onsdag 17 maj 2023

En väv av lögner av Kristin Fägerskjöld



 


Det här är en bok som bygger på den sanna berättelsen om Helga Fägerskjöld som fick lämna Sverige under förnedrande former under slutet på 1800-talet och även ändra sitt namn till Daisy White. 


Kristin har skrivit en väldigt bra och bitvis spännande berättelse ur sin släktings perspektiv. Vi får följa Helga under slutet av 1800-talet här i Östergötland och även under 1958 då hon sitter på ålderdomshem i New York. Där är det ingen som vet om att hon kommer från Sverige och att hon egentligen inte heter Daisy. Ingen vet att hon i Sverige var en adelsdam inblandad i en mordrättegång. 


Jag tycker om historiska berättelser, där man får både ett då och ett nu. Sakta men säkert läggs pusslet och man förstår vad som egentligen hände den där vintern då Helgas svärfar dör och Helga måste lämna allt. 


Kristin skriver bra, får mig att se både karaktärer och miljöer framför mig medan jag läser. Det var definitivt en annan tid för kvinnor då och Kristin skildrar det bra. 


Boken är en blandning av historia och true crime, den går lätt att läsa och det märks att Kristin läst på ordentligt kring Helga. Längst bak i boken finns en kort biografi om vad som är känt om Helga och hennes liv både före, under och efter rättegången. 


Det här var riktigt bra läsning! Rekommenderas varmt. 


Ges ut av Norstedts förlag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Häxhammaren av Johanna Strömqvist

  Rekommenderad läsålder är 9-12 år.  Det här är den andra, fristående boken i serien Silver & Stål.    Lilly och Vincent måste i ett nu...