söndag 19 mars 2023

Skuggliljan - Johanna Mo



 

Boken är inläst av Marie Richardson. 


Det här är den andra delen i serien Ölandsbrotten om polisen Hanna Duncker. I den här boken försvinner en pappa och hans 14 månader son. Vad har hänt? Har de försvunnit frivilligt? 


Liksom första delen har jag gått långa promenader för att jag inte kunnat sluta lyssna. Ibland har jag även läst boken på min reader för jag tyckte det gick för långsamt att lyssna 🤣 . Behövde veta direkt vad som hände tre sidor bort. 


Det jag gillar är hur Johanna fångar mig som läsare, hur hennes historia byggs upp med två parallella historier som vävs ihop under bokens gång. Det är nutid och så får man en tillbakablick på vad som faktiskt hände. Sen gillar jag sidospåret med Hannas pappa. Är han verkligen skyldig till det som han satt i fängelse för? Jag gillar även de olika karaktärerna och hur Johanna gestaltar dem. Hur man får följa dem, just där i vardagen, både i det bra och det mindre bra. 


”Skuggliljan” är spännande, hjärtskärande och en bladvändare. Måste nog nästan börja lyssna på bok tre direkt! 


Ges ut av Romanus och Selling




 De förlorade ordens bok - Pip Williams. 


Det här är författarens debutroman och den utspelar sig under en tid det var ett världskrig på gång och en kvinnorörelse som var på uppgång. 


”De förlorade ordens bok” är en berättelse om ordens betydelse. Jag fastnade ganska snabbt i boken, i berättelsen om Esme. Esme är moderslös som tillbringar sin barndom i Skriptoriet, ett trädgårdsskjul där hennes far och några andra lexikografer samlar ord till Oxfords första ordbok. 


Boken är ganska lågmäld och har ett långsamt berättartempo. Esme är en intressant karaktär, hur hon intresserar sig för ord som männen ratar. Hon funderar på varför och inser med tiden att en del ord och uttryck värderas olika och att ord med kopplingar till kvinnors liv ofta förbises. 


Det är en intressant bok som har ett fint språk. Författaren har gjort ett bra jobb med research men jag får inte någon wow-känsla som en del andra som läst. Jag tyckte om boken och jag är glad att jag har läst, men det tog tid att komma igenom den. För mig var det här ingen bladvändare.  


Boken är översatt av Annika Sundberg och ges ut av Historiska media.

Röd drottning - Juan Gómes - Jurado



 



”Röd drottning” är den första delen i en ny thrillerserie av den spanske författaren Juan Gómez - Jurado. Boken kretsar kring den speciella Antonia Scott som löst många brott utan att vara sig polis eller kriminolog. Men hon har en talang att ta in en mängd information och sedan dra slutsatser och se samband som inte någon annan kan. 


Det här är en bok som börjar bra! Inledningen griper tag i mig, boken är spännande och har ett bra tempo. Jag gillar karaktärerna och hur de gestaltas. 


Men sen är det något som får mig att tappa farten i läsningen. Jag tycker att det är lite för mycket personer, lite för mycket detaljer att hålla reda på. Kanske läste jag vid fel tidpunkt? Jag vet inte. Har sett flera som hyllat denna, tyckt den är väldigt bra. För mig blev det ett ok. 



Boken är översatt av Hanna Axén och Johanna Svartström och ges ut av Bokförlaget Nona


Nattsångaren av Johanna Mo



 Varför har jag inte lyssnat på den här boken tidigare för? Promenaderna blev långa och jag gav mig till och med ut i snöovädret för att få lite lästid. 🤩😂


Johanna Mo är en ny bekantskap för mig, men jag kommer definitivt att lyssna/läsa hennes andra böcker. 


Nattsångaren är den första delen i serien Ölandsbrotten och det är kul att lyssna på en bok där man känner igen sig på platserna där handlingen utspelar sig. Jag tycker att boken är otroligt spännande och att Johanna gestaltar karaktär, miljöer och relationer väldigt levande. Mitt mammahjärta slits itu den 15-årige Joel hittas död och beskedet ska lämnas till hans mamma. En förälders värsta mardröm. Jag tycker att Johanna bygger upp sin historia bra då jag bit för bit får ledtrådar till vad som faktiskt har hänt Joel och hur polisen med Hanna Duncker i spetsen leder arbetet som polis. 


Tycker om att historien har en dåtid och en nutid och även en sidohistoria med Hannas pappa som är en dömd brottsling. 


Hatten av för en väldigt spännande bok! Jag har redan börjat lyssna på del två i serien! 


Ges ut av Romanus och Selling


 

Croissanter och kuriosa av Camilla Thelander Eng



Det här är författarens debutroman och boken är den första delen i Grännasviten
 


”Croissanter och kuriosa” är en finstämd och varm feelgoodroman om att försöka hitta sig själv igen efter en utmattning. Att våga acceptera det som varit, lämna det förflutna bakom sig och ta kontroll över sitt liv igen. 


Hanna är en vilsen karaktär i bokens början tycker jag. Hon känner sig sviken, rädd och plågas av obearbetade minnen. När familjen reser bort till andra sidan jorden åker Hanna till sin moster i Gränna för att försöka hitta ett lugn igen. Hanna utvecklas under bokens gång och den utvecklingen är fin att följa. 


Vad jag tyckte om att hänga med Hanna i Gränna! Jag tyckte om miljöerna som beskrevs, karaktärerna, storyn! Man kan se både miljö och karaktärer framför sig. Tycker att Camilla beskriver svårigheterna med utmattning och att ta sig ut ur den bra. Hon skapar förståelse med sin berättelse, gestaltar det bra. 


”Croissanter och kuriosa” är en mysig feelgood med mycket hjärta och smärta. Jag är glad att det kommer fler delar, så man får återvända till Gränna. 


Boken ges ut av Printz Publishing

lördag 18 mars 2023

Juleljus för vilsna själar av Siri Gustafsson



Ja, det går alldeles utmärkt att läsa julromaner i mars. Speciellt om det dessutom vräker ner snö utomhus.
 


Det här är en lättläst julroman med allt en feelgood ska innehålla. Det är mys, julstämning, kärlek, vänskap och lagom mycket ”problem”. 


Jag tycker om karaktärerna, hur Siri berättar och gestaltar dem. Hur de får ta plats och hur man som läsare får lära känna dem ordentligt. Tycker om hur Siri väver in romantik och gammal kärlek som inte rostar. Jag tycker även om att handlingen får ta tid, att det inte händer för mycket hela tiden utan boken berättar om livet som det är mest. 


”Juleljus för vilsna själar” var en läspärla! En helmysig bok som jag gillade skarpt. 


Boken ges ut av Printz Publishing

Nära gränsen av David Waskuri



”Känner du dig trött och stressad? Då försöker din kropp säga dig något. Men vad?” Det här är en bok för den som befinner sig i riskzonen för att utveckla utmattningssyndrom. ”Nära gränsen” är en bok som jobbar förebyggande och behandlande. Att lära sig bromsa i tid.
 


Fastnade för boken då jag själv varit sjuk av stress. Boken är lättläst, lätt att förstå och tydlig. Jag gillar att författaren förklarar bra, inte snor in sig i krångliga begrepp utan är lite rakt på sak. 


”Nära gränsen” tar upp olika problemområden, ger tips och råd hur man kan hantera dem. I boken finns det även övningar som man kan använda för att försöka skapa förändring. Kanske kan man få upp ögonen på vad man behöver göra för att på något sätt lära om och göra det bättre. 


Det här är en lärorik bok som man inte ska snabba igenom. Låt den ta tid. 


Ges ut av Kunskapshuset

En sista önskan av Jonas Moström



 


Jag hyllar alltid Jonas böcker om Johan Axberg och Nathalie Svensson. I den här nya kortserien får vi träffa den unga Nathalie. Här får vi lära känna henne, hur allt började. 


Jag tyckte att boken var ganska lågmäld till en början, men sedan tog det fart och blev väldigt spännande. Jag tyckte att den bitvis kröp in under huden och var lite obehaglig. 


Jag tycker om på det sätt som Jonas bygger upp sina historier och gestaltar miljöer och relationer. Det enda negativa jag upplevde var att det är en kortnovell. Men å andra divan är det här första delen i en ny serie så jag ser fram emot fler delar om den unga Nathalie. 


Ljudboken är inläst av Ev Röse och ges ut av Tiden


Julbröllop och adventsstök av Anna Johansson


Den här boken tyckte jag om att lyssna på. ”Julbröllop och adventsstök” är en charmig och mysig julberättelse om tre systrar som befinner sig på olika platser i livet. Det är kärlek, hemligheter, hopp, förtvivlan, vänskap och gemenskap. En berättelse som verkligen lockade till att lyssna på. En berättelse jag längtade att få lyssna på så promenaderna blev långa! 


Jag tycker om hur Anna gestaltar sina karaktärer, relationerna mellan dem och hur livet kan vara. Tycker om att man får följa karaktärerna parallellt, läsa om deras tankar, känslor och deras separata liv. Det är sorgligt, kärleksfullt och en massa värme. Jag skrattar, får en klump av tårar i halsen, myser, blir förbannad och allt däremellan. Gillade verkligen den här boken! Och det går att lyssna på julromaner i mars! 


Boken finns både som julkalender med 24 delar och som fullängdsbok. Oavsett så är det här mysig läsning/lyssning som du inte bör missa. 


Ges ut av Lind & co

Alltid din dotter av Caroline Säfstrand



Den här boken har stått oläst i min bokhylla alldeles för länge. Caroline är en av mina favoritförfattare. Hennes böcker är bladvändare och berör mig väldigt mycket. ”Alltid din dotter” är inget undantag. Det är en välskriven berättelse fylld med värme, sanningar och lögner. Det är en roman om trasiga relationer, mödrar och döttrar och om att försöka hitta sig själv.
  


Caroline är fantastisk på att skildra relationer så att det berör långt in i hjärtat. Det är sorgligt och hoppfullt på samma gång. 


Har du inte läst Carolines böcker så rekommenderar jag dem varmt! 


Bokhandeln i fyrtornet av Sharon Gosling



 


Det här är den andra boken jag läser av författaren. Tyckte mycket om den förra boken ”Huset nedanför klipporna” så förväntningarna var höga. 


”Bokhandeln i fyrtornet” är en charmig berättelse om böcker, hemligheter och kärlek. Till en början är det lite svårt att komma in i boken, upplever den lite rörig. Men det ger sig efter en stunds läsning. 


Jag tycker om historien om tornets hemlighet, de olika karaktärerna och hur författaren gestaltar miljön i boken. Det är en fin och spännande roman. Ser fram emot fler böcker av Sharon. 


Boken är översatt av Birgitta Karlström och ges ut av LB förlag



 Dansar i mörkret av Heléne Holmström.  


Sätt av tid och se till att du inte blir störd när du börjar läsa Heléne Holmströms nya bok ”Dansar i mörkret”. För du kommer inte vilja släppa boken när du väl börjat. 


Det här är den andra fristående boken i TV 24-serien. Jag tyckte jättemycket om första delen och hade höga förväntningar på Helénes nya bok. Men jag behövde inte vara orolig, ”Dansar i mörkret” är en jättefin och charmig feelgood. Levande miljöbeskrivningar, komplicerade kärlekshistorier, romantik, glädje, sorg! Allt man kan önska av en feelgood. En romantisk berättelse om att våga ifrågasätta det man drömt om 


Vi får i boken följa två parallella historier, nutid och en i dåtid och de vävs fint ihop till en helhet och när jag lägger ihop boken är det med ett leende på läpparna! 


Ser redan fram emot nästa bok i serien! 


Boken ges ut av Harper Love

Skrivkramp av Lilly Emme



 


Det här är den andra fristående delen i serien Skrivsystrar. Jag tyckte väldigt mycket om första delen ”Utloggad ” och hade höga förväntningar på den här delen. 


I den här delen får vi möta Emma och hennes skrivande. Ett skrivande som inte går sådär jättebra! 


Det här är en berättelse med både humor och allvar i fin engelsk miljö. Boken är lättläst, har ett rappt språk och korta kapitel. Jag gillar hur Lilly Emme bygger upp sin historia men hade velat läsa ännu mer om Emmas skrivande. Fastnade inte lika hårt för denna del som jag gjorde för första delen, men Lilly Emme är ett säkert kort. Hennes böcker är bladvändare. 


Ges ut av Historiska media

Ta ner solen av Sara Molin



 


Jag har läst alla böcker som Sara har skrivit och tyckt om dem. Sara skriver som vanligt en berättelse som är otroligt charmig, underhållande, varm. Men samtidigt har den ett djup, är berörande och tänkvärd. 


”Ta ner solen” är en berättelse om att vilja slå sig fri, trots hinder. En berättelse om vänskap, att gå från ungdom till vuxen. 


Sara gestaltar sina karaktärer och miljön i boken så levande och känslan av att vara mitt i handlingen är påtaglig. Jag tycker om att man får lära känna dem och samtidigt lära mig mer om en sällsynt diagnos som huvudkaraktären Ella har, EPP (solallergi). 


Sara har även denna gång skrivit en väldigt fin och berörande bladvändare. Missa inte! 


Ges ut av Norstedts förlag

Äkta kärlekar av Taylor Jenkins Reid



 


Alltså, jag älskade den här boken. Jag började läsa och fick sedan tvinga mig själv att lägga undan den för att inte läsa hela natten. Dagen efter var ”Äkta kärlekar” utläst. Jag tyckte om handlingen, kärlekshistorien, miljögestaltningarna, hur boken fick mig att le, skratta, gråta, känna oro, sorg och bli varm i hjärtat. 


”Äkta kärlekar” är en berättelse om kärlekens alla ansikten. Den fina varma kärleken, den ömsinta, generösa men också om att vara egoistisk och svartsjuk. Det är en berättelse om att hitta tillbaka till det som var och kanske även till något nytt. Att livet kan förändras vet vi nog alla, men det är inte alltid lätt att ta emot det nya och släppa det som varit. Och när vet man vad som är rätt?


Den här boken har fått både ris och ros när den har dykt upp i mitt flöde. Det jag tycker kunde ha gjort historien ännu bättre är om man fått mer av både Jesse och Sams perspektiv. Men jag blev berörd, tyckte väldigt mycket om boken. Äkta kärlekar” är hjärtekrossande, vacker och sorglig. En bok jag kommer minnas länge. 


Boken är översatt av Lisbet Holst och ges ut av LB förlag

Den osänkbara Greta James av Jennifer E. Smith.





Det här var en bok jag läste i precis rätt tid. Jag fullkomligt slukade boken, fastnade och ville inte att den skulle ta slut. Älskade att befinna mig i Greta James värld!
 


Det här är en både underhållande och en aning sorglig historia. En väldigt fin berättelse om relationen mellan en dotter och en pappa. Om saknaden efter en mamma som plötsligt går bort och hur man ska ta sig ut ur sorgen. Att läka och komma vidare. 


Jag tyckte att den här boken innehöll allt: fin och underhållande historia, vackra miljöer, kärlek, hjärta och smärta, sorg, humor. Jag njöt av att läsa den här boken, blev alldeles varm i hjärtat! Underbar bok! 


Boken är översatt av Helen Ljungmark och ges ut av Printz Publishing

Som man ligger får man bädda av Kristin Brorsson



 


Det här är den andra delen i serien om

Julie och Ebba. När boken börjar har Julie flyttat hem till Norrland igen med sina barn. Ebba går i väntans tider och har ställt in sig på att bli ensamstående förälder. 


Jag började lyssna direkt på den här boken efter att jag hade lyssnat klart på del ett och ja, denna del är minst lika svår att släppa. Det går inte att sluta lyssna. 


Jag gillar att hänga med de här karaktärerna, i deras liv. Tycker om det vardagliga, att allt inte är en dans på rosor, utan att de får kämpa lite, göra sina misstag. Det är som livet är mest, med både toppar och dalar. 


Gillar hur Kristin gestaltar miljöer och karaktärer så att det är lätt att skapa sig egna bilder när jag läser. Jag blir forfarande irriterad på karaktärerna, men inte lika mycket som i första boken. Kristin är bra på att skapa känslor i boken eftersom man bryr sig om karaktärerna, vill att det ska gå bra! 


Jag hoppas på en tredje bok, vill läsa mer om Ebba och Julie. 


Boken är väldigt bra inläst av Sofia Berntson. 


Ges ut av Lind & co

Poeter mot krig.



 


I ett år har kriget i Ukraina pågått. Ett år där städer bombas, civila måste fly och dödas. Ett år, då Ukrainas invånare inte får leva sitt liv som de borde få leva. 


Här sitter jag i Sverige, trygg. Jag och min familj behöver inte fly men jag följer nyheterna om kriget, skänker pengar till förnödenheter som skickas till de drabbade som är kvar. 


Den här boken är ett resultat av ett blixtprojekt där författarna bara hade några dagar på sig att skicka in sina texter. En del av dikterna är nyskrivna och har fötts ur den händelseutvecklingen som är i Ukraina. 


På baksidan av boken kan man läsa att det är en unik sammansättning av poeter som är förenade i ett rop för fred. 


Det är korta dikter, långa. Dikter som är tuffa att läsa. Dikter som är fina. Dikterna fångar känslor med några få ord och speglar kriget i Ukraina men även krig i allmänhet. 


”Poeter mot krig” är en fin samling dikter som får mig att tänka efter och ger mig en klump i magen när jag tänker på alla människor som far illa på grund av kriget. 


Läsvärd, rekommenderas. 


Ges ut av Ekström & Garay

Konsten att laga ett hjärta av Ella Carey



Det här är första delen i serien ”Manhattans kvinnor” som skildrar kvinnors liv i New York. I den här boken får vi följa Lily Rose och hennes kamp för att nå sin dröm i 1940-talet USA. Vi får läsa om hur andra världskriget påverkar både människor och vardagen, livet. Hur det förändrar livet för många, för alltid. 


Jag hade ganska svårt att komma in i boken till en början. Den berörde mig inte riktigt som jag trodde att den skulle göra. Jag gillar historiska berättelser som handlar om starka kvinnor och deras kamp för ett mer jämställt liv i en mansdominerad värld. 


Författaren är dock väldigt bra på att gestalta miljöer och karaktärer. De känns levande och jag fattar ändå tycke för dem. Gillar språket i boken som är rappt och driver historien framåt på ett bra sätt. Boken är lättläst och jag är glad att jag fortsatte läsa. 


Boken är översatt av Helen Jungmark och ges ut av Printz Publishing  

torsdag 9 mars 2023

Gammal kärlek rostar alltid av Kristin Brorsson




Det här är en berättelse där jag blev förbannad på de två huvudkaraktärerna och en bikaraktär och hur de agerade. Men även förbannad på vad de blir utsatta för. Ett tag funderade jag att sluta lyssna, men något fick mig att fortsätta och i slutet av boken kunde jag inte sluta lyssna. Ville verkligen veta hur det skulle gå. 


Vi får i boken följa Julie och Ebba i parallella historier men deras vägar korsas på grund av man. Jag känner för karaktärerna, blir förbannad både på dem och saker som hänger runt omkring. Boken är lätt att lyssna på trots att den handlar om ganska tunga ämnen såsom otrohet, missbruk, medberoende och ångest. 


Jag tycker att Kristin har lyckats vävs ihop sin historia bra och skrivit en bra och läsvärd roman om kärlek, vänskap och vad som egentligen betyder något. Det är mycket känslor i boken och Kristin gestaltar  dem riktigt bra. Gillar mycket! Har redan börjat lyssna på del två om Julie och Ebba, ”Som man bäddar får man ligga”. 


Gammal kärlek rostar alltid av Kristin Brorsson. 


Det här är en berättelse där jag blev först blev förbannad när jag lyssnade. Tyckte att karaktärerna betedde sig omoget och fegt. Men jag blev även förbannad på vad Julie och Ebba blir utsatta för. Ett tag funderade jag att sluta lyssna, men något fick mig att fortsätta och i slutet av boken kunde jag inte sluta lyssna. Ville verkligen veta hur det skulle gå. Bladvändare! 


Vi får i boken följa Julie och Ebba i parallella historier men deras vägar korsas på grund av en man. Jag känner för karaktärerna, blir förbannad både på dem och saker som hänger runt omkring. Boken är lätt att lyssna på trots att den handlar om ganska tunga ämnen såsom otrohet, missbruk, medberoende och ångest. 


Jag tycker att Kristin har lyckats vävs ihop sin historia bra och skrivit en bra och läsvärd roman om kärlek, vänskap och vad som egentligen betyder något. Det är mycket känslor i boken och Kristin gestaltar dem riktigt bra. Gillar mycket! Har redan börjat lyssna på del två om Julie och Ebba, ”Som man bäddar får man ligga”. 


Ges ut av Lind och co

 

Ingen du älskar kan dö av Anna Platt



 


Ja, jag håller med min vän Malin, den här boken borde förses med varningstext om du läser den innan du ska sova. För den här boken går inte att lägga undan. Man vill bara läsa ett kapitel till och ett till… 


”Ingen du älskar kan dö” är en psykologisk thriller där man som läsare dras in i handlingen och ges pusselbit efter pusselbit under läsningen för att du senare ska förstå helheten. För det här är en skickligt skriven berättelse med tre parallella historier. Tre historier som sedan vävs ihop på ett mycket snyggt sätt. 


Boken är lättläst, miljöerna och karaktärerna väldigt bra gestaltade. Det är lätt att se handlingen framför sig medan man läser. Inte alla böcker håller spänningen hela vägen in i mål, till sista sidan. Men denna gör det! Vilken bladvändare! En av årets bästa böcker? Japp, det skulle jag gissa! 


Ges ut av Bazar förlag



Häxhammaren av Johanna Strömqvist

  Rekommenderad läsålder är 9-12 år.  Det här är den andra, fristående boken i serien Silver & Stål.    Lilly och Vincent måste i ett nu...