onsdag 1 maj 2024

Hilma - En roman om gåtan Hilma af Klint av Anna Laestadius Larsson.



 


Hilma var en konstnär som levde mellan 1862-1944 och det här är en roman om henne och hennes konstnärskap, hennes liv och viljan att följa sin egen röst. 


Det är intressant att läsa om kvinnors liv i början av 1900-talet i sekelskiftets Sverige, kunde se ut. Människor tränger ihop sig i städer, kvinnor ställer fler krav på rättigheter. I den här tiden lever Hilma och hon målar och målar. Hilma tror väldigt mycket på det andliga och tar hjälp av kvinnogruppen ”De fem” och höga ledare från den andliga världen. 


Det som slår mig är hur Hilma inte tror att världen är redo för hennes målningar utan att hon gömmer undan dem vartefter de är klara och de låg gömda länge även efter hennes död. 


Jag tyckte boken var intressant, men en aning rörig. Det är en bok som kräver sin läsare och eftersom min läslust just nu inte är på topp fick jag kämpa med den här boken. Vi hade väldigt bra och intressanta diskussioner kring Hilma och handlingen i vår bokcirkel ikväll. För det är trots allt en bok som bjuder in till diskussion. 


Intressant bok om en väldigt begåvad och besatt kvinna som målade så otroligt vackra målningar. 


Piratförlaget

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Häxhammaren av Johanna Strömqvist

  Rekommenderad läsålder är 9-12 år.  Det här är den andra, fristående boken i serien Silver & Stål.    Lilly och Vincent måste i ett nu...