lördag 25 juni 2022

Den som överlever av Victor Pavic Lundberg



Det här var en bok som överraskade mig, på ett positivt sätt. Det var en bok jag började läsa och sen läste jag tills den var slut. Det är en fascinerande historia som greppar sig tag och inte vill släppa. Hur ska det gå? Vad är det egentligen som har hänt? 


Välskriven bok med flera bottnar och en då- och en nutids historia som vävs ihop bra av författaren. Två grymt intressanta huvudkaraktärer, Leo och Danijela, som båda är lite trasiga och behöver hjälp för att komma tillrätta i livet. Den ena lite mer än den andra. Författaren skildrar dem så levande, deras  relation, hur de pratar, reagerar och hur de är. 


Den här boken rymmer så mycket! Spänning, skuld, skam, en vilja att ta sig vidare och en stor sorg. Och ett fantastiskt språk som ger ett bra flyt i läsningen. 


Mycket bra debut, läser gärna mer om Leo och Danijela!


Ges ut av Albert Bonniers förlag


 

Den bästa sommaren av Sarah Morgan



Jag gillar Sarahs böcker. De är lättlästa, lätt att tycka om och berör mig. Hennes nya bok ”Den bästa sommaren” är inget undantag. Jag behövde inte läsa många rader förrän jag var fast i boken! Det här är underbar sommarläsning. 


Tre kvinnor vars liv kanske inte just nu är det bästa. Tre starka och olika karaktärer som behöver förändring i sina liv och en sommar som de sent ska glömma. En sommar då de inser hur viktigt det är att hitta sig själv för att kunna må bra och kunna ha fungerande relationer med andra. 


Jag tycker att Sarah har en underbar mix mellan karaktärer, relationer, kärlek och miljöer i den här boken. Det är lätt att se både karaktärer och miljöer framför sig under läsningen vilket gör att du är med i handlingen på ett helt annat sätt. 


”Den bästa sommaren” är både humoristisk och sorglig. Det är både kärlek och trassel och framför allt är det en charmig berättelse som fick mig att le! 


Perfekt semesterläsning! 


Ges ut av Harper Collins  

Sommarlovstips - läsåldern 9-12 år




Den magiska bokhandeln består av tre delar:

Tilly och bokvandrarna 

Tilly och de förlorade sagorna 

Tilly och äventyrskartan 


Det här är underbara böcker att läsa både för barn, ungdomar och vuxna! Tilly och Oscar är bokvandrare. De kan ta sig in i böckernas förtrollade värld, uppleva sagorna och träffa karaktärerna i dem. 


Det här är berättelser med både spänning och äventyr, magi och fantasi! Tänk att kunna resa genom böcker, vad roligt det hade varit. 


I den senaste boken, ”Tilly och äventyrskartan” är det kaos i bokvandrarnas värld. Barn har förbjudits bokvandra och böcker försvinner - och börjar blekna bort ur läsarnas minnen. Det blir ännu ett äventyr för Tilly och Oscar! 


Jag tycker om de här böckerna för de är lätta att ta till sig, lockar till läsning. Serien Den magiska bokhandeln handlar om vänskap, om det goda och det onda. Dessutom är det böcker fyllda med kärlek till just böcker! 


Ges ut av Harper Collins


 

En enkel till Indien av Cassandra Brunstedt



Det här var en bok som var omöjlig att släppa. Jag läste, läste lite till och släkte lampan för att sova alldeles för sent. Men det var vet värt. För vilken bra bok det här är!


Jag måste säga att jag blir grymt irriterad på huvudkaraktären i början av boken. Hon har tusen järn i elden och stannar liksom aldrig upp. Och det stressar mig. 


Men så infinner sig ett lugn i boken och jag bara njuter av läsningen. Njuter av att läsa om Ella och hennes äventyr i Indien, hur hon långsamt hittar en ny version av sig själv, eller kanske hittar tillbaka till någon hon vill vara. 


”En enkel till Indien” är en underbar bok, en bok om att våga släppa taget, våga göra något helt annat än vad som var tänkt från början. 


Jag förstör varför denna bok är finalist i årets feelgood. För det är en bok du inte ska missa! Läspärla!

Ges ut av LB förlag


Elden ska falna av Linda Ståhl



Som jag har längtat efter denna bok! ”Elden ska falna” är den fristående uppföljaren till Lindas debutbok ”Syndaren ska vakna” i Höllevik serien.
 


Liksom debutboken är det här en spännande historia med flera bottnar och sanningar. Det är även en historia med en del oväntade vändningar och saker som inte är som det verkar. Linda målar upp en otroligt bra historia, intressanta karaktärer och en skånsk idyll. Boken är en bladvändare och helt plötsligt var sidorna slut, alldeles för tidigt. 


Jag tycker om att följa kriminalchef Ruben Thelander, Estrid Berg och de andra karaktärerna. Intressant att se vad de tar för val, deras relationer och hur de hanterar de situationer som uppstår. Det är en angelägen och tyvärr aktuell historia som berättas och jag blir berörd, både ledsen och arg under läsningen.  


Linda, fasen vad bra du skriver! Längtar redan efter nästa bok. 


Ges ut av Norstedts förlag

torsdag 23 juni 2022

Sorgebarn av Caroline Engvall

      




Det var någonting med bokens omslag som tilltalade mig när jag fick boken i handen. Något som gjorde att jag bara var tvungen att börja läsa. Sen läste jag till boken var slut. 


Boken är spännande, tragisk och väldigt, väldigt bra! Det är en brutal och sorglig historia som Caroline målar upp framför mina ögon. Hemligheter som man inte vill ska komma fram, vad är det egentligen som har hänt? 


Den här psykologiska spänningsromanen är bitvis jobbig att läsa, hur hemska kan människor vara mot varandra? Caroline är väldigt bra på att beskriva relationer, hur olika händelser kan påverka livet under en lång tid efter att det har hänt. Det är en berättelse om sorg och att känna skuld. Boken är välskriven och språket fantastiskt.


Hatten av Caroline, galet bra bok!


Ges ut av Bokförlaget Forum  

 

Sommaren då katten flyttade av Eli Åhman Owetz



Det här är feelgood! Feelgood när det är som bäst. Feelgood som är underbar att läsa och sjunka in i! En sådan där bok som man bara gillar och inte vill ska ta slut. 


”Sommarn då katten flyttade” är den fristående fortsättningen på Elis roman ”Brevvännerna”. Här får vi följa Anders och Nilla, två människor som har lite svårt att hämta sig efter varsin skilsmässa. Det här är en varm och härlig berättelse om saknad och att våga börja om på nytt. Att våga släppa taget om det som varit. Boken är välskriven med fina detaljer, det där lilla extra i språket som gör det så härligt att läsa! 


Eli väver ihop de båda karaktärernas perspektiv på ett underbart sätt. Vardagen får ta plats och allt som händer däri. Jag tycker väldigt mycket om hur Eli utrycker sig och låter historien växa fram och hur en fin katt får lite av huvudrollen! Sidorna flyger iväg och jag släckte lampan alldeles för sent igår, men det gör inget. Det var boken värd! 


Ges ut av Printz Publishing



 

Stanna hos mig av Ulrika Lagerlöf



Malin och hennes dotter reser till Småland för att ta en paus. Malin jobbar mycket och behöver ta igen förlorad tid med sin femåriga dotter Alice. Men vistelsen i Småland och det lilla torpet blir inte riktigt som hon tänkt sig…


”Stanna hos mig” är en finstämd berättelse som berörde mig till tårar. Det är en berättelse om kärlek som är större än själva livet och om rädslan för att förlora allt som betyder något. 


Författaren växlar mellan mellan dåtid och nutid i ganska korta kapitel som gör boken lättläst. Historierna vävs samman och mina frågor under läsningen får till slut ett svar. ”Stanna hos mig” är en spännande berättelse med både sorg, glädje och ett stråk av något övernaturligt. Det är fina miljöbeskrivningar och skildringar av livet, som det kan vara. 


Rekommenderas varmt. 


Ges ut av Lava förlag


 

Ett fynd att dö för av Anders de la Motte och Måns Nilsson


. 


Det här är den andra delen i pusseldeckarserien ”Morden på Österlen”. Liksom första boken är det här jäkligt bra! Jag tycker verkligen om böcker där jag får fundera och som sagt lägga ett pussel för att veta vem som är skyldig. 


Miljön är vacker, det är väldigt idylliskt gestaltat och Österlen står definitivt på min lista  över platser jag vill besöka. 


Någon jag gillar är att tempot är lugnt, jag lär känna karaktärerna och handlingen får ta tid. Även om det är ond bråd död så är det här en charmig och mysig deckare. Jag gillar att följa polisernas arbete och deras relation. De har sina egenheter och de kompletterar varandra bra! 


”Ett fynd att dö för” är humoristisk, lite romantisk, spännande och lätt att läsa. Författarduon Anders och Måns kan skriva bra böcker, längtar redan att få läsa mer om kriminalkommissarie Peter Vinston. 


Ges ut avBokförlaget Forum

Det sista han sa av Laura Dave




Dra mig baklänges vad spännande den här boken var! Den här boken är fantastisk! Jag liksom längtade att få sätta mig och läsa boken, ville inte att den skulle ta slut. 


Det här är en berättelse som inte är vad den verkar men den är intressant och spännande från första till sista sidan. Boken höll mig i ett järngrepp med sina oväntade vändningar och twister vilket gjorde det väldigt svårt att lista ut hur det skulle gå.


”Det sista han sa” är inte en spänningsroman i högt tempo, utan ett lugnare där jag som läsare dras in i handlingen, blir otroligt nyfiken och bara älskar storyn! Dessutom är det intressant att följa relationen mellan Hannah och Bailey, hur den utvecklas. Hur de måste ta reda på vad som egentligen har hänt Bailys pappa och Hannahs man Owen. 


Det är en klurig story och man måste hänga med, men det är det värt! ”Det sista han sa” kommer att vara en av årets bästa böcker för mig. 


Ges ut av Bokförlaget Nona


 

Nord av Katarina Ekstedt och Anna Winberg Sääf



 

Tisdagen den 14 juni släpptes den här spännande boken! Nord är namnet på en framgångsrik stjärnkrog som ligger på landet i skogarna utanför Åre. Hit kommer Alex för att jobba men det dröjer inte länge förrän han inser att inget är som det verkar. Nord visar sig ha hemligheter och Alex dras in i en härva av både lögner och maktspel. Vem kan man egentligen lita på? 


”Nord” är en spännande och lättläst bok med intressanta karaktärer och fina miljöer! Jag dras snabbt in i handlingen och sen stannade jag där tills boken var slut. Boken har bara 266 sidor vilket gör att den går snabbt att läsa, vilket är bra för jag vill verkligen veta hur den ska sluta. Det är en nervkittlande psykologisk thriller om bland annat maktlöshet. Vad gör man när man vill ta sig ur men inte kan? 


Ges ut av Bookmark förlag

Allt som är dig kärt av Karin Sundberg



Boken är författarens debutroman och den första delen om Picagruppen inom Norrmalmspolisen som polisen Ebba Dracke leder. 


Det här är en roman där en labyrint av händelser länkas samman till ett brott som skedde flera år tidigare. ”Allt som är dig kärt” är en spännande roman med korta kapitel och snabba vändningar. Dock behöver man vara med när man läser, då storyn bitvis är lite invecklad. Men pusslet läggs på plats och det är både otäckt och obehagligt. 


Ges ut av Norstedts förlag


 

måndag 20 juni 2022

Medan världen ser på av Anna Larsson



 

Det här är en känsloladdad roman om omöjlig kärlek och kändisskapets mörka baksidor. 


”Medan världen ser på” är en blandning av både feelgood och romance. Det är spänning, het kärlek, vänskap och drama. 


Jag tyckte mycket om miljöbeskrivningarna i boken, Anna kan verkligen gestalta miljöer! Jag tyckte också om att det var väldigt olika karaktärer i boken och att de tillåts vara det. Det jag även tycker är ett plus är att Anna lyckas beskriva baksidorna med att vara en kändis, att det nästan blir som att vara i fångenskap.  


Men, jag har verkligen svårt för för när heta känslor beskrivs för detaljerat. Det passar inte riktigt mig, därför gillar jag feelgood bättre än romance. 


Jag hade även förmånen att få lyssna på Anna under bokträff Jönköping och det var väldigt intressant att höra henne berätta om hur den här boken kom till. Det fick mig att se den lite ur en annan synvinkel. 


Ges ut av Bazar förlag

Hemligheternas bibliotek av Janet Skeslien Charles.



 


Det här är en roman om vänskap, hit böcker kan föra oss samman och vad det kan bli för konsekvenser av svåra val. 


Jag gillar verkligen historier som växlar mellan olika tidsperioder och där man får de olika karaktärernas perspektiv. ”Hemligheternas bibliotek” är en spännande berättelse med karaktärer jag gillar. Hade dock gärna sett mer miljöbeskrivningar, hade gärna velat känna mig mer ”på plats” om ni förstår vad jag menar. 


Det är en charmig bok, ibland lite för många namn dock vilket fick mig emellanåt att tappa fokus. Men totalt sätt en fin läsupplevelse.


Ges ut av Printz Publishing   

Morden i Great Diddling av Katarina Bivald



Boken är en hyllning till Agatha Christie, morden i Midsomer och andra brittiska deckare som förenar exentriska karaktärer och, engelska pubar och böcker med ond bråd död. Det här är den första delen i serien om författaren Berit Gardner. 

Det här är en härlig och charmig mysdeckare som innehåller det mesta. Gillade tempot i boken och chansen att försöka pussla ihop vem som är skyldig. Tycker om att det finns olika typer av karaktärer, miljön i den engelska byn där alla verkar känna alla. 


Boken är välskriven, mysig och jag är glad att det kommer fler delar! 


Ges ut av Bokförlaget Forum


 

Dit du går, följer jag av Lina Nordquist



 

Nominerad till årets bok 2022.

Det här är en bok som många hyllat efter att ha läst den, att det är en stark läsupplevelse. 

”Dit du går, följer jag” är en dramatisk historia om hur beroende vi alla är av varandra och om kärlek över alla gränser. Det är en historia som utspelar sig både runt början av 1900-talet och även närmare nutid. Två berättelser som vävs ihop och hemligheter som avslöjas, svält, fattigdom, kärlek. 


Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Det är en väldigt tung bok att läsa, tragisk! Samtidigt är det ett fint och målande språk men allt elände som finns där gör att jag inte faller för boken. Det räcker inte med att språket är vackert och fint. För mig är boken för mörk och för sorglig. 


Ges ut av Romanus och Selling

Min bästa väns pojkvän av Anna Keiler



Feelgood när det är som bäst! Charmigt och romantiskt med humor! 


Jag gillar historien, karaktärerna och miljön! Det är en bok som fick mig skratta högt, nicka igenkännande, bli lite tårögd, berörd och bara le! 


Jag tycker om hur huvudkaraktärerna utvecklas, hur de låter någon annan komma nära och hur de förändrar sina liv. ”Min bästa väns pojkvän” är lättläst och svår att släppa. Det enda negativa är att boken tog slut för fort. 


Vill du ha en bra och härlig feelgood till semestern är detta ett väldigt bra alternativ! Passar utmärkt att läsa sittandes i en solstol på en strand någonstans.


Ges ut av Lind och Co

 

Breven som länkar oss samman av Anne-Lie Högberg.



 

Anne-Lie vet hur man ska beröra med ord. Hon skriver väldigt fint om två parallella historier i då- och nutid som får växa var och en för sig innan de vävs ihop. 


”Breven som länkar oss samman” är en berättelse som berör, som är fylld av kärlek, sorg och fina karaktärer (dock en av dem som irriterar mig något grymt). Den historien som berör mig mest är den som utspelar sig i dåtid. Det är intressant att läsa om hur det var att leva då, att det inte var så enkelt att komma som ny till Amerika. Och hur var det för de som var kvar i Sverige. 


”Breven som länkar oss samman” är en fin, underhållande och bra roman som innehåller det mesta en feelgoodroman ska göra. 


Ges ut av LB förlag

Det är här jag vill vara av Josefin Jansson




Det här var trevlig läsning! En fin feelgood om två kvinnor, Signe och Sara, vars liv flätas samman i en oväntad vänskap. 


Jag tycker om att boken är lättläst, att det är vänskap mellan generationer och det vardagliga. Livet! Boken är humoristisk, full av värme och kärlek och en del sorg. Jag blir vansinnig på Signes systerdotter å ena sidan och känner med Sara i hennes sorg som vi får möta. 


Det är en finstämd och mysig feelgood som gav mig ett leende på läpparna.


Ges ut av Saga Egmont förlag.


 

onsdag 8 juni 2022

Vi möts på Sheerwater av Kristan Higgins




Äntligen en ny bok av Kristan Higgins tänkte jag när denna landade i min brevlåda. Älskar hennes böcker och denna gjorde mig inte besviken! 


Jag tokgillade denna bok! Blandningen av kärlek, vänskap, glädje och sorg är underbar. Det är en berättelse med både hjärta och smärta och karaktärer som jag bara vill läsa mer om. Tycker att Kristan har skildrat relationerna mellan karaktärerna på ett fantastisk sätt. 


I boken får vi se historien ur de olika karaktärernas perspektiv och jag tycker att det gör boken bättre. Det ger en förståelse till varför saker blev som de blev och den sorg som flera av karaktärerna har. 


”Vi möts på Sheerwater” är en underbar, charmig och lättläst feelgood som jag verkligen tyckte om att läsa. Det här är nog en av hennes bästa böcker! Perfekt till sommarledigheten om du inte har läst den än! 


Kul att se en blurp av mig själv också på omslaget! 


Ges ut av Printz Publishing

 

Texter till tröst för oss vilsekomna av Towe Falk


 

Det här är en bok med texter och dikter. Texterna består av reflektioner, insikter och känslor. Texter som har skrivits i en period då det var kaos i författarens liv. Kanske kan texterna vara till tröst och hjälp om livet kommit lite på kant. 


Jag tyckte om Towes texter, de är vackra, fulla med känslor, insikter och ibland även sorgsenhet. Jag tilltalades av titeln på boken för jag har precis varit i en period där jag känt mig ganska vilsen. En del av dikterna gick direkt in i mig, jag blev glad av att läsa dem och de kan skänka tröst. 


Så, missa inte Towes dikter och texter, missa inte hennes bok! 


Ges ut av Ekström & Garay

Nu dör vi av Stina Flodén.



Den här boken sträckläste jag. Kunde inte släcka lampan och sova innan boken var klar. Jag behövde verkligen veta hur allt hängde ihop, hur det skulle sluta. 


”Nu dör vi” är en spännande roman med högt tempo och oväntade vändningar. Det är också Stinas debutroman vilket man inte kan tro. Boken är en bladvändare, svår att släppa och precis när man tror att hur allt hänger ihop svänger historien igen.   Berättelsen är full av hemligheter och ledtrådar som vävs ihop och historien ger mig emellanåt kalla kårar utmed ryggraden. 


”Nu dör vi” är spännande från första till sista sidan och när jag lägger boken ifrån mig kan jag inte sluta tänka på den, på karaktärerna. Vad vet vi egentligen om de som står oss nära?


Hatten av Stina! Grymt bra historia! 


Ges ut av Bokfabriken


 

Vattnets sötma av Nathan Harris



Nominerad till årets bok 2022. 


En berättelse om både rasism, sorg, homosexualitet och klasskillnader. ”Vattnets sötma” utspelar sig 1865, strax efter amerikanska inbördeskriget då slavarna har blivit fria. Paret walker som förlorat sin son i kriget tar sig an två av slavarna, bröderna Prentiss och Landry, ger dem tak över huvudet och mat. Grannarna är inte glada över det beslutet. 


Det är en välskriven historia, en sorglig men ändå hoppfull berättelse men det var också en bok som det tog ett tag för mig att komma in i. Jag vet inte riktigt vad det berodd på, kanske berättarstilen? Jag fick gå tillbaka ett par tillfällen för att inte riktigt hängde med i handlingen. Trots berättelsens starka budskap så når den inte riktigt fram till mig, inte på det sättet jag trodde och hoppades.


Jag är ändå glad att jag har läst boken, om den inte hade varit nominerad till årets bok hade den gått mig förbi. Men min röst kommer den tyvärr inte att få.


Ges ut av Bookmark förlag  


 

Häxhammaren av Johanna Strömqvist

  Rekommenderad läsålder är 9-12 år.  Det här är den andra, fristående boken i serien Silver & Stål.    Lilly och Vincent måste i ett nu...