tisdag 16 juli 2024

Femte kollusionen av Denise Rudberg



 


Vissa författare är det löp-och-köp-stämpel på. Denise är en sådan författare. Äntligen fick jag läsa den femte delen i serien Kontrahenterna. Har väntat länge och tålmodigt för att få läsa vidare om vännerna Signe, Iris och Elisabeth. 


I denna del, ”Femte kollusionen” har det blivit januari 1942. Det är en rekordkall vinter och ransoneringarna stramas åt medan kriget kryper närmare Sveriges gränser. På Karlaplan är det full aktivitet bland de som jobbar där. Man vill ligga steget före tyskarna och jobbar hårt för att avkoda deras kommunikation. 


Denise är som alltid grym på både miljöbeskrivningar, stämningar och hur hon framställer sina karaktärer. Det känns som att man är där på plats, i handlingen, i boken. I den här delen är det ett lite större fokus på vännernas liv än deras arbete och jag gillar den balansen. Balans mellan deras privatliv med allt vad det innebär och det viktiga arbete de utförde under andra världskriget. 


Signe, iris och Elisabeth är alla starka och smarta kvinnor som är väldigt intressanta att följa. Deras arbete som kodknäckare är givande att läsa om och det märks att Denise har gjort en gedigen research. För man får som läsare en väldigt trovärdig bild av den här tiden. Det är många tidstypiska detaljer och man får en inblick i hur man levde, hur man pratade, förde sig och vad som kunde hända bakom maktens stängda dörrar. 


Som vanligt gick det fort att läsa ut boken, längtar redan efter nästa del. 


Stort tack för läsupplevelsen Denise! Jag bockar och bugar, hatten av! Tokgillar detta! 


Och ni som inte läst serien Kontrahenterna, löp och köp! 


https://www.norstedts.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En sensommar av längtan av Gabriella Argus

  Det här var precis vad jag behövde just nu. En varm och underhållande feelgood/romance med både hjärta och smärta. En feelgood med härliga...