onsdag 31 januari 2024

Barnvakten av Joyce Carol Oates



 


Jaha.. jag har svårt att bestämma mig för vad jag egentligen tycker om boken. ”Barnvakten” är en bok som kräver en hel del av dig som läsare. Flera gånger behöver jag bläddra tillbaka och läsa om för att förstå vad det var som hände. För jag upplever boken som något spretig och ibland svår att förstå. 


Till en början har jag svårt att släppa boken, vill läsa och veta hur det går. Men sen vet jag inte, jag tappar farten i läsningen och jag orkar inte koncentrera mig på det sätt som behövs för att hänga med. 


Själva storyn är obehaglig, skrämmande och kryper in under huden medan man läser. Berättelsen är otäck. Joyce är en fantastisk författare, men hennes sätt att skriva är emellanåt ganska svårt att ta in och det känns inte som att hennes berättarstil passar mig. När boken är utläst och jag lagt igen den känner jag mig rätt förvirrad. Vad tycker jag egentligen? 


Har du läst? 


Översatt av Fredrika Spindler. 


Harper Collins

Det perfekta offret av Nora Roberts



 Morgan har egentligen inte tid att att dejta men ger efter för den flirtige Luke. De träffas en del men när Morgans vän Nina hittas död i huset de delar får Morgan reda på att Luke är en efterlyst bedragare och seriemördare. Men Nina är inte Lukes vanliga typ, det är Morgan. 

Jag älskar Nora Roberts och har läst det mesta av det som getts ut på svenska. Hon är bra på att skriva fängslande med sitt språk, målande och har med starka karaktärer i sina böcker. Nora är fantastisk på att beskriva karaktärer, relationer och kärleken mellan karaktärena. 


Visst är ”Det perfekta offret” en bra bok, en mix av kärlek, vänskap, spänning och starka familjeband. Men jag blir inte lika fast i historien den här gången. Upplever att storyn är för lång och skummar igenom vissa delar. Jag vill absolut veta hur det ska gå, men inte mycket mer än så. ”Det perfekta offret” lämnar inte en lika starkt  känsla efter läsningen som en del av hennes andra böcker. Jag har dessutom insett att jag tycker mer om hennes mer romantiska böcker om himlastormande kärlek. Det är nog mer min grej. 


”Det perfekta offret” är en helt ok bok att spendera några timmar med. För det är ju trots allt Nora Roberts. Queen av romantik! 


Översatt av Camilla Jacobsson. 


Albert Bonniers förlag

Stjärnor i natten av Nadia Hashimi



Jag har inte läst något av Nadia Hashimi förut, men nu måste jag det. ”Stjärnor i natten” är en bok jag kommer minnas länge och tänka tillbaka på. 


En stark och väldigt bra berättelse som jag sträckläste! Det är även svårt att hitta rätt ord för att beskriva min läsupplevelse. 


Historien om den tioåriga Sitara griper tag i mig. Hon är dotter till en framträdande politiker och lever ett rätt privilegierat liv i 1970-talets Kabul. Men allt ändras när hela hennes familj blir mördade under en statskupp. Sitara blir räddad och så småningom adopterad av en kvinnlig amerikansk diplomat som tar henne till USA.   Där byter hon namn till Aryana och blir så småningom en framgångsrik kirurg. Men tankarna på barndomen finns kvar. Finns det några svar? 


”Stjärnor i natten” är en berättelse om att känna rotlöshet, att vilja veta mer om sin bakgrund och vad som egentligen hände den där natten för så många år sedan. Författaren målar upp miljöer och starka karaktärer så otroligt levande. Man känner med dem, vill veta mer, hela tiden vända blad för att läsa vad som händer sen. 


Det är en sorglig berättelse men även en berättelse om kärlek, vanmakt, hämnd och hopp. Jag tycker att relationer blir väldigt tydliga och speciellt då mellan Aryana och hennes adoptivmamma. Deras relation är så varm och den berör mig. 


En otroligt fin berättelse med väldigt vackert språk. Rekommenderas varmt. 


Översatt av Lisbet Holst. 


LB förlag


 

Borde vara tacksam av Sonia Hussain



 


Vad jag tyckte om den här boken! Sonia har skrivit en väldigt fin och gripande historia om kärlek och vänskap. Om att inte känna sig förstådd och att inte förstå. 


Mizan och hans dotter Nadria bor inte bara långt bort från varandra utan är även långt ifrån varandra kulturellt. Det Mizan vill för sin dotter är inte kanske det hon vill och det skapar missförstånd och frustration hos dem båda. Jag vill hoppa in i berättelsen, medla och få dem att förstå den andre. De är rätt såriga båda två, fast kanske på lite olika sätt och de har svårt att förstå den andres perspektiv. 


”Borde vara tacksam” är en lättläst relationsroman som man inte vill lägga ifrån sig. Jag känner för karaktärerna, bryr mig om dem. Sonia skriver med värme och man vill bara att det ska gå bra för både Miza och Nadria. Sonia skildrar med sina ord känslan av utanförskap så att det går att ta på. Känslan av att fastna i det som varit och krockarna med nu. Det är inte alltid enkelt att prata med varandra om man har olika värderingar och står på olika platser i livet. 


”Borde vara tacksam” är en fin och välskriven roman med både humor och allvar. Båda delarna går hand i hand genom handlingen och gör att man ena stunden skrattar för att i nästa stund sitta med gråten i halsen. Det är en tänkvärd bok, om en relation som skaver, om att försöka hitta sig själv, sin identitet och att lämna det som varit bakom sig. 


Grabba tag i, låna, läs, diskutera! Rekommenderas varmt. 


Bazar förlag

Eldens bok av Christy Lefteri



 


I en uråldrig skog i Grekland bor Irini, hennes man Tasso och deras dotter Chara. De är lyckliga där de bor. Men en dag förändras allt, en skogsbrand förstör och ödelägger familjens hem och tillvaro. 


”Eldens bok” är en skildring om att hitta meningen med livet efter en tragedi. Om de band som knyter människor till varandra. 


Christy Lefteris nya bok är en väldigt fin och berörande berättelse med ett mycket vackert och bitvis poetiskt språk. 


”Eldens bok” är en vacker bok, en sorglig bok och den berörde mig likt hennes tidigare bok ”Sångfåglar”. 


Det är en fängslande berättelse om kärlek, om hopp men också om den djupaste sorg och förtvivlan. Om att bygga upp sitt liv igen efter den stora skogsbranden, sakna de man förlorade. Försöka finna ro och en vardag igen. 


Jag älskar Christy Lefteris vackra språk i boken, hur hon bygger upp sin historia. Hur hon blandar sorg, kärlek och hopp. Får alls delar att bli till en helhet. 


Översatt av Molle Sjölander Kanmert. 


Bokförlaget Nona

fredag 26 januari 2024

Stacken av Annika Norlin



 


I ”Stacken” skildras en grupp människor som av olika anledningar har hamnat där i kollektivet som lever vid sidan av samhället. De lever på sina egna villkor och har sina egna regler. Vi får följa med på en resa, hur de olika individerna hamnade där, hur saker och ting blir som det blir och varför. 


Vad händer med den här gruppen när en främling dyker upp? Hur blir relationerna då?


Alltså, den här snackisen. Snackisen med ett otroligt vackert omslag. En bok som även verkar vara en vattendelare, gilla eller inte gilla? 


Det finns delar i boken jag tycker om. Språket, hur Annika formar sina karaktärer och ger dem liv. Hur hon får in det underfundiga och det roliga i allt allvarligt. Jag tycker om att boken belyser viktiga teman som makt, gemenskap och normer. Hur viktigt det är att tillhöra en grupp och ett sammanhang. 


Min bokcirkel tyckte om boken, de landade i en 7-8 i betyg på en 10-gradig skala. Själv blir mitt betyg lägre. Jag upplevde även boken som en aning rörig och bitvis seg. Jag blev inte alls lika berörd som en del andra blir, det var ingen bok jag slukade utan jag sneglade hela tiden på andra böcker. Jag tappade liksom intresset. Men samtidigt är det kul att ha läst den här boken, som inte riktigt liknar något jag har läst tidigare. 


Weyler förlag

Med bergens andetag av Therese Widenfjord



Den här boken liksom talade till mig. Jag var bara tvungen att läsa och sen läste jag till boken var slut. Jag tror att jag redan nu har läst en av årets bästa böcker!
 


”Med bergens andetag” är en otroligt vacker och gripande berättelse om två människor vars öde flätas samman. Nick återvänder till sin barndom hemtrakter för att försöka försonas med sitt förflutna och Ellie som förlorat sitt hem och måste kämpa för att överleva. 


Jag tyckte så mycket om hur Therese berättar sin berättelse, med otroliga miljöskildringar, starka karaktärer som växer medan man läser boken och ett väldigt vackert språk. Ett språk som är som poesi vilket gör att sidorna bara flyger fram. 


Magisk läsupplevelse! ❤️


Romanus & Selling



 Expeditionen - Min kärlekshistoria av Bea Uusma. 


Det är här en bok jag har tänkt läsa länge, men det har liksom inte blivit av. Men missa inte den här faktaboken för sjutton! För det här är en sjuhelsikes spännande faktabok! 


Bea  försöker ta reda på svaret varför medlemmarna i Andrées polarexpedition dog. En expedition som startade i juli 1897 då de lyfte med sin vätgasballongen mot Nordpolen. Trettiotre år senare hittas resterna av deras sista läger på en öde glaciärö. 


Bea reser i deras fotspår, gräver i arkiv och reser till Nordpolen med isbrytare. Hon letar nya bevis, läser dagbokssidor, träffar efterlevande, rättsläkare och har ett driv framåt för att få svar på sina frågor. 


Väldigt fängslande och gripande! En bok som det inte gick att lägga ifrån sig. Det är mycket fakta som Bea lyckats göra lättillgängligt och relativt lättläst. Boken är fascinerande på flera sätt. Dels själva expeditionen och sedan Beas besatthet att få svar. 


Norstedts

Bokhandlaren som ringde på av Carsten Henn



 


Det här var en liten härlig läspärla. En bok jag inte kunde släppa förrän jag hade läst klart. Carsten Henn har målat upp en varm och mysig värld med vänskap mellan bokhandlaren Carl, de kunder han levererar böcker till och så nioåriga Schascha. Sen att boken även handlar om böcker är bara en bonus. 


Jag tycker om tempot, karaktärerna och miljön. Carsten är bra på att gestalta och få läsningen att vara levande som att man är där, på plats. Hans språk är ljuvligt och sidorna flyger förbi. 


Charmig med både glädje, sorg och vänskap. Jag både skrattar och gråter när jag läser den här underbara boken. ”Bokhandlaren som ringde på” är en bok som numera har en permanent plats i min bokhylla! Rekommenderas varmt. 


Översatt av Anna Hörmander Plewka


Bokförlaget Nona


Ett delikat mörker av Christoffer Holst.



 


Det här är den andra delen i Christoffers spännande mysdeckarserie ”Morden längs kanalen”. Äntligen får jag hänga med när systrarna Lina och Louise fortsätter att nysta i olika gåtor. Det i en idyllisk miljö som gestaltas väldigt levande så att man vill åka dit! 


Härligt med böcker som tar en med på äventyr till olika platser! Det i kombination med härliga karaktärer och inslag av godsaker och spänning gör det här till väldigt trevlig läsning. Jag fastnar snabbt och har svårt att lägga ifrån mig boken. 


”Ett delikat mörker” är lättläst, spännande och jag gissar fel på vem som egentligen är skyldig. Längtar redan efter nästa del. 


Lovereads

Curie & co - Coola kvinnor som fått Nobelpriset av Annika Meijer



 


Illustrationer av Helena Frank. 


Läsålder 9-12 år och även äldre. 


Jag tycker om att lära mig nya saker och det här är en fin hyllning till några av de kvinnor som har bidragit till att göra vår värld till en bättre plats. 


Här får vi läsa om några av de intelligenta, starka och handlingskraftiga kvinnor som fått Nobelpriset under åren som gått. Vi får bland annat läsa om Marie Curie som var den första kvinnan någonsin som fick priset. När hon fick priset 1903 var det i princip en skandal då många tyckte att det var ett pris för vetenskapsMÄN! 


Boken har intressanta fakta, lättlästa texter och fina illustrationer vilket gör att det är en bra bok att diskutera kring. Exempelvis varför det var och fortfarande kan vara svårt för en kvinna att lyckas inom vetenskapsvärlden. 


Rekommenderas varmt! 


Triumf förlag


söndag 21 januari 2024

Eldsoffer av Ramona Ivener



 


Det här är den fjärde delen i spänningsserien om kriminalkommissarie David Ritter. Jag läste nyligen del tre som golvade mig och jag är glad att nästa del redan fanns i min bokhög. För jag hade inte kunnat vänta! 


”Eldsoffer” är spännande rakt igenom från första sidan till sista. Spännande på det där obehagliga sättet, där handlingen kryper in under huden. Ramona är förbannat bra på att måla upp miljöer och karaktärer  med sina ord. Det är ett nöje och en fröjd att läsa trots att det ibland är ganska brutalt (och då läser jag mellan fingrarna 🫣). 


Boken har ett högt tempo och oväntade vändningar som jag inte riktigt såg komma. Precis när man tror sig veta hur allt ligger till så ändras allt! 


Längtar redan till nästa del. 


Bokförlaget Nona

Häxhammaren av Johanna Strömqvist

  Rekommenderad läsålder är 9-12 år.  Det här är den andra, fristående boken i serien Silver & Stål.    Lilly och Vincent måste i ett nu...