fredag 10 november 2023

De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel av Ruth Kvarnström-Jones



 

Vi beger oss till Stockholm i början av 1900-talet och till Grand Hôtel, ett lyxhotell i världsklass. Men hotellet är i ekonomisk knipa och man behöver lyfta hotellet till nya höjder. Därför erbjuds Wilhelmina Skogh att ta över hotellet. Hon äger flera hotell längs de svenska järnvägarna och ser den potential som Grand Hôtel har. Men Fru skogh är en lika fruktad som respekterad chef. 


Tillsammans med ett gäng kvinnor får de kämpa mot orättvisor och andra hinder i en värld styrd av män. En värld där kvinnor ska sköta hem och barn, inte sköta ett hotell. 


Ruth har skrivit en fenomenalt bra roman om Grand Hôtel och det är den första boken i den nya serien ”Stockholms pärlor”. ”De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel” är en roman om bland annat olika arbetsvillkor,  Stockholms utveckling mot en mer modern stad och om kvinnor som vill något annat och mer än att bara gifta sig och skaffa barn. 


Jag tycker om tempot i boken, de starka kvinnliga karaktärerna, relationerna mellan dem. Lägg sedan till lite romantik, ett djävla anamma och viljan att utvecklas så har du en finfin roman. 


Boken är en välskriven feelgoodpärla med väldigt fina miljöbeskrivningar, skildringar av Stockholm och av hur hierakin i bland annat hotellvärlden kunde se ut på den tiden i början av 1900-talet. 


Boken är på nästan 500 sidor, men det märks inte för sidorna flyger iväg. Boken är lättläst och väldigt svår att släppa. Jag som läsare vill bara veta mer om kvinnorna som jobbar på Grand Hôtel. 


Ges ut av Printz Publishing

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Häxhammaren av Johanna Strömqvist

  Rekommenderad läsålder är 9-12 år.  Det här är den andra, fristående boken i serien Silver & Stål.    Lilly och Vincent måste i ett nu...