fredag 31 maj 2024

Memoria av David Lagercrantz.



 


Det här är den andra delen i serien om professor Hans Rekke och polisassistent  Michaela Vargas. Jag har inte läst första delen, men det gick bra att läsa den ändå. 


I denna del får Rekke och vargas ett fall där ska ta reda på om en kvinna lever eller inte. Claire Lidman ligger begravd på en kyrkogård i Stockholm men hennes man är övertygad om att hon lever. 


”Memoria” är en bok som kräver lite av sin läsare. Det är en del karaktärer att hålla koll på och det händer saker både i nutid och i dåtid som är bra att hålla reda på. 


Men, framförallt är det en spännande bok. Bit för bit vecklar historien ut sig och man får långsamt reda på vad det är som hänt och varför. Jag fastnade i boken och ville verkligen veta svaret, lever Claire eller inte? 


Välskrivet med en del twister jag inte såg komma och en spänning som finns håller i sig genom hela boken. Klart läsvärd. 


https://www.norstedts.se/

Skaparen av Jonas Moström och Arne Dahl



 


Det här är den första delen i författarduons nya thrillerserie True Crime. ”Skaparen” handlar om författaren Tom Borg som blir indragen i ett morddrama, ett drama som är identiskt med det han just skrivit om i sitt bokutkast. Tom inser direkt att han är i fara! 


Det blir en jakt för Tom på sanningen och en mördade. Medan polisen med Olivia Wolf i spetsen är honom i hälarna. 


En sak kan jag säga, jäklar vilket drag och tempo det är i denna väldigt spännande thriller. Från första sidan till sista är det som att man har andan i halsen. Vad kommer att hända när jag vänder blad? 


”Skaparen” har en hel del spännande karaktärer som jag både gillar och blir irriterad på. Det här är en snyggt uppbyggd thriller med oväntade twister och en del humor. Bitvis lite rå, men vilken bladvändare. Definitivt svår att släppa! 


Jonas + Arne är en kolossalt lyckad kombo! Bra debut, längtar redan efter nästa del i serien.


https://bookmarkforlag.se/ 


En hemlighet för mycket av Jenny Fagerlund.



 


Det sa ”swish” och så var boken slut. Det brukar göra det när jag börjar läsa en av Jennys böcker. För hon har förmågan att skriva så att jag fastnar. Hennes berättelser är fängslande och skrivna med sådan värme att det inte går att lägga undan boken när man väl börjat läsa. 


”En hemlighet för mycket” är inget undantag. Boken är den första delen i Jennys nya serie ”Gärdetböckerna”. Här fångas jag snabbt i berättelsen om Anna, som förlorar allt när hennes sambo dör. Besparingarna är borta och hon står utan hem. 


Nästan allt i alla fall. Det visar sig att Anna har ärvt en lokal som det tidigare varit hunddagis i. Där kan hon bo och försöka starta om på nytt. Helt plötsligt har Anna även några hundar som hon får ta hand om. 


Underbara karaktärer och miljöer som beskrivs på ett väldigt målande sätt vilket gör att det känns som om det är bekanta man läser om. Det går att skapa sig egna bilder av platser när jag läser, boken blir så lätt att läsa. 


Jag tycker om det vardagliga i Jennys bok, att läsa om resan som Anna gör. Från att ha varit på botten och att därifrån ta sig upp och bli ett mer självständigt jag som person. Läsa om de relationer Anna har och hur de förändras och fördjupas. 


”En hemlighet för mycket” är välskriven, lättläst och väldigt bra! Det är glädje, sorg, kärlek och allt däremellan. Som livet är med andra ord. 


Ser fram emot fler delar i serien och att få återvända till Gärdet! 


https://bookmarkforlag.se/

torsdag 30 maj 2024

Dusty - Motorjakten av Johan Anderblad




Läsålder 9 - 12 år.
 


Äntligen är Dusty tillbaka! ”Motorjakten” är den tredje delen i Johans serie om Dusty! En fantastiskt bra serie för unga läsare som vill läsa om något annat än fotboll eller hästar. 


Dusty är en fin kille med stort hjärta och tillsammans med Amir och Kaisha försöker de lösa den stöldvåg som har drabbat båtägarna i området. Det är vardag, äventyr, fart, motor, mekande och spänning vilket blir en väldigt bra mix och en superbra barn- och ungdomsbok.  


Jag har sagt det förr, men Johan är bra på att skildra miljöer i sina böcker så att det blir lätt för mig som läsare att skapa egna bilder när jag läser. Dessutom får vi följa och läsa om en väldigt fin vänskap mellan de tre ungdomarna. Jag tycker om Dusty, Amir och Kaisha, de kompletterar varandra bra. De peppar varandra, är lite våghalsiga vilket leder till en del problem för dem. Men det är också det som gör boken spännande och svår att släppa. 


”Motorjakten” är en lättläst bladvändare med ett bra språk för den tänkta åldern. Boken passar både till högläsning och att läsa själv. 


Tack för underhållningen Johan! Vi längtar redan efter fler delar! 


https://lindco.se/


Din tid kommer av Carl-Johan Vallgren



 


Boken tar avstamp i Falkenberg 1993. En flicka hittas död i ett vattendrag i gränsen mellan Halland och Småland. Med största sannolikt har hon hållits inspärrad, men i övrigt är spåren svåra att förstå. 


Det blir upp till kommissarie Björling, nybliven änkling och utredaren Johanna från Rikskrim, som en gång flyttat frå trakten får ta upp jakten på den som är skyldig. 


Jag vet inte riktigt vad jag tycker om det här. Spännande är den definitivt, men boken känns även rörig. Det är så många trådar att hålla reda på och den här boken kräver definitivt sin läsare. Författaren har ett bra, målande språk som höjer läsningen, men jag hade nog väntat mig mer tror jag. Eller jag vet inte. 


Jag har svårt att hålla fokus genom läsningen och känner att handlingen är lite för skruvat emellanåt. Det är en del saker i boken som känns lite för mycket.


Den här boken är nominerad till årets bok och jag har en aning svårt att se varför måste jag erkänna. För mig är det en spännande bok men utan den där wow-känslan jag vill ha i läsningen. Helt ok att spendera ett par timmar med, men den här boken är inte årets bok för mig. 


https://www.albertbonniersforlag.se/

Vi rymmer till draken av Susanna Martelin och illustrationer av Amanda Chanfreau



 


Rekommenderad läsålder 6-9 år. 


Det här är en berättelse om vänskap och stora känslor. Men det är även en historia om äventyr i förorten och att tämja en drake. 


Snart är det skolavslutning och Jaana är pirrig. Hon och bästa kompisen har övat länge för att uppträda på avslutningen. Men så dör Jaanas mormor och hennes mamma blir så ledsen. Så ledsen att hon nog inte orkar komma på skolavslutningen och se Jaanas och Linas framträdande. 


Hur får man sin mamma som sörjer glad igen? Måste de ta hjälp av draken för att det ska ske? 


Jag fastnade väldigt snabbt i den här barnboken. ”Vi rymmer till draken” är en berättelse om svåra känslor som sorg. Men det handlar också om stark vänskap, att vara bästa vän. 


Susanna skildrar historien så fint. Vänskapen, vardagen, sorgen och att våga när man inte riktigt gör det. Jag tycker att författaren beskriver och gestaltar känslor så att det är lätt att förstå och att kanske kunna känna igen sig. 


Jag hade svårt att släppa boken och den berörde mig. Tyckte om att läsa om Jaana och vad hon går igenom, både med bästisen och familjen. Det här är främst en högläsningsbok tycker jag då det finns mycket som kan väcka tankar och funderingar. Tycker även att man till och med ska vara lite äldre än 6 år för att få bästa behållningen. Den går definitivt att rekommendera för både 10- och 11-åringar. 


Stanna gärna upp och kolla in de fina och väldigt passande illustrationerna om du läser boken. Det finns mycket man kan se och prata om när man tittar på dem. 


https://www.bonniercarlsen.se/

Femton år av Vigdis Hjort.



Den här boken är en betraktelse över vad det innebär att växa upp och bli stor. Vilka är egentligen ens föräldrar, känner man dem då bra som man tror? Och vem är man själv mitt i allt? Vill man vara som mamma och pappa? Elle hur gör man då för att bli en annan om man vill det? 


Paula, som är på tröskeln till vuxenlivet hittar brev som hennes mamma har skrivit. Där upptäcker hon att de är fulla med lögner. Hur kan mamman ljuga så?  Varför gör hon det? Den trygga värld Paula känner till känns inte riktigt så trygg längre. 


Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om den här romanen. På ett sätt tycker jag att den är väldigt bra med ett fantastiskt språk och bra skildrade relationer. På ett annat sätt blir jag mest förvånad över det Paula upptäckte inte är mer, större och betydligt mer allvarligt. Jag hade velat ha mer, nu blev det mest ett jaha… 


Så jag är kluven. Väldigt kluven. 


Översatt av Jens Hjälte. 


https://www.nok.se/


 

En av oss kommer dö ung av Astrid Billengren




Det var något som drog mig till den här boken, kände att jag bara var tvungen att läsa den. Har läst mycket gott om den och var nästan lite rädd för att börja. Tänk om jag hade för höga förväntningar? Men det här är en bok som gav mig en stor läsupplevelse. Astrids debutroman är en stark, drabbande och väldigt bra bok! 


Boken behandlar dock ett tungt ämne, självmord och de som blir kvar efteråt. Ellen och Matilda har varit bästa vänner sedan forever. Men när samtalet kommer, att Ellen är död så rasar Matilda. Självmordet leder till en massa frågor och funderingar hos vännerna, varför ville inte Ellen leva längre? Varför hade de inte sett att allt höll på att gå åt helvete? Hur går man vidare? 


Boken varvas mellan nutid i Matildas liv och dåtid med minnen om Ellen och skrivna till Ellen. Tycker att Astrid har lyckats väldigt bra med att skildra deras vänskapsrelation, hur livet måste gå vidare, alla frågor och de få svar man får. 


Sidorna flyger fram i denna lättlästa, vackra och sorgliga bok. Astrid skriver på ett fantastiskt sätt och den känns inte så tung trots det allvarliga ämnet. Språket är målande med så många träffande detaljer. 


”En av oss kommer dö ung” är en bok som sätter sig i hjärtat, i tårkanalerna och framför allt i tankarna. Den kommer stanna kvar där ett bra tag! 


https://www.forum.se/


Blåklockor som klingar på natten av Linda Rakka



 


Det här är den första delen i Lindas pusseldeckarserie ”Morden vid Göta kanal”. I boken får vi möta invånarna i det fiktiva området Sparvdalen vid Göta kanal utanför Linköping. 


Ingenting är som det verkar i Sparvdalen, intriger och märkliga saker som händer. Vem kan man egentligen lita på? 


Det är överraskningar, hemligheter, spännande och lite udda karaktärer. Alla lösa trådar som läggs ut under läsningen knyts ihop bra och allt detta i härliga miljöer.  


Tycker att Linda lyckas bra med att skriva en lagom spännande och klurig deckare. Del två i serien heter ”Svalor som ritar på himlen”. 


https://wapi.se/




lördag 25 maj 2024

Tid för Lisbeth av Annelie Sylvan.



 


Det här är definitivt en av årets bästa böcker. ”Tid för Lisbeth” är en humoristisk, vacker och väldigt charmig feelgood om livet när det förändras och man måste börja om.


Lisbeths man lämnar henne efter många års äktenskap och det släpper lös en ilska i henne. En ilska som gör att hon flyttar från stan ut till en stuga i skogen. Omgivningen har svårt att förstå och tänker nog att hon har blivit galen. Men Lisbeth behöver vara ifred, nollställa sig själv. 


Livet är oförutsägbart och Lisbeth förändras  ju längre in i handlingen man kommer. Hon ser möjligheter och får börja vara som hon vill vara. Lisbeth växer som människa, som kvinna och också som mamma. Även om relationen till döttrarna bitvis är ansträngd. 


Jag älskar språket i den här boken, de klockrena formuleringarna som får mig att le och att bli berörd. Det är vackert, välskrivet och väldigt, väldigt bra! Jag tycker om att vara i Lisbeths miljö som Annelie gestaltar väldigt levande. Jag tycker om karaktärerna, hur Lisbeth blir gladare och lyckligare. 


Romanen är en härlig blandning av glädje, sorg, vänskap, kärlek, frustration och att låta det gamla flyga iväg för att ersätta med något nytt. ”Tid för Lisbeth” var en njutning att läsa från första sidan till sista. En sådan där roman som jag kommer att tänka på ibland. 


Norstedts förlag

Kyrkklockor vid älven av Hanna Blixt.





 


Så äntligen fick jag återse Leksand igen, umgås med karaktärerna jag saknat! Karaktärer och miljöer som gör att jag inte vill att boken eller serien ska ta slut. 


Det här är den femte delen i Leksands-sviten och det känns som att återse vänner man inte träffat på ett tag. Det är just det jag tycker om med Hannas böcker, de är så vardagsnära, så lätta att läsa och att tycka om. Det är som att man är där på plats, i Leksand hos Hilma, Maggie, Joel, Anton och de andra. 


Hanna är väldigt bra på att gestalta, att måla med sitt språk. Berättelsen blir levande, varm och berörande. Likt de tidigare böckerna finns det en parallellhistoria som utspelar sig under 1970-talet. Jag tycker om att både få ett då och ett nu som tillslut vävs samman till en historia i nutid. Det är kärlek, sorg, glädje, hopp och som alltid i Hannas böcker flyger liksom sidorna fram, plötsligt är boken slut. 


Hannas styrka som författare är att skildra vanliga människor med vardagliga problem, glädjeämnen, styrkor och svagheter. Man kan känna igen sig i deras historia och just därför blir historien som sagt väldigt levande. Man skrattar med karaktärerna och man gråter med dem. Det är charmigt och mycket må-bra-läsning. 


Nu är det här sista boken i sviten och jag saknar redan både dem och miljöerna. De känns som sagt som vänner! 🩷


Bazar förlag



Häxhammaren av Johanna Strömqvist

  Rekommenderad läsålder är 9-12 år.  Det här är den andra, fristående boken i serien Silver & Stål.    Lilly och Vincent måste i ett nu...