torsdag 30 maj 2024

Vi rymmer till draken av Susanna Martelin och illustrationer av Amanda Chanfreau



 


Rekommenderad läsålder 6-9 år. 


Det här är en berättelse om vänskap och stora känslor. Men det är även en historia om äventyr i förorten och att tämja en drake. 


Snart är det skolavslutning och Jaana är pirrig. Hon och bästa kompisen har övat länge för att uppträda på avslutningen. Men så dör Jaanas mormor och hennes mamma blir så ledsen. Så ledsen att hon nog inte orkar komma på skolavslutningen och se Jaanas och Linas framträdande. 


Hur får man sin mamma som sörjer glad igen? Måste de ta hjälp av draken för att det ska ske? 


Jag fastnade väldigt snabbt i den här barnboken. ”Vi rymmer till draken” är en berättelse om svåra känslor som sorg. Men det handlar också om stark vänskap, att vara bästa vän. 


Susanna skildrar historien så fint. Vänskapen, vardagen, sorgen och att våga när man inte riktigt gör det. Jag tycker att författaren beskriver och gestaltar känslor så att det är lätt att förstå och att kanske kunna känna igen sig. 


Jag hade svårt att släppa boken och den berörde mig. Tyckte om att läsa om Jaana och vad hon går igenom, både med bästisen och familjen. Det här är främst en högläsningsbok tycker jag då det finns mycket som kan väcka tankar och funderingar. Tycker även att man till och med ska vara lite äldre än 6 år för att få bästa behållningen. Den går definitivt att rekommendera för både 10- och 11-åringar. 


Stanna gärna upp och kolla in de fina och väldigt passande illustrationerna om du läser boken. Det finns mycket man kan se och prata om när man tittar på dem. 


https://www.bonniercarlsen.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Häxhammaren av Johanna Strömqvist

  Rekommenderad läsålder är 9-12 år.  Det här är den andra, fristående boken i serien Silver & Stål.    Lilly och Vincent måste i ett nu...