söndag 27 november 2022

Min skolfröken skall vara ett frimärke av Björn Ranelid





Till en början var jag lite skeptisk till den här boken. Språket är otroligt men blir till en början lite för mycket, lite för stort eller allt för utsmyckat. 


Men när det lägger sig så finns det kvar en vacker historia om en lärarinna som påverkat många människor i sitt yrke. Det är en fröjd att läsa om lärarinnan Anna Jensen som lärde Björn att hålla pennan fint och forma vackra bokstäver. Jag tycker att det är sorgligt hur utvecklingen kring läraryrket och lärarens roll har tagit och jag tycker att Björn skildrar det bra. Jag håller med honom och tycker att det i dagens samhälle är svårt att vara lärare utan att fara illa. 


Oavsett är ”Min skolfröken skall vara ett frimärke” en varm och intressant berättelse att läsa. Språket är vackert och emellanåt poetiskt och det känns fint att få läsa om Anna, de barn hon undervisade och även om Björns uppväxt. Det är många berättelser som vävs ihop på ett skickligt sätt och jag gillar det! 


Ges ut av Albert Bonniers förlag



 

Midnattslöftet av Lucy Diamond



Det här var en bok jag gillade! Gillade väldigt mycket till och med. Lucy Diamond är bra på att skriva berättelser som är både lättsamma och berörande med ett stråk av allvar och sorg. Jag tycker om de olika karaktärerna som från början inte känner varandra hittar varandra och att man får följa deras resa mot en fin vänskap.
 


Gemma, Catlin och Saffron har alla sitt eget bagage, saker de brottas med och tillsammans stöttar de varandra och börjar sin resa mot att förändras och bli lyckligare. 


Lucy berättar sin historia med värme och det är gestaltande beskrivningar av miljön som gör det lättare att se både handlingen och platserna framför sig medan man läser. 


Ges ut av Printz Publishing

Från Djursholm till Hornstull av Ingela Sand



Ljudboken är inläst av Anja Lundqvist. 


Det här är en bok jag tyckte om att lyssna på! Boken är en charmig, humoristisk och full av värme och den går rakt in i hjärtat. Författaren har lyckats skriva en underbar bok med både hjärta och smärta, en bokpärla helt enkelt. 


Jag tycker om att läsa om den förändring som huvudkaraktären Gunhilde går igenom. Hon går från att vara ganska osäker och ledsen till en stark och självsäker kvinna som ordnar sitt liv till det bästa. Även om jag stundtals blir tokig på hennes sätt att dra förhastade slutsatser om folk runt omkring sig. 


Det finns många härliga karaktärer i boken och det är en fröjd att följa dem genom handlingen. Hade gärna hängt med ett tag till, för det kändes lite sorgligt när boken var slut. 

 

Rekommenderas varmt! 


Ges ut av Lind och co


 

Nästan helt ok av Olivia Alhällen.



 

Rekommenderad läsålder 9-12 år. 


Det här är en ungdomsbok jag gillade väldigt mycket. Olivia beskriver trovärdigt och lättbegripligt kring svåra ämnen och saker som skaver. 


Vänskap blandas med relationer, musik, kärlek, skuld och mod. Boken berör och man fattar tycke för Billie som boken handlar mest om. ”Nästan helt okej” är en berättelse med stort allvar men ändå full av värme och hopp. I boken finns ett gäng karaktärer som sätter sig på minnet och Olivia har beskrivit och gestaltat dem bra! 


Det här är en bok som bör diskuteras då den säkert kan ge upphov till funderingar medan man läser. Det är även en bok jag gärna skulle sätta i händerna på en mellanstadieklass att läsa tillsammans. 


Ges ut av Ordalagets bokförlag

Julakuten för ensamma hjärtan av Callum Bloodworth



 


Den här boken är härlig läsning och den gick rakt in i hjärtat. Jag tyckte om blandningen mellan kärlek, vänskap, sorg, svärta och humor. Allt blandas med till en njutbar mix som gör boken svår att lägga ifrån sig. 


Jag tycker om karaktärerna, hur de beskrivs och hur relationerna mellan dem utvecklas. Målande miljöbeskrivningar som gör att man känner sig där, mitt i handlingen. Det är humoristiskt, mysigt, sorgligt och Callums bok får mig att både gråta och skratta om vartannat. Tycker väldigt mycket om hur Callum skriver, med värme, varsamhet om det sorgliga, dråpliga situationer och en hel drös roliga citat. 


När boken är slut lämnar den en varm känsla efter sig. Jag kommer dock att sakna  att inte få hänga med Elsa och resten av gänget i julakuten, gillande dem! 


Ges ut av Bazar förlag

Kristallklara nätter i juletid av Sarah Morgan






Det är ingen hemlighet att jag tycker om Sarah Morgans böcker. De är mysiga, lätta att läsa och lätta att tycka om. Den här boken är inget undantag. ”Kristallklara nätter i juletid” är en charmig feelgood full med romantik, hemligheter, vänskap, missförstånd och en gnutta sorg. 


Det är en fin roman om att hitta rätt i livet när det krisar. En fin roman om att släppa tragiska händelser som hänt tidigare i livet och gå vidare. Att våga älska igen. 


Sarah skildrar både miljö och karaktärer bra och extra roligt är det att hon har förlagt en del av handlingen till norra Sverige. Vi får vara med om snö, norrsken och slädfärder. Jag tyckte mycket om den här boken, den är charmig, berörande och fin! 


Rekommenderas


Ges ut av Harper Collins


En lyckligare tid av Claire Lombardo



 



Det här var en trevlig läsupplevelse. Men det är ingen bok du läser ut direkt. Nej, den måste få ta tid och tid att reflektera kring det man läst. 


”En lyckligare tid” är ett familjedrama som sträcker sig över ganska många år. Jag tycker om att vi får följa de olika medlemmarna i familjen, deras glädje och deras sorg. Eftersom vi får följa familjen under 40 år så får man lära känna dem ganska bra, vilket jag gillar. Det gör att man kommer dem nära. Älskar språket i boken och de olika karaktärerna även om en del av dem också retar gallfeber på mig. 😂 


Boken är välskriven och full av kärlek, familjedrama, hemligheter, sorg och vänskap. Claire skildrar livets uppgång och nedgång väldigt gestaltande. Jag tycker även att Claire beskriver både karaktärer och miljöer bra. 


”En lyckligare tid” är en spännande och helt underbar bok. En sådan där bok som gärna får ta tid då man inte vill att den ska ta slut. Låt dig inte avskräckas av att den är tjock (över 600 sidor) för den är så värd att läsa och att tycka om! 


Ges ut av Bazar förlag

Slottet av Anna Breitholtz Monsén.



Halleluja! Som jag älskade varje sekund att läsa den här boken. Äntligen fick jag komma tillbaka till Skåne, till Sandinge och dessa underbara karaktärer! Jag älskar drivet i boken, hur relationerna mellan Lina, hennes morfar och Madde utvecklas. Jag tycker om att man som läsare får komma karaktärerna nära, att man får lära känna dem ordentligt.
 

”Slottet” är en spännande och ganska lågmäld deckare. Här är det fokus på relationer och varför det blev som det blev.  Vi får följa två parallella historier, en i dåtid och en i nutid där dået har påverkat nu. Boken är välskriven och Anna ger oss ett spännande pussel att lösa. Tyvärr tog boken slut alldeles för fort! Jag vill hänga mer med Madde, Lina, morfar och katterna på katthotellet. För, ett katthotell i en deckare - det är underbart! 


Ges ut av Bokfabriken

Syndabarn av Ulrika Rolfdotter



 


Det här är den andra boken om socionomen Annie som flyttat tillbaka till sina barndomstrakter i Ångermanland. Jag tyckte väldigt mycket om Ulrikas förra bok ”Rovhjärta” och den här boken, är ännu bättre. 


”Syndabarn” är väldigt spännande och oförutsägbar. Ulrika är bra på att skildra karaktärer och relationerna mellan dem. Annie och polisen Sara gestaltas väldigt bra och man kommer som läsare dem väldigt nära. Jag tycker om när handlingen och relationerna får ta tid i en bok. Ulrika är även skicklig på att gestalta miljöer vilket gör att man kan skapa sig egna bilder medan man läser. 


Jag tycker om drivet och tempot i boken, vilket gör att den går snabbt att läsa. Sidorna bara flyger fram och helt plötsligt är boken slut. Ulrika har skrivit ännu en klurig bladvändare som är omöjlig att lägga ifrån sig. Och slutet… 😱


Det här är en bok som du inte får missa! 


Ges ut av Bazar förlag

tisdag 22 november 2022

Magic Camp - trolleriläger för magiska varelser av Sofie Silverbring






Rekommenderad läsålder är 9-12 år  


Den här boken gillade jag! En underfundig, rapp och fartfylld berättelse om Wilma och Aldo som på trollerilägret får lära sig att det inte alltid blir som man har tänkt. 


Berättelsen är full av magi, vänskap, har mycket humor och jag småler och skrattar under läsningen. Jag tycker om karaktärerna, miljön och de små illustrationerna som finns i boken. Sofie skriver bra och det här är en bok som borde tilltala de som gillar magi. Boken är lättläst och passar både att läsa själv eller att läsa högt. 


Tycker du om berättelser som får dig att le? Då är det här en bok för dig, oavsett om du är 11 år eller som jag, 47 år. Barn- och ungdomsböcker är bland det roligaste och bästa att läsa.


Ges ut av Ordalagets bokförlag  

Trubbel i musteriet av Jenny Clevström


Så får jag äntligen läsa vidare om underbara Pommie och Frank. ”Trubbel i musteriet” är den tredje delen i serien och jag tycker nog att det är den bästa av dem. 

Jenny bjuder på härliga miljöbeskrivningar i en handling som innehåller både glädje och sorg, kärlek, vänskap och familjehemligheter. Jag tycker om drivet och tempot i boken och de härliga karaktärerna. Jenny ger dem tid att utvecklas i böckerna och ger plats för relationerna mellan dem. Det gör att man lär känna dem ordentligt. 


Charmigt, lite småspännande och berörande. ”Trubbel i musteriet” är härlig läsning! Läs gärna böckerna i rätt ordning för att få bäst behållning (Först Kirskålsgrannar och sedan Tistlar i handelsträdgården). 


Rekommenderas. 


Ges ut av LB förlag

Från Djursholm till Hornstull av Ingela Sand



Ljudboken är inläst av Anja Lundqvist. 


Det här är en bok jag tyckte om att lyssna på! Boken är en charmig, humoristisk och full av värme och den går rakt in i hjärtat. Författaren har lyckats skriva en underbar bok med både hjärta och smärta, en bokpärla helt enkelt. 


Jag tycker om att läsa om den förändring som huvudkaraktären Gunhilde går igenom. Hon går från att vara ganska osäker och ledsen till en stark och självsäker kvinna som ordnar sitt liv till det bästa. Även om jag stundtals blir tokig på hennes sätt att dra förhastade slutsatser om folk runt omkring sig. 


Det finns många härliga karaktärer i boken och det är en fröjd att följa dem genom handlingen. Hade gärna hängt med ett tag till, för det kändes lite sorgligt när boken var slut. 

 

Rekommenderas varmt! 

Ges ut av Lind och co

Sanning och skogspromenader av Anna Alemo




 


Ljudboken är inläst av Ellen Jelinek. 


Det här är den andra delen i Annas feelgood serie om människorna runt fritidshusområdet Boklyckan. 


Jag gillar de här böckerna om Boklyckan och karaktärerna där. Det är charmigt och vänligt och lyssnandet går fort. Jag dras med in i handlingen och känner med huvudkaraktären som får sitt liv förändrat av en stor hemlighet. 


Anna berättar sin historia med värme och jag vill inte att boken ska ta slut. Det är en fin, romantisk och rolig berättelse med både hjärta och smärta om att finna en ny väg och hitta sig själv på nytt. 


Anna skriver levande och det är lätt att se både miljöer och karaktärer framför sig. Längtar redan tillbaka! 


Rekommenderas varmt.  


Ges ut av  Historiska media

Medan snön faller i Ådala av Åsa Liabäck



 


Det här är den tredje boken om vackra Ådala, koloniområdet som ligger i Linköping och alla härliga karaktärer som man lärt känna på vägen. Det är som att träffa vänner som man inte sett på ett tag och det är ett kärt återseende.


Böckerna om Ådala är genuint härliga, det är omtanke och värme, kärlek och vänskap. Boken berör både lätta och svåra ämnen, sorg, missförstånd och längtan och Åsa skildrar det med varsamhet. Jag blir väldigt glad när jag läser boken men också väldigt berörd. 


”Medan snön faller i Ådala” är Åsas bästa bok och jag tycker att hon är fantastisk på att göra sina karaktärer och miljöerna levande. Man är där, mitt i handlingen och det känns så verkligt. Sen är det, som Linköpingsbo, trevligt att känna igen sig i omgivningen i boken. Jag tycker också om att karaktärerna har olika åldrar, både ung och gammal, att de är i olika faser i livet och jag tycker att Åsa väver ihop det väldigt bra. Alla får ta plats och jag vill inte vara utan någon av dem. 


Den här boken platsar på min lista över årets bästa böcker!


Ges ut av Printz Publishing

Blindspår av Jonas Moström.



 


Det här är den nionde boken i serien om psykologen Nathalie Svensson och polisen Johan Axberg. 


Jag har plöjt alla böckerna i serien och denna del var inget undantag. Jonas har en förmåga att fängsla mig med sina berättelser, man vill inte släppa taget. 


Jag fastnar i den spännande handlingen med oväntade twister och villas bort i mina försök att lista ut vem som är skyldig. Boken berör mig, får mig att tänka till och det är lätt att se handlingen i bilder då Jonas är skicklig på att beskriva miljöer och karaktärer. 


Jonas berör viktiga ämnen och dilemman i varje bok han skriver och han väver alltid ihop dem på ett väldigt skickligt sätt. Det jag gillar skarpt med Jonas böcker är hur han berättar sin historia ur olika perspektiv. I denna del är en av huvudkaraktärerna Elias, som har Downs syndrom. Jonas beskriver väldigt bra hur svårt det kan vara att utrycka sig med ett verbalt språk om man kanske inte riktigt har det.  Elias blir en favorit hos mig, hur han kämpar med att vilja berätta vad som hänt, men han vet inte riktigt hur. 


Riktigt bra bok! Rekommenderas. 


Ges ut av Norstedts förlag

Hemligheter och hängmattor av Anna Alemo


Boken är inläst av Ellen Jelinek. 

Det här är den första delen i Annas serie om fritidshusområdet  Boklyckan. Boken är lätt att lyssna på och jag fastnar ganska omgående i historien om Agnes! 


”Hemligheter och hängmattor” är en varm, lättsam och charmig feelgood som jag tyckte mycket om. Det finns både kärlek, hemligheter, vänskap, sorg och missförstånd som blandas ihop på ett bra sätt. Anna skildrar miljön bra och jag kommer på mig själv att längta efter sommar och sol. 


Passar perfekt för lata dagar i soffan nu i höst. 


Ges ut av Historiska media

I vikens mörker av Cecilia Andersson



Det här är en bok du måste läsa eller lyssna på. Jag lyssnade och det blev snabbt långa promenader för att få veta vad som skulle hända sen. 


”I vikens mörker” utspelar sig i den lilla kuststaden Västervik (väl värt ett besök - himla trevligt där) och är en spännande roman som inte riktigt går att lägga ifrån sig. 


Berättelsen som börjar lugnt och trivsamt utvecklar sig till en spännande och bitvis obehaglig historia. Ett sådant där obehag, där du känner det som att någon står och lurar på dig i mörkret. Ett sådant där obehag du inte riktigt kan sätta finger på, men det är något som inte stämmer. Cecilia bygger skickligt upp den spänningen i boken samtidigt som man även får följa vardagslivet och får urfina miljöbeskrivningar. 


Jag gick och lyssnade på boken en mörk kväll när jag var ute, men fick byta då det blev lite för läskigt. 😂 Sen gick jag promenader i dagsljus när jag skulle lyssna. Boken är lätt att lyssna på och sådär lagom spännande och otäck för mig som inte tycker om för detaljerade och otäcka skildringar. Här är det relationerna som är i centrum och känslan av att något är fel. 


Mycket bra bok och jag ser fram emot att läsa Cecilias nästa bok! 

Gröna oliver, hönshus och en grekisk gård av Maria Fallström




Det här är den andra delen i serien om systrarna Emma och Marie. Äntligen får vi åka tillbaka till Grekland, läsa om systerskap, kärlek, vänskap och kulturkrockar. 

Det är en varm och charmig berättelse om både lycka och sorg. Om vikten av att följa sina drömmar och kämpa för det man tror på och vill ha. Maria har lyckats med gestaltande miljöbeskrivningar och jag längtar till Grekland, sol och värme medan jag läser. 


Boken är lättläst och lätt att tycka om. Det finns ett bra flyt i språket som jag gillar. ”Gröna oliver, hönshus och en grekisk gård” är en roman som berörde mig och även fick mig att skratta. En härlig feelgood som jag gärna rekommenderar. 


 

Värma händer av Katarina Widholm



Som jag har längtat efter denna bok! Att få läsa mer om Betty!
 

Vi är tillbaka på Östermalm, året är 1942 och Betty kämpar på med att både vara fru, mamma och en arbetande kvinna. ”Värmande händer” är en välskriven bok om ett kvinnoliv som fascinerar mig. Det är intressant att läsa om arbetsvillkor och hur det kunde vara att vara kvinna i Sverige under 1940-talet. Katarina är skicklig på att berätta en historia och få mig som läsare att känna som att jag är där, mitt i handlingen. Miljöbeskrivningarna innehåller tidstypiska detaljer som gör berättelsen ännu mer levande. 


Boken är även en kärlekshistoria och alla som har läst första delen undrar vad som hänt med Bettys kärlek, Martin Fisher. Får vi något svar i den här boken? 


Jag tyckte väldigt mycket om den här boken, berättelserna, karaktärerna och jag vill läsa mer! Vill läsa mer om Betty och de andras liv i Sverige förr i tiden. 


Ges ut av Historiska media

fredag 4 november 2022

En liten verkstad i utkanten av staden av Kajsa Sundqvist



Boken är inläst av Jessica Pellegrini.
 

Det här var ett trevligt sällskap under mina promenader. Boken är en härlig, charmig och mysig feelgood med mycket kärlek, romantik, vänskap, ljuvliga miljöer och en del missförstånd.  Det är även en historia om att vilja att hitta sig själv igen när man på något sätt tappat bort sig under vägen. Att våga ta för sig igen av livet. 


Jag tyckte mycket om den här boken och att lyssna på den även om det fanns karaktärer i boken jag kunde reta ihjäl mig på! 🤣


Ges ut av Lind och co



Dödsängeln av Louise Björnlund



”Dödsängeln” är den fjärde fristående boken i serien Skärgårdsmorden om skörgårdsguiden Kina Bergsmed och poliserna Ulrika Bidgård och Ewald Wermelin. 


Likt de tidigare delarna i serien är detta en bladvändare. Jag gick långa promenader eftersom jag inte ville sluta lyssna. Det här är en välskriven bok som är bra inläst av Gunilla Leining. Louise är bra på att skildra miljöer och karaktärer så att det känns levande och går att förbeställa sig hur det kan se ut. 


Louise är också väldigt bra på att bygga upp en ruggigt spännande historia med oväntade vändningar och jag inte har en aning om hur det sluta eller vem som egentligen är skyldig. 


Har du inte läst/lyssnar på böckerna i serien så har du spännande läsning framför dig! Rekommenderas varmt. 


 

Malström av Charlotte Al-Khalili




             


Det här är författarens spänningsdebut och vilken debut! ”Malström” är en spännande kriminalroman som var svår att sluta läsa. 


Berättelsen skildrar ett knivmord på en kille som heter Adam. Ett mord som får igång händelsekedjor som påverkar många, inte bara de som stod offret nära. Var och en har en egen version av vem Adam var och vad som ledde fram till att han dödades den där kalla januarikvällen. 


Charlotte har skrivit en kalasbra bok där jag som läsare får de olika karaktärernas perspektiv, pusselbit, om vad som egentligen hände den där kvällen. Välskriven, med ett rappt språk. Gillar det höga tempot i boken vilket inte ger dig som läsare en lugn stund. In i det sista hålls jag på halster om vad som egentligen hände. Bra miljö- och karaktärsbeskrivningar som gör det lätt att bilda sig egna bilder under läsningen.


Ges ut av Norstedts förlag.


Häxhammaren av Johanna Strömqvist

  Rekommenderad läsålder är 9-12 år.  Det här är den andra, fristående boken i serien Silver & Stål.    Lilly och Vincent måste i ett nu...