söndag 23 april 2023

Det sista konstverket av Sofia Lundberg.



 


Sofia kan skriva berättelser som berör djupt och hennes nya bok är inget undantag. Det här är en stark berättelse som väcker många tankar och funderingar. 


Sofia är fantastisk på miljöbeskrivningar, hon gestaltar miljöer så levande! Berättelsen känns väldigt äkta och karaktärerna likaså. 


”Det sista konstverket” handlar om barn som blir svikna av vuxna och hur myndigheter inte alltid ser vad som är bäst för barnen. Jag fattar tycke för dem, vill bara krama dem och säga att allt ska bli bra. Ett barn som blir sviket så många gånger bär med sig det hela livet. Det blir som ett ärr inuti kroppen som inte läker fullt ut. 


Boken är både grym, väldigt vacker och språket är fantastiskt (som alltid när Sofia skriver). Hon skriver så att hjärtat gör ont när man läser och bitvis är den här boken väldigt jobbig att läsa. Det är många känslor och ibland får jag pausa läsandet. 


Boken är fantastisk och jag rekommenderar den varmt! ❤️


Boken ges ut av Bokförlaget forum

Blodskam av Caroline Engvall.



 


Det här är den första delen i en serie spänningsromaner som följer kvinnor i flera generationer. Och spännande är det. Jäkligt spännande! 


”Blodskam” är en bok med mycket detaljer så man behöver som läsare hänga med i svängarna. Men det är det värt, för det här är bra! Riktigt bra till och med. 


Jag tycker om att historien har ett då och ett nu och att man får de olika karaktärernas berättelse, deras olika syn och upplevelser. Allt vävs bit för bit ihop till en helhet. 


Historien är spännande och sorglig. Bitvis är den även obehaglig och kryper in under huden. Det är kärlek, vänskap men även svek och misär och vad det kan göra med en människa. 


Caroline skriver bra, klurigt och slutet är svårt att lista ut. Hatten av, tokgillar!


Del två i serien heter ”Sorgebarn” (också väldigt bra) och del tre, ”Järnsparv” släpps i augusti. 


Boken ges ut av  Bokförlaget Forum

Vill du veta? av Nikki Erlick.



 


Oj, den här boken väckte tankar.. och ångest! 


Bokens handling är som @ säger, enkel men genialisk! Den skapar ett intresse av att läsa mer och en vilja att få veta hur det ska gå. 


En helt vanlig dag står det en trälåda utanför varje dörr. I den lådan finns ett snöre - lika långt som du har år kvar att leva. 


Vad skulle man göra med den informationen? Skulle man leva annorlunda? Göra fler saker? Eller färre. Hur påverkar snöret människors syn på sitt och andras liv? När man vet hur länge man har kvar att leva. 


Jag tyckte att boken var väldigt bra, spännande och berörande. Jag tycker att författaren gestaltar känslor, karaktärer och deras agerande väldigt bra. Hur det här snöret och längden på det påverkar olika och skapar ett lugn hos några men kaos hos andra. 


Boken och handlingen kryper in under huden på mig. Den skapar otroligt mycket tankar om ens eget liv och de val man gör. Jag kommer minnas den här boken länge, den berörde och gav mig ångest. 😂


”Vill du veta?” är en perfekt bok för bokcirklar och diskussioner. Här finns många saker att prata om. Missa inte! 


Boken är översatt av Susanne Nobel och ges ut av  Harper Collins

Mittlandet av Johanna Mo.


Det här är den tredje delen i serien Ölandsbrotten och polisen Hanna Duncker. 


Det här är en serie böcker jag har sträcklyssnat på! Galet spännande och bra! Tycker verkligen att Johanna lyckas bygga upp en historia som fångar mig som läsare. Det går inte att slutna lyssna! Välskrivet och bra gestaltat vilket gör att det är lätt att skapa egna bilder när man läser. 


Tycker om att berättelsen har parallella handlingar som hänger ihop eftersom det utspelar sig både i dåtid och nutid. Bit för bit får man reda på vad som har hänt och vem som är skyldig. Samtidigt får man lära känna de olika karaktärens och förstår vad de har för inblandning. Handlingen får ta tid och det gillar jag. 


Precis som i de två tidigare böckerna finns sidospåret med Hannas pappa vilket också är spännande att följa. Var han egentligen skyldig till det han anklagades för. 


Den här tredje delen är den bästa av böckerna tycker jag och nu längtar jag otroligt mycket till att bok fyra ”Darrgräset” ska släppas (juni, alldeles för långt bort). 


Kontentan är att missa inte de här böckerna! Det är löp och köp stämpel på dem! 


Boken är bra inläst av Marie Richardson och ges ut av Romanus och Selling  

Alla hjärtans dag av Beth O’Leary.



Både framsidan och texten på baksidan lockar till läsning. Tre kvinnor, främlingar för varandra,  som inte har så mycket gemensamt förutom att de fått nobben av samma man. På alla hjärtans dag dessutom. 


Jag upplever boken som rörig till en början, även fast berättelsen är skildrad ur de tre kvinnornas perspektiv. Jag fattade inte heller till en början att boken utspelar sig under olika tidsperioder, så även där blev jag en aning förvirrad. När jag väl förstod det blev historien mer förståelig. 


Men sen blir läsningen lättare och mot slutet tycker jag mer om boken. Det är en charmig och romantisk historia men med sorgliga inslag som gör gör att man tänker att det är viktigt att leva här och nu. 


Charmig absolut. Värd att ge en chans! 


Boken är översatt av Cecilia Falk och ges ut av Printz Publishing

Märkta för livet av Emelie Schepp.




I år firar Emelie Schepp tio år som författare med en jubileumsutgåva av hennes första bok i serien om Jana Berzelius. Boken är reviderad med nya kapitel och en mer tillspetsad historia. 


Jag tycker om att läsa om boken och få möta Jana Berzelius för första gången igen. Upptäckte nya saker och boken är lika spännande även den här gången jag läser den. 


”Märkta för livet” är en ganska brutal, hemsk och otäck spänningsroman. Det är en roman där spänningen håller i sig från första till sista sidan och man vill inte lägga den i från sig. Emelie är grym på att gestalta sina karaktärer och miljöerna där berättelsen utspelar sig. Man kommer karaktärerna nära vilket jag gillar. Dessutom tycker jag att Emelie är skicklig på att använda språket så att det obehagliga kryper in under huden medan man läser. 


Serien om Jana Berzelius är bland de bästa i sin genre och det var ett nöje att läsa den första boken en gång till. 


Om du inte har läst serien så har du grymt spännande läsning framför dig! 


Boken ges ut av Norstedts förlag


 

Den sjunde kretsen av Tony Fischier.



Det här är den tredje boken i serien om kriminalkommissarie Niklas Ragnvik vid Göteborgspolisen.
 


Jag älskar den här serien! Tony skriver deckare som är svårsläppta och grymt spännande. Denna del är precis lika bra som de två föregående böckerna ”Mannen som försvann” och ”I mästarnas skugga”. 


Det finns ett bra driv i boken, ett pussel som måste läggas med händelser och personer som vävs ihop. Trots att denna bok är över 500 sidor så känns den inte för lång. 


Jag tycker om att få följa Niklas och hans kollegors polisarbete. Tony väver ihop polisarbete med det vardagliga. Hur Niklas har en trasslig relation med sin dotters mamma. Här finns även Niklas flickvän Maxine och pappa som är väldigt intressanta karaktärer. Gillar att man som läsare även får följa Maxine i hennes arbete som privatdetektiv. 


Tycker det pratas för lite om Tonys böcker och författarskap. Han och hans böcker är värda mer uppmärksamt. 


Don’t miss!!


Ges ut av Lind och co

Släpp mig fri av Stina Flodén.



Det här är uppföljaren till Stinas debut ”Nu dör vi”. Liksom förra boken är ”Släpp mig fri” en riktigt, riktigt spännande bok som jag sträckläste från sidan ett.
 


Tempot är högt och man vet inte vem man kan lita på. Det är som att sitta på ett skenande tåg och se allt rusa förbi utanför, på väg mot en katastrof. 


Jag tycker om att man får de olika karaktärernas perspektiv, följa deras känslor och rädslor. Det gör boken mer spännande och obehaglig. Stina är väldigt bra på att bygga upp den där obehagliga stämningen som kryper in under huden och gör att man vill kika över axeln när man läser. För att försäkra sig om att det inte är någon där. 


En väldigt bra spänningsroman om att leva på flykt och i rädsla. Om vänskap, svek, att vilja slå sig loss från dem som jagar. Att vilja vara fri. 


Jag tyckte att Stinas första bok var otroligt bra, uppföljaren är ännu bättre!  Missa inte liksom! Löp och köp! 


Ges ut av Bokfabriken

En förlorad sommar av Victor Pavic Lundberg.



 


Det här är en efterlängtad uppföljare till Victors debut ”Den som överlever”. Äntligen får jag läsa om journalisterna Leo och Danijela igen! Gillar att följa dessa två, hur de samarbetar, deras jobb och relationen mellan dem. 


Berättelsen utspelar sig dels i nutid men även för 30 år sedan, båda historierna vävs ihop på ett bra sätt. Victor är bra på att bygga upp en berättelse där man vill stanna kvar och inte sluta läsa. Handlingen är spännande och bit för bit får jag som läsare pusselbitar som för mig närmare vad som egentligen hände. Gillar språket, tempot och sidorna som flyger fram. 


Det här är en spännande bok, en bok får mig att längta efter fler delar. Jag är definitivt inte klar med Leo och Danijela! Vill veta mer om dem, mer om deras privata liv. 


För bäst behållning så skulle jag läsa den första delen först, även om de är fristående. 


Boken ges ut av Albert Bonniers förlag

Notre-Dames alla nycklar av Britta Röstlund.



 


Den här boken tyckte jag om! Mysig och charmig feelgood med intressanta karaktärer som jag jag får lära känna bättre ju längre jag läser i boken. 


Gillade hur historien byggs upp och det mysteriet som som lösas. Den glada tillvaron i Paris hotas av borttappade nycklar, stulna bokklassiker och skumma bilförsäljare. Tycker om tempot, att allt inte händer jättefort utan att handlingen tar lite tid. Britta skriver bra, gestaltar miljöer och människor väldigt levande. 


Jag tyckte om att vara i Paris. Jag tyckte om att följa karaktärerna Sandro och Ida i boken. Tyckte om hur Notre Dame finns med i handlingen. Dit gjorde jag ett besök den enda gången jag har varit i Paris 2008. Fantastisk byggnad! 


Missa inte den här fina romanen om fina människor och mystiska händelser. Gillade massor! 


Boken ges ut av Norstedts förlag

Svartstick av Sara Paborn.



 


”Tre kvinnor i tre tider, alla med varsin hemlivet. Deras liv ska nu flätas samman av en svart silkestråd”. 


Jag tycker om hur Sara berättar sina historier. Hur hon på ett lågmält och fint sätt väver ihop då med nu och ger svar på de frågor man får under tiden man läser boken.  


”Svartstick” är en väldigt fin och ömsint berättelse med ett vackert språk. Jag tycker om att läsa om Paula, Gunni och Anita, följa deras tankar och känslor. Allt väldigt bra gestaltat så att berättelsen känna levande och äkta. 


Sara kan skriva så det värmer hjärtat och  så att jag inte vill sluta läsa. Det är hjärta med lite svärta och väldigt bra.


Har du inte läst något av Sara förut så rekommenderar jag det varmt. 


Och till sist, jag älskar omslaget till boken!


Boken ges ut av Albert Bonniers förlag

torsdag 13 april 2023

Bara Alice av Maggie O’Farrell.



 


Det här är första romanen jag läser av Maggie O’Farrell och ”Bara Alice” är dessutom hennes debutroman.  


Till en början hade jag svårt att få grepp om handlingen och alla karaktärer. Men det ger sig. Boken växlar mellan nutid och dåtid men jag tycker inte att det är helt självklart vilken tid det är när ett nytt kapitel börjar. Det förvirrar mig en aning. 


Boken är välskriven och innehållsrik om både familj, kärlek, hemligheter och identitet. Men, det blir ett nja från mig. Ju längre jag läste desto mer tänkte jag på annat under läsningen. Däremot är jag sugen på att läsa andra böcker av författaren. 


Boken är översatt av Ulla Danielsson och ges ut av Albert Bonniers förlag

Häxhammaren av Johanna Strömqvist

  Rekommenderad läsålder är 9-12 år.  Det här är den andra, fristående boken i serien Silver & Stål.    Lilly och Vincent måste i ett nu...