lördag 31 juli 2021

Säg inget om Lydia av Celeste Ng

 





Den här boken hade jag svårt att få grepp om till en början. Läste men la undan den efter en stund.


Men något fick mig att fortsätta och det är jag glad för. För efter ett tag var jag fast och kunde inte sluta läsa. Det är en familj i fritt fall som vi får möta. Dottern Lydia hittas död i sjön i närheten av deras hem och de blir förkrossade. Vad är det som har hänt? 


Boken växte ju mer jag läste, det är en välskriven bok om hur familjen hanterar sin sorg, men det är även en tillbakablick hur det kunde bli som det blev. 


Rekommenderas. 


Boken ges ut av Albert Bonniers förlag

Följ mig gärna på instagram: Lollos boktips

De kapabla av Klas Ekman



 Det här är den nionde boken bland de nominerade till årets bok som jag har läst. Och känslan när jag lägger ihop boken är att jag inte riktigt vet vad jag tycker. 

Boken är välskriven och spännande helt klart. Den är svår att lägga ifrån sig och jag tycker att storyn är intressant. Det jag gillar är att boken handlar om vanliga människor som i en hemsk situation tar fel beslut. Och att det sedan blir följdkonsekvenser av det som de inte kan hantera. Så långt gillar jag boken. 


Men sen någonstans efter mitten så skruvar det till sig lite för mycket. Det blir lite för mycket av allt. Det drar ner läsningen lite för mig. 


Men sammantaget är det en spännande bok, en bladvändare. Jag vill trots allt veta hur det går. ”De kapabla” kommer dock inte att få min röst, den går fortfarande till ”Amerikans jord”. 


Boken ges ut av Bookmark förlag

Följ mig gärna på Instagram: Lollos boktips

Som i ett vykort av Sofia Rutbäck Eriksson



 Det här är Sofias debutroman och vilken debut. Det är en berättelse med mycket kärlek, en fin skildring av relationen mellan en dotter och hennes far. En feelgoodroman om familjerelationer och kampen för en liten bys överlevnad. 

Jag tycker om tonen i boken, varm med både humor och allvar då den handlar om lite tunga ämnen som demens och skuldkänslor. Boken har färgstarka karaktärer och jag tycker mycket om miljöbeskrivningarna. 


Jag tyckte om den här charmiga och mysiga boken. Den var lätt att läsa och lätt att tycka om. Återigen, jag älskar att läsa om vanliga människor och vardagliga saker. Att få följa karaktärerna genom både glädje och sorg. 


Den här boken är så mycket mer än bara feelgood, den är allvarligt och humoristisk. En bok att sjunka ner i soffan med, bara läsa och njuta! Låt Sofia ta med dig på en resa! 


Boken ges ut av LB förlag

Följ mig gärna på Instagram: Lollos boktips

torsdag 29 juli 2021

Gröna, sköna vårvindar av Christoffer Holst



 

”Gröna, sköna vårvindar” är den fjärde, fristående delen i mysdeckarserien om Cilla Storm. Det är även (enligt mig) den bästa av de fyra delarna. Återigen får vi träffa Cilla och de andra karaktärerna och hänga med till den fiktiva ön Bullerholmen i Stockholms skärgård. 


Christoffer är bra på att kombinera feelgood med en bra deckarhistoria. Det blir spännande, oförutsägbart och väldigt underhållande. 


Det är mysigt, lite rysligt och vackra miljöer. Boken är så där lagom läskig utan att ta över feelgoodkänslan. Har du inte läst böckerna om Cilla Storm så har du härlig och mysig läsning framför dig. 


Boken ges ut av Lovereads


Följ mig gärna på Instagram: Lollos boktips

onsdag 28 juli 2021

Tredje gången gillt av Mia Söderberg





Det här var en bok jag sträckläste. Den fick följa med till stranden och var ett utmärkt sällskap mellan baden i havet. Boken är lättsam och har ett bra flyt som gör att den är lättläst. 


Spännande story som höll mig fast genom hela boken. Kärlek, vänskap och hemligheter om varannat. En mix av feelgood och mysdeckare med härliga miljöer! Perfekt för en ledig sommardag. 


Boken ges ut av Bokförlaget Polaris


Följ mig gärna på Instagram: Lollos boktips






 

Fridlysta Fridolf av Josefine Sandblom



Vilken underbar bok! En berättelse full med kärlek, allvar, humor, knasiga äventyr och tokiga händelser. ”Fridlysta Fridolf” är en lättläst, humoristisk och kärleksfull berättelse. En berättelse med bra tempo och driv. 


Det är som att återse vänner man inte träffat på ett tag när man börjar läsa. Äntligen får jag återse Selma och Fridolf och alla deras upptåg. Jag gillar Josefines sätt att skriva, hur hon får in både hjärta och smärta, humor och allvar i en vardaglig miljö som man kan känna igen sig i. Hennes böcker får mig att skratta och att bli berörd. 


Det enda negativa är att boken tar slut för fort, jag stannar gärna kvar hos Selma och Fridolf, deras familj och vänner. Vill läsa mer! 


Boken ges ut av Lind och Co


Följ mig gärna på Instagram: Lollos boktips


 

Bokförlaget Gyllendufva av Lilly Emme och Sara H. Olsson






Herregud vad jag tyckte om att läsa om Kvarteret Kronan, Gunilla, Petra och de andra underbara, finurliga och märkliga karaktärerna. 


Jag började läsa och slutade inte förrän boken var slut. Det är en varm, humoristisk och mysig feelgood med både hjärta och smärta. Det är lättläst, underbara karaktärer och miljöer och så får man en liten glimt av livet på ett bokförlag - om än en liten skruvad tillvaro. 

Det här är en bokserie jag gärna läser fler delar av.  Vill återvända till Kvarteret Kronan!  


Boken ges ut av Historiska Media

Följ mig gärna på Instagram: Lollos boktips





 

lördag 24 juli 2021

En mörkare himmel av Mari Jungstedt och Ruben Eliassen.



Det här är den första delen i Gran Canaria serien. Boken är väldigt spännande med händelser dåtid som påverkar nutiden. Snabbläst med korta kapitel med handling som varvas mellan idag och tidigare.  


Jag drogs in direkt och hade svårt att sluta lyssna. Promenaderna blev långa eftersom det var så spännande. 


”En mörkare himmel” är helt klart läsvärd och var ett trevligt sällskap i öronen. Jag som har haft svårt att lyssna på böcker tidigare tycker att de har funkat bra. Lyssnar redan på nästa del ”Det förlovade landet”. 


Ljudboken är inläst av Magnus Roosmann.

Boken ges ut av Albert Bonniers förlag 


Följ mig gärna på Instagram: Lollos boktips

torsdag 22 juli 2021

Att ge upp en bok



Nej, jag ger upp denna nu. Jag brukar inte ofta sluta läsa böcker men jag kommer inte vidare. 

Jag har läst så många positiva omdömen om den här boken och eftersom den är nominerad till årets bok ville jag läsa den. 

Men nej, jag fastnar inte. Jag fastnar varken för handling eller karaktärerna. Boken är välskriven men den passar inte mig. Jag kommer på mig själv med att vilja läsa andra böcker när jag har läst i denna, så nu gör jag det. Läser andra böcker. 

Men låt dig inte avskräckas av min åsikt. Ge den en chans, för den har ett väldigt bra språk. Det är kanske en bok för dig, men det är inte en bok för mig. 

”Vänligheten” är skriven av John Ajvide Lindqvist och ges ut av Ordfront. 

Följ mig gärna på Instagram: Lollos boktips


Att längta efter en bok…

 



Som jag har längtat efter en ny bok av Mike Gayle. Äntligen! 

Hans förra bok ”En halv värld bort” är en bok jag fortfarande tänker på, en bok jag mer än gärna rekommenderar. Det var en läsupplevelse utöver det vanliga. Jag har längtat efter hans nya bok och har skyhöga förväntningar så att jag nästan är lite rädd att börja läsa! 

Hans nya bok ”En sång för alla dom” är en varm skildring av kärlek, ålderdom, utanförskap och vänskap. 

En bok som handlar om Hubert som bor i London och som är en ensam själ. Men det vill han inte avslöja för sin dotter som bor i Australien. När hon oväntat bestämmer sig för att komma hem till Hubert ställs han inför en till synes omöjlig uppgift: att få sitt verkliga liv att bli mer likt hans uppdiktade. 

Boken ges ut av Norstedts förlag


måndag 19 juli 2021

Jag behöver Hedvig av Jessica Roos Ramquist




Den här varma och kärleksfulla boken om Hedvig sträckläste jag på vägen till västkusten. Det är en öppenhjärtig bok som fick mina ögon att tåras mer än en gång. Mitt mammahjärta värker när jag läser om alla känslor som Jessica beskriver, om elaka BVC-sköterskor, om människor som inte vill förstå. 

Oavsett om man har ett barn med Down syndrom eller inte så är det här en viktig och läsvärd bok. En bok som kan skapa förståelse eller kan göra så att man inte känner sig ensam. 

”Jag behöver Hedvig” är en bok om kärlek och viljan att skydda sitt barn. En underbart bra bok! 

Jag har på somrarna när jag pluggade på universitetet arbetat på ett boende med vuxna som har Down syndrom. Och det var några av de bästa somrarna i mitt liv. Vilka underbara människor jag fick möta, minnen som jag alltid kommer att bevara. Jag tror att alla skulle behöva en Hedvig i sitt liv! 

Läs och bli berörd! Tack Jessica för att du delar med dig! Och tack till Parus förlag  ❤️ för att jag fick läsa!

Följ mig gärna på Instagram: Lollos boktips


lördag 17 juli 2021

Sommarstrand och boktips




 Idag har vi varit vid en helt fantastisk strand vid Glommen. Och mellan baden i havet läste jag denna kalasbra bok! Är inte klar med den än, men den är väldigt bra så jag tipsar gärna om den!

”Tredje gången gillt” av Mia Söderberg. En berättelse som bara biter sig fast och det går knappt att lägga ifrån sig boken! 

”Tredje gången gillt” är en spännande roman om hemligheter, att hitta sin plats i livet och tillvaron. Men också om att hitta rätt person att dela allt med.

Boken ges ut av Bokförlaget Polaris  

Följ mig gärna på Instagram: Lollos boktips

Boktips inför resa!


Hur många böcker ska man egentligen ta med när man ska åka bort fem dagar? Det här är min hög!

☀️ Sista sommaren - Eleonore Holmgren. 

☀️ Familj för nybörjare - Sarah Morgan. 

☀️ Tredje gången gillt - Mia Söderberg. 

☀️ Flicka A - Abigail Dean. 

☀️ Den saknade systern - Lucinda Riley. 

☀️ Bokförlaget Gyllendufva - Sara H. Olsson och Lilly Emme. 

☀️ Fridlysta Fridolf - Josefine Sandblom. 

☀️ Gröna, sköna vårvindar - Christoffer Holst. 

Jag menar, det måste ju finnas valmöjligheter. 🤩😂. Mannen bara tittade på mig och höll upp en bok han ville ha med. Konstigt, bara en bok?! 😂

Fem dagar med västkust, hav, vila, god mat, glass och umgås med en av våra bästa vänner! Och läsning förstås! 

Följ mig gärna på Instagram: Lollos boktips



fredag 16 juli 2021

Er tredje man av Denise Rudberg

 



Som jag har längtat efter den här boken. ”Er tredje man” är den tredje delen i Kontrahenterna och återigen får vi möta Elisabeth, Signe och Iris och deras arbete som signalspanade på Karlaplan 4. 


Jag älskar den här serien. Blandningen av historia och vardagshändelser gör att boken är fängslande. Denise är skicklig på att porträttera tre starka kvinnor mitt under ett världskrig och skicklig på att beskriva hur det var och kunde vara i Sverige under 1940-talet. Det märks att hon har gjort en gedigen research innan hon skrev boken. 


Det är tidstypiska detaljer, fina miljöbeskrivningar, smarta och starka kvinnor som vill någonting. Det är bra och skickligt berättat så att man känner karaktärernas känslor när man läser. Det känns som man är på plats i handlingen i boken. 


Denise har hämtat inspiration från verkligheten och de tre huvudkaraktärerna är baserade på verkliga personer. Vilket gör att det är intressant att läsa om den här tiden i svensk historia som har så många sidor. 


Missa inte de här underbara böckerna. Men läs dem i rätt ordning, annars kommer inte handlingen och böckerna till sin rätt. 

Boken ges ut av Bookmark förlag 

Följ mig gärna på Instagram: Lollos boktips

torsdag 15 juli 2021

Mörkrets barn av Sofie Bjarup



Året är 1888 och den unge journalisten William Sinclair skickas till Londons East End för att rapportera om Jack the Rippers härjningar.
Det här är en historisk detektivroman samtidigt som det är en roman som tar oss med på en resa till det engelska klassamhället under 1800-talet.
Sofie har skildrat olikheterna mellan klasserna på ett trovärdigt sätt. Man kan se de rikas överflöd och de fattigas kamp för att klara sig.
Hon är bra på att måla sitt språk så att det känns som om man är där, mitt i handlingen. Det är nästan så att man kan känna stanken av smuts och parfym när man läser boken.
Det är spännande, obehagligt, starka personskildringar och sammantaget en bra bok!

Boken ges ut av Visto förlag

Följ mig gärna på instagram: Lollos boktips

Den sista migrationen av Charlotte McConaghy



I januari läste jag en fantastisk bok. En bok jag hoppades skulle bli nominerad till årets bok. Så blev det inte, men missa inte den här underbara boken! Se nedan hur jag skrev om den då.. 

———-

 Hur ska jag sammanfatta mina tankar kring den här fantastiska boken? För den är fantastisk. ”Den sista migrationen” är en otroligt vacker kärleksförklaring till djuren och naturen och en historia om hur långt vi är beredda att få för de vi älskar. 

Jag var nästan lite rädd att börja läsa boken då jag hade stora förväntningar på den. Men det hade jag inte behövt vara för det är en otroligt berörande och mäktig läsupplevelse. Jag tyckte att språket i boken var så otroligt hjärtskärande och vackert. Det är en sorglig berättelse, men ändå hoppfull och full med värme och kärlek. 

Som några andra har skrivit här på Instagram så är det här en storslagen berättelse. En berättelse som var svår att lägga ifrån sig. 

Rekommenderas varmt.  

Boken ges ut av Lavender Lit

Följ mig gärna på Instagram: Lollos boktips



Innan molnen kommer av Mari Jungstedt.




 

Jag älskar Maris serie med Anders Knutas i spetsen och hennes nya ”Malagasviten” gör mig inte besviken. Det är en välskriven och mycket spännande historia som spelas upp för mig. 


Handlingen utspelar sig i Malaga i Spanien och boken fastnar direkt. Jag kommer på mig själv med att vilja gå ut och gå för att kunna lyssna ostört. Händelserik med fina miljöbeskrivningar. Spänningen höll i sig till slutet och det var inte lätt att lista ut vem som var skyldig även om jag hade mina misstankar. 


Perfekt bok för semester, både att läsa och lyssna på

Boken ges ut av Albert Bonniers förlag.

Följ mig gärna på Instagram: Lollos boktips

tisdag 13 juli 2021

Vera Malms vidunderliga äventyr av Thomas Tivemark.







För det första, vilket härligt omslag. Bara det lockar till läsning. Sen har vi underbara Vera Malm! Som är så ung och så klok. Som egentligen inte är så världsvan och hon söker egentligen inte några äventyr. Men hon hamnar i den ena galenskapen efter den andra och det är väldigt behagligt att läsa om. Vera påverkar folk omkring sig i sin resa att bli en bättre version av sig själv.
Och jag vill ha en ko, det står helt klart efter att ha läst denna underfundiga historia.
”Vera Malms vidunderliga äventyr” är en historia med många sidor. Men alla de leder till en och samma slutsats, att alla människor egentligen är snälla!
Det är en mysig feelgood med hjärta. Lite knasig och rolig och den berör allvarliga ämnen. Som det står på baksidan: Ingenting är sig likt efter att man har fått möta Vera Malm.

Boken ges ut av: Bokförlaget Forum

Följ mig gärna på instagram: Lollos boktips

[ 𝚂𝚘𝚖𝚖𝚊𝚛𝚝𝚒𝚙𝚜 ].






I lördags var vi vid fyren Långe Jan på Ölands södra udde. Fyren är 41,6 meter och Sveriges högsta fyr! Häftig natur och fin utsikt vart du än vänder blicken. Väl värt ett besök om du är på Öland.
Med i väskan fanns naturligtvis en bok! Fick en stunds läsning medan familjen gick upp i fyren.
Så, ”Er tredje man” av Denise Rudberg fick följa med mig! Det är den tredje delen i serien Kontrahenterna. Ännu en gång får vi som läsare följa med till signalspanarna på Karlaplan 4 och träffa Elisabeth, Iris och Signe. Året är 1941 och statsminister Per Albin Hansson håller sitt historiska anförande där han hävdar Sveriges neutralitet.
Det här är en bok jag har längtat efter sedan jag läste ut den förra boken ”En andra allians”. Har du inte läst böckerna så rekommenderar jag dem varmt!
Boken ges ut av Bookmark förlag.

Följ mig gärna på instagram: Lollos boktips

lördag 10 juli 2021

En kväll i juni av Anna Lönnqvist




Vilken karamell till bok! Jag älskade varenda sida, varenda sekund av läsningen. Det är ljuvlig läsning. 


”En kväll i juni” är en bok om kärlek och förälskelse. Det är en berättelse om drömmar som krockar med omgivningens krav och förväntningar. 


Anna skriver fängslande och den här boken är nog den bästa jag har läst av henne. Intressanta karaktärer som jag genast fattar tyckte för och fina miljöer. Att skriva om relationer och bygga upp en kärlekshistoria är Anna bra på! Sidorna bara flyger fram! 


Det här är en varm och vacker kärlekshistoria som tar slut alldeles för fort! 


Boken ges ut av: Norstedts förlag 


Följ mig gärna på Instagram: Lollos boktips  



fredag 9 juli 2021

Roadtrip!

 Roadtrip!

Finaste familjen packade bilen och tog sig först till Kalmar (där jag sprang på bästa Malin som har Malins Bokblogg på Instagram 🤩❤️. Väldigt kul att ses IRL igen!). För att sedan ta oss till Mörbylånga på Öland. Här ska vi stanna några dagar och semestra!

Självklart har jag ett antal böcker med mig. Bland annat den här: ”Vänligheten” av John Ajvide Lindqvist. En bok lite utanför min comfortzon, men den är nominerad till @aretsbok och jag vill försöka läsa alla! 

Boken är på över 700 sidor, så det är mycket möjligt att jag bryter av med något annat emellan och slalomläser! 

Har du läst? Vad tyckte du? Jag är rädd att den ska vara för otäck 😱. 

Boken ges ut av Ordfront förlag 

Följ mig gärna på Instagram: Lollos boktips








torsdag 8 juli 2021

[ 𝙱𝚘𝚔𝚙𝚘𝚜𝚝 ]


Här är två boknyheter som jag har längtat efter och varit nyfiken på ett tag.
⭐️ Huset nedanför klipporna av Sharon Gosling.
⭐️ En oväntad resa av Sheila O’Flanagan.
Sheila är en författare vars böcker jag tycker mycket om. Sharon är en ny bekantskap. Båda böckerna låter väldigt bra och feelgoodiga!!
Stort tack LB förlag ☀️🤩🙏🏻❤️ för den fina överraskningen.

Följ mig gärna på instagram: Lollos boktips



Häxhammaren av Johanna Strömqvist

  Rekommenderad läsålder är 9-12 år.  Det här är den andra, fristående boken i serien Silver & Stål.    Lilly och Vincent måste i ett nu...