lördag 26 augusti 2023

Må evigheten förlåta av Anna Jansson



 


Det här är den femte delen i serien om kriminalinspektör Kristoffer Bark. 


Året är 1945 och två unga män tar sig ner i en övergiven gruva, men bara en av dem kommer att återse dagens ljus. Mannen som snart ska dö bär på en förödande hemlighet.


I nutid hittas ett dött spädbarn i en mosse i Hällefors norr om Örebro. Spädbarnet bär ett silversmycke kring halsen med en sten som experterna inte kan identifiera. 


Hänger de båda händelserna ihop? På vilket sätt och varför? Sakta men säkert vävs bitarna ihop och man förstår vad det är som har hänt och varför. 


Som alltid skriver Anna bra, både när det gäller miljö och karaktärer. Berättelsen är spännande och en aning oförutsägbar. Jag gillar att läsa om Kristoffer Bark och den grupp av poliser som han leder. Gillar blandning av vardagsliv, spänning och polisarbete. 


Nu längtar jag efter nästa del! 


Ljudboken är inläst av Fredde Granberg. 


Ges ut av Norstedts förlag

Nattrov av Jeanette Bergenstav





”Nattrov” är den andra boken om frilansjournalisten Jennifer Sundin, polisen Strömberg, fotografen Petter och hunden Goblin. 


Det här är en välskriven och jäkligt bra spänningsroman som inte riktigt går att sluta läsa när man väl börjat. Jag tycker om det vardagliga som finns bredvid spänningen, bland annat kampen om barnen som hon har varannan vecka. Hur hon får kämpa med exmaken som inte är en av mina favorit karaktärer. 


Jeanette är bra på att skildra karaktärer och miljöer i boken. Tycker om hur relationerna mellan dem utvecklas och gestaltas. Det är helt klart en spännande bok och jag tycker om att följa Jennifer. Sätt av tid när du börjar läsa bara, du kommer inte att vilja lägga boken ifrån dig.


Ges ut av Norstedts förlag  


För kärleks skull av Rosie Walsh



Men herregud dra mig baklänges vad den här boken var bra! Vilka vändningar, vilken story!
 

Jag föll hårt för den här berättelsen, en berättelse om mörka hemligheter, kärlek, sorg och hopp! 


Boken handlar om Emma och Leo. Ett lyckligt gift par där Leo upptäcker att Emma inte är den hon säger sig vara, inte ens hennes namn stämmer? Vem är hon? 


Rosie bygger upp sin historia med att växelvis låta Emma och Leo berätta sin sida av historien. Och vilken historia. Jag sitter som på nålar och vill bara veta vad det egentligen är som har hänt? Vem är egentiden Emma? Man känner sympatier både för Leo som letar efter sanningen och Emma som bär på en hemlighet som tär mycket på henne. 


Det här är så fint och snyggt skrivet, om familjeband, kärlek, livet. Det finns vändningar i berättelsen som jag inte såg komma och det går inte att förutse hur det hela ska sluta. Och jag kan inte sluta läsa!! Det går bara inte! 


Galet bra och absolut en av årets bästa böcker!!! 


Översättning av Ann Björkhem. 


Ges ut av Bokförlaget Forum

En enda sommar av Joakim Hedin



 


”En enda sommar” är första delen i en ny feelgoodserie som heter De fyra årstiderna. 


I denna bok möter vi prästen Mona-Lisa som är nyskild och fast i ett arbete där hon inte trivs. När det uppdagar sig att hon ärvt sin moster Gerd som gått bort säger hon upp sig och drar till Dalarna. Men arvet är inte stora ägor med skog som Mona-Lisa trodde utan en sliten camping i Dalarna och några tusenlappar. 


Jag fullkomligt älskade den här underbara boken! Den har det mesta jag vill ha i en feelgood, värme, förvecklingar, mycket känslor, familjehemligheter, vänskap och kärlek. En bok om att våga kasta sig ut på okänt vatten, ta tillvara på tillfället och ta sig an livet. 


Berättelsen är humoristisk, lättläst med karaktärer som man både tycker om och som man blir lite galen på. Jag tycker om miljöerna och känslan av att kunna se historien framför mig, känna lukter och smaker när jag läser. 


Charmig feelgood som ger en fin sommarkänsla! Längtar redan efter nästa del.  


Ges ut av Modernista förlag

På samma strand av Birgitta Gunnarsson



 


Ikväll hade vi träff med bokcirkeln jag är med i och till denna gång hade vi läst ”På samma strand” av Birgitta Gunnarsson.  


Birgitta har en förmåga att skriva om vanliga människor på ett sätt så man aldrig vill sluta läsa. Hon gestaltar dem med sådan värme och så levande att man som läsare kan känna deras känslor. Birgittas böcker innehåller mycket olika känslor men skapar även tankar kring livet och hur man egentligen vill leva det. 


Jag tycker om huvudkaraktären Tora, som när man börjar läsa boken är rätt skör och inte vågar tro på sig själv. Hennes resa genom berättelsen är fin att läsa och uppleva. Jag tycker om att hon vågar ta sig för och vågar förändras. Att hon tar emot några av de chanser som ges. 


Men, jag hade gärna haft ännu mer djup i boken, fått veta mer kring en del relationer som den mellan hennes döda mamma och moster. Att man hade fått skrapa ännu mer på ytan. Se vad som fanns där. Det saknade jag lite grand. 


Det här är Birgittas tredje bok och har du missat hennes två tidigare böcker så har du fina läsupplevelser framför dig. 


Ges ut av Modernista förlag

Välkommen till Tall Oaks av Chris Whittaker



 


Det här är författarens debutroman, en berättelse med både humor och svärta. Som läsare hamnar man i en småstad i Kalifornien där alla känner alla och våldsbrott är väldigt sällsynt. Men så försvinner treårige Harry från sitt hem, bortrövad av en person med clownmask och fasaden i det lilla samhället spricker. 


Det här är en roman med många sidor, samtidigt som den är tragisk och sorglig så har den sina humoristiska sidor. Från början tycker jag att bokens handling är lite rörig och jag får inte grepp om alla karaktärer. Men det släpper efter ett tag. Boken berör med sina olika karaktärer som gestaltas väldigt bra. Chris skriver bra, historien är vacker men även mörk och jag tycker om att man inte kan förutse slutet förrän precis då.


Första boken jag läser av denna författare men inte den sista. 


Översatt av Maria Lundgren


Ges ut av Natur och kultur

Kvinna sedd bakifrån av Jesper Wung-Sung







Ida och Vilhelm träffas första gången när Idas bror Peter tar med sig Vilhelm hem över sommarlovet. Innan sommaren är över friar Vilhelm till Ida och deras liv tillsammans börjar. 


Boken tar oss till Paris, Italien, London och olika adresser i Danmark. Överallt på resorna letar paret motiv för Vilhelm att måla. Men resorna till trots så utvecklas han mer mot porträttmålning och Vilhelms favoritmotiv är hans fru Ida! 


Den här boken tyckte jag om! Lågmäld och stillsam, ett otroligt vackert språk och intressant historia. Jag tyckte om att läsa om Ida och Vilhelm, deras resor, hur deras relation växte fram. Det är även intressant att läsa om Idas tankar, hennes rädsla, livslust och att hennes relation till sin svärmor. 


Det enda jag hade velat ha mer av är hur Idas liv var från att Vilhelm dör fram till hennes egen död trettio år senare. Den biten saknades tyckte jag.  


Jag tycker att ”Kvinna sedd bakifrån” är väl värd sin nominering till Årets bok, även om det inte blir den här boken som får min röst i år. 


Översättning gjord av Ninni Holmqvist. 


Ges ut av Wahlström och Widstrand

 

Lektioner i kemi av Bonnie Garmus



 


Vi tar oss till 1960-talet och Kalifornien. Elizabeth drömmer om en karriär som kemist, men eftersom det är en mansdominerad värld så har hon det inte lätt. Den enda som ser henne och hennes storhet är Calvin Evans, stjärnforskaren. 


Jag gillar karaktären Elizabeth, hon är speciell på sitt vis, tar inte skit. Hon slutar inte säga sin mening, kämpar för det hon tror på och dessutom är allt är kemi för henne. Boken har sina humoristiska stunder, är emellanåt underfundig och har träffsäkra repliker. 


Det här är en bok jag har sett många hylla här på Instagram och visst är det en bra bok. Men inte så bra som jag trodde att jag skulle tycka. Jag vet inte, men det var ingen bok jag längtade efter att få sätta mig med om jag la den ifrån mig. Bra, absolut! Läsvärd? Det tycker jag. Men den passar nog någon annan bättre än vad den gjorde mig. 


Översättning av Sofia Nordin Fischer. 


Ges ut av Wahlström och Widstrand

fredag 11 augusti 2023

Som ett brev på posten av Birgitta Bergin



 


Att Birgitta kan skriva fängslande vet jag sedan innan, men den här boken gick verkligen inte att sluta lyssna på. Boken har några år på nacken och jag förstår inte varför jag inte har läst den tidigare. 


Det här är en bok om relationer, om förväntningar, kärlek, svartsjuka och att allt inte blir som man tänkt sig. Framför allt är det en kärlekshistoria om Elsa och Tore, två äldre människor som hittar varandra och kärleken på äldre dar. Men det är en kärlek som väcker reaktioner hos parets barn. Och där är Birgitta briljant. Jäklar i havet vad hon beskriver och gestaltar alla bikaraktäer och deras reaktioner bra och levande. Berättelsen blir så levande och det känns som om man är där mitt i handlingen. 


Tore och Elsas olika barn med respektive har alla dessutom olika hemligheter som kommer upp till ytan och alla deras värsta sidor kommer fram. 


UNDERBAR bok, lättlyssnad och den väcker mycket känslor, ilska, frustration, glädje, sorg.. Här finns det karaktärer som jag är tycker är fantastiska och karaktärer som retar gallfeber deluxe på mig. Tur att det finns en del två om Tore och Elsa! Måste få veta hur det går för alla! 


Ges ut av Bokfabriken

Sjörök av Elinor Kapp



Fick ett tips om den här bokserien om kriminalkommissarie Eddie Öhlund på Stenungsundspolisen och den blev ett bra promenadsällskap. 


Boken är den första i serien och den är svår att sluta lyssna på. Jag tycker om storyn, hur spänningen byggs upp och vem sjutton är det egentligen som är skyldig? Jag gillar hur Elinor beskriver och gestaltar, hur spänningen kryper in under huden. Jag tycker om hur karaktärerna Eddie och Stellas privatliv vävs ihop med utredningen och allt som händer. Det finns karaktärer jag gillar i boken och karaktärer jag retar ihjäl mig på! Jag gillade denna väldigt mycket och kommer lyssna vidare på del två snart. 




 

Plikt av Tyra von Zweigbergk.



 


Den här boken är författarens skönlitterära debut och i den utforskar Tyra hur arv och förväntningar styr och ramar in våra liv, både nu och förr i tiden. Plikt är även en bok om att vara förälder och att vara barn, om kärlek, skörhet och styrka. Om släkthistoria och om psykisk ohälsa som rör sig över generationer. 


Om du vill läsa baksidestexten, ➡️ bläddra! 


Det första jag slås av när jag läser är språket, så direkt och avskalat. Ibland nästan som en lång dikt, poetiskt. Eftersom kapitlen är relativt korta är boken lättläst och jag var fast redan efter några sidor. 


”Plikt” har ett vackert omslag och ett gripande och väldigt intressant innehåll. Vi får dåtid blandat med nutid, hur behandlade man psykisk ohälsa förr och hur är det att ha ett barn som mår psykiskt dåligt idag? 


Boken är otroligt fängslande och jag kunde inte lägga den ifrån mig förrän den var slut. ”Plikt” fick mig att tänka, känna och fundera och jag rekommenderar den varmt. 


Ges ut av Norstedts förlag

Malibu brinner av Taylor Jenkins Reid.



 


Vi förflyttar oss till Malibu, 1983 och får träffa syskonen Riva. Fyra syskon som alla har sitt bagage och hemligheter. Nu ska de ha sin årliga sommarfest och inom loppet av ett dygn har deras liv förändrats för alltid. 


Jag hade först svårt att fastna i boken, tyckte att den var ganska seg. Men så lossnade det och jag sträckläste resterande sidor. Många familjehemligheter, kärlek, svartsjuka och vänskap. Författaren bjuder på många känslor och vi får en berättelse som växlar mellan 1983 och åren 1956 och framåt. 


Det är en fin historia om syskonen som jag ändå tycker har en bra sammanhållning. Om sorgen de känner för sin pappa som valde bort dem. Om deras mamma som sliter och sörjer sin man. 


Målande miljöbeskrivningar och väldigt intressanta karaktärer. En bra bok, men jag tycker att hennes bok ”Äkta kärlekar” är ännu bättre. 


Men omslaget, galet snyggt! 


Översättningen är gjord av Cecilia Berglund Barklem. 


Ges ut av Bookmark förlag

Häxhammaren av Johanna Strömqvist

  Rekommenderad läsålder är 9-12 år.  Det här är den andra, fristående boken i serien Silver & Stål.    Lilly och Vincent måste i ett nu...