söndag 29 oktober 2023

Nytt liv i Applemore House av Rachel Lucas.




Här får vi möta Rilla Clark som kommer till Applemore för att städa ur sin döda pappas stuga. Rilla har många minnen från byn eftersom hon och hennes syster brukade tillbringa somrarna där och leka med grannarna från slottet Applemore House. Sen satte en olycka stopp för det. 


Det här var ju en liten läspärla som förflyttade mig till de skotska högländerna. En härlig feelgood med mycket värme och romantik. 


Jag tycker att författaren lyckas väl med miljöbeskrivningar för jag skulle gärna ta mig dit, spendera tid i författarens Applemore. Jag tycker om att hänga med karaktärerna, följa deras liv i den skotska byn och deras relationer. Boken var en trevlig flykt från verkligheten och en chans att få resa till Skottland! 


Boken är översatt av Helen Ljungmark. 


Ges ut av Pia & co


Rovdjur av Jonas Moström.

 






Om du inte har läst serien om Nathalie Svensson och Johan Axberg har du många bra och spännande böcker framför dig. 


”Rovdjur” är den tionde fristående delen i serien och i denna del är det en sju månaders bebis som blir kidnappad. En omfattande utredning drar igång, var är den lille pojken? 


Det är alltid jobbigt att läsa böcker när barn är inblandade. Barn som råkar illa ut eller barn som far illa. Mammahjärtat tar stryk helt klart. Men som spänningsroman är det en väldigt spännande bok. Man vet inte riktigt vad som väntar när man vänder blad. Oförutsägbar handling och jag fattade inte förrän det närmade sig slutet vem som var skyldig. 


Jonas bygger skickligt upp en spänning och ett obehag. Han är en skicklig berättare, är bra på miljöbeskrivningar och att gestalta karaktärer. Man har ju nu under några böcker lärt känna Nathalie och Johan och jag tycker om att följa både deras personliga relation och deras arbete. Det blir en bra mix av både spänning och det vardagliga med allt vad det innebär. 


Som alltid när jag har läst ut en av Jonas böcker så längtar jag efter nästa. Han skriver bra Jonas, riktigt bra! 


Rekommenderas. 


Norstedts förlag




Kanotklubben av Sara Paborn.



 

Kanotklubben är Sara Paborns debut inom kategorin lättläst. Boken har en läsnivå 2 (av 3) vilket betyder att handlingen är enkel och kronologisk. Ord och uttryck är välkända och meningarna är korta. 


Boken handlar om Elvira som nyligen har flyttat till Stockholm. Elvira längtar efter nya vänner men vet inte riktigt hur hon ska gå till väga då hon är osäker bland nya människor. 


Men Elvira samlar mod och anmäler sig till en kurs på en kanotklubb och väl ute på sjön är Elvira inte den enda som måste utmana sina rädslor. 


Det här är en fin bok om att vara modig och att våga trotsa sina rädslor. Språket är fint, flyter på väldigt bra och jag tycker om Elvira. Jag tycker om att hon vågar! Bokens 55 sidor innehåller fina miljöbeskrivningar och ett fint personporträtt av Elvira. ”Kanotklubben” är en spännande bok med både humor och allvar. Jag tycker om på det sätt som Sara skriver och jag hoppas att hon ska skriva fler böcker inom lättläst-kategorin. 


Boken ges ut av LL-förlaget som ger ur lättlästa böcker för unga vuxna och vuxna. Förlaget är en del av MTM som är myndigheten för tillgängliga medier. Det ska finns tillgång till litteratur av bra kvalitet oavsett vilka förutsättningar och läsförmåga vi har som läsare.


LL- förlaget  


Det hände en sommar av Tessa Bailey.



 Det här är första delen i serien om Bellinger-systrarna och i denna del möter vi Piper som är en både rik och bortskämt tjej.  

Snyggt omslag och en baksidestext som lockar till läsning. Visst är det en läsvärd bok, humoristisk och romantisk. Tycker om att huvudkaraktären, Piper, utvecklas under läsningens gång till en stark och självsäker tjej från att ha varit ganska bortskämd när boken börjar. 


Charmig bok som passar bra en dag när man är ledig. Visst är handlingen ganska förutsägbar, men det gillar jag emellanåt. 


Jag tycker att romantik och kärlek är fint att läsa om, men när det blir för mycket sexscener och för detaljerat, då zoomar jag ut. Så, nej det här är inte en bok för mig. Om du däremot gillar romcom och romance med extra hetta så go for it! Då kommer du gilla denna. 


Översättning gjord av Helena Dahlgren 


Ges ut av Harper Love

Medlaren av Jenny Rogneby.




Det här är första boken av Jenny som jag läser, men inte den sista. ”Medlaren” är en kriminalroman som är inspirerad av verkliga fall. 


Boken är även första delen i en ny kriminalserie där vi får möta Angela Lans som är medlare. Hon driver ett pilotprojekt,  där medling vid brott för första gången ska hållas för  vuxna. Offer och gärningsman ska erbjudas en möjlighet att träffas för att tala om händelsen och brottet.   


Ok, det här är så spännande så jag vet inte var jag ska ta vägen. Har både läst och lyssnat växelvis och det var svårt att lägga ifrån sig boken. Jenny har hittat en vinkling för sin kriminalroman som jag inte har stött på tidigare. Och det är galet bra, galet spännande och väcker så många tankar och känslor. 


Jenny skriver väldigt målande och berättelsen kryper in under huden på mig. Så in under huden att jag ibland kikar mig över axeln när jag lyssnar på boken ute på mina promenader. Det är bra miljöbeskrivningar och bra gestaltade karaktärer. Jenny vrider på saker och händelser så jag inte vet jag ska tro eller vänta mig när jag vänder blad. Oväntat vändningar, oförutsägbart, välskrivet och förbaskat bra tempo. 


Rekommenderas varmt. 


Ges ut av Ordfront förlag

Sista bilden - Tina Frennstedt.




Boken är den fjärde fristående delen i Cold case-serien med Tess Hjalmarsson som huvudkaraktär. Jag har inte läst alla delarna i serien, men nu måste jag nog läsa/lyssna ikapp. 


En ung kvinna försvinner spårlöst och sex år senare dyker ett foto av henne upp på en hemsida. Kort därpå dyker ännu en bild upp - på en kvinna som varit försvunnen i sjutton år. Tess kopplas in i den dramatiska utredningen för att försöka ta reda på vad som hänt kvinnorna. 


Jag tycker om huvudkaraktären Tess, hon är en vanlig, mänsklig människa med vanliga, vardagliga problem och hon framställs inte en supersnut. Jag tycker om att följa henne både i det polisiära och i det privata. Finns en bra balans där tycker jag och det är spännande att följa. 


Bra, spännande berättelse med bra tempo och driv. Boken är svårsläppt och flera oväntade vändningar som jag inte väntade mig dök upp. Sånt gillar jag!! 


Välskrivet, snyggt uppbyggt och sååå värd att läsa! 


Ges ut av Norstedts förlag

Nattdopp av Katarina Petersmo.






Isabelle har egentligen allt. Kärlek, fast jobb och ett husköp på gång. Men vill hon verkligen leva så? Är hon egentligen lycklig? 


Katarina Petersmo har skrivit en romance/feelgood som tar mig som läsare med på en story om att lyssna på sig själv, vad man själv vill och behöver. Men det är också en historia om att göra val och sedan stå för dem. ”Nattsopp” är lättläst och där ett ögonblicks verk kan göra att Isabell riskerar att förlora allt hon kämpat för. 


Helt klart en välskriven historia, men jag har som vanligt svårt för romance delen med de heta scenerna. Den bläddrar jag förbi. Har svårt att förstå vad de tillför, men smaken är olika. 


Gillar du feelgood blandat med romance så är nog det här boken för dig. 


Ges ut av Harper Love


Äldreboendet Pärleporten av Lilly Emme och Sara H. Olsson.



 


En läspärla och lyckopiller! Det är två ord som sammanfattar den här boken bra. Jag har skrattat både åt och med karaktärerna som rör sig i berättelsen. Lilly och Sara är riktigt bra på att skriva humoristiskt och en smula dråpligt. 


”Äldreboendet Pärleporten” är den tredje boken i serien om Kvarteret Kronan. 


Boken är en varm feelgood om vänskap över generationsgränserna. Det blir en härlig mix av kärlek, humor, vänskap, glädje, medmänsklighet och allvar. Författarna är bra på miljöbeskrivningar och man får bilder framför sig när man läser. 


Välskrivet, lättläst och roligt. Underbara karaktärer i kvarteret som jag hoppas få läsa mer om. 


Rekommenderas! 


Ges ut av Historiska media


söndag 15 oktober 2023

Alla himlar bär ditt namn - Camilla Davidsson



 


Äntligen kom det en bok till om Emma! ”Alla himlar bär ditt namn” är den femte boken om Emma i Caminoserien. Jag har läst de övriga böckerna och tyckt väldigt mycket om dem. 


Emma och Olle tillbringar långa somrar på Fårö där de driver ett litet slitet pensionat vid havet. Men vill de samma saker i livet, hon och Olle? När livet ännu en gång rasar sönder runt Emma väljer hon att åka tillbaka till Spanien för göra pilgrimsvandringen längs Caminon. Kanske kan det ge henne livslusten tillbaka? Som det har gjort förut. 


Äntligen får jag läsa om Emma, Olle och andra som rör sig runt vandringsleden. Tycker om Emma, även om hon är ganska obeslutsam och velig. Men jag tycker om att läsa om hennes resa, hur hon måste hitta en ny riktning i livet och stå upp för sig själv. 


Camilla är bra på att måla sitt språk och miljöbeskrivningarna är underbara. Det blir väldigt levande och lätt att se handlingen framför sig i bilder. 


”Alla himlar bär ditt namn” är ett kärt återseende av miljöer och karaktärer jag har saknat! Rekommenderas varmt. 


Ges ut av Printz Publishing


Den magiska bokhandeln - Biblioteket i trädkojan av Anna James






Läsålder 9-12 år (och äldre med för den delen). 


Det här är den femte delen i serien om den Magiska bokhandeln. I ”Biblioteket i trädkojan” för jakten på ledtrådar Milo och Alessia dem till en magisk trädkoja där magiska saker händer. Helt plötsligt befinner sig vännerna i en hemlig trädgård och får utmana självaste Robin Hood. 


Anna lyckas gång på gång skapa en spännande och äventyrlig berättelse där fantasin tar stor plats och man kan känna kärleken till böcker. Jag tycker om karaktärerna, miljöerna och framför allt det magiska. Fina illustrationer och en berättelse som är lättläst så att man inte vill sluta läsa. Sidorna flyger fram och boken tar slut alldeles för fort. 


Jag skulle rekommendera att läsa böckerna i ordning om du inte har läst dem. Det för att det finns en del karaktärer att hålla reda på. 


Härlig serie för både ungdomar och vuxna. 


Boken är översatt av Helena Dahlgren. 


Ges ut av Harper Collins

Upptäck naturen - vinterdjur/Mina första hästar - Emma Jansson






Är det något jag tycker väldigt mycket om i en barnbok är när det är fina och välgjorda illustrationer. I Emma Janssons faktaböcker är det både fina illustrationer och intressanta och lättlästa texter. 


”Upptäck naturen - vinterdjur” är en pekbok för de allra minsta om olika däggdjur, fiskar och fåglar som anpassat sig efter vädret på vintern. 


”Mina första hästar” är en bok för varje hästälskande tjej eller kille. I boken får jag som läsare lära mig om olika hästraser, vad de äter och deras färger och tecken. 


Emma är bra på att göra mig intresserad av både vinterdjur och hästar. Böckerna är fina att titta i och diskutera kring. Bilderna är så rikt illustrerade och jag kan sitta länge och studera dem, titta på alla detaljer. 


Rekommenderas varmt att köpa för att ha själv eller ge bort i present. 


Ges ut av Triumf förlag



 

Rebelltjejers handbok - Nona Willis Aronowitz





Att vara tjej och ung i dagens värld är både pirrigt och utmanande. För många är det en tid av förändringar, nya vänner, skolstress och att försöka passa in. 


Jag tror att den här boken är bra att sätta i händerna på unga tjejer för den innehåller nästan allt. Om hur kroppen fungerar, om känslor som kan fara upp och ner, stress, träning, veckopeng, om familj, vänner, sociala medier, mens och mycket mer.  Precis en sådan bok jag gärna hade läst när jag själv var i 11-14 års åldern. En tid som kan vara helt fantastisk och även väldigt jobbig. 


Jag älskar hur boken är utformad, med lättlästa texter, texter om viktiga saker som ibland kan vara svåra att prata om. Det är härliga illustrationer (gjorda av Caribay Marquina) som gör boken ännu mer lockade och intressant. Jag hoppas att boken hittar ut till fler för det är en bok som behövs. Det är inte alltid så att våra unga tjejer vill prata med oss vuxna om allt även om det kanske är det bästa. Då kan den här boken ge svar på några frågor. Det finns mycket man kan diskutera kring när man läst, så varför inte läsa tillsammans? 


Det står att boken är rekommenderad för läsåldern 9-12. Jag skulle nog säga att från ca 11 år är mer passande. Tummen upp! 


Ges ut av Bokförlaget Max Ström


Häxhammaren av Johanna Strömqvist

  Rekommenderad läsålder är 9-12 år.  Det här är den andra, fristående boken i serien Silver & Stål.    Lilly och Vincent måste i ett nu...