söndag 31 december 2023

Tim - biografin om Avicii av Måns Mosesson.



 



En väldigt fin bok om Tim, hans fantastiska musik och hans liv. Boken är även en oerhört viktig historia om psykisk ohälsa. 


Den här boken gjorde ont att läsa. Jag led med Tim och den press han utsattes för. Att vara berömd är inte något som passar alla och för Tim var det nog så. Han ville skriva musik, inte uppträda. 


Det är många känslor som rör sig i mig när jag läser boken. Jag blir arg för att ingen såg efter honom ordentligt, att de pressade honom till något han egentligen inte ville. Jag blir arg på att han inte fick hjälp tidigare och att ingen stoppade vansinnet. 


När man läser boken inser man att Tim var en ganska skör och introvert kille. En kille som blev vuxen för fort och som egentligen bara ville hitta sig själv och må bra. 


Det här är en välskriven biografi och det märks att Måns som skrivit den pratat och diskuterat med många personer som fanns runt Tim, lyssnat på dem när de berättat om sina minnen. 


”Tim - Biografin om Avicii” är en gripande bok om hans alldeles för korta liv. Och det är en bok som inte bara berör det sorgliga och mörka utan man får även läsa om det fina, ljusa och lyckade. 


Albert Bonniers förlag

Om av Niklas Strömstedt.



Jag har lyssnat och tyckt om Niklas musik så länge jag kan minnas. Hans texter är vackra, underfundiga och förbannat bra. De är svåra att sluta nynna till när de väl satt sig. Så när jag fick chansen att lyssna på Niklas och få hans bok signerad under bokmässan i år tog jag den. 


Niklas skriver om sin långa musikkarriär, motgångar och framgångar. Men även om livet i sig, sina föräldrar, kärleken. Niklas berättar öppet och ärligt om de flesta delarna och det är det som gör boken så bra. 


Boken ”Om” är lättläst och är en intressant inblick i Niklas liv och i hans musikaliska resa. Om Rocktåget med Tomas Ledin och Lena Philipsson, om samarbetet med Björn Ulveus kring musikalen Mamma Mia, om fotbolls VM -94 och en massa andra händelser. 


Boken ger en bra bild av Niklas, han har alltid verkat så genuint trevlig och den bilden förändra inte när jag läser boken. Oavsett om du gillar Niklas musik eller inte så är det här en riktigt bra biografi! Rekommenderas varmt. 


Norstedts förlag


 

lördag 30 december 2023

Stora boken om bläckfiskar av Celia Svedhem och Filippa Widlund



 


Läsålder 6-9 år. 

Eller det spelar ingen roll hur gammal eller ung du är. Boken passar både och. 


Vilken underbar faktabok! Jag kunde nästan ingenting om bläckfiskar förut men blev otroligt nyfiken på dem när jag läste ”Sällsynt kloka varelser” där en av huvudkaraktärerna är en bläckfisk. 


Det här är en rolig och väldigt intressant bok med massa av spännande, informativ och rolig fakta om de gåtfulla och smarta bläckfiskarna. Detaljrika och färgglada illustrationer som det går att prata kring förhöjer läsningen. 


Boken är lätt att läsa och superbra att läsa tillsammans om man vill det. Eller själv, bara för att boken är så bra.  


Missa inte den här faktaboken! Jag lånade den på biblioteket men funderar på om jag inte borde köpa den så att den för alltid kan bo i min bokhylla! ❤️🐙🦑


Bonnier Carlsén

Frostiga rosor och kryddat vin av Ewa Klingberg



Det här är den sjätte fristående delen i den charmiga Huskvarnasviten och det är härligt att vara tillbaka. Härligt att få träffa alla som rör sig runt huset på Vättergatan 4.
 


”Frostiga rosor och kryddat vin” är en mysig läspärla med härliga karaktärer och fina miljöer. Jag tycker om att Ewa har parallella berättelser, en från början av 1900-talet som vävs ihop med det som händer nu. Tycker om det vardaglig, nära och väldigt charmiga i boken! Karaktärerna känns som vänner och jag gillar att hänga med dem. 


Ewa är bra på att skriva fängslande, så att jag inte vill släppa boken utan fortsätta läsa.    Mycket värme, kärlek, små hemligheter och lite spänning. Suveränt bra och den här boken gav mig en liten boksmälla! Vad ska man läsa nu liksom? ❤️


Historiska media



fredag 29 december 2023

Biodlarens löfte av Fiona Valpy



Två parallella historier där vi för möta två kvinnor, Abi och Eliane som i varsin tid tvingas ta svåra beslut och vända motgångar till styrka. 


Likt tidigare böcker är även denna en läspärla. Fiona är väldigt bra på att berätta om både nutid och dåtid. Hon väver skickligt ihop Abi och Elaines historier till en. Tycker om att läsa om dem, deras glädje och sorg. Hur de tar sig an motgångar och försöker ta sig ur dem. 


Berättelsen är fantastisk, vacker, gripande, känslosam och har väldigt målande miljöbeskrivningar. Jag älskar hur Fiona uttrycker sig, hur hon berättar och målar upp historien. Hon är en av de bästa på att skriva historiska romaner! 

Översatt av Christina Mansicka.  


Bokförlaget Forum


Försvunnen av Guillaume Musso



 


En femåring försvinner från sina föräldrar. En tragedi som leder till att hennes föräldrar separerar. Fem år senare hittas deras dotter på exakt samma plats där hon försvann. Vad har hänt och var har hon varit? 


Det gäller att vara med när man läser en bok av Guillaume. Det händer saker hela tiden och små detaljer är av stor vikt för att förstå helheten. I början funderar jag varför en del av karaktärerna är med, men det förstår jag efter ett tag. Alla har sin speciella del i historien och behövs. 


Det är flera livsöden som jag som läsare får följa, parallellt, både i nutid och i dåtid. Inget är som jag tror och alla små delar vävs skickligt ihop till en helhet, en helhet jag inte såg komma. Guillaume är extremt skicklig på att villa bort läsaren i olika riktningar och jag gillar det skarpt. 


Historien är sorglig, spännande och väldigt, väldigt bra! 


Översatt av Christina Norrman. 


Bokförlaget Nona

Brandmannen av Ulf Kvensler



 


En historia om en familj där bara en far, en son och en morfar finns kvar. Sanningen finns där, i dunklet. Men för att få reda på vad som egentligen har hänt måste man förstå varför Isaks relation med sin far är så frostig. 


Här finns det familjehemligheter, trasiga relationer, mörker, frestelser och mycket mer. Författaren har byggt upp en jäkla historia, en sådan där historia som kryper in under skinnet när man läser. 


”Brandmannen” var en bok jag fastnade i och inte riktigt ville släppa. Historien har ett bra driv och är så jäkla oförutsägbar. Som läsare vet man inte vad som väntar när man vänder blad. Berättelsen är galet obehaglig och otäck. Otäck på det där subtila sättet, där man inte riktigt kan sätta finger på vad som egentligen är fel. Men man bara vet att något inte står rätt till. Psykologisk thriller när det är som bäst. 


Ulf är även bra på att måla upp personporträtt och speciellt Isaks pappa i denna bok. Maken till manipulativ person får man leta efter. 


När alla delar har blandats så får man till slut ett slut som jag i alla fall inte såg komma. ”Brandmannen” är en bok jag kommer tänka på ett tag framöver. Den kommer vara svår att sluta tänka på. 


Albert Bonniers förlag


Flickan under jorden av Elly Griffiths


 

Ljudboken inläst av Angela Kovács. 


Nu har även jag stiftat bekantskap med Ruth Galloway som är arkeolog och expert på ben. Hon bor ensam i kanten av våtmarkerna utanför Kings Lynn i Norfolk. 


När polisen hittar människoben i närheten av där Ruth bor kallar man in henne som expert. Man misstänker att det är kvarlevorna efter Lucy Downey, en flicka som kidnappades för tio år sedan. När Ruth undersöker benen visar det sig att benen är mer än tusen år gamla, till kriminalinspektör Harry Nelsons besvikelse. 


Ända sedan Lucy kidnappades har Nelson fått mystiska brev som innehåller referenser till rituella offer. När ännu en flicka försvinner och Nelson får ett nytt brev ber han Ruth om hjälp med att tolka breven. Samtidigt som Nelson och Ruth närmar sig varandra blir det tydligt att Ruth svävar i livsfara för att hon hjälper polisen. Jakten på kidnapparen blir en kamp mot klockan för både den försvunna flickan och Ruth själv. 


Min vän  har ju talat gott om den här serien och under bokmässan 2022 lyssnade jag på ett samtal mellan henne och Anna Jansson. Ett samtal som gjorde mig nyfiken på Ruth och Nelson.  


Jag tycker om Elly Griffiths sätt att ge liv åt sina karaktärer, och hennes miljöskildringar. Det blir väldigt levande! Ruth är en härlig karaktär och henne vill jag läsa/lyssna på om. Tycker även om kombinationen av arkeologi och deckare. Det blir en härlig blandning som får mig att gå långa promenader bara för att få lyssna vidare. Spännande och ganska oförutsägbart! 


Översatt av Carla Wiberg. 


Bokförlaget Forum

Storyside

Blodspoeten av Ramona Ivener



 


Det här är den tredje delen i serien om kriminalkommissarien David Ritter. 


”Blodspoeten” är en bok jag inte kunde släppa. Inte alls. Galet spännande och bitvis lite för brutal (där fick jag skumma igenom när jag läste). Men vilket driv den här berättelsen har. Från första sidan är det ett tempo som är svårt att värja sig från och jag sitter bokstavligen med andan i halsen tills boken är utläst. 


Ramona är bra på att skriva spännande och obehagligt. Hela storyn liksom kryper in under huden och jag vet inte vad som väntar när jag vänder blad. Något annat hon är bra på är skapa en oförutsägbar historia från första till sista sidan. Vem är det egentligen som är skyldig? 


Galet bra! Tack och lov finns nästa bok i serien redan här hemma. Kommer inte vänta länge innan jag läser den! 


Hatten av Ramona! 


Bokförlaget Nona

I alla våra dagar av Kate Eberlen



 


Det här är uppföljaren till Kate Eberlens debut ”Som om du inte fanns”. Där fick vi veta hur Gus och Tess träffades och i den här boken får jag som läsare veta om deras kärlek är stark nog att hålla för alltid.  


Till en början fastnar jag i boken, den har ett bra driv och jag tycker om att följa Tess och Gus. Kate gestaltar sina karaktärer och miljöer (jag vill åka till London) väldigt bra och målande. De blir levande och lätta att se framför sig. Men jag upplever boken som något för lång, tappar tråden någonstans i mitten för att sedan hämta upp den igen i sista tredjedelen. 


”I alla våra dagar” är en berg och dalbanan av känslor och komplicerade relationer men även en varm roman som ställer frågan om det alltid är rätt att följa sitt hjärta.


Rekommenderas! 


Översatt av Camilla Jacobsson. 


Norstedts förlag


Ett lyckligt liv av Jenny Albderi



 


Bara omslaget får mig att längta till sommar och varmare väder. Att få bada i havet och känna solen mot ansiktet. 


I ”Ett lyckligt liv” får vi träffa Susanne, som borde vara lycklig eftersom hon har allt. Hon har två underbara barn, ett fint hus och en fin man. Men något skaver och under en semesterresa till Grekland flyr hon upp i bergen. Kommer Susanne och hennes man att hitta tillbaka till varandra igen?


”Ett lyckligt liv” är en roman om familj, kärlek, familjeband och vänskap. Den stora frågan som ställs är om man verkligen är lycklig. 


Boken har ett djup som jag inte riktigt var beredd på. Det är hemligheter, tragedier, humor och allvar. Allt blandas, skakas om och blir till en rätt berörande roman. 


Lättläst, bra driv och härliga miljöbeskrivningar som får i alla fall mig att längta till medelhavet. ”Ett lyckligt liv” är en roman om att våga ta steget och följa sin dröm. Våga följa den för att bli lycklig. 


Sommarkänsla deluxe! 


Lava förlag

En grön jul - En kokbok av Malin Landqvist







Foto av Susanna Blåvarg 


Julen är den stora högtiden för gemenskap och umgänge. Men måste julbordet bara kretsa kring rätter med kött? 


I den här härliga kokboken finns allt som behövs att komplettera det traditionella julbordet eller för att ordna en helt vegetarisk jul. Potatis, sallader, pajer, bröd och desserter! Jag inspireras och vill testa många av recepten. Dessutom kompletteras recepten av vackra bilder som gör att det vattnas i munnen. 😋 


”En grön jul” är en inspirerande kokbok som jag tycker är användbar även efter jul då jag gärna vill få in mer vegetarisk kost i vardagen. 


Max Ström bokförlag


 

Häxhammaren av Johanna Strömqvist

  Rekommenderad läsålder är 9-12 år.  Det här är den andra, fristående boken i serien Silver & Stål.    Lilly och Vincent måste i ett nu...