onsdag 24 juli 2024

Sveriges drottningar - från vikingatiden till nutid av Björn Höglund.





I den här boken får jag som läsare hänga med på en resa från Vikingatiden till idag, genom Sveriges historia och lära känna Sveriges drottningar. Boken är en historisk faktabok för läsåldern 9-12 år, men den funkar definitivt på äldre. Jag älskar faktaböcker som är skrivna till barn och ungdomar. Så läsålder kvittar! 


Björn Höglund har skrivit en fantastiskt fin faktabok med korta och informativa texter om drottningar vi haft i Sverige. Det är en djupdykning och fokuset är på kvinnorna, vilket ofta glöms bort i andra historieböcker. Vi har ändå i Sverige haft ca 60 drottningar från 900-talet och fram till idag. 


Texterna blandas med både illustrationer och foton av bland annat målningar och andra saker som finns bevarade från de olika tidsperioderna. Men vi får även veta lite mer om hur människor levde då och hur Sverige egentligen såg ut. 


Det är intressant fakta, rolig fakta och skriver på ett sådant sätt att man dras till boken. En mycket läsvärd bok, både att läsa själv och att högläsa och kanske diskutera runt. Och en väldigt bra bok för den som vill läsa och lära sig mer! 




 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En sensommar av längtan av Gabriella Argus

  Det här var precis vad jag behövde just nu. En varm och underhållande feelgood/romance med både hjärta och smärta. En feelgood med härliga...