lista ut vad som har hänt och vem som är skyldig var svårt, jag gissar fel flera gånger. 


Jag gillar greppet att få läsa historien ur de olika karaktärernas perspektiv, läsa deras tankar, känna deras känslor. Välskrivet och bra, ser fram emot fler böcker av författarduon. 


Ges ut av Bokförlaget Forum

 

Ett liv till av Åsa Avdic



 


Vi tar oss till 1920-talets USA där vi får lära känna Ruth. Hon har alltid fått höra att hon har en briljant hjärna men förväntas bli hustru och mor. Därför glömmer hon sina drömmar om att läsa på universitet. 


Allt blir annorlunda den dagen Ruth svarar på en annons i tidningen där en Thomas Bradford söker en assistent till ett spiritistiskt forskningsprojekt. 


Jag vet inte vad jag förväntade mig när jag började läsa den här boken. Men den är en aning utanför min comfortzon. Visst är det en bra bok, men för mig är det lite för mycket spiritualism i mitten av boken och då tappar den fart. 


Men boken är mer än så, den handlar om kärlek, sorg, om kvinnors ställning i samhället och en ständig jakt på svar på frågor. Intressant, välskriven med ett fint språk och jag tyckte mycket om Ruth som Åsa gestaltar så fint och bra. 


Ges ut av Albert Bonniers förlag

Den hemliga våningen av Kelly Brown






Ikväll har vi träffats i bokcirkeln och diskuterat ”Den hemliga våningen”. En bok som tar oss till både London och Paris. 


Lia får i nutid ärva en okänd våning i Paris av sin mormor. En våning som ingen kände till att mormodern hade. En våning som stått orörd sedan andra världskriget. Varför lämnade hon den och varför har inte hennes mormor velat berätta något. 


Boken är en spännande skildring av andra världskriget i Paris och av starka kvinnor. Det är både hemligheter, mod, spioneri och kärlek och boken är lättläst. Jag fastnar först och vill inte sluta läsa. Men i mittenpartiet så tappar berättelsen farten och det går ganska trögt att läsa. Mot slutet fastnar jag återigen av händelserna,  karaktärerna och slutet kommer alldeles för fort. 


”Den hemliga våningen” är både spännande  och otroligt fin. Boken utspelar sig växelvis under andra världskriget under 2017 och alla händelser vävs ihop på ett finfint sätt. Det är fina miljöbeskrivningar och starka porträtt av karaktärerna. Karaktärer som står upp för sig själva och sina vänner. 


Väl värd att läsa trots den lite mer sega delen i mitten av boken. 


Boken är översatt av Annika Söderberg 


Ges ut av Historiska Media


 

Från Monterosa till Röda bergen av Alexandra Appelqvist



Det här är första delen i feelgoodserien ”Röda bergen” som handlar om den medelålders frånskilda pappan Peter och hans vuxna dotter Stella. 


Stella lämnar Monterosa, den italienska alpbyn för att flytta med sin pappa till Röda bergen i Stockholm. De ska börja om på nytt i Sverige. Men någonstans på vägen inser far och dotter att de inte känner varandra så bra som de trodde. De bestämmer sig för att äta lunch varje söndag och vid varje tillfälle avslöja något om sig själva som den andre inte vet om. 


Charmig feelgood där vi växelvis får följa Peter och Stella i varannat kapitel. Följa deras trevande steg till en bättre relation och där de lär känna varandra bättre. Det berättargreppet gör att jag som läsare kommer nära karaktärerna, lär känna dem bättre. 


Välskriven bok som tidigt fångade mitt intresse. Tyckte om att följa både pappa och dotter och varför de flyttade från Italien till Stockholm. Tänk vad det kan vara svårt med relationer och jag tycker att Alexandra gestaltar och beskriver det bra i sin berättelse. 


Tur att det här är första delen i en serie, vill läsa mer! 


Och sen, omslaget! Vilket omslag!! 


Ges ut av LB förlag

Häxhammaren av Johanna Strömqvist

  Rekommenderad läsålder är 9-12 år.  Det här är den andra, fristående boken i serien Silver & Stål.    Lilly och Vincent måste i ett nu...