söndag 4 augusti 2024

Diagnos: Omöjlig längtan av Christina Edwinsdotter.


Ok, jag tänkte inte läsa den här boken först. Tänkte att den inte passade mig eftersom den presenterades som en romance-bok. Men ack så fel jag hade och jag är otroligt glad att jag gav boken en chans. Det här är mer en bok om livet som det är mest, vardag, relationer, om kärlek och vänskap. En blandning av både feelgood, relationsdrama och en gnutta romance. 


Christinas berättelse fångade mig så totalt att jag inte kunde släppa den. Jag fångades av Cecilias och Eriks kärlekshistoria, deras resa, deras missförstånd och längtan. Det gick liksom inte att sluta läsa, jag var verkligen tvungen att få veta hur det skulle gå. 


Christina har skrivit en riktigt bra, charmig och fin kärlekshistoria. En kärlekshistoria med komplikationer, vardagsproblem, sorg, glädje och mycket hjärta. Tycker om det vardagliga, tycker om miljöbeskrivningarna, hur Christina gestaltar relationer och känslor som finns hos karaktärerna. Det känns äkta och verkligt. Och det är väldigt, väldigt bra. 


Tack för läsupplevelsen Christina! Och du som inte läst, missa inte denna! 🩷 Underbar! 


Sälflickan av Annika Thor.



”Sälflickan” är en roman om att se tillbaka på sitt liv och fundera över de val man gjorde i ungdomen. Om man gjort annorlunda, hur hade det gått då? 


Harry ser tillbaka på sitt liv och på sin syster Lilly som även kallades Sälflickan. Lilly som såg på saker på sitt eget sätt. Hon som var ett samhällets olycksbarn. 


En tunn liten bok med så otroligt mycket innehåll. Det är vackert, poetiskt, otäckt och sorgligt. Annika skriver så att man förstår utan att skriva det så direkt. Det finns där mellan raderna om man bara stannar upp och tar in texten. 


Jag tyckte väldigt mycket om den här romanen. Tyckte om Annikas sätt att berätta om Lilly, Harry och de andra som har betydelse för berättelsen. Hur hon beskriver kärleken till en syster och hur Harrys liv förändras med henne. Målande beskrivningar av miljöer, karaktärer, stämningar och relationer. Allt detta på väldigt få sidor. Jag kommer bära med mig denna länge. Lilly kommer finnas med mig länge, den fina Sälflickan. 


Missa inte denna pärla till bok! 


https://www.wwd.se/


 

Doften av kardemumman av Beatrice Samuelsson.



Den här boken började jag läsa förra sommaren. Men av någon anledning så fastnade jag och kom inte vidare. Den har sedan dess legat på mitt nattduksbord och liksom väntat på mig. Ibland läser man böcker vid fel tidpunkt och i år var en bättre tidpunkt. Nu kunde jag inte sluta läsa när jag väl börjat.
 


Boken tar oss till Västgötaslätten och till Camilla. Camilla som hittades som nyfödd i en väska på tågperrongen av Ulla som sedan blev hennes mamma. Nu när Ulla ligger på dödsbädden får hon veta mer om händelsen och viljan att hitta sin biologiska mamma ökar. Då Camilla ger sig av i jakten på svar. 


”Doften av kardemumma” är en charmig feelgood med både fina miljöer och en brokig skara människor. Det finns hemligheter, värme, kärlek och många frågor som väntar på svar. 


Boken innehåller oväntade vändningar och pusselbitar som behövs för att karaktären Camilla ska förstå helheten. Tycker att författaren blandar dåtid och nutid på ett väldigt bra sätt och båda delarna är spännande att läsa. Det är en bok om att söka sanningen, om drastiska beslut och att på något sätt hitta sig själv.


Gillade massor! 


https://www.piratforlaget.se/


Sommar i Fågelkärr av Ann-Charlotte Persson.



 


Det här är den andra delen i serien om Emma och hennes gammelmoster Fanny i Fågelkärr. 


Vad jag gillade den här boken! Den innehåller allt jag vill ska finnas i en feelgood. Jag tycker om karaktärerna och den underbara miljön som Ann-Charlotte skildrar så väl och målande. 


Boken får mig att längta till Fågelkärr och till lantliga caféer. ”Sommar i Fågelkärr” är en charmig och lättläst bok om både hemligheter, missförstånd, kärlek, drömmar och vänskap. Det är lantligt, mysigt och bara så där må bra som jag vill att en bok ska få mig att känna. Det är ett nöje att få hänga i Fågelkärr med dessa underbara karaktärer. Hoppas att få återse dem snart igen. 


https://lindco.se/

Käraste vänner av Katarina Widholm.






Varför har jag väntat med att läsa den här boken? Jag älskar ju serien om Betty!
 


”Käraste vänner” är den tredje delen i serien om Betty. I den här boken har vi tagit oss till år 1949 och Betty fyller 30 år. Hon lever med sin dotter Martina, sin man Olof och deras son Anders. Men allt är inte så bekymmersfritt som det kan verka. Betty känner sig otillräcklig och har dåligt samvete. De ekonomiska bekymren hopar sig och så dyker Martin Fischer upp i hennes och Martinas liv igen. 


Som jag läste och läste. Kunde inte släcka lampan för natten förrän boken var utläst. Jag fastnar för det vardagliga, för de tidstypiska detaljerna, för miljöerna och för relationerna. Det är spännande att läsa och se vilken riktning allt ska ta. Jag tycker om Betty, hennes sätt att ta sig an världen och försöka se till att det blir så bra som möjligt trots att hennes liv ofta styrs av andra som tror sig veta bättre. Hon är stark och jag känner för henne. 


Katarina gestaltar både miljöer och karaktärer levande och intressant. Hennes sätt att skriva och använda språket gör att boken är lätt att läsa och svår att släppa. Det är intressant att få läsa om hur det kunde vara i Stockholm på den tiden, hur man levde och vilka hinder det kunde finnas när man var kvinna eller ung flicka. 


Nu vet jag att det kommer en fjärde del om Betty och det är jag glad för. Vill inte lämna hennes värld än! 


https://historiskamedia.se/

Tretton av Steve Cavanagh



. 


Det här var en rejält spännande bok! Så där spännande att jag var tvungen att pausa allt annat i livet för att få läsa klart. 


Vi får möta Eddie som är advokat och ska försvara Bobby Solomon som misstänkts ha mördat sin fru. Och så får vi möta Joshua Kane. Att döda faller sig naturligt för honom och han har dödat för sin plats i juryn som ska döma en oskyldig man för mordet. Och Joshua tänker njuta av varje sekund. 


En fantastisk bok som började lite trögt, men som sedan satte fart och den farten fortsatte till sista sidan. Den här boken är som ett enda pussel och bit för bit får jag ledtrådar till lösningen. Det är spännande och så genialiskt skrivet att man bara måste fortsätta läsa! Men, det här är inte en bok du ströläser. Det händer saker hela tiden, saker som kommer att ha betydelse senare i handlingen. 


Författaren gestaltar karaktärerna och miljön bra och levande. Brättelsen kryper liksom in under huden, det är subtilt, det är otäckt och det är väldigt, väldigt bra! 


Översatt av Patrik Hammarsten. 


https://www.norstedts.se/

Kapitlet Rachel av Caroline O’Donoghue.



 


Det här var en väldigt, väldigt härlig läsupplevelse och en av sommarens bästa böcker! Jag fastnade i berättelsen, fastnade för Rachel och hennes liv. 


Det är en bok om stark vänskap och stark kärlek. Om motgångar, sorg, karriärdrömmar, glädje och att livet tar oväntade vändningar. Livet snurras runt rätt bra för Rachel och emellanåt hänger hon inte med och hon tar ibland beslut som inte är så genomtänkta. 


Jag tyckte väldigt mycket om den här boken. Tyckte om karaktärerna, den irländska miljön, jargongen, tempot och hur författaren berättar sin historia. ”Kapitlet Rachel” är underfundig, humoristisk och har en rapp dialog. Det är skrivet med mycket värme men även en aning allvar. Charmigt, lättläst och väldigt lätt att tycka om! Vill definitivt läsa mer av Caroline O’Donoghue!


Översatt av Annika Sundberg. 


https://karatforlag.se/

En sång för oss - i moll och dur av Susanne Fellbrink.



Susanne som tidigare skrivit spänningsromaner har nu släppt sin första feelgoodbok. ”En sång för oss” är den första delen i hennes nya serie ”I moll och dur” och utspelar sig i Ångermanland. 


Här får vi träffa en brokig skara karaktärer, alla med olika bagage med sig. Alla träffas de på Solglittragården och oväntad vänskap leder dem mot att både förstå sig själva bättre och kunna se att det finns andra vägar att gå. Om man bara tittar upp och ser möjligheter. De har alla något som skaver och med musikens och körens hjälp skapas en gemenskap och viljan att dra åt samma håll. 


Jag tycker om att läsa om Susannes karaktärer och miljöer. Det är en finstämd, vardagsnära och härlig feelgood med både hjärta och smärta där Susanne berättar väldigt levande. Boken är lätt att läsa och svår att släppa med sina korta kapitel som skapar ett bra driv och tempo. 


Jag sträckläste boken och tyckte väldigt mycket om den. Rekommenderas varmt!


https://www.bokfabriken.se/


 


 

Hemligheter i Storforsen av Anna Keiler.



Det här är den andra boken om systrarna Vendela och Clara i den lilla byn Storforsen. Jag tyckte väldigt mycket om den första boken ”Tillbaka till Storforsen” och har längtat efter att få läsa mer om systrarna. 


Det här är en feelgood med både glädje, romantik, sorg och en del svärta. Allt är inte rosenrött utan har inslag av ett rätt tungt ämne - våld i nära relationer. Men det är också en roman som handlar om mod, mod att gå vidare - att våga stå upp för sig själv och att bli lycklig igen. Anna är bra på att få sin handling och karaktärer levande och det är lätt att leva sig in i systrarnas liv. 


Som alltid med Annas böcker är även denna svår att släppa när man väl börjat läsa. Språket är lättläst och sidorna flyger fram. Jag tycker om Storforsen, Anna, Clara och de andra karaktärerna och längtar redan efter nästa del som släpps i november. 


”Hemligheter i Storforsen” bjuder på en stunds härlig läsning så missa den inte - men läs första delen först! Blir bättre behållning av böckerna då tycker jag. 


https://lindco.se/


 

Början på resan av Birgitta Gunnarsson.



 


Som jag skrev i ett tidigare inlägg, Birgittas böcker är som balsam för själen. Jag njuter när jag läser hennes berättelser om människor som på något sätt har en resa framför sig. Birgitta är fenomenal på att berätta om människor, deras relationer och vardagliga ting. Som livet är mest. 


I ”Början på resan” berättar Birgitta med sådan stor värme om sina karaktärer, låter dem växa och hitta nya vägar i livet. Och det är en fröjd att läsa just om dessa vägar, som är som slingriga stigar innan de hittar rätt. 


Här får vi möta Fanny som närmar sig 40 och har en mamma som lägger sig i lite för mycket i hennes liv. En dag blir det för mycket för Fanny och hon bestämmer sig att åka till Prag. En resa som blir oväntat omvälvande. Drömmar som Fanny gömt undan vaknar till liv och hon möter människor som kommer att få större betydelse för henne än hon först anar.


Birgitta har ett sätt att berätta som gör att jag fastnar och inte vill sluta läsa. Det är mjukt, vackra formuleringar och sidorna flyger iväg. Jag tycker om att läsa om Fanny och hennes resa mot ett mer självständigt liv. Få vara med och upptäcka hennes drömmar. 


Kan varmt rekommendera denna fina feelgood som har både hjärta, svärta och humor! Underbar! 


https://www.modernista.se/

För alla lyckliga slut av Caroline Twamley.



Vilken läspärla den här romanen var! Som jag njöt av att läsa Carolines historia om Alieen och Jenny! 


”För alla lyckliga slut” är en feelgood roman med både hjärta och smärta, vänskap och hopp. En roman om Alieen och Jenny som möts i Sverige i sin kärlek till böcker. Jenny har en bokhandel som hotas av nedläggning och Aileen är en känd författare från Irland som behöver komma bort från sin make. Hur kan de hjälpa varandra? 


Jag inhalerade den här romanen, slukade den. Det var något som höll mig kvar och jag bara måste få veta hur det skulle gå. Caroline skriver väldigt bra om relationer, känslor och hur livet kan ställa till det för en. Det skildras levande och man är liksom på plats i romanen, i bokhandeln hos Jenny och på Irland hos Aileen.  


Boken skildrar både hjärta och svärta. Det finns ett djup och en del både jobbiga och sorgliga inslag. Caroline skildrar bland annat psykisk misshandel, vilket är tungt. Men det finns även hopp, värme och lycka. Det kan bli bra, man kan komma vidare fast på ett annat sätt än vad man trodde från början. 


Jag tyckte jättemycket om den här romanen. Tyckte om karaktärerna och att få pendla mellan Irland och Sverige. Det är välskrivet, lättläst och bara såååå bra! 


Tack för läsupplevelsen Caroline! 


https://www.serafforlag.com/


 

Sångfågeln av Anki Edvinsson.



 


Äntligen en ny del om utredarna Per Berg och Charlotte von Klint vid Umeåpolisen. Det här är den tredje gången vi får möta dem och de andra karaktärerna där uppe i norr. 


Spänningen drar igång på första sidan och sedan släpper den inte greppet förrän man läst ut sista sidan. ”Sångfågeln” är en bladvändare, en kriminalroman med otroligt bra driv och den slukade upp mig. Jag ville bara läsa ett kapitel till.. och ett kapitel till. Behövde verkligen veta hur det skulle gå. 


Tre brott händer ganska nära varandra i tid och de verkar hänga ihop, men på vilket sätt? Anki leder mig som läsare skickligt genom berättelsen och till slut vävs alla olika trådar ihop på ett överraskande sätt. Jag gillar när jag inte kan förutse vem som är skyldig och det kunde jag inte här! 


”Sångfågeln” är en historia om både gängkriminalitet och trafficking som tyvärr är väldigt aktuellt i vårt samhälle just nu. Det går inte att värja sig, utan den går rakt in under huden på mig, får mig att bli både arg och ledsen. Jag tycker om karaktärerna, tycker att Anki skildrar relationer, problem och miljöer väldigt bra. 


Den här serien är skitbra rent ut sagt. Så missa för sjutton inte böckerna som kommer hålla dig vaken tills du läst ut dem. 


Löp och köp! När kommer nästa del?? 


https://www.norstedts.se/



En sensommar av längtan av Gabriella Argus

  Det här var precis vad jag behövde just nu. En varm och underhållande feelgood/romance med både hjärta och smärta. En feelgood med härliga...