onsdag 24 juli 2024

För alltid börjar nu av Heléne Holmström





 


För det första, älsk på omslaget! Tycker att det är så jäkla snyggt. 


”För alltid börjar nu” är den tredje fristående delen i TV24-serien. Den här gången får vi träffa Vendela och Samuel som får vikariat som sommarvärdar för morgonprogrammet i TV24. De får jobba hårt samtidigt som känslor börjar spira mellan dem. Samtidigt upptäcker Vendela familjehemligheter som kanske inte alla vill ska komma fram. 


Jag tycker om att vara i Helenes romanvärld. Det är spännande, vardag, kärlek och hemligheter. Tycker om karaktärerna, deras liv och hur man får följa deras relationer, tankar och känslor. 


Jag tycker även om att det finns en parallellhandling, där vi får en historia från 1950-talet. En historia som kommer ha stor betydelse i den nutida berättelsen. 


Heléne skriver bra, gestaltar sina karaktärer och miljöer väldigt levande. Det är komplicerade kärlekshistorier, glädje, sorg och romantik. Det är spännande att läsa och försöka ta reda på hur då och nu hänger ihop. Till slut får alla frågor svar och alla delar vävs ihop till en helhet. 


”För alltid börjar nu” är en jättefin, lättläst och charmig feelgood med både hjärta och smärta. En sådan där bok som man sätter sig med och sedan inte släpper förrän den är slut. Tyvärr tog den slut alldeles för fort! 🩷


https://harpercollins.se/harperlove/



Sommardagar i kollektivet av Callum Bloodworth



 


Att läsa den här boken gjorde mig lycklig och varm ända in i själen. 


Jag har skrivit det tidigare, men när man börjar läsa en bok skriven av Callum så vet man att man har bra läsning framför sig. ”Sommardagar i kollektivet” är en typisk Callum-bok och han borde ha en alldeles egen genre uppkallad efter sig, Callum-genren!


Jag älskar hur Callum får mig att bli engagerad i sina underbara karaktärer, deras relationer och liv. Jag skrattar med dem, blir förbannad på dem, gråter med dem. Det är en brokig skara vi får träffa i kollektivet, men det är så levande beskrivet att det känns som man är där på plats. Skulle älska att få sitta där bland äppelträden och diskutera livets frågor med Stina, Alice och Julian. 


Det här är en vacker bok, både på insidan och utsidan. Träffsäker med sitt underbara, poetiska och finurliga språk, den rappa dialogen mellan karaktärerna, humorn, hjärtat, svärtan och det ibland lite oväntade. Det är äkta och det är fint och det är det som gör Callums författarskap så bra! Han har en förmåga att skriva så vanvettigt bra! 


Tack och lov så är det här första delen i en serie, för jag är inte beredd att släppa vare sig miljön, kollektivet eller karaktärerna än! 


Tack för läsupplevelsen Callum! Älskade varje sekund! 


https://bazarforlag.se/

Solvargen av Anna Breitholtz Monsén



 


Så fick jag äntligen återvända till Skåne, till Sandinge och alla bekanta karaktärer. Det här är den tredje delen i serien om Lina, hennes vän polisen Madde och hennes egensinniga morfar. 


Jag älskar den här serien, älskar allt med den! Karaktärerna, miljöerna, spänningen, drivet i handlingen, hur man blandar dåtid och nutid och väver ihop det till en helhet. 


Anna skriver så jäkla bra, det är oförutsägbart och humoristiskt! Hon gestaltar sina karaktärer och miljöer levande och verklighetstroget. Det känns som om jag är där på plats i handlingen. 


Dessutom är det en fröjd att få följa karaktärerna Lina, Madde och Linas morfar. Älskar dynamiken mellan dem, de snabba och rappa dialogerna. Jag skrattar, blir förbannad på några av bikaraktärerna, läser fort och kan inte vända blad fort nog för att det är så spännande! Jag vill veta hur det ska gå! 


Och så katthotellet och alla katter! Som jag älskar att det finns med! Tyvärr tog boken slut alldeles för fort, men jag njöt av varje sekund! 


Tack för underhållningen Anna! 


https://www.bokfabriken.se/

Det värsta som kan hända är allt av Cina Friender.



 


Läsålder 9 och uppåt. Funkar finfint för mig som vuxen med. 


Det finns så mycket hemskt som kan hända och Belle vill vara förberedd på allt. Därför har hon börjat bygga ett hemligt preppingförråd i källaren och ingen mer än bästa vännen Saga vet om det. 


Den här boken tipsade min fina vän om och hon hade helt rätt, den är fantastisk. Berättelsen om Belle gick rakt in i hjärtat och den kommer stanna där. 


”Det värsta som kan hända är allt” är en berättelse med både hjärta och smärta, humor och sorg. Tycker om hur Cina berättar sin historia om Belle, hur hon gestaltar Belles oro och ångest för att något hemskt ska hända. Mamman i mig vill bara krama om henne och säga att allt ska bli bra. 


Det här är en fin bok om att vara kompis, att vara syster och dotter. Att ha skilda föräldrar och att inte känna sig hemma bland sina klasskamrater. Att det kan vara både tufft och lätt att vara barn. 


Belle har många tankar och det känns som de vuxna till en början inte lyssnar på dem eller hennes oro. 


Bit för bit får jag som läsare veta mer om varför Belle är orolig, varför den kommande lägerskolan med klassen får henne att känna panik. Det är bara att huka sig och invänta katastrofen. Eller har det hemskaste redan hänt? 


Fantastiskt fin! Jag har skrattat, gråtit och kramat den här boken. Så fin, så tänkvärd! 


Det här är en bok jag skulle vilja rekommendera som högläsningsbok i en klass eller hemma. Det finns mycket att prata och diskutera kring. ”Det värsta som kan hända är allt” är en bok som får stanna i min bokhylla! Så bra var den! 


https://www.rabensjogren.se/



Sveriges drottningar - från vikingatiden till nutid av Björn Höglund.





I den här boken får jag som läsare hänga med på en resa från Vikingatiden till idag, genom Sveriges historia och lära känna Sveriges drottningar. Boken är en historisk faktabok för läsåldern 9-12 år, men den funkar definitivt på äldre. Jag älskar faktaböcker som är skrivna till barn och ungdomar. Så läsålder kvittar! 


Björn Höglund har skrivit en fantastiskt fin faktabok med korta och informativa texter om drottningar vi haft i Sverige. Det är en djupdykning och fokuset är på kvinnorna, vilket ofta glöms bort i andra historieböcker. Vi har ändå i Sverige haft ca 60 drottningar från 900-talet och fram till idag. 


Texterna blandas med både illustrationer och foton av bland annat målningar och andra saker som finns bevarade från de olika tidsperioderna. Men vi får även veta lite mer om hur människor levde då och hur Sverige egentligen såg ut. 


Det är intressant fakta, rolig fakta och skriver på ett sådant sätt att man dras till boken. En mycket läsvärd bok, både att läsa själv och att högläsa och kanske diskutera runt. Och en väldigt bra bok för den som vill läsa och lära sig mer! 




 

Den första gång jag såg dig av Anna Lönnqvist.



 


Annas böcker är ett säkert kort och hon har aldrig gjort mig besviken. Hennes nya bok är precis lika bra som de tidigare. 


”Den första gång jag såg dig” är en väldigt varm berättelse om Mira och William med mycket känslor. En historia som pendlar mellan nutid och för 14 år sedan. Jag tycker om att få läsa om dem nu och då, hur beslut påverkar och tvingar dem till olika val. Men också hur de växer som personer och förändras över åren. 


Anna skriver alltid med hjärta och smärta och ett djup i historien. Det är lätt att se både miljöer och karaktärer framför sig när man läser, lätt att fatta tycke för dem. Man får följa dem genom livet som det är mest, med misstag, glädjeämnen, sorg, lycka och besvikelser. 


Underbart språk och ett driv som gör att man vill läsa ett kapitel till och ett till… 


Tack Anna för att vi fick läsa om Mira och William och deras historia. Tyckte mycket den.


https://www.norstedts.se/ 


Hjortronmyren av Ulrika Lagerlöf



 


Vad jag tyckte om den här romanen! 


Fastnade i historien om unga Siv som i slutet av 30-talet blir kocka i en skogshuggarkoja i Västerbotten. Hur hon i alla väder ska laga mat till tio skogahuggare vilket inte är ett lätt jobb. 


Parallellt får vi även följa Eva i nutid som skickas till Västerbotten av sin arbetsgivare för att medla mellan lokalbefolkningen och ett skogsbolag som vill avverka skog. 


Ulrika levandegör en historia så att det inte går att släppa boken. Dels livet då, när pengar står i vägen för Siv och hennes drömmar om att bli folkskollärarinna. Och dels den nutida historien där Eva hittar ledtrådar till sin egen släkthistoria bland demonstranter, influensers och skogsägare. 


De två berättelserna är otroligt fascinerade att följa. Hur ulrika beskriver och gestaltar känslor, relationer och får det att bli så levande. Ulrika har ett fantastiskt språk och sidorna flyger verkligen fram. Jag är glad att det här är första delen i serien ”Timmerfolk” för jag är inte klar med vare sig karaktärer eller platsen. Längtar redan efter nästa bok. 


https://www.romanusochselling.se/

tisdag 16 juli 2024

Sensommarvals av Sara Molin & Johanna Johansson.



 


En vacker bok, både på insidan och utsidan. 


Jag hade höga förväntningar när jag började läsa systrarnas bok och de infriades med råge. Sara och Johanna har skrivit en alldeles underbar feelgood som berör mig väldigt mycket, både till skratt och till tårar. 


”Sensommarvals” är den första boken i en tänkt serie som heter Kalvingeserien. Här får vi möta ett gäng väldigt härliga människor. Människor som har det lite tufft och som under läsningen växer och utvecklas. Jag tycker att Sara och Johanna har skildrat sina karaktärer väl, de får mycket utrymme och jag som läsare får lära känna dem. Handlingen får ta tid och sånt gillar jag. 


Det är sommarmiljöer, ny och gammal kärlek, sorg och vänskap i en härlig blandning! En sådan där perfekt bok för lediga dagar.


https://lbforlag.se/

Femte kollusionen av Denise Rudberg



 


Vissa författare är det löp-och-köp-stämpel på. Denise är en sådan författare. Äntligen fick jag läsa den femte delen i serien Kontrahenterna. Har väntat länge och tålmodigt för att få läsa vidare om vännerna Signe, Iris och Elisabeth. 


I denna del, ”Femte kollusionen” har det blivit januari 1942. Det är en rekordkall vinter och ransoneringarna stramas åt medan kriget kryper närmare Sveriges gränser. På Karlaplan är det full aktivitet bland de som jobbar där. Man vill ligga steget före tyskarna och jobbar hårt för att avkoda deras kommunikation. 


Denise är som alltid grym på både miljöbeskrivningar, stämningar och hur hon framställer sina karaktärer. Det känns som att man är där på plats, i handlingen, i boken. I den här delen är det ett lite större fokus på vännernas liv än deras arbete och jag gillar den balansen. Balans mellan deras privatliv med allt vad det innebär och det viktiga arbete de utförde under andra världskriget. 


Signe, iris och Elisabeth är alla starka och smarta kvinnor som är väldigt intressanta att följa. Deras arbete som kodknäckare är givande att läsa om och det märks att Denise har gjort en gedigen research. För man får som läsare en väldigt trovärdig bild av den här tiden. Det är många tidstypiska detaljer och man får en inblick i hur man levde, hur man pratade, förde sig och vad som kunde hända bakom maktens stängda dörrar. 


Som vanligt gick det fort att läsa ut boken, längtar redan efter nästa del. 


Stort tack för läsupplevelsen Denise! Jag bockar och bugar, hatten av! Tokgillar detta! 


Och ni som inte läst serien Kontrahenterna, löp och köp! 


https://www.norstedts.se/

Del av din värld av Abby Jimenez.





Ååååhhh vad jag tyckte om den här kärlekshistorien. Den gick liksom inte att sluta läsa. Jag tyckte om tempot, de rappa dialogerna, de underbara karaktärerna, miljöerna, stämningen.. allt!!
 


Jag har skrattat, blivit arg, haft fjärilar i magen och levt mig in i den här boken. Så många känslor och som boken berörde mig. 


Alexis och Daniel är varandras motsatser men när de av en slump möts är attraktionen mellan dem ögonblicklig. Ingen av dem vill dock erkänna det varken för sig själva eller någon annan. Deras olika bakgrund, tankar om framtiden och familjer ställer till det för dem. Men kan de välja bort kärleken och passionen de känner för varandra? Kan de få det att fungera, mot alla odds? 


Alltså, jag inhalerade den här boken. Sträckläste och ville aldrig att den skulle ta slut. Så innerlig, varm och humoristisk berättelse. Så mycket hjärta men även smärta och jag faller handlöst för historien om Alexis och Daniel! Så ljuvlig! Underbar! Missa för guds skull inte denna bok! 


Översatt av Katarina Jansson. 


https://karatforlag.se/

En sensommar av längtan av Gabriella Argus

  Det här var precis vad jag behövde just nu. En varm och underhållande feelgood/romance med både hjärta och smärta. En feelgood med härliga...