tisdag 23 maj 2023

Kärlek på den lilla ön i havet av Jenny Colgan



Jenny Colgans böcker är ett måste för mig! Så nu äntligen kom det en bok till om Flora, Lorna och de andra karaktärerna på den lilla skotska ön Mure. Jag har tyckt om alla böckerna i serien och jag tycker väldigt mycket om även denna.
 


”Kärlek på den lilla ön i havet” är en romantisk, känslosam och lättläst historia om planering av ett bröllop som går lite överstyr. Det är glädje och missförstånd, kärlek och sorg allt i en mixad blandning. 


Det är härliga miljöer, karaktärer som jag alltid fastnar för. Värme, humor, hjärta och smärta. Jag tycker om personerna på ön, tycker om att läsa om dem, läsa om relationerna mellan dem. Jag fastnar alltid lite extra för Floras vän Lorna och Saif. Deras sidoberättelse får ta plats och jag är glad för det. Saif ställs inför ett omöjligt val som kommer påverka alla och det knyter sig lite i magen hos mig när jag läser det. Vill bara att det ska gå bra! 


Jag hoppas att det kommer i alla fall en del till om människorna på ön, för slutet lämnade många obesvarade frågor hos mig. Återser gärna ön, där borta i havet. 


Boken är översatt av Birgitta Karlström och ges ut av Norstedts







Dimdans av Malin Hedin



Det här var en spännande läsning. ”Dimdans” är en berättelse om ett försvinnande, ett mord, om lögner och hemligheter. Berättelsens fokus ligger på de människor som blev kvar efter försvinnandet, hur dessa händelser kan påverka människor. 


Maria försvinner efter en midsommarfest i början av 1980-talet. Marias mamma vägrar tro att Maria har gett sig av frivilligt utan försöker hitta sin dotter men finns det de som inte vill att hon ska göra det?


Bokens handling utspelar sig både i dåtid och nutid. Gripande med hemligheter som kommer fram bit för bit och sakta men säkert sammanfogas då med nu. Välskrivet, ett målande språk och berättelsen liksom kryper in under huden på mig. 


Jag tycker att Malin gestaltar känslorna väldigt bra hos karaktärerna, lögnerna, hemligheterna, sorgen och kärleken. Malin har skrivit en väldigt, väldigt bra bok som flera gånger överraskar mig. Slutet överraskar mig. 


Ges ut av Norstedts





 

Bröllop vid Sommen av Camilla Dahlson



 


Äntligen får jag hälsa på karaktärerna runt det vackra Sommen igen! ”Bröllop vid Sommen” är den femte delen i serien och den är precis lika bra som de övriga i serien. 


Camillas böcker är väldigt mysiga och lätta att läsa. Jag tycker om att läsa om miljöerna, de härliga personerna som bor runt i området. Det är vardagsnära, trubbel i paradiset, vänskap, kärlek och hemligheter. Precis allt som behövs i en bra feelgood. 


Böckerna om Sommen är härliga läspärlor som är väldigt lätta att tycka om och ”Bröllop vid Sommen” är inget undantag. Camillas sätt att berätta sin historia är underbart, tycker om hennes sätt att skriva, hur hon berättar och beskriver sina karaktärer och vad som händer runt dem. 


Har du inte läst någon av böckerna som utspelar sig runt Sommen så har du fem stycken finfina böcker att lägga till läslistan. 


Ges ut av Lind och co



Drömläge för dystra hjärtan av Frida Gråsjö


 


Det här är den fjärde delen i Rosnäs-serien och jag tycker nog att det är den bästa av dem. 


I denna del får vi möta Dina som kommer till Rosnäs för att läka sitt dystra hjärta. Hon har blivit snuvad på chansen att producera sitt drömprogram på tv och hennes förhållande har tagit slut. Rosnäs blir drömlägenhet för att landa och börja om. Men det händer mer den sommaren än vad Dina kunnat föreställa sig. 


Jag tycker om Fridas böcker för att de är lätta att ta till sig, har karaktärer som är lätta att tycka om och en vardaglig miljö som man kan känna igen sig i. 


”Drömläge för dystra hjärtan” är en mysig berättelse som utspelar sig i fina miljöer. Det är kärlek, svek, vänskap, missförstånd och en massa värme. Frida berättar sin historia om Dina så bra, skildrar vänskap och relationer så levande.  Det här är bra feelgood att ha en ledig dag! 


Boken ges ut av Modernista förlag



Där askan blommar av Nguyen Phan Que Mai



 


”Där askan blommar” är författarens andra bok som ges ut på svenska. Boken är nominerad till årets bok och jag förstår varför. ”Där askan blommar” är en vacker men sorglig bok med ett fantastiskt språk. 


Dåtid med nutid flätas samman i berättelsen där beslut under ett pågående krig påverkade framtiden. Fyra människoöden som blir ihoplänkade i den här berättelsen som handlar både om sorg, kärlek och utsatthet.  Författaren beskriver och gestaltar både krigets händelser, karaktärer och miljöer väldigt levande, som att man är där. 


Berättelsen är grym och vacker på samma gång. Väl värd sin nominering. 


Boken är översatt av Annika Sundberg och ges ut av Historiska media

onsdag 17 maj 2023

Så länge citronträden växer av Zoulfa Katouh.



Jag var tvungen att vänta några dagar efter att jag hade läst ut den här boken innan jag kunde samla mina tankar. För den golvade mig rent ut sagt.
 

”Så länge citronträden växer” är en fantastisk bok men ack så grym och brutal. Berättelsen, karaktärerna och miljöerna berörde mig. Berörde mig djupt. Tårar, glädje, sorg, ilska, frustration och allt där emellan. 


Boken klassas som en ungdomsbok, men du kan inte vara för ung eller en för ovan läsare när du tar dig an denna. För det här är en stark berättelse. En berättelse som kryper in under huden och stannar där. Jag känner att jag har svårt att göra boken rättvisa med mina ord. Jag kan bara rekommendera dig att läsa ”Så länge citronträden växer”. 


Läs och bli berörd. Både av bokens insida och utsida. 


Boken är översatt av Åsa Kempe och ges ut av 

B Wahlströms förlag

Storm över Solviken av Sofia Ymén



 


Det här är första delen i Sofias nya mysdeckarserie ”Amatörernas bokcirkel”. 


Jag tycker om Sofias byte av genre, gillar det enkla, att boken är lätt att läsa och tycks om. 


”Storm över Solviken” är en riktigt bra mysdeckare. Här finns ett intressant  persongalleri, en mordgåta och härliga miljöer! Jag som läsare får bit för bit ledtrådar till vad som egentligen har hänt. 


Sofia skriver bra, lättsamt och får mig som läsare att vilja läsa mer. Hon är bra på att beskriva och gestalta både karaktärer och miljöer och bygger upp en trevlig, spännande och bra historia. Jag ser fram emot att få läsa fler delar om Ayna, hennes man och de andra karaktärerna kring Solviken. 


Heja dig Sofia! 


Ges ut av Printz Publishing

En väv av lögner av Kristin Fägerskjöld



 


Det här är en bok som bygger på den sanna berättelsen om Helga Fägerskjöld som fick lämna Sverige under förnedrande former under slutet på 1800-talet och även ändra sitt namn till Daisy White. 


Kristin har skrivit en väldigt bra och bitvis spännande berättelse ur sin släktings perspektiv. Vi får följa Helga under slutet av 1800-talet här i Östergötland och även under 1958 då hon sitter på ålderdomshem i New York. Där är det ingen som vet om att hon kommer från Sverige och att hon egentligen inte heter Daisy. Ingen vet att hon i Sverige var en adelsdam inblandad i en mordrättegång. 


Jag tycker om historiska berättelser, där man får både ett då och ett nu. Sakta men säkert läggs pusslet och man förstår vad som egentligen hände den där vintern då Helgas svärfar dör och Helga måste lämna allt. 


Kristin skriver bra, får mig att se både karaktärer och miljöer framför mig medan jag läser. Det var definitivt en annan tid för kvinnor då och Kristin skildrar det bra. 


Boken är en blandning av historia och true crime, den går lätt att läsa och det märks att Kristin läst på ordentligt kring Helga. Längst bak i boken finns en kort biografi om vad som är känt om Helga och hennes liv både före, under och efter rättegången. 


Det här var riktigt bra läsning! Rekommenderas varmt. 


Ges ut av Norstedts förlag

Vatten över huvudet av Frida Gråsjö





 


Men vad jag tyckte om det här!! Fridas byte av genre till mysdeckare går ju kalasbra! ”Vatten över huvudet” är den första delen i serien Morden vid sjuttonde slussen. Här får vi möta Hanna som reser till Dalsland för att ta hand om sin morfar eftersom han har brutit benet. 


Hanna är utarbetad och ett par veckor i lugn och ro borta från Stockholm är bra för henne tror hon. Men så blir Hanna vittne till att kommunalrådet faller ner i slussfållan. Är det en olycka eller inte? 


Jag tycker om tempot i boken, det enkla, vardagen! Boken är lätt att ta till sig och sidorna flyger fram. Jag tycker om idyllen Södra Strandviken och Frida har gestaltat miljön så att det är lätt att se platsen framför sig. Det är lantligt, mysigt, både vänskap, romantik, lite pirr i magen och en anings spännande. Som alltid med Fridas böcker blandas humor och allvar på ett väldigt bra sätt. Karaktärerna är lätta att tycka om och jag ser fram emot att läsa fler böcker om dem. Gillar mycket! 


Hatten av! Tack för underhållningen. 


Boken ges ut av Bokfabriken

En sista ton av Randi Fuglehaug



 


Det här är den andra delen i deckarserien om journalisten Agnes Tveit. Boken utspelar sig i det vackra Norge i staden Voss som ligger på norska västkusten. 


Agnes ska skriva en biografi om den världsberömda saxofonisten Marta Tverberg när Marta faller ner död på scenen under en jazzfestival. Agnes får nys om hemligheter som stjärnan ska ha haft och startar en egen utredning. En utredning som blir farlig för journalisten Agnes. 


Det här är deckare som man måste hänga med i. Det är ett högt tempo, händelser och olika karaktärer att hålla reda på. Boken är välskriven och jag tycker den är snäppet bättre än den första boken, ”Ett fall mot döden”. Det jag gillar med ”En sista ton” är att den inte är förutsägbar utan att den överraskar. När man tror sig veta hur det ligger till så blir det inte alls så. 


Översättningen är gjord av Sofia Nordin och boken ges ut av Bazar förlag

Sedlighetsbyrån av Christina Wahldén





Det här är den första delen i spänningsserien Polissystrar som utspelar sig på 1940-talet här i Sverige. 


Jag tycker om Christina Wahldéns böcker bok den här är inget undantag. Vi får följa med polissystrarna Svea och Ruth när de kommenderas till ett uppdrag på Gotland. Ett lik hittas och unga flickor försvinner. 


”Sedlighetsbyrån” är en riktigt bra historisk spänningsroman. Boken är spännande, historien intressant och det är svårt att lägga ifrån sig boken. 


Jag tycker om hur Christina skriver och berättar. Hennes språk är lättsamt och lätt att följa.  Gillar att följa Ruth och Svea i deras arbete, hur de hanterar situationer som kommer upp. Det är kvinnohistoria och kvinnokamp. Spännande, hjärtligt och väldigt bra. 


Boken ges ut av Harper Collins

tisdag 16 maj 2023

Smultronhyllan av Birgitta Bergin.



 


Smultronhyllan är i boken ett äldreboende där Agnes börjar jobba efter att hon bestämt sig för att lämna sitt gamla jobb. Agnes är stark och modig. Hon vill börja om på nytt efter skilsmässan. Vill göra nånting annat i livet. På Smultronhyllan försöker hon komma med idéer och förändra för att göra tillvaron mer meningsfull för de äldre. Men det går inte riktigt som Agnes vill. 


Birgitta kan konsten att skriva böcker som berör på olika sätt. Berör gör även denna. Birgitta beskriver karaktärernas känslor och tankar så fint och så äkta. Tycker om att läsa om dem, läsa hur relationerna utvecklas. Det finns karaktärer jag gillar och karaktärer jag tycker mindre bra om i den här boken. Gillar mixen av vänskap, kärlek och problem. Boken har ett bra tempo och driv vilken gör den lätt att läsa. 


En bok full av värme, humor och allvar. Gillar! 


Ges ut av Piratförlaget


Sweet dreams Öxnehaga av Anna Agrell.



 


Det här var en bok jag gillade. Gillade att få åka tillbaka till 1980-talet på en nostalgitripp. 


”Sweet dreams Öxnehaga” var en fin och gripande berättelse om tiden när snedluggen, hårspray och Hubba Bubba var en stor del av ens liv. 


Anna berättar om bästa vännerna Sara och Mia som bor i miljonprogramsområdet och lever sina liv i centrum eller vid rampen. De är bästa vänner för livet! 


Men vad händer med vänskapen trettio år senare om man får veta något som omkullkastar allt? Kan vänskapen överleva? 


Jag tyckte om att läsa om Sara och Mia. Tyckte om att följa dem i både dåtid och nutid och hur det vävdes ihop på ett bra sätt. Anna beskriver, berättar och gestaltar miljöer, karaktärer och relationerna mellan dem väldigt bra. Tycker om tempot i boken, det lågmälda. 


”Sweet dreams Öxnehaga” är en fin och drabbade uppväxtskildring om både vänskap, drömmar, mod, vuxna som sviker och längtan.  


Tack för redan tillbaka till 80-talet! 


Boken ges ut av Historiska media

Häxhammaren av Johanna Strömqvist

  Rekommenderad läsålder är 9-12 år.  Det här är den andra, fristående boken i serien Silver & Stål.    Lilly och Vincent måste i ett nu...